Sign in to follow this  
Filip Egeljić

SANKCIJE DODIKU

Recommended Posts

SANKCIJE, PRIJETNJE, RUSOFOBIJA
"tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga al zube polomi"
 
 
Kada sam čuo da odlazeća američka administracija uvodi sankcije Predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku zbog referenduma zapitao sam se, kako to da je jedan referendum teži grijeh za SAD od veza koje Bakir Izetbegović ima sa radikalnim islamističkim krugovima (u prvom redu Muslimanskom braćom, organizacijom koja se na zapadu tretira kao teroristička) ili vehabijskih komuna kojih je na desetine širom BiH, a koje uživaju razne oblike podrške (medijske, političke, financijske) od strane Stranke demokratske akcije. Kako to da islamizacija ili desekularizacija pola BiH ne bode oči Morin Kormak i službenicima njene ambasade, a toliko ih "žulja" neposredno izjašnjavanje građana? 
 
To su neke misli i pitanja koja su mi prvo pala na pamet nakon ove vijesti, ali uskoro sam se pribrao i vratio u realnost u kojoj se američka diplomatija ne vodi  principjelnošću već licemjerstvom, a to mi Srbi najbolje znamo još od devedesetih. 
 
Dovoljno je pogledati samo naš geopolitički region (ne treba ići dalje), pa da vidimo odnos američke diplomatije prema liderima koji se, makar u najmanjoj mogućoj mjeri okrenu Rusiji. U Makedoniji su zbog zbližavanja Gruevskog sa Moskvom Amerikanci iskoristili svoje provjerene marionete, Albance i organizovali teroristički napad u Kumanovu, a onda preko svog puleta Zaeva pokušavaju da uruše temelje Makedonske države. Na Kosovu i Metohiji (protektoratu SAD-a) ambasada SAD i kancelarija EU dala je "zeleno svijetlo" za upad albanskih specijalaca na sjever KiM, što potvrđuje i Isa Mustafa koji se zahvaljuje EU i SAD na podršci u rješavanju situacije sa vozom od prije par dana. U Srbiji imate slučaj da, iako je Vučić (kao personifikacija izvršne vlasti) izrazito servilan prema zapadu dovoljno je bilo da se ne pridruži sankcijama zapada prema Ruskoj Federaciji ili ne zatvori Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, pa da Amerikanci preko svojih marioneta počnu da rovare i po Srbiji, a i u slučaju Srbije imaju više svojih faktora (od Albanaca na Kosovu i Metohiji, Preševskoj dolini, preko inicijativa tipa "Ne davimo Beograd" i ostalih iz prozapadnog NVO sektora, pa i dijela političkih činilaca). 
 
Ako bi mjerili ko je "najveći ruski čovjek na Balkanu" vjerujem da bi se većina nas složila da je to upravo Milorad Dodik kome danas odlazeća američka administracija uvodi sankcije. Duboko sam uvjeren da se čekala bilo kakva "greška u koracima", pa da se Dodik pod različitim izgovorima kazni zbog zbližavanja sa Rusijom. 
 
U BiH, SAD je u pripremi terena koristila svoju drugu marionetu na Balkanu, muslimanski politički vrh, tj. Bakira Izetbegovića i SDA. Cilj je bio na svaki način destabilizovati prilike u BiH, a taj zadatak je ovaj put dobio Izetbegović junior koji je uputio onu famoznu apelaciju Ustavnom sudu BiH (kao nekada njegov otac), a posao će završiti strane sudije u pomenutom Sudu. Znala je Morin Kormak da je Bakir ekspert za zaoštravanje prilika u BiH i da kao potomak stare srpske begovske porodice najbolje poznaje srpski mentalitet. Ovaj je po oprobanom šablonu udario na identitetska pitanja (Dan Republike Srpske), a onda su se Srbi homogenizovali i odlučno odgovorili, prvo referendumom, a onda i najmasovnijom proslavom Devetog januara do sada. To je bio dovoljan grijeh Milorada Dodika koji je samo jedan od desetina hiljada Srba koji su učestvovali u ova dva sporna događaja, pa da se nađe izgovor i kazni ruski kurs rukovodstva Srpske.
 
Raduje činjenica da pomenute sankcije nisu podjelile političku scenu u Republici Srpskoj i da su se lideri Saveza za promjene ponijeli državnički ostavljajući po stranu lične animozitete i sujetu, te oštro osudili pomenute sankcije. Istorijski je potvrđeno da su Srbi odnosili političke i diplomatske pobjede samo složni i okrenuti Rusiji. Zbog toga sam se i opredjelio za Njegoševe stihove u naslovu. 
 
Na kraju treba ponoviti očekivanja brojnih priznatih političkih analitičara i uvidjeti da se prilike na međunarodnom planu mijenjaju, da dolaskom Donalda Trampa na čelo SAD slijedi model saradnje u odnosima SAD sa Ruskom Federacijom. Treba naglasiti da ljudi poput Klintonove, koji su se debelo ogriješili o Srbe odlaze ili u opoziciju ili u istoriju. Vjerovatno slijedi nova podjela interesnih sfera, riješavanje brojnih svijetskih kriza dogovorom velikih sila i postepeno prepuštanje većeg dijela Balkana ruskoj interesnoj sferi. Vrijeme unipolarnog svijeta i sankcija polako ostaje iza nas.
 
 
                                                                                         
Filip Egeljić 
18.1.2017.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this