Sign in to follow this  
dj-zombi

Parastos povodom 23 godisnjce masakra u Ravnim Kotarima i Malom Alanu

Recommended Posts

Parastos povodom 23 godisnjice stradanja i masakra Srba u Ravnim Kotarima i na Malom Alanu bice odrzan 22.01.2016 s pocerkom u 11 sati u crkvi Sv. Marka u Beogradu.

 

Parastos organizuje Udruženje porodica nestalih i poginulih lica „Suza“ iz Beograda.

U ovoj agresiji na srpskoj strani poginulo je 348 vojnika i civila, među kojima 35 žena i troje djece do 12 godina. Osam lica se još vodi na listi nestalih. U zbjegovima je umrlo još 165 lica, uglavnom starije populacije.

Nakon parstosa u Tašmajdanskom parku biće položeno cvijeće na spomen ploču stradalim Srbima.

Hrvatske oružane snage su 22. januara 1993. godine izvršile agresiju pod kodnim nazivom „Maslenica“ na južne dijelove Republike Srpske Krajine, što je bila treća po redu agresija Hrvatske na zaštićeno područje UN.

Iz ravnokotarskih sela protjerano je više od deset hiljada Srba, koji su se raselili širom svijeta.

Jedan od težih zločina, već prvog dana agresije, desio se na prevoju Mali Alan na Velebitu, u neposrednoj blizini osmatračnice Unprofora, kada su pripadnici hrvatske specijalne policije, mučki, iz zasjede, ubili i masakrirali 22 pripadnika Srpske vojske Krajine s područja Gračaca, među kojima i dvadesetšestogodišnju bolničarku Dušanku Gaćeša.

Operaciju „Maslenica“ su planirali i izveli Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, uz znanje i odobrenje Franje Tuđmana, tadašnjeg predsjednika i vrhovnog komandanta oružanih snaga Hrvatske.

U vrijeme ove agresije načelnik artiljerije sektora „Velebit“ bio je kosovski Albanac Agim Čeku, kasniji kosovski zvaničnik, od čijih granata je, usljed neselektivnog granatiranja po dubini područja opština Benkovac i Obrovac, najviše stradalo civila.

Iako je agresija izvršena na zaštićenu zonu UN i pred očima mnogobrojnih pripadnika Unprofora, do sada ni pred međunarodnim niti pred domaćim sudovima niko nije procesuiran za zločine nad Srbima počinjene u ovoj akciji.

I poslije 23 godine ravnokotarska sela su još „siva zona“ povratka prognanih Srba.

 

Izvor "Suza"

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this