Sign in to follow this  
grom

МАЛО СРБА ЗНА ОВУ ИСТИНУ!

Recommended Posts

Седамдесет година од Другог светског рата, Срби ће добити филм о страдању у Јасеновцу, али и настанку прелепих и потресних стихова песме Ђурђевдан...

ustasa.jpg

Сцена из филма (Фото: Јутјуб)

После кракткометражног филма "Ђурђевак црвени", који паралелно испреда причу о настанку песме Ђурђевдан и старцу Вукашину, Јасеновац и Вукашин добиће још једну филмску причу, али и прелепи Ђурђевдан...

 

Донедавно, мало је Срба знало како су, где и којим поводом настали стихови данас једне од најомиљенијих песама у народу, међу навијачима, трубачима, на свадбама, утакмицама, весељима...

 

Њено порекло сведочи о нечем сасвим другом, о страдању Срба и њиховом последњем путовању у вагонима срти за Јасеновац. Наиме, песма Ђурђевдан настала је возу смрти који је путовао из Сарајева за Јасеновац. На путу према казамату, заточеници у вагонима без хране и воде почели су да падају у кризе због страха и неизвесности. У општем хаосу један од њих за кога се тврди да је био члан сарајевске "Слоге" у сопственом грчу и немоћи, из поноса и пркоса, својим извежбаним и смелим баритоном из срца и душе први пут запевао је... Ово тврди новинар Вукашин Беатовић у тексту који преноси српски портал Фронтал из Републике Српске! Преносимо потресан текст о страхотама Срба из Сарајева.

 

"Од самог почетка сукоба, усташе су хапсиле српски народ. Због сурових прогона Срби су почели бежати из Сарајева. Уточиште су налазили на суседним планинама или пак у Србији. Наравно, одређен број људи је остао у свом граду, верујући да у душманима ипак постоји мрва човечности и емпатије. Нису ни претпоставили шта им ђаволи спремају.

Освануо је шести мај 1942. године. Било је то хладно сарајевско јутро. Полиција НДХ наредила је да се Србима припреми "ђурђевдански уранак". У четири сата ујутру у град су се сливале колоне заробљеника из Јајце-касарне - са брда изнад Бембаше. Придружили су им се сапатници из логора Беледије, Ћемалуше те Централног и Градског затвора као и касарне Војводе Степе. Колоне су се сусреле на Обали Кулина бана где су дочекали воз смрти. Наиме, трамвајска пруга у Сарајеву имала је ширину ускоколосечне железнице па је воз из Брода по наредби руководства НДХ ушао у град.

 

Пред очима српских мученика на Обали Кулина бана појавила се дуга композиција теретних вагона која се простирала баш колико и колона затвореника - од Вјећнице па све до Електроцентрале.

 

Песма Ђурђевдан настала је у возу за Јасеновац

 

У колони је било око три хиљаде махом младих људи. Међу њима је било и домаћина који су утамничени заједно са својим синовима, а било је и муслимана који су се заузимали за Србе или су се изјашњавали као Срби. Разуларени усташа пред колоном је узвикивао: "Ђе сте Срби? Бесплатно вас водимо на теферич у Јасеновац!".

 

На вагонима је писало "седам коња или четрдесет војника" а усташе су у један вагон уводиле и до две стотине људи. Воз смрти је тог истог 6. маја 1942. године, на Ђурђевдан из Сарајева кренуо у Јасеновац. На путу према казамату, заточеници у вагонима без хране и воде почели су падати у кризе због страха и неизвесности. У општем хаосу један од њих за кога се тврди да је био члан сарајевске "Слоге" у сопственом грчу и немоћи, из поноса и пркоса, својим извежбаним и смелим баритоном из срца и душе запевао је: "Прољеће на моје раме слијеће, ђурђевак зелени, свима осим мени - Ђурђевдан је!"

 

По доступним сведочењима, усташе су због песме Ђурђевдан затвориле шибере на вагонима, а затвореници су остали без ваздуха на малом простору збијени једни до других. Од три хиљаде колико их је кренуло из Сарајева, у Јасеновац је стигло две хиљаде душа, а њих две стотине је преживело тортуру. Захваљујући преживелима ми данас знамо за овај догађај.

Под утиском ове приче, Горан Бреговић је обрадио песму коју су певали заробљеници - "Ђурђевдан је". Та песма је у међувремену постала планетарни хит који се изводи на више светских језика. Али, на нашу велику жалост, многи Срби данас не знају за воз смрти и за право значење ове песме. Сви смо сведоци да је она заступљена на свакој српској прослави, уз алкохол и дигнуте руке. Било би сјајно када бисмо за промену почели поштовати нашу прошлост. То је једини начин да нас будућност не прогута и да не дочекамо неки нови крвави Ђурђевдан. Нека је вечна слава свим жртвама јасеновачког казамата!

Извор: ЕПК/Фронтал - 04/15/2016

 

Share this post


Link to post
Quote
20 hours ago, V.Krajina said:

Kako se zove film iz kojeg je ona slika gore?

Znam da je nov film,ali ne mogu da nadjem kako se zove

 

Film se zove /Prva trecina - Oprostaj kao kazna . . .

 

 

Share this post


Link to post
10 hours ago, kuvar said:

Gdje ima da se pogleda ovaj film, Prva trećina.....?

Postavio sam ispod link e sad sta dse dogodilo ne znam . . .

 

Share this post


Link to post

grom ti linkovi vode ka sajtu gdje ima mali milion nekakvih bleasvih video klipova od kojih su neki veoma neprimjereni

 

objavi direktan link a ne samo ka sajtu generalno

Share this post


Link to post
On 19-4-2016 at 3:08 AM, dj-zombi said:

grom ti linkovi vode ka sajtu gdje ima mali milion nekakvih bleasvih video klipova od kojih su neki veoma neprimjereni

 

objavi direktan link a ne samo ka sajtu generalno

Ja sta dobijem  zelim i bratski da podjelim sa mocima ovde .

Sa vremenom sam zaista u stisci tako da nisam provjeravao sajtove , ali cu pokusati u svakom slucaju doci do filma .

Mislim da ga i prva mozda ima . . .

Ne mogu nista obecati stoprocentno , ali cu se potruditi .

 

Share this post


Link to post

Kako stvari stoje ceka se premijera , a nisu iskljucene i neke druge prepreke . . .

Nadam se da ce se prepreke prevazici i da ce se film nesmetano moci prikazati . . .

Share this post


Link to post

Film je zavrsen , ali ima malo kocenja .

Koce oni kojih se tice , a malo i oni kojih se ne tice . . .

A sta ces , treba se privici na kocenje . . .

To ti je kao ono . . .ja na kocnicu , ona ne radi , ja u kafanu ona radi . . .

 

Share this post


Link to post
On 5/2/2018 at 6:24 PM, grom said:

Svaka cast rokeru na azurnosti , wredi te imati za prijatelja . . .😉

 

 

Znate li da je jedan od koljača koji je te noći pobjedio, Petar Brzica, umro prirodnom smrću 2010. Nikad ga nisu uhapsili. Živio je vani. Postojala je i slika na internetu kako stoji ispred nekog kafića i smješka se. Slika je bila iz 2009. Sad kad pišem ovakve stvari i kad vidim ovaj natpis 'pobiješ g.vna i gotova stvar', shvatim koliko je svijet bolestan i koliko je natpis za takve slučajeve točan.

Share this post


Link to post

Ima podosta takvih po raznim spiskovima .

 Jedan od takvih je i Madar , Sandor Kepiro  .

Takoder umro prirodnom smrcu .

Glavni izvrsilac racija i masovnih bacanja Srba Jevreja i Cigana pod led  na Strandu u Novom Sadu , preko 4 200 ztrava .

 

Dinko Sakic , umro u Zagrebu 2008 u 87 godini .

Izrucen Hrvatskoj iz Argentine 1998 . . .

 

Pogledaj ovo www.youtube.com/watch?v=tpjVG1E4TQA 

Izgleda , sto veci zlocini , to manje kazne . . .

 

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this