Sign in to follow this  
Rada

Parastos za žrtve “Bljeska"

Recommended Posts

Parastos za žrtve “Bljeska

Beograd, Gradiška, Okučani — Parastosom u crkvi Svetog Marka u Beogradu obeležena 19. godišnjica stradanja Srba u akciji hrvatskih snaga na područje zapadne Slavonije poznatoj kao “Bljesak”

U akciji “Bljesak” je 1. i 2. maja 1995. ubijeno 283 Srba iz zapadne Slavonije, a proterano najmanje 15.000 ljudi.

Parastosu nije prisustvovao niko od zvaničnika Srbije, a predstavnici više udruženja porodica nestalih i poginulih položili su u Tašmajdanskom parku venac na spomen ploču stradalim Srbima.

Predsednik Dokumentacionog centra Veritas Savo Štrbac rekao je novinarima ispred crkve Svetog Marka da su i danas, 19. godina nakon te akcije, na delu dvostruki aršini i da se postavlja pitanje ko odlučuje o tome čije su žrtve više, a čije manje vredne.

“Ispada da srpske žrtve nisu vredne”, kazao je Štrbac govoreći o sudskim postupcima koji su vođeni za ratne zločine nad Srbima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, kao i na Kosovu.

Prema njegovoj oceni, za te zločine su pred domaćim ali i sudom u Hagu izricane uglavnom oslobađajuće presude, a tamo gde je i bilo osuđujućih, te presude su bile minimalne i “uvreda su za žrtve”.

On je kazao da Srbija mora da utiče da se holivudska slika o Srbima kao “lošim momcima” popravi, ocenjujući da je dobar potez u tom pravcu kontratužba u sporu sa Hrvatskom pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

“Kakva god bila presuda Međunarodnog suda, postigli smo cilj da iznesemo naše dokaze i činjenice”, istakao je Štrbac, navodeći da su kontratužbom Srbije obuhvaćene akcije “Bljesak”, “Oluja”, “Maslenica”, “Medački džep” i “Miljevački plato”.

Među ubijenim Srbima je bilo 57 žena i devetoro dece. Ovo su podaci dokumantaciono-informativnog centra “Veritas”, dok prema podacima Hrvatskog helsinškog odbora, ubijeno je između 83 i 100 srpskih civila, a obe nevladine organizacije ističu da niko iz hrvatske vojske ili policije nije procesuiran za ratne zločine u “Bljesku”.

U dvodnevnoj operaciji “Bljesak”, koja je počela 1. maja 1995. godine oko pet sati ujutro artiljerijskim napadom na Pakrac, hrvatska vojska preuzela je kontrolu nad zapadnom Slavonijom.

Prema podacima Hrvatskog helsinškog odbora, 1. i 2. maja 1995. godine, u akciji “Blesak” ubijeno je između 83 i 100 srpskih civila.

Više od 160 poznatih grobnih mesta u zapadnoj Slavoniji još nisu ekshumirani, a proces identifikacije poginulih sporo teče.

Poslednja ekshumacija je obavljena decembra prošle godine na Medicinskog fakulteta u Zagrebu, kada su identifikovani posmrtni ostaci 17 Srba ubijenih u “Bljesku” i u prethodnim hrvatskim vojnim akcijama na područje zapadne Slavonije od 1991. do 1995. godine. U tom periodu iz zapadne Slavonije proterano je više desetina hiljada Srba.

U akciji “Bljesak”, koja je trajala 1. i 2. maja 1995. godine, u taj deo zapadne Slavonije, koja je bila u sastavu Republike Srpske Krajine, odnosno sektora Zapad pod zaštitom snaga UN, ušlo je 16.000 pripadnika hrvatskih snaga.

Prema podacima organizacije za ljudska prava “Hjuman rajts voč”, nakon “Bljeska” uhapšeno je 1.500 Srba, a od njih su mnogi tada bili odvedeni u logore u Varaždinu, Slavonskoj Požegi, Novoj Gradiški i Bjelovaru.

Prema podacima Dokumentaciono-informativnog centra “Veritas”, za zločine u “Bljesku” i one početkom devedesetih godina na području zapadne Slavonije, niko od hrvatskih rukovodilaca nije odgovarao.

Protiv komandanta treće gardijske brigade Hrvatske vojske Mladena Kruljca, 2005. godine je podneta krivična prijava, ali optužnica nije podignuta, a on je naknadno unapređen u čin generala.

Dve nevladine organizacije iz Hrvatske – Inicijativa mladih za ljudska prava za Hrvatsku i Srpski demokratski forum podnele su 2012. godine krivičnu prijavu protiv počinilaca ratnih zločina nad zarobljenicima nakon operacije “Bljesak”.

Prijava je podneta protiv nepoznatih počinilaca, odnosno komandira i odgovornih lica u jedinicama policije i vojske koje su u logorima nekoliko gradova, ali pre svega u Varaždinu gde je tretman bio najbrutalniji, maltretirale ratne zarobljenike.

Prema navodima dve NVO, postoje brojne izjave o postupcima nad zarobljenim Srbima, ali i o korektnom postupku pojedinaca. Iako je maltretiranja zarobljenika bilo i u sportskoj dvorani u Bjelovaru, ona nisu bila tako izraženo kao u Varaždinu.

Zbog ratnih zločina u “Bljesku”, Haško tužilaštvo je dugo pripremalo optužnicu protiv tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, koji je, u međuvremenu, umro 1999. godine.

Povodm 19 godina od akcije “Bjesak”, Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije izdaje zatražilo je od nadležnih organa Hrvatske “procesuiranje zločina nad nevinim srpskim civilima”. Ističe i da ” slavljenje akcije Bljesak od strane zvanične Hrvatske, bez osude zločina i bez procesuiranja počinjenih zločinaca, nije put ka suočavanju s prošlošću i uspostavljanju normalnih odnosa između hrvatskog i srpskog naroda, koji je potreban i jednima i drugima”.

To udruženje u saopštenju ističe i da “porodice nestalih izražavaju nezadovoljstvo sporim ekshumacijama identifikacijama srpskih žrtava u Hrvatskoj”.

U zapadnu Slavoniju se, 18 godina posle “Bljeska”, vratilo tek oko 1.500 Srba, uglavnom starije osobe. Tu je veliki broj kuća i ostala imovina proteranih data izbeglim Hrvatima iz Bosne i Hercegovine.

Samo dva meseca posle “Bljeska”, početkom avgusta 1995, Hrvatska je sprovela vojno-policijsku akcija “Oluja”, u dva sektora pod zaštitom UN, a prema podacima “Veritasa”, ubijeno i nestalo 1.922 Srba iz nekadašnje Republike Srpske Krajine. Od tog broja 1.192 bili su civili.

 

Beta, 01.05.2014

 

Share this post


Link to post

 Zapadnoslavonci položili duše za krst časni

U crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos i priložene su svijeće za 283 Srba, koji su poginuli i nestali u akciji hrvatskih oružanih snaga “Bljesak”na srpsku oblast Zapadne Slavonije, koja je do 1. maja 1995. godine bila pod zaštitom UN.

U prigodnoj besjedi, starješina hrama Svetog Marka Trajan Kojić rekao je da vjeruje da duše zapadnoslavonskih stradalnika počivaju na mjestu gdje nema jecaja, bola ni suza i da tamo sijaju jer su žrtvovane “za krst časni i slobodu zlatnu”.

Obraćajući se porodicama i prijateljima onih koji su mučki ubijeni na današnji dan prije 19 godina, Kojić je rekao da je njihov jedini grijeh bio taj što su željeli da brane i čuvaju ono što im je Bog dao.

“Mi ih se sjećamo i sjećamo se riječi Gospoda da se ne treba bojati onih koji ubijaju tijelo jer dušu ubiti ne mogu. I zaista i danas i zauvijek pamtićemo one koji su se opredjelili za ono što je pravedno”, naglasio je Kojić. Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je da je upravo akcija “Bljesak” bila jedan od najačih argumenata srpskog tima u procesu koji se po međusobnim tužbama za genocid između Srbije i Hrvatske vodi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

On je podsjetio da je sa područja Zapadne Slavonije protjerano 15.000 ljudi ili gotovo sav srpski živalj, te da su tokom nje ostala potpuno uništena etnički čista srpska mjesta, kakvo je između ostalih selo Medari.

“Od 24 stanovnika Medara ubijeno je njih 22. Od toga 11 žena i troje djece. Samo iz porodice Vuković ubijeno je sedam članova. Dvije djevojčice ostale su žive, koje je, jer im je majka bila Hrvatica, spasio jedan častan vojnik”, rekao je Štrbac. On je podsjetio na poražavajuću činjenicu da pred Haškim tribunalom nije podignuta nijedna optužnica za “Bljesak”, odnosno da Tribunal nikada nije ni pokrenuo ozbiljnu istragu o monstruoznom zločinu.

Štrbac je naglasio da ništa bolja situacija nije ni pred sudovima u regionu i da su svi procesi u vezi sa “Bljeskom” u predistražnom postupku, ističući da interes da se stvari pokrenu sa mrtve tačke ima i Republika Srpska čija je teritorija granatirana tokom “Bljeska” i koja je u toj akciji izgubila devet civila. Nakon parastosa porodice, prijatelji i poštovaoci žrtava položili su vijenac na spomenik srpskim žrtvama stradalim u ratovima 90-tih na prostoru bivše Jugoslavije.

Prema podacima “Veritasa”, u akciji “Bljesak” ubijeno je i nestalo 283 ljudi, od kojih 104 civila i 11 milicionera. Među žrtvama je 55 žena, 11 osoba mlađih od 18 i 73 osobe starije od 60 godina. Akciju na područje na kojem je tada živjelo 15.000 Srba napalo je 16.000 hrvatskih vojnika.

 

TVBN, 01.05.2014

 

Share this post


Link to post

Да почнемо...

Скупштина Србије у сред Београда... Заставе су високо подигнуте! Уместо да се спусте на пола копља, јер је тог дана 1995. убијено око 300 Срба, а 15.000 протерано из Западне Славоније!
_ParastosBljesak201414_zps323bfcbd.jpg


Уместо да плато испред цркве Св. Марка буде препун, да постоје звучници који ће да преносе молебан црквених великодостојника који служе парастос... Испред цркве свега пар стотина Људи (намерно пишем великим словом).
_ParastosBljesak201413_zps2b3a7cba.jpg

У цркви је било свега 250-300 Људи!
_ParastosBljesak201417_zps9c214879.jpg

Свеће се пале за западнославонске мученике из маја 1995.
_ParastosBljesak201415_zps7434ea83.jpg

_ParastosBljesak201421_zps0f69e993.jpg

Share this post


Link to post

Свештена лица која су служила Парастос жртвама Бљеска!
_ParastosBljesak201427_zpsdcf468f7.jpg

Саво Штрбац међу онима који су дошли на парастос.
_ParastosBljesak201419_zpsf66d5b8f.jpg

Прочитана су сва имена жртава злочиначке акције Бљесак 1. - 2. маја 1995.
_ParastosBljesak201420_zps93b9c22e.jpg

_ParastosBljesak201424_zps684de58b.jpg

_ParastosBljesak201422_zpsabeee89b.jpg

_ParastosBljesak201418_zpsbcfba226.jpg


_ParastosBljesak201416_zpsa451aca2.jpg

_ParastosBljesak201426_zpsdf25f2dd.jpg


Што се тиче ових "патриотских" организација није био нико, али баш нико!!!
Нико, ни 1389, ни Двери, ни Образ, ни Наши, ни Срб Акција... па ни Заветници. Они су имали само свог неког члана који је ту више дошао због свог пријатељства са једним типом, него што га је руководство Заветника послало на парастос.
_ParastosBljesak201412_zpsac24a8cb.jpg

Сви они су имали "преча посла", него да дођу у Цркву.
Онда се и не треба питати ко њих све контролише. Писменима је све јасно.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this