Sign in to follow this  
chule80

Осма Крајинада 5. јул 2014.

Recommended Posts

krajinada2014plakat_zpsbf24549e.jpg

 

 

Сада се више и не пита шта је то Крајинада... сада нас само питају, када ће бити. 8)

А драго ми је због тога. Драго, јер смо буквално од ничега, само ове кљусине интернета, повезали се на КФ и решили јуна 2007. године да направимо изглет, окупљање Крајишника из Београда и околине, пошто нам се наши чланови из дијаспоре нису могли прикључити. Кренули смо доста ентузијастично. Желећи да будемо покретачи и предводници једне нове снаге младих људи, који су желели посебан окуп самих Крајишника, у веселој и пријатној атмосфери, без икаквих испада или неке комерцијализације. Тада нас је само 6 са КФ и тада смо утемељили нешто сасвим ново. Просто, родила се једна дивна идеја. Коју смо 8. јула 2007. године. на Ади циганлији у Београду зачели. Без обзира на бројност, утисци су били прелепи.

Пролеће 2008. године донело је ново интересовање за тај окуп Крајишника на БГ Ади. Да би већ тада размишљали много више и напредније. Тражили смо свој пут, где би се исказала наша љубав према нашем завичају, а то је Крајина. Хтели смо препознатиљивост преко заставе и мајица. Успели смо прескочити ту велику препреку и 12. јула 2008. године  другу Крајинаду посећује укупно 28 људи. Дошли људи са свих страна Београда. А имали смо и делегацију из Новог сада и срца Шумадије. Невероватна енергија нас је спојила тог дана у једно. Утисци су били заиста феноменални, јер смо видели колико можемо, и колико смо велики искорак направили. Тих 5-6 сати је пролетело као 5-6 минута. Сећања за цео живот многима. Тако да се заправо дешава да се посетиоци Крајинаде друже и после тог Петровдана 2008. Пуно снимака, слика је настало од посетиоца друге Крајинаде. Друже се чланови, постају кућни пријатељи, јер виде колико их иста осећања и размишљања везују.

Трећу Крајинаду, 2009. године је било лакше организовати за нијансу, али је бројност порасла више него дупло... скоро 60 људи је било 11. јула 2009. посетило београдску Аду, и удружили смо нову енергију, где је и вокални део дошао до изражаја, па се из већине наших грла заорила крајишка ојкача младости, и полета. Заиграли кола, наша аутентична... имали госте из Либана, који су тек завршили са учешћем на Универзијади у БГ. Гости су нам стизали из далеких крајева, не само Србије, већ и Европе! Наши људи у дијаспори су почели да свој годишњи одмор усклађују са Крајинадом, а нема већег признања од тога. Направили смо и нове мајице, сашили и нове заставе... Дешава се да је атмосфера на трећој Крајинади толико добра, да посетиоци једноставно неће да иду кући, јер им је лепо?! Има ли већег признања? Никакви инциденти нису забележени... заиста фин скуп младих људи и оних мало старијих, као и деце. Знају читаве породице да дођу. А разлог је једноставан за нашу формулу успеха: нема политике, нема комерцијализације, нема опијања и сл.

Четврта Крајинада, одржана је 3. јула 2010. исто на БГ Ади, и остали опет до мрака 8) Бројност нам се опет повећала, прешли смо бројку 70 људи. Бројност није нешто чиме се оптерећујемо, али лепо је када расте. Атмосфера наравно да је била добра, гужва и фрка, око организације, као и сваке године, али све је супер када знаш да си нешто добро радио. Сјатило се наше младости и пар ветерана, ујединили смо опет енергију... играли фудбал, вукли конопац, љуљали се, шетали, купали, смејали. Прошле године су певачи мало затајили :- . Међутим, Нина када је запевала, стварно су људи били одушевљени. Да не испадне сад како се сами хвалимо, можете погледати снимке на јутјубу (ако укуцате Крајинада 2010), па ћете вам мало дочарати атмосферу. 8)

Пета Крајинада је одржана 2. јула 2011. године, опет на Београдској Ади. Опет смо остали до мрака B) , чак и после мене су остали момци да розгају онако по мраку. Занимљиво је да је бројност била нешто мања него 2010, јер су се појединци уплашили кише!? :D Али, веровали или не, ми који смо били, нама је киша само помогла (падала је само ујутро), јер није било врућина као 2010. Тако да супер смо се провели, имате извештај на форуму, па читајте ако не верујете, или најбоље питајте учеснике. Може и јутјуб да вам мало помогне.
 

 

Шеста Крајинада је одржана у недељу 1. јула 2012. године за коју владало добро интересовање. Дошло је опет пуно људи, а свакако вреди поменути 4 момка који дођоше из Бијељине. Било нам је весело, чак и по оној врућини +40'С... и опет смо остали до мрклог мрака. Певали смо, играли фудбала, вукли конопац и др.

 

Седма Крајинада је одржана у суботу 6. јула 2013. године. Дошли су људи баш орни за дружење и крајишко весеље. Још од поднева су нам почели пристизати гости. Камера није могла то да дочара, али стварно је било одлично. Певало се баш као да смо на Динари или подно Велебита. Вукао се конопац као да смо у Гацкој долини. Картало се као оно некад у кршној Буковици... бришкуле. Лоптање је такође погодило свој смисао. Ни врућина нам није сметала... до мрака смо остали.

 

Сада најављујемо полако и Осму Крајинаду која ће се одржати у суботу 5. јула 2014. Место је старо - београдска Ада. О атмосфери и да не причамо како ће бити добра, јер долази заиста сјајна екипа момака и девојака (неки нови, неки стари), који ће да запевају, заиграју... уз 'ладно пиће, ногомета, традиционалне крајишке игре (балоте, вучење конопца)... ОВО ДРУЖЕЊЕ ЋЕ ВАМ ОСТАТИ НЕЗАБОРАВНО! Улазак ће се плаћати, али не велике суме новца... Биће за тај новац неограничено пиће (за храну смо видели да одузима време, и новац, па прескачемо).
Мајице ћемо такође имати ове године, које купујете по жељи, а не по обавези.


Зато вас и позивамo у име свих људи који се труде и долазе на Крајинаду 2014, да дођете 5. јула на Аду, у 12 часова... чистог срца, са осмехом на лицу, а за остало ћемо се ми побринути. Што каже једна чланица КФ, "Немојте тражити изговоре, тражите разлоге да дођете". Биће сјајно као и прошлих година. Немојте се оптерећивати ако не дођете тачно у 12 сати код камења, јер Крајинада не траје 2 сата, па да ће те нешто пропустити... траје сатима, па и ако мало окасните добро сте нам дошли! ;)


Поздрав свима, уз наш слоган: КРАЈИНАДА - ТАМО ЂЕ СМО МИ!

Share this post


Link to post

krajinadanaKubi2014_zps862387db.jpg

 

Поздрав са Кубе!
Наш другар западнославонац који живи у Торонту, отишао је скоро на Кубу.
Послао нам је поздрав оданде :]]

Share this post


Link to post

За мајицама влада велико интересовање... само данас ме 4 људи звало... свих 20 комада је продато у рекордном року. Сутра опет зовем ЛИМАФ-а за нове мајице.
  :]]

 

Мајице су отишле у Кикинду, Јагодину, Смед. Паланку, Смедерево, а одлазе и преко океана у САД.

Share this post


Link to post

Pancevackabrigada2014_zps2d98903d.jpg?t=

 

Неко ће рећи како сам само ја залуђен Крајинадом... А види ови мајкана, четири аса... Не могу да дочекају суботу 5. јула 2014. када ће коначно доћи и та осма Крајинада...

Живи били момци!

Share this post


Link to post

Имам предлог :D

 

Биће за тај новац неограничено пиће (за храну смо видели да одузима време, и новац, па прескачемо)

 

Ипак сам из искуства видео да фали нешто да се презалогаји. Кад сам био 2010. тад је баш била гозба и верујем да је то одузело време, а и новац, јер се вероватно није све појело итд. Међутим, осећа се то кад на врућинчини само узимаш пиво за пивом... па још тамо скачемо, играмо. Истроши се човек и лако изгладни. Мој је предлог да буде бар нешто, ма чисто да се набоде. А то свакако не би требало да драстично повећа ''цену улазнице'', да је тако назовем.

Није да ћу сад ја да трчим кући пола сата, сат раније јер сам гладан :rolleyes:  него овим се може и са мање улагања (далеко мање него 2010.) употпунити цео догађај.

Share this post


Link to post

Па сваке године буде погача... а газда части мало и саламице 8) од како нема праве клопе, чисто због пиве, да не иде на празан стомак. Ко жели више може да купи себи нешто поред у "пивници", бар је лане било тако, колико се сећам Даре и Дадо су куповали пљескавицу или нешто тако.
Мени лично не смета да буде и храна, односно да повећамо трошак, али како сам схватио већина није за храну. Јер они дођу на 3 сата и могу толико да издрже без хране. А и не могу ја да равнам свет према себи. Веровао ти мени или не, има људи који се и за тих 300 динара размишљају да ли ће доћи. ::)

Share this post


Link to post

Било је још једно лепо дружење. Слике и извештаји, снимци надам се да ће бити сутра или наредних 2-3 дана.
Само да дођем себи! :]]

Share this post


Link to post

КРАЈИНАДА 2014.

 

 

Рођени моји... сутра ме опет чека пуно посла, па не верујем да ћу стићи написати извештај. Зато боље сада да напишем пар речи.

 

Крајинада, као специфично дружење крајишке омладине уз пар ветерана већ осам година траје на београдској Ади циганлији. Осам година, почетком јула месеца долазе Далматинци, Личани, Банијци, по који Кордунаш и Славонац. Дођемо на Аду на један пикник тј. излет где се дружимо, а задњих пар година смо увели и надметање у традиционалним крајишким играма, типа камена с' рамена, вучење конопца.

 

Елем... Као и сваке године нас пре саме Крајинаде прати брдо проблема. Нема овога, овај не може, онај може, али кратко и сл. Тако је и ове године, наш пајтос Мићан требао је да иде данас још од 6 сати изјутра на стражу да чува место, али дан пре Крајинаде на послу га притискају како он мора доћи у суботу да ради. То нам ствара извесне проблеме, па смо одлучили да моја комшиница, гарава Личанка и ја да одемо ми мало раније, са мало пића и заузмемо страдешки положај. Али то није тако једноставно, ма колико на изглед изгледало.
 

Ја сам поранио још у 6:20 и сат времена ми је требало да све спремим што ће нам требати на Крајинади. Отишао у комшилук по моју "десну руку", јер без ње би све ово тееешко било урадити. Истоварим њу на Ади, а ја трк до продавнице да купим нешто пића. Док сам се вратио, она је успела заузети само 5 столова, али на незгодним местима. Јбг, боље ишта неко ништа. Док сам ја везивао заставе, звала ме Драгана, да се јада како мора да учи, а дошла би она на Крајинаду. Положила писмени, а има и усмени па мора да учи. Још следећи викенд јој долазе неки гости. @->-

 

у 11:00 долази до проблема, тачније једног инцидента, оно најгоре са нашим људима, који су добро окаснили па су хтели да заузму наш резервисани стол на силу. Цела ствар је била на ивици ватре. Но, то се некако и смирило. Долази и пре поднева наш нови пајтос. Книнџа, додуше није нови, ако ћемо реално. Јер знамо се већ са тих крајишких дружења, окупљања, били смо скоро и у рест. Језеро на Ади, када је организован Хуманитарни концерт за Обреновац. Диванили смо ми са Книнџом неких 2 сата, ако не и више да се мало боље и упознамо. Причао нам је неке своје планове, што је за похвалу, али и ми њему наше. Разумели смо се. Причао је он и догодовштине из Лике и Книна, када је ономад био.

 

Већ после 14:00 долазе Далматинци, један је Мишо, а други му неки рођо дође из Кистања или тако нешто. Дошли су нам и Мићан са својом панчевачком бригадом, па Обровац, који је побегао са посла. Али није једини. Мики је чак побегао са свадбе... Додуше не своје, али свеједно... Свадба је свадба. Када смо већ код приоритета, онај најмлађи из панчевачке бригаде је требао данас да слави рођендан, али је то још пре 10 дана померено за сутра, јер су клинци хтели да дођу баш на Крајинаду! Док је Мићан довео клинце, то сам ја са зетоњом отишао по туру пића и то велику. Лед смо добили још раније. Једна фантастична, али и практична ствар.

 

После 15:30 смо започели једну партију лоптања (фудбал или правилније ногомет)... Врело сунце пржи, а ми по сред оне грбаве ледине прашимо лопту, цури зној све са нас само тако, за све паре. Тешко трчим и ја и ови други, кад направимо ми полувреме, моја екипа је губила 2:1. Разлог за полувреме је био чисте физиолошке природе и тек пошто смо отишли до тоалета, то смо се нас пар олакшали. Е онда настаје рапсодија. Побеђујемо на крају фантастичних 4:2! А разлог томе је управо тоалет. И поред та два победоносна гола која дадох, ја се нисам прославио... Книнџа је успео да ме "насанка" пар пута у дриблингу. Већ тада долази пуно људи, а ми нудимо хладно пиће... на оној врућини има ладног "јеленка" и нешто мање хладан "лав"... Додуше, неки су неочекивано пили киселу воду и сок. У једном момету се појави ниоткуда Марина... са још једном цуретином из Лике. Ја у моменту само што се не преврну са столице када видех Милицу, цуретину и по, коју нисам видео 4 године, јер је далеко отишла да живи, а сада је поново дошла у домовину. Била је она већ давно на некој Крајинади 2010.

 

Книнџа се још од подне распитивао за "интелектуалне игре"... а знао сам и зашто и ко би могао да буде најбољи. Мрки вук из Плитвица донео је каменчину, а ја конопац. Тако да смо у групној и регионалној подели имали 4 екипе. Поред личке и далматинске, које су биле још прошле године, сада је своју екипу добила Банија и Босанска Крајина. Квалитет је био подједнак и нико није никога лако добио, напротив. Водила се љута борба, што кажу рововска и прса у прса по неколико минута. Можда вама то "неколико минута" не значи ништа, у фазону "шта је то пар минута", али свако ко је водио овакве дуеле зна шта значи неколико минута... као да стојиш на ватри.

Прво су повлачили Банија и Далмација... где ови други победише. Онда се сударише Лика и Босанска Крајина, где такође други победише... У финалу Далмација против Босанске Крајине, победи Босанска Крајина... а у дуелу за треће место победи Лика проти Баније. Далматинци су у финалу били тако близу победе да им је свега пар сантиметара требало да пређу и освоје титулу! Али добро, биће дана за мегдана. За Банију и нисам очекивао да ће икако ту титулу да освоји, али ми је драго да су храбро стали на црту и лавовски се борили. Мораће(мо) још да једемо, јер сви смо слаби на килажи. Ја сам вукао конопац за Банију, оно због прађеда Јове и презимена, за које ме стално ови Банијци подсећају "ђе су ми коријени и крв која ми кроз вене тече". Додуше и Личани ме својатају и навијају, због газдарице, али то је Личанима већ нека навика. Јер свако ко је прошао кроз Лику или попио гутљај варенике, Личани га сматрају својим. Зато су и најбројинији. ;D

Ајде што су ови Крајишници из Бос. Крајине, победили, него су и нарциси за све паре 8);D  Траже људи и захтевају да њихова победа угледа светло дана на интернету. Их... конда ће им неко умањити титулу.

 

Након тога је уследила пауза, јер не само ја, већ и други момци су поцепали дланове. Конопац је незгодан само тако. Али немамо другог за сада. Онда смо начинили неколико групних фотографија, па појединачних и тако редом се сликали са заставом. И српском и крајишком. Е онда дође на ред бацање камена са рамена. Прво мушки. Редали се један по један, да би на крају победник био Книнџа, који је из места бацио 37 мојих стопа. Колико знам то је и наш апсолутни рекорд, јер до сада је један момак из Кинина бацио 32 стопе, пре 3 године. Книнџа је после давао часове за бацање камена са рамена.  :<|  Цуре нису вукле конопац, али јесу бацале камен. Победница је била моја комшиница са 2.5 метра баченог камена.

 

Krajinada2014_zpsa09cebc4.jpg

 

И пре тога имали смо велики проблем, а то је прегласна музика јер су поред нас донети неки звучници који су пуштали техно музику, невероватно јака и смарајућа. Али тада је пар момака отишло на клупу подаље да би запевали завичајне песме. После су се вратили овамо и онда смо у глас запевали у инат прегласној музици поред нас. Све похвале за момке који су певали. А било је њих двојица-тројица који су одиграли неки крајишки техно. ;D Неки су се од срца томе смејали а мислим да је то неко забележио видео камером.

 

Већ тада је увелико падао мрак... Морали смо да покупимо ђубре, а и да скупимо наше ствари. А тога није било мало... остало је нешто пића, па ћемо то на јесен у Качареву поред језера отворити. Продавале су се малко и мајице Крајинаде, остало је пар комада. Ниџо ми је помогао да однесем ствари до аута скупа са овим личким цуретинама. И тако увек буде на крају... возим ја ове личе цурице кући, а оно тихо Баја на увце певуши: "Зове Динара, као некада, зову гробови мојих предака"... Касније у центру града је одјекивало: "Шта се оно тамо чује, ко то пјева у равници..."

 

Одушевило ме је и то што газдарица није дошла празних руку. Дошла је са кутијом колача од вишње. Изненадило ме то што је уопште направила, нисмо се то ни договарали... а друго, што је нен избор била вишња!  ;>)/  Што би Рајка рекла, овим млађим цурама савет: "Пут до мушког срца води преко стомака".

 

Храну нисмо ни планирали, али смо ипак као и лане и преклане људе почастили са погачом и саламом. Тако и ове године. Тешко је толико и пити, а мораш на оној врућини, на празан стомак. Зато мислим да је ова комбинација прави спој. Погача се појела у сласт. Упознали смо и неке нове људе, са Кордуна. Људи ме одушевљавају. Како су чули за нас, а и како су дошли на Крајинаду. И како ће нам опет доћи. Овај мали вели да ће Кордун имати догодине своју екипу за вучење конопца.

 

Мркли мрак пао, а људима се не иде. Они би да остану још. Ајмеее... идем кући, а ви остајте здраво!

 

Када коначно после свега дођох кући, сачека ме стари.

"Само је мој стари знао,

само он је вјеровао,

да на улици нећу остати..."

 

 

Можда сам нешто и заборавио, али то ће вам слике и снимци дочарати или неки од посетилаца овогодишње Крајинаде.

 

 

п.с.

Постоје неке ствари које новац не може да купи. Пријатељство и осећај задовољства односно среће.

 

 

Живи били :]]

Share this post


Link to post

Па ево и мене да кажем пар речи...
Прво Чулету да се извинем што нисам могао ујутру доћи, али није било до мене... зна он као и многи други колико ја живим за ту Крајинаду и за дружење са мојим Крајишницима. Уједно се овде јавно захваљујем Мињи, Ђурђевку и Чулету, а они знају зашто, јер прави се пријатељи у невољи познају, такође и Аци Двору се захваљујем..
Захваљујем се и Радмили на поклону Звездине хемиске, мада је она партизановац хехе..

 

По мени Крајинада је била фантастична! Лепо дружење, добри људи...што је најбитније ни један инцидент није био.. Хвала Чулету такође на Дражиној ракији...опет извињавам се и Обровцу због Лепе Милице  ;D Волио бих само једно да се што чешће овако састајемо и дружимо једино нам то и остаје у животу.. Моја бригада је била одушевљена, нису џабе померили рођендан... значи да је Крајинада један велики догађај кој треба подржати и још више оживети...

 

ЗАУВИЈЕК ЋЕ ОСТАТИ У МЕНИ СИВИ КАМЕН И КРАЈИШКИ ГЕНИ !!! :}\/  :}\/  :}\/

Share this post


Link to post

Далматинска екипа на вучи конопца

Krajinada2014byLK88_zps7ea3a85f.jpg

 

Личка екипа на вучи конопца
Krajinada2014byLK79_zpsab8f0616.jpg

 

 

Екипа Бос. Крајине (победници)

krajinada2014bychule21_zps3f493fbd.jpg

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this