• Announcements

  • dj-zombi

   Nove knjige   07/18/2016

   U sekciji foruma "Krajina u knjigama" postavljeno dosta novih knjiga, obavezno pogledati:    6. Licka divizija - ratni put
    Kordun i Lika u NOB
    Kotar Slunj i kotar Veljun u NOR i socijalističkoj izgradnji
    SJENIČAK KRONIKA KORDUNAŠKOG SELA   Ove knjige kao i jos stotine drugih mozete takodje naci i u sekciji sajta "Dokumenti" http://www.krajinaforce.com/dokumenti/index.html          
Sign in to follow this  
Followers 0
dj-zombi

Veliko Krajisko vece - 26.01.2017 Melbourne - Pomozimo izgradnju spomenika "Krajiska Suza"

1 post in this topic

Pomozimo izgradnju spomenika "Krajiska Suza"

 

krajiskovece_2017.jpg

 

"Divani" u Australiji

kv_2017.png

 

 

Humanitarna knjiga "Divani lickih spomenika" je prvenac ponosne Ličanke, Milene Čankovic, rodjene 13. Novembra 1968-e gpdine.

Rodom iz sela Srednja Gora nadomak Udbine, Milenu njeni roditelji Soka i Geno 1978-e godine odvode u Svajcarsku i po prvi put je odvajaju od zavičaja i njene bake "Jeje", kako je ona od milja zove.

Njen svijet se srušio. Za vreme boravka van rodne grude, maštala je samo o povratku svojoj baki i svojoj najljepšoj na svijetu Lici.

Godine su prolazile a okolnosti kao i sve ostalo se mjenjalo iz dana u dan. Nije to više Lika koju Milena pamti i zna kroz priče svoje "Jeje".

Kako i sama kaze, "tamo su ostali samo divani lickih spomenika".

Jedno je ipak ostalo vječno,neizmjernu ljubav prema svom narodu i rodnom kraju Milena uvjek čuva u srcu i duši, gdje je zavčeta i ova ideja.

 


- U čast svih nabrojanih, među kojima su i moji najdraži, novac od ove knjige ulažem u izgradnju znamenja koje će podsećati prolaznike i putnike namjernike na veličinu i dušu jednog posebnog naroda, vjekovima šibanog teškim uslovima na škrtom zemljištu i oštroj klimi, gaženog surovom istorijom i ubijenog nacionalizmom... Posvećujem je svim Ličanima i Ličankama koji zauvjek ostadoše pod ledinama kršne Like iza nas prognanih i raštrkanih po svijetu.Ostase da svjedoce da je nekada tamo daleko, a srcu blizu, zivjeo jedan ponosan, posten, duhovit, vedar i vredan narod...

Do sada sam od prodaje svoje knjige prikupila više od 8.000 evra, što znači da će spomenik "Krajiška suza" biti i zvanicno otkriven 3.Juna 2017. godine kako bi svjedočio o postojanju jednog naroda koji je ostao bez zavičaja, ali nije izgubio dušu. - prica Milena, koja se i na ovaj način odužuje svojim korjenima i zemlji sa koje potiče. Uzgred
 napominje da će Krajiška suza ovako izgledati: niz veliki bjeli mermerni krst uljepšan originalnim duborezom preslikanim sa starog Pločanskog spomenika, sljevaće se suza kao simbol svih naših isplakanih suza. Na postolju će biti reljef bivše Krajine i mozaik
 Blage Marije zaštitnice svih preživjelih iz "Oluje". Spomenik će sa postoljem imati ponosnu visinu od 3,5 metara i biće ponos i dodatni ukras u porti buduće crkve "Blage Marije" posvećene žrtvama "Oluje". Tim putem Milena i autor spomenika Dimitrije Mirko
 Ćelić povezuju tematiku spomenika sa samom crkvom.

 

kv2_2017.png
 

Svoju knjigu, pisanu izvornim ličkim jezikom, Milena je narodu predstavila prvi put 2. februara 2016-te godine u Indjiji, zatim u Novom Sadu, Beogradu, Somboru, Apatinu, Kragujevcu i mnogim drugim gradovima.

Velika zainteresovanost krajiškog naroda vodila je na sve strane Srbije pa i Evrope. Milena se sa "divanima" pod rukom s radoscu odazivala na sve pozive i odlazila medju svoj narod. Tako se odazvala i krajišnicima u Australiji, odlučivsi da dodje i podjeli svoje divane s njima.

Milena ce za vreme kratkog boravka u Australiji odrzati tri promocije i prisustvovati Svetosavskom zboru pri manastiru na Elaine-u.

 


Oličena plemenitošcu i hrabroscu, za nju se medju narodom pročulo jos prije dvije decenije, početkom rata. Tada je počela da prikuplja humanitarnu pomoc po Svajcarskoj u obliku saniteskih materijala i ljekova. Sa stomakom do zuba i nerazmišljajuci da je ostavila trogodisnjeg sina, imala je zelju da pomogne svom narodu. Vozeci kombi zaobilaznim putevima preko Austrije, Madjarske, Srbije i Republike Srpske preko Knina prvi kontigent je dovezla na Udbinu, tadašnjem Udbinskom doktoru Cvjetkovicu.

Kako je tad počela, nesebično, do dana dašnjeg nije prestala pomagati krajišnicima širom Srbije i bivše Krajine.

 


- Moji roditelji žive u Čortanovcima, obilazim ih često, baš kao i staro imanje u Srednjoj Gori, tamo nikog više nema, ali nema ni cijene za koju bismo ga prodali - kaže Milena Čanković, koja je u svoje i ime svojih roditelja nedavno priložila Srpskoj pravoslavnoj crkvi 1.000 franaka, dar za izgradnju buduće crkve Blage Marije.

 

 

 


Igrom slučaja, u svojoj nesreci pocetkom godine primorana da odem u zavicaj mimo uobičajenog, imala sam i tu srecu da prisustvujem jednoj od promocija i to bas prvoj u zavičaju.Svojim nastupom, razgalila nam je srca i natjerala suze na oči što od smjeha što od tuge, pominjuci "Jeju" i mnoge ostale nama znane i ne znane, objasnivši zašto se u njenoj knjizi grad Gospic piše malim slovom "g". Uzburkala je emocije svih prisutnih, razdrazila dušu i ulila neku novu nadu u "vječni" zivot svih Krajisnika.

 


Samim tim vas pozivamo na druzenje sa Milenom Cankovic i promocije knjige "Divani lickih spomenika" u Melburnu i Sidneju.

Budimo dio Krajiške suze i vječnog pomena "Svojim korjenima, svojim najmilijima spomenik podižu sinovi i kćeri Krajine".

 

 

Krajisko vece se odrzava 26.01.2017 u Crkvi Sv. Djordja, 6 Kate St, St Albans Melbourne.

Cijena knjige je $20.00, savo novac ide troskovima podizanja spomenika Krajiska Suza.

 

Pozivaju se svi Krajisnici i prijatelji Krajine da se odazovu i uvelicaju ovo vece.

 

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0