Sign in to follow this  
garion

Zašto dozvoljavate ?

Recommended Posts

Već duže vremena se na temi ,,Pad Kupresa, Glamoča, Grahova'' ( i ne samo toj) pojavljuju raznorazni likovi, navodno pripadnici HV, koji omalovažavaju i borbu VSK  I borbu VRS, narod s tih područja, veličaju ,,motivirane''  jedinice HV i uzdišu ih u nebesa, lupetaju kako je OVK uništila efektive VJ ( konkretno neki Nestor). Usto, i ne libeći se, ispipavaju podatke o našim jedinicima, ljudstvu i gubicima...zašto to tolerišete, i dokle ? Treba li reći da bi za slične stvari naše strane, na bilo kom hr forumu sledio ban za 5 minuta ?

Share this post


Link to post

Konverzacija je potrebna, tu ćemo se svi složiti, ali argumentovana, odnosno sa preciznim podacima. Pored toga, u ocenama treba biti realan, kako sopstvenih, tako i neprijateljskih snaga. Ovo poslednje nije slučaj. Količina indoktrinacije, koja na kraju rađa isključivost je zapanjujuća. Uz ovo dodajmo nepoznavanje protivnika, što bi trebao biti jedan od osnovnih elemenata u ocenjivanju sopstvene vrednosti i uopšte ocene celokupnog rata, i dobijamo ljude koji izvlače veoma paušalne, a često i nebulozne zaključke. Štaviše, iz danih ocena izbija gomila stereotipa, a evidentno je da se njima mnogi hrane i upada se u puko generalizovanje. Selektivno pamćenje je također prisutno u ogromnoj meri, odnosno ili je sve dobro ili je sve loše. Realnost je drugačija, zapravo to je nemoguće.

Bilo bi poželjno, kada se priča o nekom događaju čiji akter nisi bio, da navedeš izvor, zbog ocene verodostojnosti. To nije slučaj! Najgore od svega je što se na kraju odu u širinu, a nedostaje, da se izrazim kolokvijalno, pismenosti. Stereotipi i generalizovanje opet na delu! Ne shvatam kako neki pojedinci odlaze toliko daleko da komentarišu operativni i strategijski nivo, a ne poznaju elementarne osnove. Nisam ja pravnik, ako sam pročitao jedan zakon, ali neki događaj mogu iskomentarisati laički, što treba jasno i naglasiti i tada se to i može shvatiti.

Ne shvatam kako postoje ljudi koji misle da je sve njihovo dobro i koji će po svaku cenu to braniti. Pa kolika je to količina zatucanost! A navodni argumenti su tek posebna priča. Svako može kačiti članke novina, wikipedije... U redu je i da se tako krene, ali može li neko reći svoje mišljenje bez pomoći novinara.

Zapažanje koje iznosi Garion o pripadnicima HV-a je istinito. Količina neinformisanosti je zapanjujuća, kako o sopstvenim snagama, radu i životu u vojsci, tako i o neprijatelju. Zauzvrat očekuju da im se daju podaci, a sami izbegavaju bilo kakve podatke o sopstvenim jedinicama. Moguće je, zapravo vrlo verovatno da se nešto prikriva.

 

Ovaj PetarDO je čovek koji se lažno predstavljao (koliko vidim izgleda da je banovan) kao oficir JNA i što je još gore, radio je to jako loše. Inače me po svom stilu pisanja, neverovatno podseća na forumaša sa nekadašnjeg Nestorovog (Rat u HR iz pera obaveštajca) sajta koji se predstavljao kao neki legionarčić i terenski obaveštajac da bi se  na kraju pokazalo da je običan špijunčić, da ga tako nazovem, koji je skupljao podatke za jedan hrvatski sajt. Moguće je da je reč o istom licu, ali nisam siguran. Naravno, i tog terenskog obaveštajca je  karakterisala neobaveštenost i vrlo smešno izbegavanje odgovora o sopstvenim snagama, generalizovanje, stereotipi, tobožnje poznavanje taktike, operatike, strategije, geopolitike... Šarlatan!

 

Da rezimiram, diskusije podići na viši nivo prvenstveno iskrenošću ili bar prividnom "iskrenošću" (mada se ovo više manje raskrinka)  članova sa koje god strane dolazili. Primer, ja sam bio vojnik ili ja sam priučeni oficir, bio sam tamo i tamo, znam ovo, zanima me to i to... Dalje, obavezno navoditi izvore podataka ili otvoreno reći ne mogu vam otkriti zbog toga i toga (naravno, svi smo svesni da ovo može da se zloupotrebi pozivajući se na vojnu tajnu a ona to više nije). Po mogućnosti smanjiti lični doživljaj i težiti objektivnosti.

Share this post


Link to post

Pa recimo ovaj post Nestora :

,,Zanima me ako netko od vas zna koja je vasa postrojba drzala polozaje na prometnici Grahovo Drvar neposredno poslije pada Grahova. Zasto me to zanima? Jedan je razlog. Tih dana sam vracajuci se sa zadace u Srbu promasio vozilom na raskrsnici u Grahovu jer je bila nikakva vidljivost te prosao kroz nas punkt i vase minsko polje i dosao do vaseg zapovjednistva u nekom motelu ili odmaralistu uz samu cestu.  Dakle bio sam u okruzenju (bilo nas je troje u vozilu ). Uspio sam okrenuti vozilo pred strazarem i vratiti se prema Grahovu gdje sam srecom uspio radio vezom sprijeciti zolju od svojih u vozilo. Eto to je razlog sto me zanima zna li netko kako se zove taj motel jer planiram ove godine obici sva ta mjesta sa porodicom.''

Svako ko zna taj teren zna da je gore napisan post čista laž i neviđena budalaština. Da li čovek koji je pisao taj post uopšte zna koliko kilometara je udaljen Srb od Bosanskog Grahova, i kakve su komunikacije i kuda vode ? Promašio vozilom na raskrsnici u Grahovu ?!Kakvoj raskrsnici, kuda ona vodi iz Grahova ? Prema Livnu, Kninu, Drvaru ? Usput se poput Ramba probio kroz minsko polje direktno ,,ispred vašeg zapovedništva u motelu''. Ovo je samo jedan od primera budalaština kojima je poslednjih dana forum zatrpan.

Cilj je naravno, kad se zvekne glupost ovog tipa, da se neko napeca i kaže ,, ne nije tako, naši su bili tu i tu, ti i ti.''

Molim forumaše da ne nasedaju na ovakve provokacije. 

Share this post


Link to post

Mi smo jedan od retkih sajtova gde možete pročitati mišljenja i stavove obe strane ...

Pa učestvujte ...

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this