kordunovac Report post Posted December 16, 2013 Tokom postojanja SAO Krajine (od Statuta 21. decembra 1990. do 19. decembra 1991.) i RS Krajine (od Ustava RSK 19. decembra 1991.) u opticaju je bilo nekoliko varijanti grbova i zastava koji su se razlikovali. Osnova je bila Nemanjićki grb, ali je bilo varijanti sa ili bez krune, sa ili bez dva ljiljana, različiti oblici štitova i ocila. Takođe, tokom postojanja i SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem i SAO Zapadna Slavonija upotrebljavale su svoje oznake. I Skupština i Vlada RSK u progonstvu u memorandumu i zasjedanjima koriste grbove koji se takođe razlikuju.U Ustavu RSK navodi se:Члан 6.Република Српска Крајина има грб, заставу и химну.Грб Републике Српске Крајине је лик двоглавог бијелог орла у узлету, са круном. На грудима орла је штит са крстом и оцилима.Застава Републике Српске Крајине је српска тробојка у распореду боја одозго надоље: црвено, плаво, бијело. Ovo je prilika da se postave ilustracije grbova/oznaka/simbola i eventualno podaci o autorima kako bi se kompletirala slika pokušaja predstavljanja srpskih autonomija i republike krajem devedesetih godina prošlog vijeka.Dakle, molim sve koji imaju simbole SAO i RS Krajine da ih postave. Quote Share this post Link to post
DvorNaUni90 Report post Posted December 20, 2013 Ове три сличице изнад грба са црвеном позадином су у нијансу грб Србије од 2000. и неке (који је већ стари јер имамо нови, другачије стилизован од пре 2 године) тако да са Крајином немају никакве везе. Ево нешто што је оригинално. Ови грбови с мачевима у канџама су вероватно присутни само у војсци. Значи, званичан ''цивилни'' грб је без мачева Quote Share this post Link to post
DvorNaUni90 Report post Posted December 20, 2013 Мене занима ова верзија грба, одакле то?! Можда нађем код себе и бољу верзију, мало је слика слабија. Quote Share this post Link to post
mig Report post Posted January 27, 2014 moze li mi neko reci kome pripada ovaj grb???ja mislim da je to trebala biti nova zastava krajine... Quote Share this post Link to post
mig Report post Posted February 13, 2014 zar nema nikoga da prokomentira gore navedenu zastavu??? Quote Share this post Link to post
BANIJA 79 Report post Posted February 13, 2014 moze li mi neko reci kome pripada ovaj grb???ja mislim da je to trebala biti nova zastava krajine... Mislim da je ovaj grb bio za vrijeme dinastije Obrenovića,nije bio u upotrebi u Krajini. Quote Share this post Link to post
DvorNaUni90 Report post Posted February 14, 2014 Mislim da je ovaj grb bio za vrijeme dinastije Obrenovića,nije bio u upotrebi u Krajini. Тачно. Грб Обреновића је био другачији, без двоглавог орла, али сам видео да је државни грб заиста био готово исти као овај. Постоје неке ситне разлике мада се овде ни не види најбоље. Quote Share this post Link to post
mig Report post Posted February 16, 2014 zato sam i pitao...niko mi dosad nije mogao sa sigurnoscu reci...izvinjavam se na losoj hvaliteti slike,,,inace,,to je zastava(velicine 1500 sa 800 cm).. i u nalazi se u mom vlasnistvu,,,nadjena je u krajini 95 god..u okolici Dvora..,,na istom mjestu je bilo preko 1000 zastava raznih velicina,,,sve su bile nove i zapakovane,,,zato i mislim da je to mozda trebalo biti novo drzavno obiljezje,,vecina ih je zapaljena,,,ja sam uzeo ovu jednu i ona je mozda jedina koje je prezivjela sve ove godine,,, p.s.nemojte to shvatiti kao provokaciju jer to mi nije namjera,,, Quote Share this post Link to post
pripegala Report post Posted February 16, 2014 мислити и цвеће брати Quote Share this post Link to post
Zeljo Report post Posted February 28, 2014 i u nalazi se u mom vlasnistvu,,,nadjena je u krajini 95 god..u okolici Dvora sada si me razocarao Mig, pa ja mislio ti prava "hrvatska" vitezina a oni ti kao i tvojipreci `43; cuvas zlu ne trebalo Quote Share this post Link to post