Sign in to follow this  
Radomir

Potrebne informacije o Milanu Štrbi iz Šibuljine

Recommended Posts

ŠTRBO NIKOLE MILAN

Od oca Nikole i majke Zorke, rođen 20.12.1960.godine u mjestu Šibuljina kod Starigrada, Zadarska županija. Bio je pripadnik Obrovačke brigade SVK. Bio je krupne građe i nosio je veliku bradu. Bio je snajperista. 07.08.1995. nakon pada Krajine on se priključio VRS. Postoje svjedoci koji su nakon pada RSK bili zajedno sa Milanom u kasarni "Kozara" u Banja Luci u prvoj polovini avgusta 1995 godine. U kasarnu "Kozara" dovođeni vojnici SVK koji su se nakon Oluje povukli iz Republike Srpske Krajine u pravcu Banja Luke da bi odatle bili raspoređivani na ratišta na teritoriji BiH. Nestao u ratnim operacijama na teritoriji BiH u prvoj polovini Oktobra 1995. Njegov tijelo još uvijek nije pronađeno i još se sa sugrnošću ne zna na ko ratištu je nestao. 

 

Po jednoj verziji Milan je nestao u borbama na planini Ozren, a po drugoj verziji u borbama kod Mrkonjić Grada.

 

Do sada još uvijek nema evidencije o tome gdje je Milan Štrbo upućen na ratište i kojoj je jednici pripadao. 

 

Zorka Štrbo, majka nestalog Milana Štrbe, u poslednjem ratu izgubila je dva sina. Oba njena sina Željka i Milana zarobili su pripadnici ZNG 1991 i zajedno sa drugim zarobljenim Srbima odveli u Zadar. Željka su strijeljali, a Milan je čudom ostao živ i bio je kasnije razmijenjen. Nakon razmjene Milana se priključio Obrovačkoj brigadi čiji je pripadnik bio sve do "Oluje". Milanova majka Zorka  i danas živi u Šibuljini, sama i u siromaštvu. 

 

S tim u vezi, traže se i pozivaju svi ljudi dobre volje da se uključe da se nađu svedoci koji su zajedno sa Milanom Štrbom bilu u grupi koja je iz kasarne "Kozara" poslata na jedno od ratišta u Republici Srpskoj. 

 

Ovo je potrebno iz dva razloga: 

 

Da se tačno utvrdi na kojem ratištu je Milan Štrbo nestao što bi eventualno moglo pomoći da se pronađe nešto od njegovih ostataka da bi se isti mogli dostojanstveno sahraniti. 

 

Da se lakše dođe do svedoka i evidencija koji su neophodni uslovi da se njegovoj majci Zorki dodijeli pomoć na ime majke palog borca.

 

 

Srdačan pozdrav,

 

 

Radomir Medojević

 

Banja Luka

 

00387-65-887-981

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this