Sign in to follow this  
dj-zombi

Svjedocimo - da se ne zaboravi

Recommended Posts

Tamo negdje 2008-me sam napisao ovo svjedocenje ovdje na forumu. Par godina kasnije prelaskom na novu verziju foruma nekoliko postova se iz nekog razloga izgubilo. Jedan od tih postova je bio i ovo moje svjedocenje.

Neki dan sam sticajem okolnosti saznao da je jedan vredni clan naseg foruma sacuvao moj upis pa ga ponovo postavljam.

Orginalno je bio postavljen u topiku o podizanju spomenika ustaskom koljacu Juri Franceticu u Slunju.

 

Sad mislim da je bolje da ovo postavim u zaseban topik gdje bi svako imao priliku postaviti neko svoje svjedocenje. Ne mislim da se ovo pretvori u rekla-kazala price ili prepisivanje cinjenica iz knjiga i zapisa. Ovo neka budu licna svjedocenja poput ovoga moga.

 

---------------------------------------------------

 

Moje svjedocenje - da se ne zaboravi

 

Slunjski Hrvati i Hrvati iz sela Slunjskog okruga su dobro zapamceni kod tamnosnjeg srpskog stanovnistva nazalost samo po ustastvu i bolesnoj mrznji prema nama. Kako ne zelim pricati rekla-kazala price pocecu od sebe i svoje familije kroz sta su sve prolazili i to samo neke
od vaznijih dogadjaja, onako kako su ih meni kazivali clanovi moje familije. Teren desavanja je Donji Furjan, Zapoljak, Kosa, Masvina i okolica.
 
Pokojni djed Simo je docekao pocetak rata sa 19 godina i u prvom naletu ustasa jedva je izvukao zivu glavu, pobjegao je zajedno sa ostalim narodom u brda Masvine u zbijeg, a nakon sto su smjestili zene i djecu u pecine i zaklonite doline koje su tamo nasli on se pokusao vratiti prema Koranskom Lugu da dodje u dodir sa ostalim muskima iz sela da bi se odjednom nasao u nekakvom malenom grmicu okruzen cistinama i livadama sa svih strana na cijim su rubovima odlucili da se utabore ustase potpomognute muslimanskim bijednicima iz Sturlica i okoline.

11 dana je bio u tom sumarku bez mogucnosti da pobjegne, jeo je lisce, travu, grancice, skupljao rosu i pio a u par navrata je pio i vlastitu pisacu. Napokon su ustase otisle a on se uspio izvuci i pristupiti partizanima. Njegov stariji brat Nikola Mandic je kasnije na mali Bozic 1944 poginuo kao komandir bataljona, kapetan po cinu dok je predvodio bataljon u jurisu na ustaski polozaj.

Moja prababa Jeka u samim pocecima rata otisla je u Slunj da kupi mojoj babi Milki (koja je tad bila mala curica) nove opanke. Kad je dosla u Slunj zgrabili su je ''crnokosuljasi'' (tako ih je ona opisala) i odveli gdje je sad Slunjski sajam. Tamo je vec bila gomila drugih zena.
Onda su ih ustase pocele razvrstatavati  na ''vlajne''  i na Hrvatice. Kad je dosao red na nju, neki ju je ustasa pitao kako se zove a ona je umjesto pravog imena rekla da se zove Jelena i da je zena nekog Stipe Turkalja (Hrvata) pokusavajuci da se spase, ovaj ustasa joj je rekao da izadje iz stroja i da moze ici kuci i kad je vec bila odmakla par koraka jedna od Hrvatskih zena koje su stajale po strani i sve to posmatrale povikala je ''to je vlajina, kako ne vidis da je kose podilila po sredini, tako se vlasi cesljaju'', na sta je ovaj ustasa zgrabio  moju prababu i zveknuo ju sakom u glavu i bacio nazad u stroj. Moja baba je znala tu Hrvaticu, Manda se zvala i bila je iz Gornjeg Furjana gdje je i zivjela sve do pocetka ovog zadnjeg rata bez da je za ista odgovarala a sve u ime nekakve sloge i bratstva i jedinstva. Baba se spasila navece  zajedno sa ostalim srpkinjama kada ih je jedan drugi ustasa spasio i pustio iz zice van da bjeze kucama naglasavajuci im da se on zove tako i tako i da obavezno kazu partizanima ko ih je spasio.

Njenog rodjenog brata Dragana Zdjelara ustase su uhvatile u Zapoljku (srpsko selo odakle mi prababa potice, kod Furjana izmedju Koranskog Luga i Masvine) i odvele ga u Masvinu na Kojinu Jamu i tu ga zaklale i bacile u jamu koja je inace bila omiljeno mjesto lokalnim ustaskim koljacima da bacaju Srbe u nju (poslije rata su iz jame izvadjene kosti od par stotina ljudi sto je opisao i Djuro Zatezalo u svojoj nedavno objavljenoj knjizi "Radio sam svoj seljacki i kovacki posao" i u drugoj knjizi koja se zove "Okrug Karlovac, rat na Kordunu", moj pradjeda sa majcine strane Simo Perac, jedini spomenicar iz Donjeg Furjana je jedan od autora te knjige. On i njegov veliki prijatelj Petar Zinajic dali su veliki doprinos toj knjizi.

Dakle, zaklase ustase babina rodjenog brata Dragana Zdjelara kojeg su odveli u po bjela dana iz kuce na Kojinu Jamu a njegovu trogodisnju cerku Maru ostavise da sjedi i place na rubu jame u sumetini Masvine. Pronadjose je tek nakon tri dana neke zene koje su isle da se sakriju u sumu ispred novog naleta ustasa. Mara je jos uvijek ziva i zdrava i zivi u Indjiji.

Sljedece godine i zaseoku Blanuse uhvatise ustase zene u polju dok su radile poljske radove, i tu strada nasa rodjaka Nevenka Blanusa dok je nosila petomojesecnu cerkicu u povoju na prsima dok je kopala usjev. Mladi ustasa joj je prisao i bez rijeci zabio noz u bebu na prsima i ubio je na mjestu dok je drugi ustasa istovremeno prisao s ledja i udario ju po glavi sa nekim maljem, pala je pored mrtva djeteta a ustase su nastavile krvavi pir nad drugim zenama i na kraju su otisli misleci da su ih sve pobili.

Nevenka je ipak nekim cudom ostala ziva i kasnije te veceri neki covjek ju je nasao i odvukao u obliznji grm da je valjda tu sakrije, tu ju je ostavio i otisao da bi je sutradan pronasli mjestani sela i tek tada joj dali kakvu takvu medicinsku pomoc. Nevenka je zivila dugo poslije rata ali je zauvijek bila obiljezena ustaskim maljem, sa ljeve strane na glavi, gore na tjemenu bila joj je rupa, mogao si staviti solju kafe u nju. Njen rodjeni brat Ljuban Blanusa je i dan danas ziv pa moze da posvjedoci o ovom zvjerstvu.

 

Na maloljetnog polubrata od moje babe, znaci mog djedu Lazara Peraca zvanog Lakan, u zaseoku Kosa pucao je rafalom iz smajsera ustasa Joso C. iz sela Sastavak i otisao dalje putem misleci valjda da ga je ubio. Lakan je ostao ziv i ziv je i dan danas i jos uvijek ima u preponi metak iz Josinog automata a Josu nikad niko za nista nije pitao niti je za sta odgovorao kao ni druga dva Josina brata koji su takodje bili u ustasama. Lakan i Joso su citav svoj zivot proveli maltene jedan kraj drugoga (4 km zracne linije Kosa-Sastavak).

 

Pred kraj rata pokojni pradjeda Simo Perac je jedva izvukao zivu glavu kad su Hrvati iz sela Barici pozvali partizane na rucak u selo i da se kao pomire jer kao fol dosta je bilo proljevaja krvi i ubijanja pa eto kao u znak dobre volje.....Pradjeda se protivio da idu ali odluka je pala i partizanska ceta je krenula pomalo i neoprezno u Barice ne sluteci nista. Pred samim selom vidjeli su uz cestu na okolnim njivama dosta zena Hrvatica iz tog sela kako kopaju usjeve (zene su namjerno postavljene tu samo da razbiju svaku sumnju) i partizani produzise dalje misleci da ih ne ceka nikakvo zlo jer eto zene mirno kopaju, pradjeda je cak i prepoznao jednu zenu Mariju Baric jer je prije od njene kuce kupovao volove. Kad su prisli blize osula se vatra na njih sa svih strana, napravljena im je zasjeda, veliki dio partizana je tu poginuo dok se mali broj uspio izvuci, medju njima i moj pradjeda. Hrvatice koje su do samog pocetka pucanja mirno kopale i pjevusile odmah po zavrsetku pucnjave zatrcale su se i motikama umlacivale ako je neki partizan bio ranjen.

Citavi zaseoci Posmuge, Rajino brdo, i Peraci (sva tri izmedju Gornjeg i Donjeg Furjana) gdje je zivjelo na stotine Srba pobijene su u jednom danu u Gornjem Furjanu kod vrela Macijak i bacene u obliznju jamu Javornik. Nijedan prezivjeli nije ostao iz tih zaseoka a kuce su im sravnjene sa zemljom. O tome da je tu nekad bilo nesto danas samo svjedoci pokoji zid koji je kao za inat odolio i ustaskom razaranju i zubu vremena. U jami Javornik zavrsilo je 17 sto dalje sto blize moje rodbine iz zaseoka Peraci i Posmuge. Nakon Drugog svjetskog rata svi prezivjeli Srbi iz Gornjeg Furjana, Donjeg Furjana, Zapoljka i Zdjelara su direktivom KPJ kolonozirani i Indjiju. Svi Srbi iz gore nabrojanih sela naseljeni su u kuce u Indjiji u ulici Djure Djakovica. Zadjite danas kroz tu ulicu i pitajte narod odakle su....

 

Moj djeda Simo (onaj sto je prezivio 11 dana u grmu bez vode i hrane) je isto bio kolonizovan  ali se vratio nakon 15 dana jer nije mogao prezaliti za brdima Korduna, nije mogao zaboraviti zubor Grabasnice i Furjasnice ..... isto tako i moj pradjeda Simo ...
Bili su JEDINA srpska familija u Gornjem Furjanu, a moj pradjeda, isto Simo (spomenicar sto je prezivio pokolj u Baricima), u Donjem Furjanu takodje jedina srpska kuca. 


Nebrojeno puta im je preceno da se sele. Cak i kasnim 50-tim godinama djeda se sjeca i pricao mi je da su na svaki veci katolicki svetac ili na dan NDH po noci bivale zapaljene tada prazne srpske kuce (onih koje su kolonizirali).

A zaboravili su ti isti Hrvati da je vecini njih taj isti moj pradjeda Simo spasio zivote nakon rata, a velikom broju cak svjedocio da dobiju i boracke penzije (njega se pitalo kao spomenicara i njegova se rijec uvazavala).

1962 jedne veceri moja baba je odnijela neki caj obliznoj komsinici Janji (Hrvatica) koja je bila bolesna, ostavivsi mog tada malenog ujaka samog kuci samo na par minuta uz kucnu lampu (nismo imali struju tada a djeda jos nije dosao s posla), nedugo nakon sto je ona izasla
iz kuce kroz prozor u kucu nam je doletio kamen od 7.4 kile (vagala ga UDBA kasnije) sa natpisom na njemu "Srbe na vrbe".
Moj ujak Dragan, tada malo dijete, toliko se preplasio da je njegovu vrisku cula baba koja je doletila odmah kuci i zatekla lom i kamen usred kuce.

Dragan je odmah rekao da mu je jedan "ciko" iz vana rekao "Placi, placi Dragane, neces dugo" kad je kamen doletio u kucu! Rekao je da je to bio glas komsije Hrvata Mirka R. Taj Mirko je bio u ustasama, nakon rata je robijao zbog toga i onda se vratio kuci u Furjan. 
Kad je UDBA sutra dan dosla da ispita sta je bilo, rekli su mom djedi "samo upri prstom ko je i odmah ce biti steljan na licu mjesta" (pradjeda je kao sto sam vec naveo bio jedini spomenicar u tom dijelu i stajao je dobro kod tadasnje vlasti), djeda medjutim nije htio reci nista a ujaku je zapretio da ne smije reci ciji je glas prepoznao - OPET radi nekog mira i komsijskog prastanja! (ludi Srbi!). Taj isti Mirko je nedugo nakon ovoga incidenta sa kamenom opet zavrsio na Golom otoku zbog drugih subverzivnih radnji da bi nakon toga otisao u Njemacku i onda se opet vratio kuci kao da nista nije bilo.

 

1990-te pred izbore, u najvecoj buci i halabuci, kad su se pekli volovi na svakom HDZ skupu i kada su se Hrvati poceli otvoreno odvajati od Srba u zasebne grupe kada bi recimo dosli ispred zadruge u Furjanu utorkom ili subotom da cekaju postara Milu, postalo je ocigledno da se nista nije promjenilo u odnosu na 1941-vu. Dojucerasnji babini i djedovi kumovi Hrvati prestase pricati sa babom, djedom i nasom familijom - a kleli smo se u njih, eto i skumili se s njima. Ja sam i dan danas ubijedjen da su se distancirali od nas zbog pritiska ostalih Hrvata, jednostavno ne mogu vjerovati da su svi isti - i nisu svi isti.
Hrvat cija je jedna njiva medjila sa djedovom zemljom poce preoravati medju i zalaziti u nasu zemlju i otvoreno provocirati sukob. Njegov sin s kojim sam se toliko puta igrao u djetinjstvu i zajedno cuvao krave ode u novokomponovane "mupovce". Jedne noci pred kraj ljeta neko je babi zapalio i sve stogove sijena u luci ispod kuce, izgorjela je sva ljetina.

Nekoliko dana nakon toga je mom ujaku jedan posteni Hrvat rekao da mu se sin od tih komsija Hrvata hvalio da je zapalio sijeno. I poce opet sve iznova kao 1941-ve...

 

Eto tako se pravila cista Hrvatska u mjestu odakle ja poticem, eto tako su klali, palili, sjekli motikama, ubijali i tukli maljevima moju familiju - KOMSIJE HRVATI. Tako su ih oni klali a meni o tome pricali moji  pradjedovi, prababe, djedovi i moje bake a tako i ja danas evo o tome svjedocim a svjedocice i moja djeca i djeca moje djece.

 

Svjedocim i nedam da se zaboravi a to bi trebao svako od nas uraditi. Ne zbog toga da sirimo mrznju, ne znamo mi mrziti...., treba da pisemo i svjedocimo zbog postovanja prema nasim precima - to je najmanje sto mozemo uciniti.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this