• Announcements

  • dj-zombi

   Nove knjige   07/18/2016

   U sekciji foruma "Krajina u knjigama" postavljeno dosta novih knjiga, obavezno pogledati:    6. Licka divizija - ratni put
    Kordun i Lika u NOB
    Kotar Slunj i kotar Veljun u NOR i socijalističkoj izgradnji
    SJENIČAK KRONIKA KORDUNAŠKOG SELA   Ove knjige kao i jos stotine drugih mozete takodje naci i u sekciji sajta "Dokumenti" http://www.krajinaforce.com/dokumenti/index.html          
Sign in to follow this  
Followers 0
grom

Uhapšen oficir bivše JNA zbog ratnih zločina

2 posts in this topic

Tanjug | 19. mart 2017.

Foto: thinstock

Zbog optužbi za ratni zločin u Hrvatskoj je pritvoren penzionisani kapetan bojnog broda bivše JNA Čedomir Borojević, javlja Hina.

 

 

On je u četvrtak uhapšen na graničnom prelazu Karasovići, sa Crnom Gorom, na osnovu hrvatskih optužbi da je naredio artiljerijski napad na Šibenik, u septembru 1991. godine.

Borojević, državljan i Hrvatske i Crne Gore, smešten je u splitski istražni zatvor.

Tužilaštvo je za njega tražilo određivanje jednomesečnog istražnog zatvora zbog opasnosti od bekstva, ali je sudija pristao na zahtev obrane da se istražni zatvor zameni plaćenjem kaucije.

Tužilaštvo je na tu odluku najavilo žalbu koju će splitskom Županijskom sudu predati u poneđeljak.

Do rešavanja žalbe ili eventualne uplate kaucije, Borojević ostaje u istražnom zatvoru.

Share this post


Link to post

Vijesti online

- 19.3.2017:19,32

19.3.2017 16:32

19.3.2017 16:32

Zbog sumnji da je počinio krivično djelo ratni zločina protiv civilnog stanovništva, u pritvor policijske uprave splitsko-dalmatinske priveden je Čedomir Borojević (54), bivši oficir bivše JNA, državljanin Crne Gore i Hrvatske.

On je na osnovu raspisane potjernice policijske uprave šibensko-kninske uhapšen na graničnom prelazu Karasovići između Hrvatske i Crne Gore, a pošto je pritvoren, Županijsko državno tužilaštvo u Splitu donijelo je rješenje o sprovođenju istrage.

Kako prenosi Jutarnji.hr, sudija za istrage prihvatio je zahtjev da se Borojeviću odredio pritvor zbog opasnosti da mi mogao da pobjegne.

Omogućeno mu je da se brani sa slobode ukoliko plati kauciju od 300.000 kuna.

Jutarnji.hr navodi da se Borojević, penzionisani kapetan bojnog broda bivše JNA, sumnjiči se da je tokom napada JNA na Šibenik od 16. do 18. septembra 1991. godine, u svojstvu komandanta 20. Graničnog mornaričkog diviziona 8. Vojnopomorskog sektora JNA prenosio komande posadi patrolnog čamca da se napadne Šibenik bez izbora ciljeva, paljbom iz svog raspoloživog oružja po civilnim objektima i civilima, sa ciljem zastrašivanja i zauzimanja grada.

Hrvatski list navodi da je prema njegovim komandama iz bojnog broda otvorena paljba iz topova tipa Bofors kalibra 40 milimetara i teških strojnica kalibra 20 milimetra i da je došlo do ugrožavanja život građana i velikih materijalnih oštećenja stambenih i privrednih objekata.

 

komentari

Serija Bozicni Ustanak 19.3.2017 20:13

OBAVEZNO ,duznost svakog crnogorca treba prijaviti ratne zlocince iz cg na ovu adresu ; Hrvatska Ambasada,Vladimira Ćetkovića 2, 81000 Podgorica,+382 20 269 760,croemb.podgorica@mvep.hr ! Na ovu adresu,mail,dostaviti anonimno ili prijaviti,svakog ko je bio na ratiste u hrvatskoj,dostaviti i snimke od amfilohija na tenku u dubrovniku ! Iskoristit ovaj zalet,i ocistiti crnu goru od korova !
 
AS1 19.3.2017 19:36
Katnicu gdje si da tuzis Hrvatsku za izivljavanje i svirepa ubistva mladica Crne Gore????? Oni su nasu drzavu davno tuzili, a mi smo im odgovorili tako sto smo izabrali odgovarajucu ljudsku velicinu za pocasnog gradjanina Podgorice. Katnicu to je za tebe pravda i lice jadne Crne Gore sa tobom i tebi slicnima
 
krkun2 19.3.2017 18:16
Sijećam se da su prve izbjeglice koje sam ja vidio u životu došle iz Zadra juna 1991 kada još rat nije bio počeo i smjestile se kod rodbine u moj komšiluk.Čovjek je sa porodicom izbjegao noć pred "klanjem" kad mu je takav naum dojavio jedan prijatelj Hrvat.
 
CIA 19.3.2017 17:41
Ima ih jos na listi...hapsi sve zlocince,kriminalce i velesrpske barabe
 
AS1 19.3.2017 17:21
Nadjite i uhapsite zlotvore koji su odgovorni za mucenje do smrti Crnogoraca u logoru Lora i u drugim logorima sirom Hrvatske! Da nasa drzava nije poltronska i kukavicka davno bi se rijesili ti slucajevi i osvetila smrt nasih mladih vojnika koje je ista ova vlast poslala u sigurnu smrt! Drzava je makar toliko duzna! Izgleda da je jedan Hrvat vredniji od 100 mladica iz Crne Gore za koje se do prije 10 godina nije znalo da li su mrtvi ili zivi! Bruka od drzave
 
TurčinCG ?? ??1 19.3.2017 17:14
hapsi sve pripadnike tkz. jna i srpsskih vojnih i paravojnih postrojbi, koji su učestvovali u agresiji na Sloveniju, Hrvatcku, BiH, Kosovo, počevši od brka Momira pa nadalje! E VIVA!!!

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0