Sign in to follow this  
grom

Поклон руске државе српском народу

Recommended Posts

Б. ВЛАХОВИЋ | 11. март 2017.

Фото М.Лабудовић

Руско-српска комисија посетила атеље академика Мухина у Москви. Композиција намењена светињи на Врачару највећа је на свету

На великом послу ради стотинак уметника / фото Б. Влаховић

РУСКО-СРПСКА коми­сија чији је задатак да етапно оцењује рад уметника који праве мозаик за куполу београдског Храма Светог Саве, у петак је у Москви разгледала уметничка дела и дала “зелено светло” за наставак рада.

 

Чланови српске делегације, као и домаћини нису скривали одушевљење, и високо су оценили рад тима уметника којим руководи академик Николај Мухин.

Чланови комисије коју чине представници обеју цркава и државе, министарстава спољних послова и Министарства културе, као и експерти, први пут су видели делове мозаика Вазнесења Христовог, јер су до сада могли да погледају само цртеже. Мозаици који ће красити куполу највеће православне цркве на Балкану, изгледају импресивно и неупоредиво лепше од цртежа.

Протокол “етапне оцене рада” је са српске стране потписао митрополит Амфилохије, а са руске митрополит Иларион. Академик Николај Мухин и његов тим обећавају да ће све преузете обавезе испунити на време.

Композиција Христовог вазнесења која ће бити у цркви на Врачару највећа је на свету. Она ће у пречнику имати око 30 метара. На том великом послу спајања комадића обојеног и златног стакла ради око сто уметника.

dru-odusevljenje-mozaikom2.jpg

Пре почетка рада комисије, дописник “Новости” имао је прилику да у петак погледа у атељеу Николаја Мухина како уметници раде на мозаику. Кад буду готови, ти панели ће бити превезени у Београд, где ће их монтирати на куполи.

Тај део унутрашњег уређења Храма Светог Саве је поклон руске државе српском народу.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this