Sign in to follow this  
NoviGradVRS

Zločinačka operacija Medački džep 1993

Recommended Posts

Злочиначка операција Медачки џеп или "Крвави септембар у Лици" је био трећи напад војно-полицијских снага Републике Хрватске на територије Републике Српске Крајине, од када је подручје РСК стављено под заштиту УНПРОФОР-а. Овај геноцидна операција је започета 9. септембра 1993. године изненадним нападом хрватске војске на српска села на подручју "Медачког џепа" код Госпића, која су се 18 месеци налазила под заштитом УН. У року од 7 дана, српска села: Медак, Почитељ, Читлук и Дивосело, опљачкана су и сравњена. Овај злочин је пратило значајније учешће снага УНПРОФОР-а него у до тадашњим сукобима на простору бивше СФРЈ. Највеће учешће канадске војске у војним сукобима од Корејског рата (1950-1953).

 

 

ПРЕТХОДНИЦА

 

Распадом друге Југославије више од два милиона Срба нашло се на простору западно од ријеке Дрине, односно ван граница СР Србије. Распад СФРЈ средином 1991. године донио је са собом и велике ратне сукобе, прогоне и страдања, пошто хрватски сепаратисти су жељели да поред самосталности добију и етнички чисту хрватску државу. Тиме би био остварен вишевјековни сан Хрвата о независној држави. Власти СР Хрватске су у јесен 1990. илегално увезли велику количину наоружања, а у зиму промјенили Устав, тако што су Србе прогласили националном мањином и избацили назив "социјалистичка", умјесто петокраке шаховница постаје симбол Хрватске. То је довело до великог заоштравања односа и напетости између Срба и Хрвата. У прољеће 1991. хрватска полиција почиње упаде у српска мјеста, а Срби одговарају подизањем барикада. ЈНА је све до средине љета 1991. била тампон зона, а онда је и сама била нападнута од хрватских паравојника. Тада почињу у Хрватску да се враћају усташе и њихови потомци који су након 1945. емигрирали у иностранство (Аустралија, САД, Канада, Немачка, Аргентина, Парагвај...)

 

Тако је отпочео и рат у Хрватској који је трајао пуне четири године. У том рату је створена Република Српска Крајина, која је обухватала Сјеверну Далмацију, Лику, Кордун, Банију, Западну Славонију и Источну Славонију, Барању и Западни Срем.

 

У априлу 1992. године у централној југословенској републици Босни и Херцеговини напетости почињу да кључају и отпочиње крвави рат између три народа, који је трајао три године. У том рату је створена Република Српска. Муслиманске и хрватске ратне јединице у БиХ су такође имале пуно злочиначких акција, које су довеле до етничког чишћења српског становништва у Сарајеву, Сребреници, Бихаћу, Мостару, Горажду, Тузли, Орашју, Чапљини... Оснивани су системи концентрационих логора за мучење Срба (Дретељ, Дувно, Челебићи и др).

 

Хрватска војска и полиција су током рата у Хрватској (1991-1995), имали низ злочиначких акција као што су: "Миљевачки плато", "Масленица", "Медачки џеп"... Исто тако покренуто је етничко чишћење Срба у урбаним среднинама: Сисак, Госпић, Задар, Осијек, Вуковар, Карловац, Загреб, Сплит, Дубровник и др.

 

 

РАТНИ ЗЛОЧИНИ

Хрватске војска кренула је у офанзиву у око шест сати ујутру 9. септембра 1993. године. Напад је укључивао око 2.500 војника Оперативне зоне "Госпић", укључујући Девету гардиску бригаду хрватске војске, 111. бригаду из Ријеке, домобранску бригаду из Госпића, домобранску бригаду из Ловинца и специјалне полициске јединице хрватског МУП-а. Хрватске војне снаге су у свом саставу имали превасходно оружје заробљено од ЈНА, укључујући тенкове М-84 као и већи број артиљериског оруђа.

Српска војска Крајине је била изненађена овим нападом. Након два дана борби хрватске снаге су преузеле контролу над селима Дивосело, Читлук и делимично Почитељ. Нова линија фронта постављена је код села Медак. Укупна површина заузете територије је око 22 km², на којој је живјело 1.300 становника. У освету за офанзиву, српске снаге почеле су да користе далекометну артиљерију бомбардовајући град Карловац и ракете ФРОГ-7 за бомбардовање Загреба.

Српске снаге кренуле су у контраофанзиву и повратиле су део освојених територија чиме је заустављено свако напредовање хрватске војске. Обе стране користиле су тешку артиљерију током 12. и 13. септембра 1993. а снаге УН су обавестиле о 6.000 детонација на простору Госпића и Медачког џепа. СВК је 12. септембра 1993. испалила ракету "земља-земља" на аеродром Плесо. Затим 13. и 14. септембра, хрватска је користила авионе МИГ-21 за нападе на артиљерију српских снага на Банији и Кордуну, а један је оборен код Вргинмоста. Пилот Мирослав Перис је током обарања авиона 14. септембра 1993. погинуо.

15. септембра 1993. прекид ватре су потписали генерал СВК Миле Новаковић у име српске стране и генерал-мајор Петар Стипетић у име хрватске стране. Споразум о контроли „Медачког џепа“ је подразумјевао повлачење хрватских трупа на почетне позиције од 9. септембра 1993. а да се српске снаге не улазе на подручје Медачког џепа. Повлачење је било заказано за 15. септембар у 12 сати.

У циљу надгледања повлачења, УНПРОФОР је послао 875 војника Другог батаљона пука "принцезе Патриције" канадске лаке пешадије да уђу у Медачки џеп заједно са механизованом јединицом француске војске. Снаге УН, под командом Џејмса Калвина биле су између српских и хрватских снага. Канадска војска унутар УНПРОФОР-а је била једна од најбоље наоружаних и припремљених, али до ових догађаја након сваког већег инцидената мировне снаге су више бјежале са места сукоба него што су пружале отпор. Ово је стварало несигурност код зараћених снага да су УНПРОФОР снаге неспособне да учине било шта по питању очувања мира. Према споразуму који је потписан канадске снаге требале су да уђу на међупростор тренутног фронта, да фиксирају српске снаге и да преузму територију од хрватских снага. Међутим, онога тренутка када су ушли на ничију земљу и покушали да крену кроз територију коју су хрватске снаге заузеле на њих је запуцано са хрватске стране. Канадски војници на својим БВП-има високо су подигли заставе УН и више пута покушали током 16. септембра 1993. да уђу у подручје Медачког џепа. Сваки пут када су пробали ватра са хрватске стране била је јача. Ватра је с временом са хрватске стране била све јача и јача тако да су Канађани почели да узвраћају ватру, а са хрватске снаге примјећено је коришћење топова од 20 мм.

Напета ситуација се наставила током читаве ноћи а рано пред зору ватра са хрватске стране је престала тако да су канадске трупе почеле са преузимањем терена. Возилима су кренули путем а недалеко одатле заутављени су на блокади која је направљена са минама и противтенковским препрекама. Иза блокаде на хоризонту видео се дим, а у близини је примећен и маскирани тенк чија је цев била уперена ка УН трупама. У 8 сати на том мјесту договорено је између генерала Калвина и Адемија да се блокада склони у року од четири сата. Након четири сата блокада још увек није склоњена. У 13 сати генерали су се поново срели и генерал Адеми је тражио поновно одлагање. Недалеко одатле је била група новинара и генерал Калвин је пред блокадом одржао конференцију за штампу, а видјевши све то хрватски војници започели су да склањају блокаду. Хрватске снаге су брзо кренуле са повлачењем на позиције од 9. септембра 1993. Повлачење је верификовано у 17. септембра 1993. у 18 сати.

"Некад мора да се прекине срање и ствар мора да се заврши. И све што сам тада чуо од Хрвата на мом нивоу, су били некакви недоречени изговори са циљем да нас зауставе са наставком операције".

— генерал Калвин, конференција за штампу на блокади, 17. септембар 1993

 

Генерал Калвин је касније изјавио: „27 припадника (хрватске војске) је убијено или рањено током борбених дејстава са мојом борбеном групом током 14 дана у Медаку“. Хрватска негира ове догађаје. У Канади је истина о догађајима и сукобу канадских и хрватских снага дуго скривана. Војници нису могли да вјерују да се о овом сукобу у Канади ништа није знало. Тек 1. децембра 2002. године током окупљања војника је награђена храброст коју су тада показали. У поздравном говору гувернер Едријана Карлсон:

- „Проста чињеница је да је само мали број, нас Канађана, знао шта сте ви учинили 1993. године у Хрватској. Ваша дела су била нимало мања од херојских, а ваша земља то није тада признала.“

 

 

ЖРТВЕ

 

Током акције хрватских здружених снага страдало је 46 војника СВК, 6 полицајаца РСК и 36 српских цивила. Међу цивилима је 26 особа старијих од 60 година, од тога 17 жена. Укупно је убијено 88 Срба. У овој злочиначкој акцији хрватске војске није било рањених на српској страни. Припадници УНПРОФОР-а су из директне борбе извукли 18 лешева, од којих је већина била измасакрирана и запаљена. Два леша су пронађена касније а један леш су пронашли војници РСК 1994. године. Тек 2000. године је пронађено још 11 (16) лешева скривених у септичкој јами у некада српском дјелу (источном) Госпића. Од 11 лешева, 6 је идентификовано ДНК методом. Од 88 укупно несталих, 84 је пронађено при чему 8 лешева још није идентификовано.

 

- "Нисам нашао знакова живота, ни људи ни животиња, у неколико села кроз која смо прошли. Разарање је потпуно, систематско и намерно".

— генерал Жан Кот (Jean Cot), 19. септембар 1993.

 

 

ПОСЉЕДИЦЕ

 

Злочинци: Адеми и НорацОва злочиначка операција хрватске војске "Медачки џеп" је била подвргунта јакој међународној критици и суочавајући се са политичким и војним притиском, Хрватска влада је пристала на прекид ватре. Командант УН у Хрватској, француски генерал Жан Кот, организовао је и вршио медитацију преговора.

1994. године у рејону Теслинграда (Лички Осик) припадници Личког корпуса заробили су припадника хрватске војске, Јохана Тилдера, који је био учесник догађања у Медачком џепу као припадник извиђачке јединице. У изјави коју је дао описао је читав ток акције, наређења Рахима Адемија и Мирка Норца, сопствено понашања и понашање појединаца. Детаљно је описао сцене масакра и иживљавања над лицима које су се ту нашле.

 

 

СУЂЕЊА

 

На основу истраге коју је водило до 2004. године, Тужилаштво Хашког трибунала подигло је оптужнице по командној одговорности против начелника Генералштаба Хрватске војске генерала Јанка Бобетка, команданта војног подручја Госпић, генерала Рахима Адемија и команданта Девете гардијске бригаде, генерала Мирка Норца. Јанку Бобетку оптужница није уручена, јер је он је преминуо априла 2003. године.

 

До суђења Мирку Норцу и Рахиму Адемију у Хашком трибуналу није дошло јер је случај пребачен хрватском правосуђу у септембру 2005. године, а хрватско правосуђе је оптужницу подигло тек 22. новембра 2006. године. Суђење започиње у јуну 2007. а завршава се 31. маја 2008. године усменим изрицањем пресуде. Током суђења чули су се монструозни злочини и иживљавање над српски становништвом (набијање жене на колац, одсецање главе, распоривање и бацање жена у сопствене куће, а затим спаљивање, гађање ножем ретардираног младића који је обешен наглавачке итд.). Такође је доказано да је у самом нападу искоришћено четри пута више артиљеријских граната од потребног броја.

 

Пресудом је Рахим Адеми ослобођен, а Мирко Норац осуђен због неспречавања убистава цивила, пљачкање имовине те убијање и мучење ратних заробљеника на јединствену казну од само 7 година. Иако је Мирко Норац током свог боравка у затвору више био на слободи него на робији: ожено се се, добио двоје деце, завршио факултет и др.

 

 

Да се не заборави и не понови!

Share this post


Link to post

Većini je sve manje više poznato sve o ovom slučaju, ali što je manje poznato jeste navodno učešće pripadnika UN u samoj borbi protiv HV.....koliko ima istine u svemu ovome, kao što vidimo u HR se o tome ne priča niti ima kakvih informacija o sukobu HV i UN i stradanju 27 pripadnika HV od strane UN...

Share this post


Link to post

Većini je sve manje više poznato sve o ovom slučaju, ali što je manje poznato jeste navodno učešće pripadnika UN u samoj borbi protiv HV.....koliko ima istine u svemu ovome, kao što vidimo u HR se o tome ne priča niti ima kakvih informacija o sukobu HV i UN i stradanju 27 pripadnika HV od strane UN...

Nije bilo sukoba između HV i UN. Poginulo je desetak pripadnika HV i policije. Svi su stradali u borbama

sa Srbima.

Kanađani su se po noći isprepadali i pucali od straha. Tu pucnjavu su proglasili kao najveću bitku kanadske

vojske nakon Kortejskog rata.

Share this post


Link to post

Генерал Калвин је касније изјавио: „27 припадника (хрватске војске) је убијено или рањено током борбених дејстава са мојом борбеном групом током 14 дана у Медаку“. Хрватска негира ове догађаје. У Канади је истина о догађајима и сукобу канадских и хрватских снага дуго скривана. Војници нису могли да вјерују да се о овом сукобу у Канади ништа није знало. Тек 1. децембра 2002. године током окупљања војника је награђена храброст коју су тада показали. У поздравном говору гувернер Едријана Карлсон:


- „Проста чињеница је да је само мали број, нас Канађана, знао шта сте ви учинили 1993. године у Хрватској. Ваша дела су била нимало мања од херојских, а ваша земља то није тада признала.“


 


To sam napisao zbog ove izjave generala Kalvina, e sad ko priča istinu ko laže....valjda ćemo da dokučimo ovde ...


Share this post


Link to post

 

Генерал Калвин је касније изјавио: „27 припадника (хрватске војске) је убијено или рањено током борбених дејстава са мојом борбеном групом током 14 дана у Медаку“. Хрватска негира ове догађаје. У Канади је истина о догађајима и сукобу канадских и хрватских снага дуго скривана. Војници нису могли да вјерују да се о овом сукобу у Канади ништа није знало. Тек 1. децембра 2002. године током окупљања војника је награђена храброст коју су тада показали. У поздравном говору гувернер Едријана Карлсон:

- „Проста чињеница је да је само мали број, нас Канађана, знао шта сте ви учинили 1993. године у Хрватској. Ваша дела су била нимало мања од херојских, а ваша земља то није тада признала.“

 

To sam napisao zbog ove izjave generala Kalvina, e sad ko priča istinu ko laže....valjda ćemo da dokučimo ovde ...

 

Sudjelovao sam u borbama kad je bila ta operacija, ne u samom džepu nego kao podrška na liniji.

Odmah se govorilo da je poginulo 9-11 s naše strane. 

Da je bila ne bitka s Kanađanima i da je poginulo 27 pripadnika HV-a o tom bi se naveliko pričalo.

9.9. je zauzet medački džep.

10, 9. pokušaj protunapada

11.9, isto pokušaj protunapada i žestoko bombardiranje Gospića i okolice.

 

Ako je HV imala 27 poginulih, ranjenih je trebalo bit preko 50.

Kako to da Kanađani nisu imali čak nijednog ranjenog.

Kanađani naoružani samo lakim oružjem ubiju 27 vojnika HV, a HV s topovima i tenkovima ne pogodi

nijednog njihovog.

Share this post


Link to post

Sudjelovao sam u borbama kad je bila ta operacija, ne u samom džepu nego kao podrška na liniji.

Odmah se govorilo da je poginulo 9-11 s naše strane. 

Da je bila ne bitka s Kanađanima i da je poginulo 27 pripadnika HV-a o tom bi se naveliko pričalo.

9.9. je zauzet medački džep.

10, 9. pokušaj protunapada

11.9, isto pokušaj protunapada i žestoko bombardiranje Gospića i okolice.

 

Ako je HV imala 27 poginulih, ranjenih je trebalo bit preko 50.

Kako to da Kanađani nisu imali čak nijednog ranjenog.

Kanađani naoružani samo lakim oružjem ubiju 27 vojnika HV, a HV s topovima i tenkovima ne pogodi

nijednog njihovog.

 

jbg kao što rekoh ne znam, samo sam citirao ovog njihovog generala šta je rekao....uglavnom on kaže 27 HV vojnika je ubijeno ili ranjeno ( moja greška u prvom postu u kojem sam napisao da je 27 ubijenih ) u toku 14 dana u Medaku.....

Share this post


Link to post

jbg kao što rekoh ne znam, samo sam citirao ovog njihovog generala šta je rekao....uglavnom on kaže 27 HV vojnika je ubijeno ili ranjeno ( moja greška u prvom postu u kojem sam napisao da je 27 ubijenih ) u toku 14 dana u Medaku.....

Da je bilo nekave borbe ti Kanađani bi bili pregaženi. To je bila ekipa sastavljena dijelom od profesionalaca i

većim dijelom od rezervista. Glavna aktivnost im je bio šverc deficitarne robe u krajinu.

Share this post


Link to post

Da je bilo nekave borbe ti Kanađani bi bili pregaženi. To je bila ekipa sastavljena dijelom od profesionalaca i

većim dijelom od rezervista. Glavna aktivnost im je bio šverc deficitarne robe u krajinu.

 

Ne mogu ništa da kažem, jer ni ja dosada nisam čuo za ovu priču...al opet ne mogu ni reći da Kanađani lažu toliko....đe ima dima ima i vatre....ima dosta događaja i slučajeva tokom rata na sve tri strane, koje nisu nikome u interesu da se objave i da izađu u javnost....možda je i ovo jedna od njih.....tako da...možda se još neko javi sa svojim mišljenjem i viđenjem ovog slučaja....

Share this post


Link to post

Ne mogu ništa da kažem, jer ni ja dosada nisam čuo za ovu priču...al opet ne mogu ni reći da Kanađani lažu toliko....đe ima dima ima i vatre....ima dosta događaja i slučajeva tokom rata na sve tri strane, koje nisu nikome u interesu da se objave i da izađu u javnost....možda je i ovo jedna od njih.....tako da...možda se još neko javi sa svojim mišljenjem i viđenjem ovog slučaja....

Kanađani su svoje vojnike odlikovali visokim vojnim odlikovanjima za tu navodnu "bitku" i o tome pričaju već 15tak godina. 

U niti jednim dokumentima UN ili bilo di drugdje taj sukob nije zabilježen kao ni na hrvatskoj strani. Nećeš naći drugo viđenje sa hrvatske strane jer ga nema. Samo hrvatsku i kanadsku verziju. Moglo se skriti da ta "bitka" ne izađe u javnost i da se o njoj ne priča u novinama ali borci na terenu i između ostalog @Kubus bi sigurno znao o tome i to e ne može skriti.

Ti, ako će ti biti lakše oko srca, smatraj da je kanadska verzija istinita...

Share this post


Link to post

Kanađani su svoje vojnike odlikovali visokim vojnim odlikovanjima za tu navodnu "bitku" i o tome pričaju već 15tak godina. 

U niti jednim dokumentima UN ili bilo di drugdje taj sukob nije zabilježen kao ni na hrvatskoj strani. Nećeš naći drugo viđenje sa hrvatske strane jer ga nema. Samo hrvatsku i kanadsku verziju. Moglo se skriti da ta "bitka" ne izađe u javnost i da se o njoj ne priča u novinama ali borci na terenu i između ostalog @Kubus bi sigurno znao o tome i to e ne može skriti.

Ti, ako će ti biti lakše oko srca, smatraj da je kanadska verzija istinita...

 

xaxaxxaxa a što bi meni bilo lakše oko srca kad sam i sam napisao da nikad nisam čuo za ovaj slučaj i da sam sumnjam u to i da želim čuti i mišljenje drugih u vezi ovoga.....skroz je nebitna priča koje i koliko ustaša pobio u ovom zločinu.....nego je bit u tome zašto UN snage pa ko god bio tamo tad, nije sprečio masakar koji su  ustaše napravile nad civilnim stanovništvom RSK na tom području iako znamo da je to bio njihov zadatak i da je to bilo područje pod zaštitom UN...ali koga briga za to....ni prvi ni poslednji krvavi pir ustaša nad civilima u zaštićenoj zoni....

 

Zar ne ZANETTI...

Share this post


Link to post

a jbg ja sam ga tamo pročitao, kontam da su ga oni pisali....

Јесу!

 

Само што текст тада када је написан пре 2-3 године није постојао сајт zlocininadsrbima.com него је текст написан за "српску" википедију. Али тамошњи админи нису дозвољавали нама да напишемо да је то била злочиначка акција, исто као и за Олују, Бљесак и др.

 

Зато је и настао тај сајт.

 

Исто важи и за друге чланке са тог сајта...

 

Чланци (не рачунајући вести) који се налазе на том сајту, су аутентични и писали су их у 90% људи који су раније писали за "српску" википедију и друге родољубиве портале. После су уредници само узели своје чланке.

 

 

 

Тако да земљаче, само ти настави да пратиш тај сајт, и нећеш погрешити. :]]

Share this post


Link to post

Naravno zemljače :) 

 

Istina mora kad tad izaći na vidjelo, a ona već uveliko i izlazi....tako da uskoro druge priče će da se pričaju i drugačijim očima svijet će da gleda na tamo neke EVROPSKE CIVILIZOVANE DRŽAVE i na njihove OSLOBODILAČKE AKCIJE, HEROJSKE IM BITKE itd itd....

 

Znaju oni svi ko su i šta su braća nam Hrvati, okrenuli su im svi leđa .....što smo svi mogli da vidimo na tkzv paradi im pobjede u ZG, velika većina EU zemalja im je otkazala prisustvo i podršku....mada opet ni jadni ti isti hrvati nisu ni svjesni da oni od te svoje države nemaju ništa nego da su prepustili sve svoje resurse svim onim zemljama koje su ih svojevremeno podržale....e sad dolaze računi na naplatu, tako da neću puno toga šta ostati samim hrvatima sem silnih kredita i obaveza prema mami i tati....tačnije Hrvatska će da bude jedna ljuštura koja postoji samo na papiru a izunutra jadac, bjeda i praznina.....svakoga stigne kletva nečija kad tad...a njih već polako stiže....hvala Bogu :)

 

Svakome po zaslugama, tako i njima :)

Share this post


Link to post

 

 

Zločinačka operacija Medački džep 1993

je cist dokaz izdajstva i dogovora , odnosno izvrsenje naredjenja onih odozgo . . .

 

Истина није оно што гледамо на ТВ.

 

Али то је већ за неку другу тему.

Potpuno istinito .

A sto se tice teme , sto je ne otvoris ?

Share this post


Link to post

A normalno je da su skoro svi mediji pod direktnom palicom vladajućih garnitura i da svi igraju kako vladajući sviraju....tako ad sigurno nećemo viditi na medijima nešto što ne odgovara vladajućim i njihovim nadređenima iz EU...ali istina se ne može sakriti niti će...

Share this post


Link to post

A sto se tice teme , sto je ne otvoris ?

 

Немам времена право да ти велим.

Ко ово што сам горе навео није до сада схватио, тај или је ограничен па не може да схвати, или не жели да схвати из тога што има некакве користи у том и таквом систему.

 

 

 

A normalno je da su skoro svi mediji pod direktnom palicom vladajućih garnitura i da svi igraju kako vladajući sviraju....tako ad sigurno nećemo viditi na medijima nešto što ne odgovara vladajućim i njihovim nadređenima iz EU...ali istina se ne može sakriti niti će...

 

ЕУ контролишу банкари! То исто људи не схватају.

И овај несрећни рат 1990-их у СФРЈ, и ова злочиначака операција Медачки џеп је настала по налогу банкара.

Када људи то почну да схватају, и када се врате на извор... односно 1804. године, све ће им бити јасно шта се данас дешава.

Share this post


Link to post

Немам времена право да ти велим.

Ко ово што сам горе навео није до сада схватио, тај или је ограничен па не може да схвати, или не жели да схвати из тога што има некакве користи у том и таквом систему.

 

 

 

 

ЕУ контролишу банкари! То исто људи не схватају.

И овај несрећни рат 1990-их у СФРЈ, и ова злочиначака операција Медачки џеп је настала по налогу банкара.

Када људи то почну да схватају, и када се врате на извор... односно 1804. године, све ће им бити јасно шта се данас дешава

 

Sve je to igra velikih, rat i ratna žarišta su najveći biznisi...a ljudi su samo pijuni u rukama igrača velikih....sve je to zbog profita....ali mali čovjek to ne može da shvati ili možda ni nema vremena da shvati....kad mu nevolja zakuca na vrata prije no što i pomisli ....

Share this post


Link to post

da li se zna uopce sta je bio realni cilj te akcije Medacki dzep ? zauzimanje tri sela ?olabavljivanje pritiska oko Gospica ? zasto onda nije nista pokusano ili uradjeno na drugim pravcima, sjeverno i istocno ? ili mozda jest pokusano , ali bezuspjesno ?

Share this post


Link to post

da li se zna uopce sta je bio realni cilj te akcije Medacki dzep ? zauzimanje tri sela ?olabavljivanje pritiska oko Gospica ? zasto onda nije nista pokusano ili uradjeno na drugim pravcima, sjeverno i istocno ? ili mozda jest pokusano , ali bezuspjesno ?

 

Pa oni pravdaju tu akciju navodnima čestim granatiranjem Gospića od strane ćetnika.....pokušali su oni i na drugim mjestima ali naravno nisu bili kadri....a ovaj zločin što su ovde napravili, samu akciju su izveli na kvarno i uz podršku mirotvoraca .....u stvari, skoro sve njihove akcije su bile kvarne i kukavičke, uz podršku vanjskog faktora....kako od UN tako i Nato pakta....nisu oni bili sposobni napraviti ništa sami....nego prvo stranci utabaju stazicu,zamažu oči naivnim srbima, izvide teren ustašama i onda im pošalju sva upsutva kako i šta dalje da rade....i naravno po ulasku u mjesta koja oslobodi ta franjina gerila obavezno pobije sve srpko što se nađe u tim mjestima od baba i đedova do žena i djece....i onda sve to predstave kao četnike koji su izvršili agresiju i pucali po njima....pa eto morali smo ih pobiti....pa tako rekoše da je jedna baba od 70 i kusur godina bila četnički mitraljezac pa su eto i nju morali zaklati.....znači NO COMENT ....eto na koji način je hrabra franjina vojska funkcionisala....tamo gdje su udarili na svoju ruku i bez podrške zapada uglavnom su lomili zube i završavali akcije totalnim porazom.....

Share this post


Link to post

da li se zna uopce sta je bio realni cilj te akcije Medacki dzep ? zauzimanje tri sela ?olabavljivanje pritiska oko Gospica ? zasto onda nije nista pokusano ili uradjeno na drugim pravcima, sjeverno i istocno ? ili mozda jest pokusano , ali bezuspjesno ?

Medački džep je prva napadna operacija nakon Maslenice i provedena je na potpuno drugačiji način.

 

Pogledaj kako je izveden Medački džep i Bljesak. Bljesak je sličan na puno većem području. Presjecanje terena

i udar s više strana. Glavni udar izvode Specijalna policija i gardijske brigade. Džep je kao neka generalna proba 

za Bljesak.

Manje je rasterećen Gospić, jer ga se i dalje moglo gađat iz blizine. Topovi na Zubaru kod Ličkog Osika imali su

grad kao na dlanu. Više su rasterećena sela Bilaj i Ribnik koja su se isto nalazila u džepu, čak su 91. neko vrijeme 

bila opkoljena.

Ništa drugo nije pokušavano, samo su zauzeta ta tri sela.

Na udaljenijim položajima nismo ni znali da će bit napad, samo smo večer prije napada dobili pojačanje po nekoliko

vojnika za svaki bunker.

 

Nakon Medačkog džepa sam znao da je Krajina prije ili kasnije gotova. Divoselo je prikazivano kao tvrđava koju

ustaše ne mogu zauzet. S naše strane puno vojnika se bojalo Divosela.  Da uzdrmaš protivnika i podigneš svoj

moral udaraš na simbol. 

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this