Sign in to follow this  
licki-vuk

Mesic - Hrvatska pobjedila dva puta u 2. sv. ratu

Recommended Posts

Puhovski:

Tko je koristio ustašku ideologiju mora dati ostavku

POVODOM objavljivanja video zapisa kojeg je prvi objavio Index, a koji prikazuje stari proustaški govor Stjepana Mesiæa, kontaktirali smo predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) Žarka Puhovskog, koji je u kratkom razgovoru kazao kako se poèetkom 90-ih godina puno tadašnjih politièara i javnih osoba okrenulo korištenju ustaške ideologije, misleæi da æe na njenim krilima uspjeti postiæi nešto dobro.

"Kada su birali izmeðu dva zla, izabrali su ovo drugo koje im se u tome trenutku uèinilo manjim, ali koje je objektivno bilo veæe od onog drugog. To je korišteno radi postizanja odreðenih politièkih ciljeva u to vrijeme, što nipošto ne opravdava one koji su ustašku ideologiju koristili za stvaranje hrvatske države." - smatra Puhovski.

Puhovski drži da bi bilo koja osoba, koja se danas bavi javnim poslom te je tadašnji svoj govor javno iskazala, zbog korištenja ustaške ideologije morala dati ostavku na dužnosti koje obnaša.

Raèan: Pokazalo se da je korištenje ustaške ideologije bilo pogubno za Hrvatsku

Predsjednik SDP-a Ivica Raèan, kojemu kao ni predsjedniku HHO-a Puhovskom nismo kazali o kome se radi, kazao je kako je bilo koje korištenje "ustašluka" za osudu, bez obzira kada je bio izgovoren. Predsjednik SDP-a kaže kako je poèetkom 90-ih godina korištenja ustaške ideologije bilo znatno više nego danas, dodajuæi da je to dobro za Hrvatsku.

Na pogubnost korištenja ustaške ideologije Raèan je podsjetio dogaðajem iz 1991. godine kada je na HDZ-ovom stranaèkom saboru tadašnji predsjednik stranke ujedno i države Franjo Tuðman, rekao da je NDH bila izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda za samostalnom državom.

"Ja sam nakon toga, i iskljuèivo u tom kontekstu, rekao da je HDZ stranka opasnih namjera što je kasnije iskorišteno protiv mene i SDP-a koji je prikazivan kao stranka koja ruši Hrvatsku. Kasnije se nažalost pokazalo da je korištenje ustaške ideologije bilo pogubno za Hrvatsku i tek u posljednjih nekoliko godina Hrvatska je sa sebe uspjela sprati tu ljagu. To je dokaz da se nešto ipak uspjelo promijeniti, pa i u HDZ-u" - smatra Raèan.

Raèan drži da bi svaka osoba koja obnaša javnu dužnost, a koja bi se danas koristila ustaškom ideologijom, "apsolutno morala podnijeti ostavku", dok u "starom" Mesiæevom sluèaju smatra da bi najprije trebalo vidjeti u kojem je kontekstu reèeno to što se vidi na snimci.

Pusiæ: Reæi da je Hrvatska pobijedila 10. travnja, nema nekakvog opravdanja

"To je dio koketiranja s proustaškom retorikom kakvo je bilo popularno u 90-ima, mnogi su politièari to radili. Danas se ipak pokazuje da smo evoluirali po tom pitanju. Ne trebam posebno ni naglašavati koliko je slièna retorika velièanja kvislinškog režima koji je nanio velike štete Hrvatskoj, nama naštetila." - kazala je predsjednica HNS-a Vesna Pusiæ za Index.

Upitana da prokomentira što bi Mesiæ trebao poduzeti nakon objavljivanja snimke, Pusiæ je dala zanimljiv odgovor:

"Politièki gledano, najbolje bi mu bilo praviti se da to nikada nije rekao i da mu je namješteno. Što se tièe osobnog integriteta, reæi da je Hrvatska prvi put pobijedila 10. travnja, nema nekakvog opravdanja u bilo kom smislu."

Nakon što je doznala da se radi o Mesiæu, Vesna Pusiæ je izjavila kako sumnja da je on odgovoran za takvu izjavu.

"Ne vjerujem da bi on tako nešto izjavio, ipak je on iz partizanske obitelji i tako nešto mi je nespojivo s njim." - zakljuèila je.

index 09 decembar 2006

Share this post


Link to post
Komentar Matije Babiæa: Tko podmeæe Mesiæu?

POTPUNO je jasno da do dugo èuvanog govora koji æe teško naštetiti predsjedniku Mesiæu nismo sluèajno došli baš danas. Jednako kao što je jasno da se njime netko od politièkih protivnika obraèunava s Mesiæem, ili amortizira vlastitu aferu.

Mediji su, nažalost, sredstvo politièkih obraèuna. Meðutim, nije na nama da procjenjujemo kome æe što donijeti a kome oduzeti bodove. Objavljujemo sve što imamo. Ako se radi o istini i ako se radi o vijesti, Index objavljuje.

Svojedobno mi je jedan kontroverzni politièar, baš ovih dana u središtu pažnje, najavio tužbu od milijun i pol kuna. Par dana kasnije poruèio mi je, oprostite na rjeèniku, "Mislio sam da jebete samo mene, ali sam onda shvatio da jebete sve."

Mnogi æe pitati zašto smo ovo objavili baš danas? Odgovor je jednostavan i ne naroèito dubok. Zato što video zapis nismo imali juèer.

Mi smo glasnici. U ovom trenutku vjerojatno jedini kojima je potpuno svejedno je li akter prièe Mesiæ, Sanader, Pusiæka, Žužul, Èaèiæ ili Raèan.

Dakle, tko podmeæe Mesiæu? Ukratko: Ne znam, i nije me briga.

matijababic.bloger.hr

Share this post


Link to post

Mesic na zalost nije ni ustasa ni partizan nego lukavi politicar koji pokusava objediniti sve snage u hrvatskoj pod jednu kapu, a njih sve izmirit da misle samo jedno a to je za dobrobit hrvatske i hrvata. Lukav, manipulativan, promisljen.

"Ne vjerujem da bi on tako nešto izjavio, ipak je on iz partizanske obitelji i tako nešto mi je nespojivo s njim." - zakljuèila je Pusic.

:green :green :green

P.S. Kamo srece da MI imamo nekog ko tako razmislja na nasoj strani. :suncane:

Share this post


Link to post

Pa taj covjek je ocigledno van dogadjaja ili bolje da kazem lud. Kako ih vise nije sramota. Pa oni stvarno ne daju mira ni mrtvima. Moj Boze, u toj drzavi ni mrtvi ne mogu biti na miru a kamoli zivi. Bolje bi mu bilo da se uljudi nego sto prica bljuvotine. Izgleda ko vepar.

Share this post


Link to post
Mesic na zalost nije ni ustasa ni partizan nego lukavi politicar koji pokusava objediniti sve snage u hrvatskoj pod jednu kapu, a njih sve izmirit da misle samo jedno a to je za dobrobit hrvatske i hrvata. Lukav, manipulativan, promisljen.
"Ne vjerujem da bi on tako nešto izjavio, ipak je on iz partizanske obitelji i tako nešto mi je nespojivo s njim." - zakljuèila je Pusic.

:green :green :green

P.S. Kamo srece da MI imamo nekog ko tako razmislja na nasoj strani. :suncane:

Kako partizanske ??Stric mu je bio ustaski pukovnik,zarobljen na Staljingradu.Doduse jest,posle su ga Rusi obukli u parti. uniformu i poslali,a gdje drugo,na Srbiju.

Share this post


Link to post

Trn, to jeste istina za njegovog strica ali poanta je u necemu drugom, ja mislim da su oni vecim djelom prevazisli te podjele na "partizane i ustase"? Zar Bobetko nije bio tzv. partizanski general pa je naredjivao najveca zvjerstva i direktno odgovoran za Medacki dzep? Zar Tudjman nije bio "partizan" pa je davao izjave" sretan sam sta mi zena nije srpkinja"?

Share this post


Link to post

Što je Mesiæ sve rekao u Sydneyju

11.12.2006 vecernji list

Snimke dva govora zabilježena na video vrpci dobili smo od Ine Vukiæ, Hrvatice iz Sydneya. Na prvoj snimci od 30. svibnja 1992. godine proslavljajuæi Dan hrvatske državnosti u sportskom centru Homebush Sydney kao glavni govornik Stipe Mesiæ je izmeðu ostalog rekao:

30. svibnja 1992.

"Mi smo stvorili državu nakon 900 godina, ali nisu tih 900 godina Hrvati mirovali. Uporni su uvijek bili za hrvatsku stvar i hrvatsku državu. Pa u Drugom svjetskom ratu Hrvati su dva puta pobijedili i to moramo reæi svima, našim prijateljima i našim neprijateljima.

Hrvati su pobijedili 1941. godine kada su 10. travnja proglasili hrvatsku državu. Jer Hrvati nisu tu državu proglasili zato što su fašisti nego zato što su imali prirodno i povijesno pravo na državu. Ali rezultati Drugog svjetskog rata su poznati, ali poznato je i to da su Hrvati i drugi put pobijedili u tom ratu jer su se našli zajedno sa saveznicima za pobjednièkim stolom.

I onima koji smatraju Hrvate da su bili s druge strane, koji žele pridobiti te saveznike i blatiti hrvatsko djelo moramo im reæi Hrvati su bili za hrvatsku državu, a Hrvati nisu ratovali ni za bijele ni za crvene barjake, oni su ratovali samo za crven-bijeli-plavi barjak..."

2. lipnja 1992.

Dva dana poslije Stipe Mesiæ je govorio u najveæem hrvatskom klubu Punchbowl u Sydneyu.

"... oni koju su tjerali Hrvate iz domovine upravo su imali cilj stvaranja Velike Srbije... Taj program za Veliku Srbiju koji se stvorio za vrijeme Draže Mihailoviæa upravo se sada ostvaruje... Oslobodili smo dvije treæine hrvatskog teritorija, a bogami oslobodit æemo i ostalu treæinu Hrvatske. Ne samo tu jednu nego zajedno s Muslimanima oslobodit æemo i Bosnu i Hercegovinu jer Hrvatska ne može bez Bosne i Hercegovine niti Bosna i Hercegovina može bez Hrvatske...

Vidite, taj rat koji mnogi ne razumiju... meðunarodna zajednica ga zove graðanskim ratom... to nije graðanski rat. Kod nas je samo agresija. Agresija Srbije i njihove armije protiv Hrvatske i BiH, i to moramo svima reæi... Radi se o jednom zloèinu... agresiji... uništenju nesrpskih naroda da bi se stvorio novi prostor za njihovu Veliku Srbiju... Miloševiæu sam rekao ja se sa zloèincima ne rukujem...

Èetnièke horde iz Srbije i Crne Gore pljaèkaju...Uvijek misle da su u pravu ako hoæe tuðe... Mi se borimo za svoje teritorije, a oni se bore za tuðe... Još nemamo dovoljno oružja da se borimo protiv Srba... Mi æemo rat dobiti do kraja... Oni sada pucaju... izazivaju našu vojsku...

Ako se Srbi ne povlaèe unatoè svjetskim silama, tražit æemo svjetske sile... Dotle æemo se mi naoružati... Nemojte misliti da mi poštujemo embargo... Mi æemo u tom sluèaju krenuti kad mi odluèimo... U Drugom svjetskom ratu Hrvati su dva puta pobijedili i mi nemamo razloga nikom se isprièavati.

Ovo što skroz traže od Hrvata ajde, idite kleknuti na Jasenovac, kleknite ovdje mi nemamo pred kim što kleèati, mi smo dva puta pobijedili, a svi drugi samo jednom. Mi smo pobijedili 10. travnja kad su sile Osovine priznale hrvatsku državu i pobijedili smo jer smo se našli poslije rata opet za pobjednièkim stolom..."

Ina Vukiæ za Veèernji list potvrðuje da je odijelo koje je Mesiæ nosio na australskim snimkama identièno onome koje se ovih dana moglo vidjeti na Internetu.

Share this post


Link to post

"Kako je govorio Mesiæ"

10. decembar 2006. FoNet, Beta

Hrvatski portal Index.hr objavio snimak govora predsednika Hrvatske Stjepana Mesiæa sa poèetka 90-ih u Austriji.

"Ovo što skroz traže od Hrvata, 'ajde idite kleknuti u Jasenovac... Mi nemamo pred kim šta kleèati. Mi Hrvati smo smo dva puta pobedili u II svetskom ratu, a svi drugi samo jednom. Mi smo pobijedili 10. aprila, kad su nam sile Osovine priznale Hrvatsku i pobedili smo posle rata jer smo se našli posle rata opet s pobednicima", rekao je navodno Mesiæ.

Redakcija Nacionala konstatuje da loša sinhronizacija slike i zvuka dovodi u pitanje autentiènost snimka, ali korisnike upuæuje da o tome prosude sami.

Reakcija Kancelarije predsednika Hrvatske bila je brza. "Umesto bilo kakvog komentara, upuæujemo svakog zainteresovanog na niz izjava i javnih istupa u kojima je Mesiæ poslednjih godina jasno iskazao svoj stav prema ustaškoj ideologiji i ustaškoj Hrvatskoj".

Sam Mesiæ je danas izjavio da nije podržao zloèin NDH i da njegov govor s poèetka 90-ih treba dovesti u kontekst vremena kada je izreèen. Mesiæ je izjavio za Hrvatski radio da sumnja u autentiènost snimka, rekavši da se ne seæa tog govora, niti gde je održan.

On je dodao da je oèigledno da je to bilo u vreme kada je bio van državnih funkcija i stranaèki funkcioner Tuðmanove Hrvatske

demokratske zajednice, koju je potom napustio.

"Na odreðen naèin sam u toj izjavi hteo da kažem da su Hrvatska i Hrvati i 1941. bili duboko podeljenim da je jedan deo pozdravio dolazak NDH i nemaèkih tenkova jer su mislili kako je to stvaranje Hrvatske, i da je važno bilo izaæi iz Kraljevine Jugoslavije, i da nisu svi 1941. otišli u partizane", rekao je Mesiæ.

"Nigde nisam podržao zloèin NDH-azije i onog što je NDH kasnije bila. Samo sam konstatovao da je jedan deo država priznao i takvu NDH, ali time sam dao ustupak onima koji su tu preda mnom, koji me slušaju, koji misle da se obnavlja NDH, ali im na kraju kažem: 'Mi smo doèekali kraj rata na pobednièkoj strani'", rekao je Mesiæ.

"Sada neki žele da stvore atmosferu da su opet svi Hrvati krivi jer ne prihvataju individualizaciju krivice. Dakle, oni žele da èitav hrvatski korpus preuzme krivicu za ono što su pojedinci uèinili. Te snage kojima to sada odgovara treba sada otkriti", rekao je Mesiæ.

Suspendovani urednici Dnevnika HTV-a

Odlukom Uredništva Hrvatske televizije, urednici centralnog dnevnika I programa državne televizije Danko Družijaniæ i Goran Rotim suspendovani su do daljeg jer su pustili snimak govora Stjepana Mesiæa.

Uredništvo HTV-a je na današnjoj sednici zakljuèilo da je u tom prilogu napravljeno više propusta. Na sednici Uredništva, na kojoj je bio i glavni urednik Informativnog programa HTV-a Vladimir Ronèeviæ, odluèeno je da Družijaniæ i Rotim do završetka postupka utvrðivanja odgovornosti pred Etièkom komisijom Hrvatske radiotelevizije neæe ureðivati i voditi dnevnik HTV-a.

U objašnjenju odluke se navodi da je nekritièki, van konteksta, bez dodatne provere izvora i sadržaja, preuzeta informacija koja nije imala sve potrebne elemente verodostojnosti, ni pune istinitosti, na šta obavezuju zakonski propisi i Etièki kodeks HRT-a. "Neprofesionalno je obraðena i senzacionalistièki plasirana informacija koja je zahtevala proveru, a emitovani materijal nije bio prethodno pripremljen. Urednici su izbegli svaku saradnju s glavnim urednikom Informativnog programa HTV-a i drugim nadreðenim urednicima, a nije bilo obavešteno ni voðstvo HTV-a i HRT-a", navodi se u saopštenju.

Odluka o suspenziji naišla je na burne reakcije novinarskih krugova. Urednik i novinar emisije Latinica Denis Latin izjavio je da je to još jedan dokaz da Hrvatska ima politièku, a ne javnu televiziju i da se veæ dugo na HTV-u oseæa veliki uticaj politike koja diriguje.

Predsednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski izjavio je da èinjenica da je sastanak Uredništva HTV-a održan u nedelju govori o svojevrsnom vanrednom stanju u toj kuæi. "Nije dobro što se šalje poruka da su državni funkcionari posebno zaštiæeni, pa posebno treba proveravati informacije o njima, a pogotovo što se time javna televizija èini više državnom nego javnom", upozorio je Puhovski.

"Tuðmanovski govor"

Poslanik srpske nacionalne manjine u Saboru Hrvatske Milorad Pupovac kaže da je pomenut Mesiæev govor tipièan tuðmanovski govor iz tog perioda.

"U to vreme su, sem Tuðmana, slièno govorili mnogi drugi politièari jer je u to doba to bila dominantna politika", rekao je Pupovac i dodao da ne treba zaboraviti da je Mesiæ vrlo rano stao u opoziciju takvoj politici i da više od decenije aktivno bori protiv takvih govora i politièkog nasleða Tuðmana.

"Sve što je Mesiæ èinio u oba svoja mandata suprotno je takvom naèinu razmišljanja, ali takve reèi sigurno kompromituju", kaže Pupovac.

Mnogi politièari su osudili objavljeni Mesiæev nastup i pozvali Mesiæa da podnese ostavku.

Sanader: Mesiæ pokazao privrženost demokratiji

Premijer Hrvatske Ivo Sanader izjavio je kako veruje da je Stjepan Mesiæ delovanjem i onim što govori pokazao da je istinski privržen vrednostima savremene Hrvatske i Evrope.

Sanader je rekao da je Hrvatska umorna od rasprava o prošlosti. "Mislim da smo u Hrvatskoj svi konaèno sazreli da se posvetimo sadašnjosti i buduænosti, ne zaboravljajuæi prošlost, koja je bila krvava i teška, prošlost podela u hrvatskom nacionalnom biæu", izjavio je premijer.

"Èekam kada æe doæi vreme da se više neæemo optereæivati temama iz prošlosti, ne da je zaboravimo, nego da iz nje uèimo i ostavimo je istorièarima", rekao je Sanader.

Znaci na hrvatskoj televiziji se smiju emitovati samo vijesti koje blate Srbe i Srpstvo a kada se dokumentovano i slikom i tonom prikaze proustaska i fasisticka orijentacija rukovodece garniture onda odmah dolazi do suspendiranja urednika te iste televizije. Nema sta, "objektivno" i "necenzurisano" informisanje na nivou.

Pa nije ni cudo sto im je Krajinaforce toliki trn u oku, pa vidite li da oni javno cenzurisu najveci TV kanal u Hrvatskoj a kamoli nebi sta drugo .....

Share this post


Link to post
a Hrvati nisu ratovali ni za bijele ni za crvene barjake, oni su ratovali samo za crven-bijeli-plavi barjak..."

To je to o cemu sam vam pisala. To je Mesic.

"Èekam kada æe doæi vreme da se više neæemo optereæivati temama iz prošlosti, ne da je zaboravimo, nego da iz nje uèimo i ostavimo je istorièarima", rekao je Sanader.

Gospodine Sanader,

istorija je uciteljica zivota, s njome se moramo opterecivati dok god ne naucimo nesto iz nje.

"Ovo što skroz traže od Hrvata, 'ajde idite kleknuti u Jasenovac... Mi nemamo pred kim šta kleèati. Mi Hrvati smo dva puta pobedili u II svetskom ratu, a svi drugi samo jednom.

Ostaje dakle dilema, da li je Mesic partizanski ustasa ili ustaski partizan? Ili je mozda oboje?

Share this post


Link to post

Danko Družijaniæ: Kolega Rotim i ja oèekivali smo pohvale; Rotim: Šokiran sam

11.12.2006 vijesti.net

POVODOM suspendiranja Danka Družijaniæa i Gorana Rotima s mjesta urednika i voditelja "Dnevnika", zbog priloga koji je zapravo prenesen s Indexa, vezanog uz Mesiæev govor, upitali smo ih za komentar sluèaja.

**

>>> Mirko Galiæ: Smjena Rotima i Družijaniæa nema veze s Mesiæem, niti s mojim odlaskom u Pariz

>>> Mesiæ: Ne iskljuèujem moguænost da sam napravio pogrešan taktièki ustupak

**

Danko Družijaniæ: Kolega Rotim i ja oèekivali smo pohvale

Što imate za reæi o samoj emisiji u kojoj ste juèer pustili snimku, a za koju Vas se sada optužuje?

"Kolega Rotim i ja oèekivali smo pohvale, a ne ovo što je uslijedilo na izvanrednoj sjednici. Sve informacije koje smo dobili obradili smo profesionalno i u skladu s novinarskim normama. Informaciju smo provjerili i kod izvora, a nazvali smo i Ured predsjednika, iz kojega nam nije demantirano da se radi o predsjednikovim rijeèima. Takoðer smo kao novinari uvidom ustvrdili da snimka nije montirana, što smo sve smatrali dovoljnom potvrdom da snimku objavimo."

Kako se osjeæate u vezi svega ovoga?

"Pozdravljam odluku o traženju mišljenja Etièkog povjerenstva HRT-a, i jedva èekam da sluèaj izaðe pred njega. Uvjeren sam da se nikako neæe moæi utvrditi da se radi o neprofesionalnosti s moje strane i strane kolege Rotima".

"Takoðer bih dodao da ni meni ni kolegi Rotimu nitko nije osobno rekao ništa o ovoj odluci o suspenziji, niti nam je itko priopæio zakljuèke sa sjednice Ravnateljstva, to smo sve doznali iz medija. Javilo mi se puno kolega, koji su mi svi izrazili podršku."

Goran Rotim: Šokiran sam i ne mogu vjerovati

Smatrate li Vi, gospodine Rotim, da ste se ponijeli neprofesionalno?

"Danko i ja smo zajedno odgovorni za ovo, i 100% smo uvjereni da smo novinarski sve odradili korektno i profesionalno. Vijest smo primijetili na Indexovom potralu oko 18.00h, i do 19.20h, smo skinuli snimku s interneta, kontaktirali Matiju Babiæa, Vesnu Pusiæ, Milorada Pupovca, Ratka Maèeka, Ivicu Raèana i Žarka Puhovskog. Kontaktirali smo i Ured predsjednika, odakle nam nije demantirano da je snimka autentièna. Dakle, sve što se moglo skupiti skupili smo, te, nakon što smo zakljuèili da je sav potreban novinarski posao odraðen, objavili smo vijest. To smo sve napravili bez ikakvih politièkih i politikantskih primjesa."

Dakle, ne biste se složili da ste temi pristupili senzacionalistièki?

"Gledajte, mislim da tu o senzacionalizmu nema govora. U kasnijoj obradi teme se moglo dublje ulaziti u stvar, ali prva vijest koju smo objavili bila je takva kakva je bila, i mi smo ju obradili korektno i profesionalno, bez želje da ulazimo u druge aspekte teme, kao što su tajming pojave vijesti, senzacionalizam koji bi se iz nje razvio, treba li ili ne treba govoriti o tome tko je vijest dostavio Indexu i sl."

Kako se osjeæate oko svega ovoga?

"Šokiran sam i ne mogu vjerovati. Posebno ne mogu vjerovati da se 2006., u jednoj demokratskoj državi koja prije ili kasnije treba uæi u EU, suspendira novinare zato što su objavili vijest. Jer to je sve što smo napravili, objavili smo vijest."

Vijest za koju ste smatrali da ju javnost treba èuti?

"Toèno tako. I, iskreno reèeno, mislim da bi bilo ludo od nas da ju nismo objavili. Rado æemo pristupiti Etièkom povjerenstvu, jer to je, na kraju krajeva, sud kolega. I uopæe ne sumnjam da æe se ispostaviti da smo se ponijeli etièki i profesionalno"

Imate li što reæi za kraj?

"Da, i ja sam kao i Danko, dobio potporu svih kolega koji su mi se javili, što me dodatno hrabri, iako i sam znam da ništa krivo nismo napravili"

**

>>> Družijaniæ i Rotim smijenjeni zbog objave snimke Mesiæevog govora prenesene s Indexa

**

Izjave i komentari:

>>> Štefaniæ: Postupili smo po svim pravilima profesije

>>> Puhovski: Buduæi da su Družijaniæ i Rotim suspendirani u nedjelju, oèito je da se radi o izvanrednom stanju

>>> Latin: Još jedan dokaz da imamo politièku televiziju

>>> Predsjednik HND-a Luèiæ podržao Družijaniæa i Rotima

>>> Predsjednica GONG-a zatražila hitnu sjednicu Programskog vijeæa HRT-a zbog smjene novinara

>>> Pukaniæ: Ne vidim razloga zašto se prilog o Mesiæu ne bi prikazao na HTV-u

Share this post


Link to post
Istoriju pisu oni koji se protiv servirane lazi ne bune i prihvataju je.

Prije bih rekla da: Istoriju prihvataju oni sto se ne bune protiv servirane lazi. Kazu da i neèinjenje je ponekad èinjenje.

Share this post


Link to post

A meni je na kraju krajeva, apsolutno nejasno sta je to u ovim njegovim izjavama, senzacionalno ili novo a sta mi ne znamo? U trenutku kad hrvatska ima problema oko glavasevog sudjenja, pa ga cak i pustaju iz zatvora, dolazi do svojevrsnih podjela medju hrvatima. Ovaj pusten govor je tzv. greska, koja pokazuje kako bi svi oni trebali misliti a ova dvojica novinara dodju nesto ko 'kolateral demage'. Mozda cak ni to.

Share this post


Link to post

Pa moze se reci da mesic jeste/nije USTASA.

Za neke od nas jeste sigurno, meni su dovoljne samo dve njegove izjave.

1. Ja cu biti poslednji presednik YUGOSLAVIJE. -pre rata

2.Borovo Selo treba sravniti sa zemljom i zasaditi (cvece) lale. -91

Share this post


Link to post

Mesic je dvosmisleni lazov, koji gleda samo svoj interes, u kakvoj se situaciji zatekne takve izjave i daje, da su ga pozvali na svecanost povodom 60 godina sloma fasizma verovtno bi hvalisao Partizane i osudjivao zlocine Ustasa, ovaj snimak je verovatno sa nekog prohrvatskog nacionalistickog skupa gde je Mesic hteo da zadobije njihove simpatije

Share this post


Link to post

Nema te njegove izjave koja je dovoljno jaka da porekne njegovo ustastvo. On je vrlo lukav politicar, on hoce da krivicu baci na pojedince i da uzdize svoju ljepu. Samo sada pitam Haski Tribunal je li ovo govor mrznje, je li zbog slicnih stvari Seselj sjedi u Hagu 4 godine, navodno svojim govorom mrznje demonizovao Hrvate, Muslimane, (takozvane Bosnjake). Sta je sa ovim, on je predsjednik drzave, mrtav ladan, ta njegova izjava je kao dobar dan. Ovdje mnogi i ne znaju za govore mrznje od ustaskoga sina Sheksa koji je govorio da za svakog ubijenog Hrvata treba ubiti 100 Srba. Sta je sa Glavasom, koji je pusten iz zatvora, koji je citiram odgovorio "Slobodno recite da ste ustase, to i jeste". To je govorio kada su najtezi kriminalci iz Hrvatskih zatvora bili naoruzavani od strane HDZ'a, kada su Srpske kolone iz Zapadne Slavonije napustali svoja vjekovna ognjista. Zar ovo nisu govori mrznje. Zar njegovo ustastvo nije pokazano kada je ustaska oruzja, sjekire, malje, i noze, s kojima su ustase ubijale Srbe, sakrio u podrum muzeja u Jasenovcu. I kada je rekao da je u Jasenovcu stradalo oko 65000 ljudi, oko 35000 su bili Srbi. A onaj nas takozvani predsjednik Tadic ide i ljubi se sa tim ustasom u Zagreb, rukuje se prijateljski, dusa prodana. Izdajnik Ceda Jovanovic govori kako Srbi super zive u Hrvatskoj da imaju sva prava manjine, a ne kaze da su Srbi u Socijalistickoj drzavi Hrvatskoj bili konstutivni narod. Ne kaze da svake godine bude 100'ine napada, i desetine hapsenja Srba povratnika koji su navodno ucestvovali u zlocinackom poduhvatu stvaranja Velike Srbije.

Sjetite se jos njegovih izjava, Ja sam svoj posao zavrsio, Jugoslavije vise nema, i Srbi iz Hrvatske mogu ponijeti onoliko zemlje koliko su na opancima donijeli.

Nevaldine organizacije u Srbiji, poput Natase Kandic, Biljane Kovacevic Vuco se ne cuju, mozda oni to i opravdavaju. Ovo je sramota za nas, imamo losu i itekako kratku memoriju. Kada covjek svasta cuje, stvarno mu prisjene.

Share this post


Link to post

Pomoz bog braæo Krajišnici ! O Mesiæu samo to : 1. Nezna šta priæa

2.Sram ga bilo što nas ovako pljuje ....

3.Neki ljudi kažu da je on bio dobar a kolko ja znam je on u Zagrebu nama zapretio da æe hrvatska zastava opet doæi u Knin ... zar nije bilo tako ?

4. Teško nama braæo kad nas teraju ...

Pitanje : jel ko od vas još živi na podruæju RSK ? ( možda okolina Vukovara ? )

Share this post


Link to post
Nema te njegove izjave koja je dovoljno jaka da porekne njegovo ustastvo. On je vrlo lukav politicar, on hoce da krivicu baci na pojedince i da uzdize svoju ljepu. Samo sada pitam Haski Tribunal je li ovo govor mrznje, je li zbog slicnih stvari Seselj sjedi u Hagu 4 godine, navodno svojim govorom mrznje demonizovao Hrvate, Muslimane, (takozvane Bosnjake). Sta je sa ovim, on je predsjednik drzave, mrtav ladan, ta njegova izjava je kao dobar dan. Ovdje mnogi i ne znaju za govore mrznje od ustaskoga sina Sheksa koji je govorio da za svakog ubijenog Hrvata treba ubiti 100 Srba. Sta je sa Glavasom, koji je pusten iz zatvora, koji je citiram odgovorio "Slobodno recite da ste ustase, to i jeste". To je govorio kada su najtezi kriminalci iz Hrvatskih zatvora bili naoruzavani od strane HDZ'a, kada su Srpske kolone iz Zapadne Slavonije napustali svoja vjekovna ognjista. Zar ovo nisu govori mrznje. Zar njegovo ustastvo nije pokazano kada je ustaska oruzja, sjekire, malje, i noze, s kojima su ustase ubijale Srbe, sakrio u podrum muzeja u Jasenovcu. I kada je rekao da je u Jasenovcu stradalo oko 65000 ljudi, oko 35000 su bili Srbi. A onaj nas takozvani predsjednik Tadic ide i ljubi se sa tim ustasom u Zagreb, rukuje se prijateljski, dusa prodana. Izdajnik Ceda Jovanovic govori kako Srbi super zive u Hrvatskoj da imaju sva prava manjine, a ne kaze da su Srbi u Socijalistickoj drzavi Hrvatskoj bili konstutivni narod. Ne kaze da svake godine bude 100'ine napada, i desetine hapsenja Srba povratnika koji su navodno ucestvovali u zlocinackom poduhvatu stvaranja Velike Srbije.

Sjetite se jos njegovih izjava, Ja sam svoj posao zavrsio, Jugoslavije vise nema, i Srbi iz Hrvatske mogu ponijeti onoliko zemlje koliko su na opancima donijeli.

Nevaldine organizacije u Srbiji, poput Natase Kandic, Biljane Kovacevic Vuco se ne cuju, mozda oni to i opravdavaju. Ovo je sramota za nas, imamo losu i itekako kratku memoriju. Kada covjek svasta cuje, stvarno mu prisjene.

Upravo tako svaka ti je na mjestu Kninjanine.

Share this post


Link to post

[sim] Усташки логор Јасеновац у оку олује

ANTIC.org-SNN

Mon, 11 Dec 2006 19:34:54 -0800

Усташки логор Јасеновац у оку олује

Драстично различите Месићеве изјаве о највећем стратишту

http://www.politika.co.yu/eaadmin/catpi ... CwdL2G.jpg

Помен жртвама

(Фотодокументација ,,Политике”)

ТЕМА ДАНА

Од 1994. наовамо Стјепан Месић у Хрватској слови као политичар који често и

радо даје изјаве антифашистичког карактера. Тако је 27. новембра 2006. и

оценио нову сталну поставку Меморијалног музеја Спомен-подручја Јасеновац.

Подсетимо, Месић је казао да „у новој поставци треба да важи један закон, а то

је закон истине”, односно да ,,није довољно приказан ужас који се тамо

догађао”, и да ,,овај музеј не сме само да илуструје почињене злочине, него о

њима мора целовито и поштено да информише”.

,,Интернешенел хералд трибјун” пренео је и његово упозорење да су на

рок-концертима у Загребу ,,млади људи подстицани да певају песме о кољачима

усташког режима, чак и о команданту Јасеновца”, и да их треба ,,сачувати” од

таквих злоупотреба.

Иначе, реакције на поставку су биле бурне. Најснажније су одјекнуле критике

чланице Савета Јулијане Кош, представнице Јеврејске општине Загреб, и Ефраима

Зурофа, директора Центра ,,Симон Визентал’’ из Јерусалима.

,,Усташе би биле задовољне поставком’’, гневно је коментарисала Кошова. ,,То је

скандал и срамота. Међу 136 редака текста о жртвама нема ниједног који није

увредљив за жртве. Јасеновац се назива радним логором, пише да је међу

притвореницима било проститутки и криминалаца, што је страшно.”

,,Нека млада особа која уђе овде неће схватити како је настала НДХ и зашто се

усмерила на ове људе”, био је први коментар Ефраима Зурофа, изнет у

,,Интернешенел хералд трибјуну”, а после неколико дана огласио се и ауторским

текстом у ,,Глобусу” који је пренела и ,,Политика’’.

,,На моје запрепашћење”, написао је Зуроф, ,,овде није приказана ни једна

једина фотографија ниједног заповедника логора или било којег од главних

злочинаца”, као да није било ,,ниједног елемента личне одговорности за геноцид

над Србима и Ромима, холокауст над Јеврејима и за убијање хрватских

антифашиста. Ако постоји лекција коју сви треба да науче о злочинима у

Јасеновцу, то је управо она о личној одговорности.”

Зурофа је све подсетило ,,на покушаје Фрање Туђмана да претвори Јасеновац у

национални олтар за све Хрвате – жртве и починиоце злочина”.

,,Велики је проблем ако покушате да их уједините и то на месту где су људи

већином убијани зато што су Срби, Јевреји или Роми”, констатовао је Зуроф.

Подсетимо да је само недељу дана после свечаног отварања те поставке, у

атмосфери створеној изреченим негативним оценама, ауторка поставке Наташа

Матаушић поднела оставку на место председнице Управног већа Спомен-подручја

Јасеновац.

,,Више не желим да учествујем у расправама и препуцавањима и политизацији која

је понекад прелазила ниво доброг укуса”, саопштила је Матаушићева,

наглашавајући: ,,Никад нисам имала никакве примисли да неког вређам, да

минимизирам или релативизујем жртве. Истраживању холокауста и геноцида

посветила сам добар део свог живота. Апсолутно сам спремна на критике, али не

за то да ме неко на крају свега испљује и малтене прогласи усташом, што је

изван сваке памети.”

Насупрот критици Јулијане Кош, рабин Котел да Дон рекао је да се осећају

страхоте кроз које су прошли логораши, а и представник ромске заједнице Надир

Дедић истакао је да је задовољан оним што је видео.

Речи Јулијане Кош прокоментарисао је и др Иво Голдстеин, тврдећи да се њима

денунцира држава и да нема основа за оно што Кошова говори, као и да је њена

изјава ,,у служби сукоба унутар жидовске заједнице у Хрватској”.

Слободан Кљакић

http://www.politika.co.yu/

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this