Sign in to follow this  
Filip Egeljić

САНКЦИЈЕ, ПРИЈЕТЊЕ, РУСОФОБИЈА

Recommended Posts

САНКЦИЈЕ, ПРИЈЕТЊЕ, РУСОФОБИЈА
"тврд је орах воћка чудновата, не сломи га ал зубе поломи"
 
 
Када сам чуо да одлазећа америчка администрација уводи санкције Предсједнику Републике Српске Милораду Додику због референдума запитао сам се, како то да је један референдум тежи гријех за САД од веза које Бакир Изетбеговић има са радикалним исламистичким круговима (у првом реду Муслиманском браћом, организацијом која се на западу третира као терористичка) или вехабијских комуна којих је на десетине широм БиХ, а које уживају разне облике подршке (медијске, политичке, финанцијске) од стране Странке демократске акције. Како то да исламизација или десекуларизација пола БиХ не боде очи Морин Кормак и службеницима њене амбасаде, а толико их "жуља" непосредно изјашњавање грађана? 
 
То су неке мисли и питања која су ми прво пала на памет након ове вијести, али ускоро сам се прибрао и вратио у реалност у којој се америчка дипломатија не води  принципјелношћу већ лицемјерством, а то ми Срби најбоље знамо још од деведесетих. 
 
Довољно је погледати само наш геополитички регион (не треба ићи даље), па да видимо однос америчке дипломатије према лидерима који се, макар у најмањој могућој мјери окрену Русији. У Македонији су због зближавања Груевског са Москвом Американци искористили своје провјерене марионете, Албанце и организовали терористички напад у Куманову, а онда преко свог пулета Заева покушавају да уруше темеље Македонске државе. На Косову и Метохији (протекторату САД-а) амбасада САД и канцеларија ЕУ дала је "зелено свијетло" за упад албанских специјалаца на сјевер КиМ, што потврђује и Иса Мустафа који се захваљује ЕУ и САД на подршци у рјешавању ситуације са возом од прије пар дана. У Србији имате случај да, иако је Вучић (као персонификација извршне власти) изразито сервилан према западу довољно је било да се не придружи санкцијама запада према Руској Федерацији или не затвори Српско-руски хуманитарни центар у Нишу, па да Американци преко својих марионета почну да роваре и по Србији, а и у случају Србије имају више својих фактора (од Албанаца на Косову и Метохији, Прешевској долини, преко иницијатива типа "Не давимо Београд" и осталих из прозападног НВО сектора, па и дијела политичких чинилаца). 
 
Ако би мјерили ко је "највећи руски човјек на Балкану" вјерујем да би се већина нас сложила да је то управо Милорад Додик коме данас одлазећа америчка администрација уводи санкције. Дубоко сам увјерен да се чекала било каква "грешка у корацима", па да се Додик под различитим изговорима казни због зближавања са Русијом. 
 
У БиХ, САД је у припреми терена користила своју другу марионету на Балкану, муслимански политички врх, тј. Бакира Изетбеговића и СДА. Циљ је био на сваки начин дестабилизовати прилике у БиХ, а тај задатак је овај пут добио Изетбеговић јуниор који је упутио ону фамозну апелацију Уставном суду БиХ (као некада његов отац), а посао ће завршити стране судије у поменутом Суду. Знала је Морин Кормак да је Бакир експерт за заоштравање прилика у БиХ и да као потомак старе српске беговске породице најбоље познаје српски менталитет. Овај је по опробаном шаблону ударио на идентитетска питања (Дан Републике Српске), а онда су се Срби хомогенизовали и одлучно одговорили, прво референдумом, а онда и најмасовнијом прославом Деветог јануара до сада. То је био довољан гријех Милорада Додика који је само један од десетина хиљада Срба који су учествовали у ова два спорна догађаја, па да се нађе изговор и казни руски курс руководства Српске.
 
Радује чињеница да поменуте санкције нису подјелиле политичку сцену у Републици Српској и да су се лидери Савеза за промјене понијели државнички остављајући по страну личне анимозитете и сујету, те оштро осудили поменуте санкције. Историјски је потврђено да су Срби односили политичке и дипломатске побједе само сложни и окренути Русији. Због тога сам се и опредјелио за Његошеве стихове у наслову. 
 
На крају треба поновити очекивања бројних признатих политичких аналитичара и увидјети да се прилике на међународном плану мијењају, да доласком Доналда Трампа на чело САД слиједи модел сарадње у односима САД са Руском Федерацијом. Треба нагласити да људи попут Клинтонове, који су се дебело огријешили о Србе одлазе или у опозицију или у историју. Вјероватно слиједи нова подјела интересних сфера, ријешавање бројних свијетских криза договором великих сила и постепено препуштање већег дијела Балкана руској интересној сфери. Вријеме униполарног свијета и санкција полако остаје иза нас.
 
 
                                                                                         
Филип Егељић 

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this