Rada

Hrvatska lovi Srbe u Beogradu

Recommended Posts

 Hrvatska lovi Srbe u Beogradu

Po međunarodnoj poternici koju je raspisao Interpol Zagreb, zbog navodnih ratnih zločina u Beogradu uhapšen je 69-godišnji Jovan Ogar, krajiški Srbin iz Muškovca kod Obrovca.

Uhapšeni Ogar je saslušan pred sudijom Veća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu koji je započeo ekstradicioni postupak. Ogar je poricao učešće u zločinu i pušten je na slobodu, uz zabranu napuštanja mesta boravišta u Srbiji do konačne odluke o izručenju.

Savo Štrbac, predsednik Informaciono-dokumentacionog centra Veritas, kaže da je na osnovu međunarodnih poternica Interpola Zagreb širom sveta do sada uhapšeno 149 Srba iz Hrvatske, od kojih je 47 već izručeno Zagrebu. On podseća da Hrvatska i Srbija imaju sporazum o izručenju, ali da je tim sporazumom obuhvaćena ekstradicija za sva krivična dela, osim za ratne zločine koji su izuzeti.

Kako nezvanično saznajemo, Jovan Ogar nalazi se na novom hrvatskom spisku sa još 1.577 Srba procesuiranih za ratne zločine i taj spisak je navodno pre dve godine dostavljen Ministarstvu pravde Srbije.

- Ogar je bio u Miliciji RSK i presudom Županijskog suda u Zadru, maja 1995. godine, u odsustvu proglašen krivim za zločin iz januara 1993. u Zatonu kod Obrovca. Osuđen je u odsustvu na 20 godina robije. Međutim, istina je da je Jovan pokušao da spreči ubistvo šestoro starijih Hrvata, ali nije uspeo – kaže Štrbac i objašnjava da je od izručenih Srba, do sada protiv njih 18 obustavljen postupak, ili je optužba odbijena posle prekvalifikacije ratnog zločina u oružanu pobunu, čime Hrvatska izbegava isplatu odštete za vreme provedeno u pritvoru.

On kaže da ovoliki broj obustava postupaka ukazuje i na hrvatsku zloupotrebu Interpola.

Štrbac za “Vesti” podseća da ima zemalja koje ipak olako ne izručuju Srbe, jer se drže svoga zakonodavstva.

- Nedavno me je posetio naš čovek iz Rusije, koji je prošle godine tamo uhapšen po hrvatskoj poternici. Ruski sud je tražio dodatnu proveru identiteta i Hrvati na taj zahtev nisu odgovorili, pa su Rusi odbili njegovo izručenje – kaže Štrbac i podseća da Jovan Ogar ima samo izbegličku legitimaciju i da nije državljanin Hrvatske, ali ni Srbije.

Slučaj Kapetana Dragana

Najpoznatiji je australijski slučaj povodom ekstradicije i reč je o Draganu Vasiljkoviću, Kapetanu Draganu, koji je uhapšen u Australiji, 2006.

– Vasiljković je u ekstradicionom pritvoru devet godina, i veći deo je proveo u samici. U međuvremenu je podneo poslednju žalbu Vrhovnom sudu Australije na odluku o njegovoj estradiciji Hrvatskoj. U maju će se znati šta je Australija odlučila – podseća Štrbac.

 

Vesti, 27.04.2015.

Share this post


Link to post

sve lepse od lepseg  ???  a taman pomislio da imam aduta u rukavu ako

zagusti u NDH  :(

Bice Zelji bolje da se vatam nekih stranih pasosa i dokumenata a orlove

da cuvam mozda za  neka buduca, bolja i ponosnija vremena  :huh:

Share this post


Link to post

Или ми вратите пост или ме банујте, чему све. Нека вам хрвата на форуму о Крајини.

"Апелирам" да добијем бановање јер ако то радо не урадиш мораћу да те вријеђам а то не ваља ни теби ни мени, јер ми постове нећеш вратити то је сигурно. Настави да модеришеш форум Хрватима на корист.

 

Срам те било!

 

 

 

:<|

Share this post


Link to post

Nema nama drugog nego da kolektivno trazimo Ruski pasos !!!

Bolje bijeloruski,ili kazahstanski. ;D

Eno gužva pred bijeloruskom i ruskom ambasadom u BG-u svi traže njihov pasoš.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...