Sign in to follow this  
Guest MAY3EP®

Mi Srbi svi sjedosmo, a Hrvati svi Ustaše!

Recommended Posts

Guest MAY3EP®

ТРAГОМ ИЗЈAВЕ СТЈЕПAНA МЕСИЋA О СТРAДAЊУ СРБA У ЈAСЕНОВЦУ

ТУЂМАНОВА ШКОЛА ИСТОРИЈЕ

ИВЕР не пада далеко од - Фрање!

Да је обрнуто, онда предсједник Хрватске Стјепан Месић не би у Јерусалиму, на отварању Музеја холокауста "Јад Вашем", пожурио да покаже да је - кад је о историји ријеч - одани ученик свог претходника у загребачким Предсједничким дворима др Cрање Туђмана.

Реагујући на изјаву предсједавајућег Предсједништва БиХ Борислава Паравца да је у Јасеновцу у Другом свјетском рату убијено више стотина хиљада Срба, Јевреја и Рома, Месић је рекао да му није јасно шта је Паравац све сабрао.

- Вјерујем да је сабрао и све жртве Срба у Србији током цијелог Другог свјетског рата, а кад је већ говорио о жртвама није смио прескочити Сребреницу - казао је прекјуче у Израелу Месић.

Иступом у Јерусалиму, Месић је показао да се није одрекао Туђмановог "часа историје" и тезе да је у јасеновачком систему усташких логора смрти страдало мање од 40 хиљада људи.

Професор историје на Филозофском факултету у Бањој Луци Ранко Пејић каже да умањивање броја страдалих Срба у Јасеновцу од стране бивших и садашњих хрватских политичара има политичку позадину.

- Током Другог свјетског рата у усташким логорима на територији цијеле Независне државе Хрватске страдало је око милион Срба, Јевреја и Рома. То је историјска чињеница. Умањивање броја страдалих од усташке каме нехумано је и нељудски, али у политици је, нажалост, све дозвољено - рекао је професор Ранко Пејић.

Поред Јасеновца у којем је страдало око 700 хиљада Срба, додао је он, не треба заборавити и све друге логоре и јаме смрти у Херцеговини, Лици...

- Само у једном дану из села код Возуће 1942. године у Јасеновац је отпремљено 400 Срба. Јаме у Херцеговини постале су гробнице хиљада Срба, од дјеце до стараца. Усташе су Србе затварале у цркве и живе спаљивале. Један од таквих злочина догодио се у Глини. Од усташког ножа за један дан, само у Дракулићу код Бање Луке, страдало је више од 2.300 Срба - истакао је Ранко Пејић.

Месић је "заборавио" масовне гробнице у Доњој Градини код Козарске Дубице у којима је сахрањено око 360 хиљада жртава фашистичке творевине Независне државе Хрватске, 12 хиљада Срба убијених у Гаравици код Бихаћа, тридесетак хиљада Срба убијених и бачених у Јадовно...

- О хрватским злочинима над Србима свједочили су и њемачки генерали. Они су се згражавали над оним што усташе биле у стању да ураде невиним жртвама. За само један дан 1942. године из Хрватске и БиХ, бјежећи од усташких кама, у Србију је од пребјегло 300 хиљада Срба - подсјетио је др Ранко Пејић.

Послије оваквих изјава предсједника Хрватске Стјепана Месића тешко је вјеровати његовим ријечима да данашња Хрватска свим својим грађанима гарантује једнакост и равноправност. Још мање му се може вјеровати када каже да ће се упорно борити за истину о прошлости и иступати против свих покушаја да се прошлост, ма каква била, прећуткује, скрива или фалсификује.

Угледни бањолучки професор Предраг Лазаревић сматра да се на овакве изјаве хрватског предсједника не треба обазирати, јер ће ускоро цијели свијет да сазна праву истину.

- За неколико мјесеци у Њујорку ће бити подигнут споменик холокауста на подручју бивше Југославије. Тачне цифре о страдању Срба у Јасеновцу и другим усташким логорима затвориће уста лажним демократама који желе да умање број српских жртава које су у смрт одвели њихови фашистички преци - истакао је Предраг Лазаревић.

Уосталом, садашњи предсједник Хрватске Стјепан Месић није ни трепнуо када је његов учитељ историје др Фрањо Туђман на Сабору Хрватске демократске заједнице изјавио да је фашистичка Независна држава Хрватска израз "повијесних тежњи хрватског народа".

Stid i sramota ostaje!

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this