• Announcements

  • dj-zombi

   Nove knjige   07/18/2016

   U sekciji foruma "Krajina u knjigama" postavljeno dosta novih knjiga, obavezno pogledati:    6. Licka divizija - ratni put
    Kordun i Lika u NOB
    Kotar Slunj i kotar Veljun u NOR i socijalističkoj izgradnji
    SJENIČAK KRONIKA KORDUNAŠKOG SELA   Ove knjige kao i jos stotine drugih mozete takodje naci i u sekciji sajta "Dokumenti" http://www.krajinaforce.com/dokumenti/index.html          
Rada

SAOPŠTENjE povodom godišnjice stradanja Srba sa Ravnih Kotara 22. januara 1993. godine

10 posts in this topic

 

Quote

 

SAOPŠTENjE povodom godišnjice stradanja Srba sa Ravnih Kotara 22. januara 1993. godine (akcija „Maslenica“)

Dvadesetdrugog januara 1993. godine hrvatske oružane snage izvršile su agresiju, pod kodnim nazivom „Maslenica“, na južne dijelove Republike Srpske Krajine (RSK). Agresija je izvršena u toku realizacije „Vensovog plana“, kojim je RSK, godinu dana ranije, stavljena pod zaštitu mirovnih snaga UN-a (UNPROFOR). Bila je to treća po redu agresija Hrvatske na zaštićeno područje UN-a, u čije članstvo je, dvije godine ranije, i sama primljena.

U narednih nekoliko dana hrvatske oružane snage su uspjele da zauzmu nekoliko desetina kvadratnih kilometara na Ravnim Kotarima, uključujući aerodrom Zemunik, i nekoliko visova na Velebitu i da preuzmu kontrolu nad branom i hidroelektranom Peruča. U ovoj agresiji najviše su  stradala tri srpska sela: Islam Grčki, Kašić i Smoković,  kao i  etnički mješovita sela: Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski. Srbi iz pomenutih sela  su pobijeni, prognani ili odvedeni u zatvore i logore. Njihova bogata imanja su opljačkana, opustošena i uništena, a kulturni spomenici, groblja i crkve devastirani, oskrnavljeni ili porušeni, među kojima i Dvori Janković Stojana  u Islamu Grčkom sa crkvicom sv. Georgija (osveštana 1675), u kojoj je sahranjen poznati književnik Vladan Desnica i crkava sv. Georgija (osv. 1567) u Smokoviću i sv. Ilije (osv. 1872) u Kašiću.

U ovoj agresiji na srpskoj strani poginulo je 348 vojnika i civila, među kojima 35 žena i troje djece starosti do 12 godina. Osam lica se još uvijek vodi na listi nestalih. U zbjegovima je umrlo još 165 lica, uglavnom starije populacije. Iz gore pomenutih ravnokotarskih sela protjerano je više od deset hiljada Srba, koji su se raselili širom svijeta.

Jedan od težih zločina, već prvog dana agresije, desio se na prevoju Mali Alan na Velebitu, u neposrednoj blizini osmatračnice UNPROFOR-a, kada su pripadnici hrvatske specijalne policije “Alfe”, mučki, iz zasjede, ubili i masakrirali 22 pripadnika Srpske vojske Krajine (SVK) s područja Gračaca, među kojima i dvadesetšestogodišnju bolničarku Dušanku Gaćeša.

Ovaj masakr počinili su pripadnici V voda iz sastava “Alfe”, kojim je komandovao Milijan Brkić zvani Vaso, aktuelni zamjenik predsjednika  HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog Sabora.

Operaciju “Maslenica” su planirali i izveli Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač, uz znanje i odobrenje Franje Tuđmana, tadašnjeg predsjednika države i vrhovnog komandanta oružanih snaga RH, koji su već tada bili ili su naknadno  unapređani u činove generala. U vrijeme ove agresije načelnik artiljerije sektora „Velebit“ bio je kosovski Albanac, do ’91 oficir JNA, Agim Čeku (od 1999. na Kosovu obavljao dužnosti komadanta OVK i Kosovskog zaštitnog korpusa, predsjednika vlade i ministra snaga bezbednosti),  od čijih granata je, uslijed neselektivnog granatiranja po dubini područja opština Benkovac i Obrovac, najviše i stradalo civila.

Od jedne takve granate ubijene su izbjeglice iz Zadra: Milenko Gagić (46) i njegova djeca Milan (7) i Milena (5), dok mu je supruga  Branka (34) zadobila teške tjelesne povrede. Granata ih je zatekla na spavanju u iznajmljenoj kući u selu Buković kod Benkovca.

Iako je agresija izvršena na zaštićenu zonu UN-a i pred očima mnogobrojnih pripadnika UNPROFOR-a, do sada, ni pred međunarodnim ni pred domaćim sudovima, niko nije procesuiran za zločine nad Srbima počinjene u ovoj akciji.

Prema službenom popisu stanovništva u RH iz 1991. godine u Kašiću je živjelo ukupno 765 žitelja, od toga 757 (99%) Srba, u Smokoviću 1.029, od toga 989 (96%) Srba i Islamu Grčkom 1.139, od toga 991 (87%) Srbin. Dvadeset godina kasnije, prema popisu stanovništva u RH iz 2011. godine, u pomenutim selima je živjelo ukupno žitelja i to: u Kašiću 63, u Smokoviću 110 i u Islamu Grčkom 150, bez oznake nacionalne pripadnosti.

 

Beograd, 22.01.2017.                                                                                                                              P R E D S J E D N I K
Savo Štrbac

   DIC Veritas, 22.01.2017.

 

 

Share this post


Link to post

Junaci Ravnih Kotara

 

 

Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" | 01. februar 2017

HRVATSKE oružane snage 22. januara 1993. godine izvršile su agresiju pod kodnim nazivom "Maslenica" na južne delove Republike Srpske Krajine, iako je to područje bilo pod zaštitom plavih šlemova.

 

Osmog dana od početka agresije Ravnim Kotarima i Bukovicom bolno je odjeknula vijest da je poginuo komandant benkovačke brigade pukovnik Momčilo Bogunović (42), rodom iz Biljana Donjih, sela na prvoj liniji fronta. Pričalo se da je poginuo jurišajući na neprijatelja ispred svojih boraca i da je život izgubio zbog neadekvatne prve pomoći. Iako sam tih prvih dana agresije na ravnokotarska sela dnevno beležio i po desetak imena poginulih srpskih boraca, smrt pukovnika Momčila me posebno potresla, pošto sam ga znao još iz gimnazijskih dana.

Istinu o okolnostima stradanja pukovnika Momčila čuo sam od njegovog pratioca Slavka, koju mi je ispričao aprila 2015. u prostorijama "Veritasa" u Beogradu.

Elem, 1. februara 1993. godine pukovnik Momčilo nalazio se na komandnom mestu u Biljanim Gornjim, odakle je komandovao protivnapadom na hrvatske položaje u Kašiću. Pošto mu se rezervni kapetan Dušan, koji je sa svojom jedinicom trebalo da učestvuje u kontranapadu, nije javljao oko 11 časova, vozilom "puh", kojim je upravljao Aco, i s pratiocima Slavkom i Nevenom krenuo je prema Kašiću da proveri šta se dešava s jedinicom pomenutog kapetana.

Pronašli su ga na "pržinama" u blizini kašićkog zaseoka Višići, koji su držale srpske snage, bez vojske i sredstava veze. Pravdao se da mu je "motorola" upala u neki bazen za vodu, kakvim obiluju ravnokotarska polja, pa da nije čuo naredbu za kontranapad. Prozrevši laž rezervnog kapetana, Momčilo svojoj pratnji i vojnicima iz bataljona intervencije, kojim je komandovao poručnik Darko, saopštava da su "Vukovi sa Vučjaka" po dogovoru već krenuli u kontranapad sa Veljanske kose pa da i oni moraju sa ove strane od Višića krenuti prema školi u Kašiću kako bi sprečili upad "Vukova" u zasedu.

Sa pukovnikom i njegovom pratnjom krenuo je poručnik Darko s tri tenka i pedesetak pešadinaca, u borbenom rasporedu. Komandant Momčilo išao je peške ispred tenkova i pešadije. Pratili su ga momci iz njegovog obezbeđenja. Na putu do škole, koja je bila jako neprijateljsko uporište, ispred njih je izletelo pet-šest neprijateljskih vojnika u maskirnim uniformama i utrčali su u jednu kuću. Nakon što su otpor iz te kuće neutralisali tenkovskom granatom, produžili su u borbenom rasporedu prema školi, kod koje su zatekli minobacače kalibra 60 milimetara i vreće za spavanje bez posade.

Momčilo je uzeo jedan minobacač i postavljao ga ispred škole govoreći: "Sada ćemo ih tući njihovim oružjem". U momentu kada se sagnuo, iz jedne velike bele kuće, udaljene stotinak metara od škole, začuo se pucanj. Zrno ga je udarilo s desne bočne strane, ispod pancira.

Čim je pukovnik pao, iz škole je izleteo Siniša Prodan (19) iz Benkovca, pripadnik interventnog voda, s namerom da ga uvuče u školu. U momentu kada se sagnuo i počeo da vuče ranjenog komandanta, i on dobija metak u glavu i pada pored njega.

Iz škole je zatim istrčao Branko Macavara (27) iz Pristega, takođe pripadnik interventnog voda, s namerom da dođe do tenka, koji se nalazio u jednoj šumi iza škole, kako bi neutralisao vatreni položaj s kojeg su upucali Momčila i Sinišu. Dok je prelazio preko školskog igrališta, pogođen je i on. Ostalim vojnicima jedva je uspelo da pokupe tela i i donesu ih do tenka, kojim su ih dovezli u Smilčić.

Za razliku od Momčila, mladi Siniša nije davao znakove života. Komandant je bio pogođen u desno bedro, koje je obilato krvarilo, a Slavko i Aco usput su bezuspešno pokušavali da zaustave krvarenje. Put do Smilčića trajao je najmanje pola sata, a odatle su ga prebacili u kola hitne pomoći koja su ga dovezla u vojnu bolnicu, stacioniranu u Domu vojske u Benkovcu. Doktor Momčilo Subotić konstatovao je smrt usled iskrvavljenja, jer mu je snajperski metak presekao arteriju.

Posmrtni ostaci komandanta Momčila i vojnika Siniše sahranjeni su u Benkovcu, dok je vojnik Branko ostao na mestu gde je i pogođen, odakle je njegovo telo nestalo i ni do danas nije pronađeno.

U pomenutoj agresiji i borbama za Ravne Kotare, koje su potrajale do kraja 1993. godine, na srpskoj strani poginulo je 348 vojnika i civila, među kojima 35 žena i troje dece starosti do 12 godina. Osam lica se još uvek vodi na listi nestalih. Iz ravnokotarskih sela proterano je više od deset hiljada Srba, koji su se raselili širom sveta.

Ravnokotarski Srbi, ma gde trenutno bili, ne bi smeli da zaborave svoje heroje Momčila, Sinišu i Branka, koji su dali živote braneći svoja ognjišta. Njihovi prerano ugašeni životi amanet su živima da nikome ne daju ono što je vekovima bilo njihovo.

 

Share this post


Link to post

Ako nam je za utjehu i ustaše su imale goleme gubitke na Kašiću......oko 50 ak ustaša je skončalo u našem protiv napadu....dva kamiona su im upala među naše, tu su imali najveće gubitke...

 

Share this post


Link to post

mala je to cena i uteha jer su ugasena 3 krajiska zivota neprocjenjive vrednosti te izgubljeno je vjekovno ognjiste .....

da je palo i 50 kamiona s ustasama to nije vredno Momcila, Sinise i Branka zato ne treba zaboraviti i debelo

naplatiti s kamatama na kamatu ! 

 

Share this post


Link to post

ehhhh da su to samo tri mlada krajiška života....ugašeno je tih dana mnogo života.....nažalost.....ali cijena slobode se uvjek skupo plaćala pa i tada....

 

Share this post


Link to post
20 hours ago, dj-zombi said:

Svi postovi nevezani za temu su obrisani

Nije meni zao sto ti obrises , nego mene zanima ,  procitas li ono sto obrises . . .:[|

Share this post


Link to post
9 hours ago, dj-zombi said:

A kako bi drukcije znao da ne pripadaju ovoj topiku?

Hahahaha . . .

Malo sale ne smeta . . .:}\/

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now