Sign in to follow this  
Michan

Počela ekshumacija žrtava Oluje u banijskom selu Selište

Recommended Posts

 

Počela ekshumacija žrtava Oluje u banijskom selu Selište  
 

Komisija Vlade Srbije za nestala lica saopštila je da je na mesnom groblju u Selištu, na području Sisačko-moslavičke županije u Hrvatskoj, danas počela ekshumacija posmrtnih ostataka Srba stradalih u operaciji "Oluja" 1995. godine.

Kako se navodi, proces ekshumacije će trajati nekoliko radnih dana a od svih ekshumiranih posmrtnih ostataka biće uzeti uzorci radi identifikacije metodom DNK analize.

 

Početku ekshumacije prisustvovali su predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović i ministar branitelja Hrvatske Predrag Marić koji su ukazali na značaj ubrzanja rešavanja slučajeva lica nestalih tokom oružanih sukoba kao i saradnje nadležnih tela u regionu.

 

Sprovođenjem ekshumacije na mesnom groblju u Selištu, nastavlja se proces ekshumacija grobnica u regionu Banije u kojima su pokopane žrtve "Oluje", započet 2007. godine na groblju Sveti Nikola u Petrinji, gde su ekshumirani posmrtni ostaci 160 žrtava.

 

Od ukupno ekshumiranih posmrtnih ostataka sa Banije, do sada su identifikovani i porodicama predati ostaci 97 lica.

 

 

 

 

Blic 1.12.2015

Share this post


Link to post

Ekshumacije na groblju u Gornjem Selištu, gdje je pokopano više desetina osoba stradalih u akciji Oluja, započele su u utorak.

“Riječ je o osobama koje su pronađene prilikom humane asanacije ovog području a nakon akcije Oluja. Pokopane su u skladu s pravilima struke i Ženevskim konvencijama pa očekujemo da će identifikacija biti lakša nego inače” – rekao je ministar branitelja Predrag Matić dodavši kako, prema podacima koje imaju, očekuju ekshumaciju 50-ak posmrtnih ostataka.

Prema izjavama mještana na tom groblju nalaze se neke masovne grobnice, ali i dva vidljiva reda označenih grobova, na kojima su bili križevi s oznakom NN koji su u međuvremenu istrunuli. Osim određenog broja vojnika tzv. RSK poginulih u Oluji, tu su, pretpostavlja se,  pokopani i stradali civili iz kolone izbjeglica s Korduna koji su poginuli na području Dvora.

Ekshumacije će trajati 15-ak dana, uzet će se uzorci za DNA analizu te će tijela ponovo biti pokopana obzirom da nema mjesta više nema u smještajima neidentificiranih žrtava na Mirogoju i Osijeku.

“Nakon pozitivne DNA identifikacije ćemo tijela opet iskopati i predati obiteljima” – rekao je ministar Matić.

Na ekshumaciji je bio prisutan i Veljko Odalović, predsjednik Komisije za nestale osobe Vlade Republike Srbije.

“Sukladno međudržavnom dogovoru ova je lokacija bila za nas od posebnog interesa zbog većeg broja pokopanih osoba.” – rekao je Odalović.

Hrvatska traži još 1591 državljanina nestalog u Domovinskom ratu.

“Bez obzira na nacionalnost za svima tragamo jednakim intenzitetom.” – rekao je ministar Predrag Matić.

(Večernji list)

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this