• Announcements

  • dj-zombi

   Nove knjige   07/18/2016

   U sekciji foruma "Krajina u knjigama" postavljeno dosta novih knjiga, obavezno pogledati:    6. Licka divizija - ratni put
    Kordun i Lika u NOB
    Kotar Slunj i kotar Veljun u NOR i socijalističkoj izgradnji
    SJENIČAK KRONIKA KORDUNAŠKOG SELA   Ove knjige kao i jos stotine drugih mozete takodje naci i u sekciji sajta "Dokumenti" http://www.krajinaforce.com/dokumenti/index.html          
Sign in to follow this  
Followers 0
grom

Поклон руске државе српском народу

1 post in this topic

Б. ВЛАХОВИЋ | 11. март 2017.

Фото М.Лабудовић

Руско-српска комисија посетила атеље академика Мухина у Москви. Композиција намењена светињи на Врачару највећа је на свету

На великом послу ради стотинак уметника / фото Б. Влаховић

РУСКО-СРПСКА коми­сија чији је задатак да етапно оцењује рад уметника који праве мозаик за куполу београдског Храма Светог Саве, у петак је у Москви разгледала уметничка дела и дала “зелено светло” за наставак рада.

 

Чланови српске делегације, као и домаћини нису скривали одушевљење, и високо су оценили рад тима уметника којим руководи академик Николај Мухин.

Чланови комисије коју чине представници обеју цркава и државе, министарстава спољних послова и Министарства културе, као и експерти, први пут су видели делове мозаика Вазнесења Христовог, јер су до сада могли да погледају само цртеже. Мозаици који ће красити куполу највеће православне цркве на Балкану, изгледају импресивно и неупоредиво лепше од цртежа.

Протокол “етапне оцене рада” је са српске стране потписао митрополит Амфилохије, а са руске митрополит Иларион. Академик Николај Мухин и његов тим обећавају да ће све преузете обавезе испунити на време.

Композиција Христовог вазнесења која ће бити у цркви на Врачару највећа је на свету. Она ће у пречнику имати око 30 метара. На том великом послу спајања комадића обојеног и златног стакла ради око сто уметника.

dru-odusevljenje-mozaikom2.jpg

Пре почетка рада комисије, дописник “Новости” имао је прилику да у петак погледа у атељеу Николаја Мухина како уметници раде на мозаику. Кад буду готови, ти панели ће бити превезени у Београд, где ће их монтирати на куполи.

Тај део унутрашњег уређења Храма Светог Саве је поклон руске државе српском народу.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0