Rada

Novosti: Hrvatska klizi ka rehabilitaciji fašizma

Recommended Posts

 Novosti: Hrvatska klizi ka rehabilitaciji fašizma

NAKON što je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović nenajavljeno otišla u Blajburg, Macelj i Tezno, juče je i hrvatski premijer Zoran Milanović položio venac pred masovnu grobnicu u Teznom kraj Maribora. Dok hrvatska desnica obilazi Blajburg, gde su u najvećem broju ubijeni pripadnici zloglasnih ustaških jedinica, u Teznom je bilo i civilnih žrtava.

Milanović nije išao u Blajburg, gde se u subotu očekuje dolazak gotovo 20.000 ljudi. Hrvatska predsednica, inače pokrovitelj obeležavanja 70. godišnjice događaja na Blajburgu, ipak neće lično doći na skup, već je tamo bila bez prethodne najave, kao što je to učinila i u Jasenovcu.

I dok predsednica i premijer obilaze ta mesta, u samoj Hrvatskoj se ovih dana vodi žestoki sukob u kojem se poražena fašistička ideologija pokušava rehabilitovati i prikazati u falsifikovanim istorijskim okolnostima. Pokušaji rehabilitacije ustaškog režima sve su glasniji, dok je hrvatski antifašizam u defanzivi, osporavan i marginalizovan.

MEĐU osnivačima Društva za istraživanje Jasenovca je i dr Josip Jurčević, koji je pre samo nekoliko meseci izjavljivao da ustaški pokret nije bio fašistički, već u sukobu sa fašistima. Krajnje cinično zvuče njegove reči da “logor u Jasenovcu nije bio namenjen sistematskom ubijanju ljudi. Jasenovac je bio vrlo produktivan radni logor. O tome svedoče i podaci o prodaji proizvedene robe posredstvom trgovačkih putnika po celoj Nemačkoj”.

Tako je pre nekoliko dana registrovano Društvo za istraživanje logora Jasenovac, od strane Gradskog ureda za opštu upravu Zagreba, među kojima su i oni poznati po ekstremnim stavovima. Zoran Pusić, predsednik Antifašističke lige Hrvatske uputio je protestno pismo ministru uprave Arsenu Bauku, iz leve Milanovićeve vlade, tražeći da se poništi registracija.

- To rešenje ni po čemu se ne razlikuje od hipotetskog rešenja koje bi izdalo Ministarstvo uprave u današnjoj Nemačkoj, nekom društvu čiji osnivači javno poriču žrtve Dahaua ili Aušvica, a društvo osnivaju s namerom da dokažu da Holokausta nikada nije bilo – tvrdi Pusić.

Prvi čovek Antifašističke lige ističe da je među osnivačima društva i dr Stjepan Razum koji tvrdi da je pozdrav “Za dom spremni” hrišćanski i domoljubni, a da je “mit o Jasenovcu” komunistička optužba celog hrvatskog naroda. Pusić citira Razumove reči da “treba dokazati da masovnih zločina u Jasenovcu nije bilo”.

 

nspm.sr, 16.05.2015.

Share this post


Link to post

 

Hrvatska klizi ka rehabilitaciji fašizma

hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović nenajavljeno otišla u Blajburg

Hrvatska predsednica, inače pokrovitelj obeležavanja 70. godišnjice događaja na Blajburgu

u samoj Hrvatskoj se ovih dana vodi žestoki sukob u kojem se poražena fašistička ideologija pokušava rehabilitovati i prikazati u falsifikovanim istorijskim okolnostima.

http://static.politi.../1/Istorija.jpg

Trebalo je ovako nekako da izgleda , ali se desio jedan incident upravo u momentu postavljanja linka .

Smatram da je nenamjerna greska ispravljena .

Share this post


Link to post

''35 000 lažnih ustaških mirovina je isplaćivala Republika Hrvatska. Tko će odgovarati za taj kriminal? Nitko naravno, za njih su i radili Ustašiju....zato danas imamo 60 000 gladne djece (to je ono kaj je država priznala, stvaran broj je vjerovatno X3).....to je ta žgadija....'''


"Po podacima HZMO-a, broj korisnika tih mirovina u 90-ima neprekidno je rastao. Iako je u obrazloženju Zakona iz 1993. pisalo da će ih zbog poodmakle dobi biti najviše 6000, njihov se broj 1999. popeo na 34.090. Od 1999. do danas lagano pada, no sve do 2009. premašivao je 20.000. Na kraju ožujka 2015., po podacima HZMO-a, bilo ih je 8995, a prosječni neto iznos te kategorije mirovina je 2289,81 kunu."

 

 

usta_e_bleiburg_834645S1.jpg

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...