dj-zombi

Arkan hrvatskoj prodao 12 slepera oruzja i video snimak streljanja u Ovcari

Recommended Posts

“Arkan je Hrvatskoj prodao 12 šlepera oružja i snimak”

Zagreb -- Bivši hrvatski premijer i šef obaveštajnih službi u svojim memoarima “Politika i domovina” piše i o Željku Ražnatoviću Arkanu, prenosi hrvatski “Telegram”.

IZVOR: TELEGRAM.HR 

 

“Ostaje mi sada spomenuti dva najvažnija događaja oko Arkana, za koje mislim da ne bi smeli da ostanu državna tajna, ma kako to neki još danas žarko žele”, navodi Manolić.

Kako navodi, Željko Ražnatović Arkan “još je tokom istrage i boravka u Remetincu i pre režiranog suđenja postao dobavljač oružja za potrebe Republike Hrvatske”. 

“Početkom 1991. godine, tačnije, u aprilu te godine, Republika Hrvatska kupila je njegovim posredovanjem od njegove kompanije iz vojnog skladišta u Batajnici mnogo oružja, pretežno kalašnjikove AK 47 i protivtenkovsko naoružanje. Bila je reč o dvanaest šlepera oružja”, ističe Manolić. 

Prema njegovim rečima, danas “valja otkriti neke detalje kako bi se priča o Arkanu svela u pravi kontekst”. 

“Ko je odobrio trgovinu oružjem sa Željkom Ražnatovićem Arkanom? Zašto ja, kao ondašnji predsednik Vlade, nisam imao informaciju o tim nabavkama? Da li je trgovina s njim bila pokriće za neke druge usluge, kako je to oružje plaćeno, zašto je celu operaciju vodio ‘obavještajni krug’ i na strani kupaca i na strani prodavača? Možda odgovor znaju neki pojedinci iz Osijeka koji su onih dana bili gospodari života i smrti u Osijeku, a pretpostavljam da detalje znaju i neki danas živi Vukovarci, sklonjeni na otoku Krku, kao i oni koji su pratili šlepere do istovara”, navodi bivši hrvatski premijer. 

On ističe da nije ispitivao “šta o tome znaju Glavaš, Perković i Šeks”, ali veruje da im detalji “nisu nepoznati”. 

“Nekoliko dana pre plaćanja oružja Ražnatoviću Arkanu, naši pojedinci, u zgradi Županijskog suda u Osijeku, pripremiće dve aktovke pune zlata i srebra. Naime, oružje je navodno plaćeno zlatom i srebrom. Pitanja koja se i danas nameću glase - čije je bilo to zlato i srebro, ima li ono neku vezu s ubijenim osječkim švercerima zlatom, ko je, zapravo, osoba koja je zlato donela na Županijski sud u Osijeku i na kraju, kome je preuzimatelj aktovki zapravo predao pošiljku zlata? Je li reč o oružju koje se kasnije obilno preprodavalo po Slavoniji, je li deo otišao u Vukovar?”, piše Manolić. 

“Činjenica je da je dvanaest šlepera oružja stiglo i da je predano, a da je Arkan tih dana boravio u Remetincu. Postoji i informacija da je Arkan tim oružjem zapravo kupio svoju slobodu. Verujem da će ovi redovi izazvati neke pripadnike Službe za zaštitu ustavnog poretka, koji su pratili i preuzeli oružje, da se ipak javno ispitaju o pošiljci”, dodaje on.

Foto: GettyImages
 
Foto: GettyImages

 

Manolić navodi da o celom slučaju postoji i zabeleška u Državnom tužilaštvu. 

“Iako su neki protagonisti ove priče mrtvi, pa i moj prijatelj Lazo Pajić, koji je o svemu ovome znao mnogo više, nema nikakva razloga da se ta i s njom povezane istrage ne nastave, pogotovo zato što neke indicije govore kako su određena osječka ubojstva, pa i ono Josipa Reihla-Kira, imala poveznice sa Zagrebom”, piše svojevremeno najbliži saradnik hrvatskoj predsednika Tuđmana. 

Međutim, kako navodi, to nije sve o Arkanu. 

“Hrvatska će se i 1992. godine koristiti uslugama Željka Ražnatovića. I ta će se operacija zbivati mimo mojih očiju, u najvećoj tajnosti. Štoviše, mislim da sam svesno bio isključen pri njenoj organizaciji zbog činjenice da smo predsednik Tuđman i ja tad već bili ‘zategnuli konopac’. Izborom ljudi koji će biti uključeni u tu operaciju, a neki su i danas živi, Tuđman, posle i njegovi naslednici, zatvorili su krug odanih i moćnih”, ističe Manolić. 

Kako navodi, on i Tuđman brojnim obaveštajnim operacijama razmišljali su različito, ponekad i dijametralno suprotno. 

“Operacija nabavke videozapisa o likvidaciji hrvatskih branitelja s Ovčare tema je o kojoj se i danas čovek mora zapitati: ‘Predsedniče, čemu to?’. U februaru 1992. godine predsednik Tuđman isplatiće dva miliona nemačkih maraka za nabavku videozapisa koji je posedovao Željko Ražnatović, barem tako stoji u dokumentima, koje hrvatska država i danas ima. Gotov novac biće odnesen Arkanu, a videokaseta, zamotana u aluminijsku foliju, biće predana predsedniku Tuđmanu u njegovoj porodičnoj kući u Nazorovoj ulici”, piše Manolić. 

“Dokumenti koji govore o spomenutom videozapisu takođe postoje; nadam se da nisu u međuvremenu uništeni, kao što postoje dokumenti koji pokazuju da Arkanovo hapšenje i suđenje u Zagrebu nije smatrano preprekom nastavku saradnje s tim čovekom. Arkan će ostati u kontinuiranom kontaktu sa Zlatkom Bagarićem, sve do Bagarićevog ubistva, ali i s Ferdinandom Jukićem, radnikom Službe za zaštitu ustavnog poretka, te s još nekim pojedincima, velikim hrvatskim biznismenima čija imena zasad ne bih spominjao”, dodaje on.

Foto: Screenshot
 
Foto: Screenshot 

 

Manolićeve tvrdnje da je Republika Hrvatska kupila dvanaest šlepera oružja od Željka Ražnatovića, te da je Tuđman lično naredio da se Ražnatoviću isplati dva miliona maraka za videozapis ubistva na Ovčari, kako navodi “Telegram”, jesu dve tvrdnje koje “prilično dramatično menjaju hrvatsku (i srpsku) sliku o Arkanu, a deo su opsežnog poglavlja o poznatom slučaju Arkanovog hapšenja u Hrvatskoj početkom 1991. godine”. 

Oni potom navode da su hrvatske obaveštajne službe dobile informaciju da Arkan priprema atentat na predsednika Tuđmana, kao i da je uhapšen u blizini Dvora. 

Uhapsili su ga pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, ali srpske nacionalnosti, navodi “Telegram”. 

U Remetincu ga je, tvrdi Manolić, slobodno posećivalo veoma mnogo ljudi, dok su u isto vreme njegovog dosijea nestajali iz sudskog spisa, pa tako sudija, navodno, zaista nije imao mnogo izbora nego da Arkana osudi na samo dvadeset meseci zatvora, što nije podrazumevalo obavezni pritvor pa je Arkan mirno napustio Hrvatsku. 

Manolić je od preuzimanja vlasti u aprilu 1990. godine pa do eskalacije sukoba s Tuđmanom krajem 1993. i u 1994. godini, obavljao dužnosti člana Predsedništva Republike Hrvatske, pa predsednika Vlade, pa šefa obaveštajnih službi, pa, na kraju, predsednika saborskog Županijskog doma. 

Uz sve to, Manolić je imao i najviše stranačke dužnosti u vreme dolaska na vlast HDZ i u prvim godinama rata. 

Željko Ražnatović Arkan bio je osnivač i glavni komandant Srpske dobrovoljačke garde, a takođe je bio osnivač i prvi predsednik Stranke srpskog jedinstva, predsednik fudbalskog kluba Obilić, a pominje se i kao jedan od vođa navijača Crvene zvezde. 

Ubijen je u Beogradu 15. januara 2000. godine.

 

B92 30.07.2017

 

 

 

Share this post


Link to post

Аркан?

 

Веома контроверзна и загонетна личност. И дан данас се ломе копља око њега, да ли је био позитивна личност или негативна.

Ја бих његов живот подјелио на 3 периода.

 

1 - онaj пре рата (пре 90-тих година),

2 -  за време рата (90-те године),

3 - послије рата (послије 90-тох година).

 

 

1 - тај период је свима јасан, био је криминалац, мафијаш, то је већ свима јасно, нема потребе да излажем доказе.

Само се сјетите оне ИСТИНИТЕ приче, кад је у Шведској приликом суђења, скочио кроз прозор и тако побјегао ;D.  

Наводно, Швеђани су почели закључавати врата и прозоре због његових пљачки - не знам колико је тачна та прича...

 

2 - Е сад долазимо до оног дјела, о којем се ломе копља. Пре 90-тих и избијања сукоба, горе сам укратко објаснио његову биографију, што је свима вама познато.

 

Али ипак, морам да му одам неко признање, барем што се тиче рата у Босни. Није било лако ићи у Дрвар, Кључ и по осталим вукојебинама Босанским и ратовати против муџахедина и осталог шљама који је надолазио у то вријеме да ратује на страни балија. Зато му ипак треба одати неко признање, наравно, он је рат користио за своје потребе, али као да други нису ??

То ме исто нервира, та прича као Аркан био најгори, па колико има оних који данас слободно шетају, још су у политици и нас уче како треба да се понашамо, а у рату су били гори од Аркана 100 пута јеботе. Не видим да њих данас неко прозива и да им неко суди.

Све у свему, то што је слао добровољце и што је ратовао против Балија, то поштујем...

 

 

3 - овај период је сличан првом, са ситним одступањима.

 

Share this post


Link to post

Za "borbe" kod Ključa,crnogorac Ražnatović je naplatio 700000 DEM od Karadžića,a Ceca pevala vojsci na trgu Krajine,gledao sam svojim očima.

Share this post


Link to post
Just now, dj-zombi said:

Sljam i jedno i drugo.

 

1 hour ago, borko said:

Za "borbe" kod Ključa,crnogorac Ražnatović je naplatio 700000 DEM od Karadžića,a Ceca pevala vojsci na trgu Krajine,gledao sam svojim očima.

 

Само мало...

Нисам рекао да сматрам Аркана некаквим херојем или нешто ако слично, напротив имам јако негативно мишљење о њему - горе сам у тачкама 1 и 2 рекао шта мислим о њему и његовој прошлости. Хоћу да кажем, да поштујем сваког србског добровољца који је ратовао од Книна до Призрена. И њима се дивим. 

 

И шта ти значи то - "borbe"?

Имам фамилију која је тамо ратовала и неке познанике, можда ти знаш нешто што не знају они?

За пјевање на тргу Крајине - то нема потреба да коментаришем.

 

 

Share this post


Link to post

Željko Ražnatović je crnogorac,otac ga je za ruku doveo kod S.Dolanca tadašnjeg načelnika savezne UDB-e,i onda počinje zavidna karijera "srbovanja" te persone zvane Arkan.

U tom "srbovanju" Želkjić je tamanio njihove,a Boga mi i naše i za to "srbovanje" godišnje za dan UDB-e dobijao pištolj sa posvetom od njegovog šefa,a mnoge srpske majke su zakukale.

A to "borbe" znači da se sa Ključkog ratišta povukao posle 72 sata,lepa satnica 700 000 za 72 sata pa ti vidi koliko je to po satu za "srbovanje"!

Share this post


Link to post
38 minutes ago, dj-zombi said:

Sljam i jedno i drugo.

Ne volim ih ni ja,ni njega ni nju,ali daleko su oni od šljamova,veruj mi opasni su to ljudi,a ona je sada nosioc njegovog razrađenog posla.

Share this post


Link to post

Borko mnogo laprdaš.....ako mi dokažeš da je Ceca pjevala na trgu Krajine imaš od mene 5000 evrića......najjači su mi ovi likovi koji prepričavaju priče rekla kazala i što je najgore prepričavaju gluposti koje dolaze sa balijsko ustaške strane......

 

Dalje najjači vic od svih je taj kako je Arkan teglio bjelu tehniku, televizore i ostalo.......pa vi pojma nemate, to samo može da priča neko ko nema gram mozga u glavi.....Arkan je bio čovjek države i radio je sa puno većim stvarima i mnogo većim cigrama od vaše jebene bjele tehnike....a opet ta priča je potekla od ratnih dezertera i kukavica......

 

Mnogo toga bi se moglo napisati o Arkanovom učešću u borbama za zapadno krajiške opštine ....o tome ko je odbio od regularnih jedinica VRS da stupi u borbu sa balijama , po čijem naređenju ...o tome koje su jednice VRS se povukle sa položaja i smaim tim druge jednice VRS ostavie u okruženju na milost i nemilost balijama......o tome kolika je uloga Arkana i Tigrova bila u ključnim momentima odbrane Novog Grada  ( nema većeg dokaza od komandatanat bataljona Novske brigade) a samim tim i Prijedora pa i zapadne granice RS od balija.....mnogo vas laprda i priča gluposti a da nemaju ni promil dokaza za iste.....dok su Arkanovci ginuli zajedno sa Novljanima i Prijedrčanima na Novskom ratištu u pokušaju uspostavljanja linije odbrane a kasnije i stvaranjem preduslova za kontarnapad do tada su "ELITNE " jedinice VRS Vukovi sa Drine  ( cca 300 vojnika ) koje su bile poslane u ispomoć ODBILE DA PREĐU MOST i da stupe u borbu sa balijama pravdajući se kako imaju naređenje da ne smiju stupiti u borbu .....u prevodu nisu imali muda.....koje zapalio policijsku stanicu....ko je opljačkao novske fabrike a zatim ih zapalio.....ne to nisu uradili Arkan i Tigrovi.....uradil su to naši....a imena i prezimena su svima poznata.......

Share this post


Link to post

1995.g. Ceca je pevala u B.Luci pred vojskom,napisah već.

Željkić je crnogorac i udba-š!

Drpao je sve što je stigao,od DEM,žutog do nafte iz Đeletovaca.

Lično sam gledao kako isplaćuje svoje "borce" ili bolje rečeno plaćenike,reon Bijeljina,Šuca naređuje da se prostre šatorsko krilo i da svaki "borac",plaćenik posle akcije istrese sve iz džepova,misleći naravno na žuto,dvojica nisu ispraznila džepove,a onda prilazi Luka Bojović (čuveni kriminalac i isto crnogorac) i šutira onu dvojicu,padaju kao sveća,tada Šuca naredi da ih vežu za banderu,moj kapetan(VRS),ja i poručnik VPVRS se samo zgledasmo,ali ćutimo.Onako vezane izudaraše ih kablom,i rekoše da danas isplate nema zbog ove dvojice,a međusobno namiguju,i šarorsko krilo Luka Bojović ponese sa sobom,bilo je tu vrednosti negde 20-30000 DEM.

Ražnatović je crnogorac i krao je banke u Švedskoj i Nemačkoj,tako da tekst ove pesme u potpunosti odgovara liku i delu crnogorca patriote Ražnatovića.

Taj Šuca je inače bio Legijin kum,profircali su ga njegovi Tigrovi,a kum legija mu je oženio kumu tj. Šuca se nije pošteno ni oladio,a kuma se udade za kuma Legiju,ona mu je i danas supruga.

Taj Arkan je bio pripadnik Saveznog resora Državne Bezbednosti koji se isticao pro-jugoslovenskim delovanjem,tako dečaci koji osporavate moje pisanje ovde morate da znate da se vaši sadašnji stavovi nikako ne bi dopali Željkiću osamdesetih godina prošlog veka.

Taj crnogorac Željko je imao razvojni put od jugoslovena do patriote srpskog,normalno za to je sam sebi određivao koliko taj patriotizam treba da naplati.

Patriota srpski se ne postaje preko noći preobrazbom SDB niti oblačenjem vojne uniforme slavnih srpskih Vojvoda kada je išao da oženi onu pevaljku iz Žitorađe.

Ni deca koju mu je rodila ta pevaljka nisu neki uzorni likovi,sin šatro "studira" u B.Luci,a živi u BG-u,stalno je u nekim aferama tuča i pucnjava,dok mu sestru šetaju mafijaški sinovi.

Inače svi ti likovi kao Željkić imali su debelu zaleđinu,a biti u Službi nije mogao  svak,to je bilo rezervisano za sinove crvenih buržuja i visoko pozicioniranih oficira jna.

 

 

 

Share this post


Link to post

 

 

6 hours ago, borko said:

1995.g. Ceca je pevala u B.Luci pred vojskom,napisah već.

Željkić je crnogorac i udba-š!

Drpao je sve što je stigao,od DEM,žutog do nafte iz Đeletovaca.

Lično sam gledao kako isplaćuje svoje "borce" ili bolje rečeno plaćenike,reon Bijeljina,Šuca naređuje da se prostre šatorsko krilo i da svaki "borac",plaćenik posle akcije istrese sve iz džepova,misleći naravno na žuto,dvojica nisu ispraznila džepove,a onda prilazi Luka Bojović (čuveni kriminalac i isto crnogorac) i šutira onu dvojicu,padaju kao sveća,tada Šuca naredi da ih vežu za banderu,moj kapetan(VRS),ja i poručnik VPVRS se samo zgledasmo,ali ćutimo.Onako vezane izudaraše ih kablom,i rekoše da danas isplate nema zbog ove dvojice,a međusobno namiguju,i šarorsko krilo Luka Bojović ponese sa sobom,bilo je tu vrednosti negde 20-30000 DEM.

Ražnatović je crnogorac i krao je banke u Švedskoj i Nemačkoj,tako da tekst ove pesme u potpunosti odgovara liku i delu crnogorca patriote Ražnatovića.

Taj Šuca je inače bio Legijin kum,profircali su ga njegovi Tigrovi,a kum legija mu je oženio kumu tj. Šuca se nije pošteno ni oladio,a kuma se udade za kuma Legiju,ona mu je i danas supruga.

Taj Arkan je bio pripadnik Saveznog resora Državne Bezbednosti koji se isticao pro-jugoslovenskim delovanjem,tako dečaci koji osporavate moje pisanje ovde morate da znate da se vaši sadašnji stavovi nikako ne bi dopali Željkiću osamdesetih godina prošlog veka.

Taj crnogorac Željko je imao razvojni put od jugoslovena do patriote srpskog,normalno za to je sam sebi određivao koliko taj patriotizam treba da naplati.

Patriota srpski se ne postaje preko noći preobrazbom SDB niti oblačenjem vojne uniforme slavnih srpskih Vojvoda kada je išao da oženi onu pevaljku iz Žitorađe.

Ni deca koju mu je rodila ta pevaljka nisu neki uzorni likovi,sin šatro "studira" u B.Luci,a živi u BG-u,stalno je u nekim aferama tuča i pucnjava,dok mu sestru šetaju mafijaški sinovi.

Inače svi ti likovi kao Željkić imali su debelu zaleđinu,a biti u Službi nije mogao  svak,to je bilo rezervisano za sinove crvenih buržuja i visoko pozicioniranih oficira jna.

 

 

 

 

druže mani se šupljih priča.......to su već odavno isfurane i otrcane priče.....nađite neku malo uvjerljiviju.....

 

kažem ti DAJ MI DOKAZE ZA TAJ CECIN KONCERT U BL....i ništa mi više nemoraš dokazivati.....samo to i ništa više......dosta mi je više tih lažnih šupljih priča.....jer masa naših Oficira i vojnog kadra pravda svoje neuspjehe na terenu nečim drugim.....a većina tih jajara je pobjegla daleko u brda kad su balije nagrnule....trebalo je dosta vremena i truda da ih Arkan po brdima sakupi i pošalje nazad na liniju......a zašto Arkan....đe su nam naši oficiri......čudno aaaaaa.....pa pobjegli bato sve po upustvima.....

 

a ti kad mi pokažeš dokaze za taj koncert u BL onda te ja sjedam u auto pa idemo malo obići UnskoSanski kanton.....da čuješ malo braću balije šta su radili i kako su se ponašali kad su tigrovi udarili na njih....a ako ti je mrsko ići samnom u Bužim, Cazin i Krupu naći ćemo onda preživjele sudionike borbi sa balijske strane ovde kod mene ....ja ih poznajme lično dvojicu ...oba su nastanjena u mom komšiluku.....a na ovim snimcima gore imaš jednog baliju iz mog grada zaraboljenog na Ključu....

 

eto druže Borko samo istina i činjenice sa terena i živio svjedoci dolaze u obzir,,,,,,živ bio....

Share this post


Link to post

NaBranikuOtažbine

 

Тако је брате !

О томе ја причам. Лично за Аркана ме баш брига, горе сам написао шта мислим о њему, али поштујем његове добровољце који су били страх и трепет за балије. Штета само што Бихаћ није пао!

 

13 hours ago, borko said:

BS su stariji od tebe.

Očigledno ti ne odgovara tekst.ili nećeš da priznaš realnost.

 

Старије од мене?

Дај човјече изнеси неке доказе, немој лупати глупости.

Share this post


Link to post

Ceca je pevala pred vojskom na trgu Krajine u B.Luci,nije to bio koncert,već je onaj njen udbaš naterao.

Dečaci vole super heroje iz UDB-aške kuhinje pa to ti je,uživajte u mitomaniji deco,a o ratu slušate priče starijih,ali nema veze,ionako je to prošlo,koga više interesuje istina.

Ali jedno je ziher,tog crnogorca udbaša,ujke su zarobile,a sigurno su ga pustile usput mu se izvinjavajući,e,dečaci kada bi vi samo znali ko je taj crnogorac Ražnatović,pre bi ste otišli u Zimbabve nego što bi ste našli dokaz o njemu kao patrioti.

Ah,da i You Tube vam je omiljeni izvor informacija,e dečaci,da smo mi 1991.g. imali You Tube kakvi bi mi ratnici bili,tako kao i vi,sediš u fotelji i gledaš You Tube,a posle se samo strovalite u krevet,a mi to dečaci nismo imali devedesetih nego sve to uživo,aj ne zamerite i veličajte udbaše crnogorce koje nikada niste videli uživo.

Share this post


Link to post
13 hours ago, LičkiSrbin said:

NaBranikuOtažbine

 

Тако је брате !

О томе ја причам. Лично за Аркана ме баш брига, горе сам написао шта мислим о њему, али поштујем његове добровољце који су били страх и трепет за балије. Штета само што Бихаћ није пао!

 

 

Старије од мене?

Дај човјече изнеси неке доказе, немој лупати глупости.

 

Ma brate nema nikakve razlike između Arkana i ostalih komandanata što paravojnih što priznatih vojnih formacija....samo eto Arkan je bio malo jači igrač i bio je Slobin čovjek...otuda je i imao veliku moć i podršku....o spremnosti njegovih jedinica i boraca nema potrebe pričati....najbolje o tome svjedoče preživjeli neprijatelji .....dosta je naših momaka iz RS i RSK bilo u tigrovima.....a ne kako samo fukare spominju otrcanu frazu o klošarima i kriminalcima sa BG asfalta......

Share this post


Link to post

BORKO ružno je reći ali moram LAŽES KAO PAS.....nisi mi dao niti jedan dokaz da je Ceca pjevala u BL.....reci DAN, DATUM, MJESEC, GODINU...kada se to zbilo......nemožeš reći to jer si LAŽLJIVAC.....i jer širiš ustaško/balijsku propagandu.....samo još reci da si bio i na Cecinom kocnertu u Sanskom Mostu :D:D:D ..........a ja znam 1000 % da nije bila ni blizu a kamoli pjevala..........bile su nečije druge žene prisutne na frontu al na skroz drugom terenu i u skroz drugom vremenskom periodu......

Share this post


Link to post

Kako je ubijen Željko Ražnatović Arkan - Kriminalna karijera uz državnu pomoć - Ratni put i Haški tribunal: Od Vukovara do Banja Luke - Politika i biznis: Ukrštanje i konflikt interesa

 

Željko Ražnatović zvani Arkan, poslastičar iz Beograda, i Dragan Garić, radnik Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova. Ražnatović i Garić preminuli su ubrzo u Urgentnom centru u Beogradu od posledica zadobijenih povreda. Sudeći po izjavama očevidaca, barem jedno neidentifikovano lice otvorilo je vatru iz vatrenog oružja na njih dok su išli pored recepcije ka izlazu iz hotela. Počinilac - ili počinioci - napustili su lice mesta u gužvi koja je nastala. Policija je blokirala lice mesta, ali i Urgentni centar, i preduzela uobičajene radnje.

Tako je umro Željko Ražnatović Arkan.

Pohlepa; pohlepa, sujeta i ambicija, kažu oni; uobičajeni uzrok smrti u tom poslu. Svoju dugu i uspešnu karijeru u tom poslu Željko Ražnatović (1952, Brežice, Slovenija) započeo je sa dna: kao klinac je krajem šezdesetih godina otimao ženama tašne u Tašmajdanskom parku, a jurio ga je - kažu - mlađani pozornik Radovan Stojičić Badža, kome je to bio jedan od prvih sektora. Uhvaćen u povratu, mladi Željko 1969. dobija prvo tri godine, pa još šest meseci u maloletničkom zatvoru. Otac Veljko, pukovnik JNA, i majka Slavka nisu bili srećni zbog toga; još manje kada se Željko uputio u Evropu da tamo okuša lopovsku sreću. Snažan, okretan i hrabar, nadaren specifičnom pameću za taj posao, krenuo je u niz pljački banaka i draguljarskih radnji po Italiji i severnoj Evropi. U Švedskoj - koju je vazda voleo - ostao je zapamćen kao "razbojnik s ružom": ušao bi u banku sa cvetom u ruci i pištoljem u drugoj i lepo zamolio blagajnicu da mu isprazni novac u kesu; ostavio bi joj cvet i udaljio bi se. Za samo četiri meseca izvršio je osamnaest pljački u Švedskoj i digao nekih 87.000 kruna, poprilične pare u ta doba. Bio je veoma vešt sa lažnim dokumentima i koristio je desetke lažnih imena, od kojih je jedno, Arkan, sa falsifikovanog turskog pasoša, ostalo. Kad mu je u Švedskoj prigustilo, prelazi u Belgiju, gde odmah 1975. pada prilikom pokušaja pljačke i dobija deset godina zatvora. Posle četiri godine beži iz zatvora, pljačka i dalje, ali ga hapse u Holandiji, gde dobija sedam godina. Posle devet meseci beži i iz holandskog zatvora. Ponovo pada 1981. u Frankfurtu, ranjen prilikom pljačke zlatarske radnje, ali beži iz bolnice i vraća se u Jugoslaviju.

Novembra 1983. dolazi u Beogradu do incidenta koji baca sasvim drugačije svetlo na Arkanovu buduću karijeru, ali i na deo prethodne. Dva neobaveštena milicionara iz Desete stanice milicije Palilula postavljaju Arkanu zasedu kod njegove majke Slavke, u Ulici 27. marta, nije jasno zbog čega. Ražnatović ih iznenađuje, naoružan sa dva revolvera kalibra .357 magnum; jednog ranjava na licu mesta, a drugog nasred ulice gde ga je pristigao. Na njihovu sreću, revolveri su bili punjeni municijom sa sačmom, mada je jedan od milicionara trajno ostao invalid. Na Ulici 27. marta, u trenutku kad je Arkan ustrelio u noge tog milicionara, na scenu slučajno nailazi patrola dežurne službe SUP-a Beograd i interveniše. Vođa patrole tvrdio je tada da je reč o "kolegi" koji se uredno legitimisao službenom legitimacijom Saveznog sekretarijata za unutrašnje poslove... Dva dana kasnije Arkan je pušten iz pritvora, a nikakve prijave nisu bile podnete. Tada je više likova iz beogradskog podzemlja izjavilo da je Arkan već "godinama" radio kao saradnik Uprave za jugoslovensku neprijateljsku emigraciju Službe državne bezbednosti Saveznog SUP-a. Njihovo tumačenje bilo je da je Arkanov otac Veljko, videvši da ima sina barabu, zamolio svog prijatelja Staneta Dolanca, tada saveznog sekretara za unutrašnje poslove, da se zainteresuje za malog i zaposli ga nekako. Arkan se, izgleda, uklopio u Dolančev dosta nekonvencionalni koncept borbe protiv neprijateljske emigracije: da ih je najbolje pobiti, to jest. Kasnije će se za Arkanom vući legende o tome da je za račun Službe pobio ove ili one, ali nikakvih ozbiljnih indicija, a kamoli dokaza u tom pravcu nije bilo nikada. Neki bivši pripadnici te službe dopuštaju da je mladi Ražnatović činio kurirske, tehničke i druge usluge u podršci akcijama Službe u inostranstvu, ali da je bio daleko od najvažnijih poslova. Sam Arkan je lukavo odbijao da potvrdi ili demantuje te priče, sve tajanstveno se smešeći. Tada se on po Beogradu motao u ružičastom "kadilaku" s tamnim staklima, bio viđan gde treba i uopšte hvatao ono mesto u društvu na kome će ga snaći smrt. U to doba on stiče obožavaoce u medijima i čaršiji, koji ga se ovih dana nešto iznenada ne sećaju. Tada je on bio misteriozni heroj, neki lokalni Oems Bond, sa aurom tajnog agenta koji po belom svetu brani domovinu Jugoslaviju. Dva naredna incidenta, međutim, potvrdila su te priče. Prvo je krajem 1983. Arkan naneo težu telesnu povredu jednom građaninu s kojim se posvađao u liftu zgrade gde je radila ilegalna kockarnica, u Ulici Ive Lole Ribara: udario ga je revolverom i slomio mu ruku. Beogradska policija, već sita Arkana zbog one pucnjave, podnela je krivičnu prijavu. Na suđenju, upitan za zanimanje, Željko Ražnatović kaže "radnik Saveznog SUP-a"; javna tužba to pobija, pa sudija traži potvrdu iz SSUP-a. Odande stiže demanti, ali Arkan izvlači dokument po kome je kredit za adaptaciju svoje kuće u Ljutice Bogdana dobio upravo od Saveznog sekretarijata za unutrašnje poslove... Drugi incident desio se uskoro u Švedskoj: januara 1984. dva švedska policajca zaustavljaju sumnjivi "mercedes" sa četiri putnika, a posle provale u skladište jedne robne kuće kod Geteborga; jedan od putnika, identifikovan kao Željko Ražnatović, poteže pištolj i puca. Policajci su ranjeni, a ekipa ih je još i izgazila na zemlji i pobegla. Nekoliko dana kasnije nemačka policija zaustavlja po poternici iz Švedske to isto vozilo na granici sa Austrijom i hapsi Ražnatovića. On je kasnije pušten pod nepoznatim okolnostima, ali se u Beogradu smatralo da je reč bila o intervenciji Staneta Dolanca kod njegovih nemačkih kolega sa kojima je tada još imao dobre odnose i saradnju. Arkan se tada primiruje u Beogradu i vodi mirniji život, ne ističući se u javnosti kao ranije. Kažu da se tu i tamo kockao po principu ".357 je jači od četiri keca". Kada se 1989. polako javlja politički pluralizam, Arkan se upoznaje sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Radmilom Bogdanovićem po zvezdaškoj liniji. Zna se čiji je klub Zvezda bila i koliko je u čaršiji značilo biti blizak njenoj upravi. Pošto je Zvezdino navijačko pleme "Delije" bilo počelo da skreće po političkoj liniji u pravcu SPO-a i radikalstva, popularni čiča-Radmilo moli Arkana da tamo uvede red. On to i postiže veoma brzo, efikasnim metodama, u svom svojstvu vođe "Delija". U to vreme Arkan i Radmilo Bogdanović najbolji su prijatelji: ljube se i grle javno, na utakmicama, izlaze zajedno. Arkanova zvezda raste. Otvara poslastičarnicu u okviru svog imanja, na uglu Ljutice Bogdana i Sokobanjske, uz pomoć svojih zvezdaša. Tada se pričalo da je iza poslastičarnice bila i mala privatna kockarnica, specijalizovana za "šišanje ovaca". Prava prilika, međutim, otvara se 1990. kada Miloševićev režim donosi odluku da organizuje oružanu pobunu Srba u Hrvatskoj. Za buduće ratove ljudi kao Arkan bili su kao stvoreni. Tada nastaje i Srpska dobrovoljačka garda, formacija koju Arkan osniva u najužoj saradnji sa MUP-a Srbije i onim što će kasnije postati poznato kao "vojna linija" Miloševićevog režima. Tokom jednog izviđanja u Hrvatskoj, krajem novembra 1990, Arkana hapsi MUP Hrvatske.U tom veoma čudnom incidentu učestvovala je zanimljiva ekipa: Željko Ražnatović Arkan, neki Dušan Bandić iz Beograda, neki Dušan Carić iz Dvora na Uni i Zoran Stevanović, lik iz beogradskog podzemlja. Ta ekipa vozila se Arkanovim terenskim vozilom iz Knina ka Beogradu, ali nekako baš preko Dvora na Uni, što nije sasvim usput. U Dvoru na Uni, kasno uveče, oni su se vozali okolo kao da su namerno hteli da budu primećeni. Konačno je naišla patrola policije MUP-a Hrvatske i zaustavila ih. U vozilu su imali više pištolja i ručnih bombi, kao i automate "Heckler und Koch" MP-5K, dakle oružje zabranjeno za civile. Navodno je jedan od saputnika krenuo da potegne oružje, ali ga je Arkan sprečio i predao se vođi patrole Gojku Galijašu bez otpora. Taj Galijaš je poznat po tome što se sredinom osamdesetih jedva izvukao od optužbe za ubistvo tokom zlostave u službi, ali je ostao u miliciji (danas je policajac negde u Bačkoj). Cela ekipa predata je nadležnom istražnom sudiji u Sisku, gde su saslušani. Tada - iz nekog razloga - Zagreb preuzima slučaj i tu nastaje jedan teško objašnjiv razvoj: Arkana i njegove - uostalom za dalju priču irelevantne - drugove tuže za pripremanje oružane pobune sa ciljem rušenja ustavnog poretka Republike Hrvatske, delo za koje je bilo jasno da se ne može dokazati, umesto da se zadrže na nošenju nedozvoljenog oružja, za šta sledi dve godine, pa da posle vide šta će. Arkan je već bio poznat po pretećim antihrvatskim izjavama i slučaj je uzeo povelike javne razmere; s druge strane, svedoci za optužbu za rušenje ustavnog poretka bili su već tada i ostali do danas nedostupni hrvatskom sudu: Mile Martić i njegovi. U zagrebačkom okružnom zatvoru Remetinec, novom i modernom, Arkan je imao televizor i sve udobnosti tokom trajanja istrage i javnog pretresa, sve do kraja aprila 1991. U međuvremenu su se Milošević i Tuđman našli dva-tri puta, bio je 9. mart, kada je čiča-Radmilo kukao što mu nema Arkana da smiri navijače, a Milošević došao do zaključka da "ako ne znamo da radimo i proizvodimo, znamo da se tučemo". Krajem aprila sud je izrekao prvostepenu presudu i pustio osuđene na slobodu do pravosnažnosti, jer su presude bile na manje od pet godina. Po Arkana je tada došao privatni avion iz Beograda i on se vratio da ga Zagreb više nikada ne vidi, dočekan kao heroj. Danas Josip Boljkovac, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, tvrdi da je Arkanovo puštanje ugovoreno između Radmila Bogdanovića i tadašnjeg njegovog hrvatskog kolege Josipa Manolića, a na osnovu dogovora Milošević-Tuđman; kaže i da je neko za Arkana platio još i milion maraka. Manolić to poriče, ali se i u Beogradu i u Zagrebu veruje da je reč bila o pogodbi. Tuđman je kasnije napadao sudiju Vladimira Vinju zato što je ukinuo pritvor Arkanu, a Vinja je kasnije isteran iz pravosuđa, kao i zamenik javnog tužioca Anto Nobilo, koji je zastupao optužbu; obojica su sada advokati. Zoran Stevanović, koji je tada za skupe pare kninskim Srbima prodavao trofejno oružje, ubijen je 1997. na stepenicama hotela "Metropol"; počinilac nije otkriven. Srpska dobrovoljačka garda pojavljuje se na istočnoslavonskom terenu, oko Tenje i u njoj, krajem jula 1991. Tu jedinicu, kao i druge slične, pogrešno nazivaju "paravojnom formacijom", jer po Zakonu o narodnoj odbrani SFRJ i po uputstvu Generalštaba iz jula 1991, svako ko uzme oružje u odbrani Jugoslavije ima se smatrati pripadnikom oružanih snaga SFRJ sa svim obavezama i pravima. Ubrzo se po Slavoniji, Baranji i Zapadnom Sremu širi zastrašujuća fama o "Arkanovim tigrovima", potpomognuta kampanjom Miloševićevih režimskih medija s ove strane. Gledano sa čisto vojne strane, Arkanove snage bile su pre svega psihološko oružje: ispred njih je išla njihova zastrašujuća i uveliko zaslužena reputacija ubica i pljačkaša; takve niko ne voli da sačeka u svom selu. Iz nedelje u nedelju polako su pristizali izveštaji o sistematskom i industrijskom pljačkanju bogatih slavonskih sela, o sortiranju robe po vrsti, o kamionima koji prate jedinicu, odmah se krcaju "ratnim plenom" i idu za Beograd. Vojni policajci koji su čuvali jedan most preko Dunava sećaju se da im je kroz kontrolnu tačku jedne noći projurio Arkanov konvoj, ne obazirući se na znak da stane; neko je pripucao na kamione, a za njima je ostao trag od belog vina po putu... Vina opljačkana tada iz bogatih slavonskih i baranjskih podruma pila su se po boljim beogradskim kafanama, a buvljaci su bili puni video rekordera, televizora, bele tehnike i ostalog; o automobilima i da ne govorimo. Miloševićevo obećanje slobodne pljačke, "ako ne umemo da radimo...", obistinilo se za neke. Arkanovo nasmešeno dečje lice zračilo je sa naslovnih strana. Danas Arkanovi prijatelji tvrde kako je kroz obuku SDG-a prošlo "deset hiljada ljudi" itd.; pre će biti da su oznake i zastave SDG-a bile pokazivane gde god je trebalo ostaviti utisak i zastrašiti civilno stanovništvo. Stručni izvori procenjuju da Arkan nikada nije imao više od par stotina ljudi pod svojom komandom, niti mu je trebalo. Što se komande i kontrole tiče, bio je na direktnoj vezi kod "vojne linije" MUP-a Srbije; dogovor je bio jednostavan: usluga za uslugu; posao na terenu plaćan je povlasticom pljačke. Arkan je svoje ljude držao u gvozdenoj disciplini; sa takvima drugačije ne bi ni išlo, kad ih čovek pogleda...

Share this post


Link to post
29 minutes ago, NaBranikuOtažbine said:

BORKO ružno je reći ali moram LAŽES KAO PAS.....nisi mi dao niti jedan dokaz da je Ceca pjevala u BL.....reci DAN, DATUM, MJESEC, GODINU...kada se to zbilo......nemožeš reći to jer si LAŽLJIVAC.....i jer širiš ustaško/balijsku propagandu.....samo još reci da si bio i na Cecinom kocnertu u Sanskom Mostu :D:D:D ..........a ja znam 1000 % da nije bila ni blizu a kamoli pjevala..........bile su nečije druge žene prisutne na frontu al na skroz drugom terenu i u skroz drugom vremenskom periodu......

Ne vređaj nikoga na forumu pa ni mene,ali to mi govori da ne znaš osnovna pravila korišćenja foruma,ima to svuda pa pročitaj.

Šta si bre zapeo za to njeno pevanje?Pevala je U B.Luci te 1995.g pred vojskom,kada je njen suprug crnogorac UDBA-š naplatio 700000 DEM za bezuspešne borbe oko Ključa.

Pogledaj ti dečak još nešto na You Tube,pa ako treba čika će ti opisati kako je to bilo uživo.

Viđao sam tako drčne dečake devedesetih po terenu,i obavezno se dešavalo da samo posle 3-4 dana pozovemo kola hitne da ih odvezu sa linije jer su pucali po šavovima,a bili su tako drčni i "sve znali" kao ti i Likota,e deco ne znate vi šta je rat.

E,da ti kažem kako je crnogorac Ražnatović upoznao pevaljku iz Žitorađe.Pevaljka je bila u vezi sa jednim muslimanom iz Bosne koji je držao kafanu u Beču,tu je ona pevala,a posle pevanja zna se,pod jorgan planinu.Njen otac je preko Pelevića stupio u kontakt sa Željkićem,formirana je ekipa,pevaljka je dovedena iz Beča,ali imala je kratku frizuru,da bi joj se bolje videla tetovaža na potiljku kojom balijaći obeležavaju naše devojke sa kojima su bili u vezi,e ovo dečače nećeš naći na You Tube,čika ti ispričao šta je video.

I ne žesti se mnogo,bolje ti je da čitaš neku zanimljivu knjigu,aj uzdravlje moj derane.

 

Share this post


Link to post
9 hours ago, borko said:

Ne vređaj nikoga na forumu pa ni mene,ali to mi govori da ne znaš osnovna pravila korišćenja foruma,ima to svuda pa pročitaj.

Šta si bre zapeo za to njeno pevanje?Pevala je U B.Luci te 1995.g pred vojskom,kada je njen suprug crnogorac UDBA-š naplatio 700000 DEM za bezuspešne borbe oko Ključa.

Pogledaj ti dečak još nešto na You Tube,pa ako treba čika će ti opisati kako je to bilo uživo.

Viđao sam tako drčne dečake devedesetih po terenu,i obavezno se dešavalo da samo posle 3-4 dana pozovemo kola hitne da ih odvezu sa linije jer su pucali po šavovima,a bili su tako drčni i "sve znali" kao ti i Likota,e deco ne znate vi šta je rat.

E,da ti kažem kako je crnogorac Ražnatović upoznao pevaljku iz Žitorađe.Pevaljka je bila u vezi sa jednim muslimanom iz Bosne koji je držao kafanu u Beču,tu je ona pevala,a posle pevanja zna se,pod jorgan planinu.Njen otac je preko Pelevića stupio u kontakt sa Željkićem,formirana je ekipa,pevaljka je dovedena iz Beča,ali imala je kratku frizuru,da bi joj se bolje videla tetovaža na potiljku kojom balijaći obeležavaju naše devojke sa kojima su bili u vezi,e ovo dečače nećeš naći na You Tube,čika ti ispričao šta je video.

I ne žesti se mnogo,bolje ti je da čitaš neku zanimljivu knjigu,aj uzdravlje moj derane.

 

 

eto vidiš...........neznaš ništa drugo nego ponavljaš jedno te isto non stop.....pokušaj da promjeniš matricu......

 

znam ja dobro ponašanja na forumu ali neko kada laže onda tome treba reći u lice da je lažov .....TI SI JEDAN OBIČAN LAŽOV koji se služi već odavno otrcanim frazama i pričama......

 

nemaš niti jedan argument za svoja šuplja pisanja.....a ja imam lična iskustva i žive svjedoke i sudionike sa jedne, druge i sa treće strane.....prema tome SVOJE LAŽI pokušaj da prosipaš na drugim mjestima.....ovde sam ušutkao mnoge ustaše koje su pokušavale  da se vrate sa novim lažnim  nadimcima ali sam ih svaki puta iznova raskrinkao i ušutkao......isto tako bilo je dosta i tkzv velikih srba koji su pokušavali isto tako sa lažnim tvrdnjama i pričama da nešto forsiraju i njih sam poklopio.....pokušavali su neke zavjere ovde protiv foruma, protiv admina i svašta nešto.....njihovim ličnim podatcima....familijama....poslovima....adresama stanovanja itd itd mene to ne zanima i nisam od toga zanata......odbio sam sudjelovati u tome......ali sam zato ovde samo radi istine i samo istina može da opsatne ......

 

Borim se ovde za istinu, protiv ustaša , protiv lažnih ustaških priča ali isto tako i protiv " SRBA " koji su na zadatku i koji su zarad UKLAPANJA U LIJEPU NJIHOVU pristali da rade za HR vlasti i da gone i ono malo Srba što se vratilo na svoje......pronaći će se neki ovde....ali znaju oni dobro da su praćeni i da se prati njihov rad kako u HR tako i ovde po RS.....njihova imena nisu tajna.....

Share this post


Link to post

I da zaboravi da pitam uvaženog druga admina zašto forsira ovu lažnu priču kada je ista objavljena već davne 2015 godine......neki žuti portali su izgleda tek sad otkrili toplu vodu pa su zarad lajkova i senzacije podjelili već  viđeno sranje od izlapilog Josipa.......

 

‘Željko Ražnatović Arkan Hrvatskoj je prodao 12 šlepera oružja i videozapis masakra na Ovčari’

Bivši premijer i šef obavještajnih službi u svojoj knjizi otkriva mnoge tajne

TELEGRAM EKSKLUZIV

manolic2-656x365.jpg
 ZADNJA IZMJENA: Jul 22, 2015
Vjekoslav Skleda

Share this post


Link to post

da ti objasni uvazeni drug admin neke stvari

 

1. objavio sam jedan jedini clanak koji je objavljhen u svim vodecim medijima u regionu a vezan je za Krajinu

2. na koji nacin ja to forsiram onda ovo ako sam samo JEDAN JEDINI clanak objavio

 

u mom selu forsiranje je znacilo biti uporan u necem i nebrojeno puta nesto raditi

 

tako da momcino odskakutaj u kratkim cik-cak skokovima od druga admina jer nesto nisam dobre volje ovih dana - oce me to tako pocetkom augusta vec 22 godine ...

Share this post


Link to post
47 minutes ago, dj-zombi said:

da ti objasni uvazeni drug admin neke stvari

 

1. objavio sam jedan jedini clanak koji je objavljhen u svim vodecim medijima u regionu a vezan je za Krajinu

2. na koji nacin ja to forsiram onda ovo ako sam samo JEDAN JEDINI clanak objavio

 

u mom selu forsiranje je znacilo biti uporan u necem i nebrojeno puta nesto raditi

 

tako da momcino odskakutaj u kratkim cik-cak skokovima od druga admina jer nesto nisam dobre volje ovih dana - oce me to tako pocetkom augusta vec 22 godine ...

 

Nije sporno objaviti nešto novo, nešto što do sada nije viđeno......ovaj članak se već vukao po portalima prije 2 godine......uglavnom po žutim portalima....evo i neki dan su ga opet iskopali i izbacili zarad lajkova i senzacije.....koliko ima istine u svemu tome lako je prosuditi.....sve u svemu članak je već istrošen.....

 

Pozivam druga admina da nam se pridruži na mostu 6 avgusta kako bi obilježili stradanje i patnju naroda Krajine, zajedno smo jači :) 

Share this post


Link to post
13 hours ago, NaBranikuOtažbine said:

 

eto vidiš...........neznaš ništa drugo nego ponavljaš jedno te isto non stop.....pokušaj da promjeniš matricu......

 

znam ja dobro ponašanja na forumu ali neko kada laže onda tome treba reći u lice da je lažov .....TI SI JEDAN OBIČAN LAŽOV koji se služi već odavno otrcanim frazama i pričama......

 

nemaš niti jedan argument za svoja šuplja pisanja.....a ja imam lična iskustva i žive svjedoke i sudionike sa jedne, druge i sa treće strane.....prema tome SVOJE LAŽI pokušaj da prosipaš na drugim mjestima.....ovde sam ušutkao mnoge ustaše koje su pokušavale  da se vrate sa novim lažnim  nadimcima ali sam ih svaki puta iznova raskrinkao i ušutkao......isto tako bilo je dosta i tkzv velikih srba koji su pokušavali isto tako sa lažnim tvrdnjama i pričama da nešto forsiraju i njih sam poklopio.....pokušavali su neke zavjere ovde protiv foruma, protiv admina i svašta nešto.....njihovim ličnim podatcima....familijama....poslovima....adresama stanovanja itd itd mene to ne zanima i nisam od toga zanata......odbio sam sudjelovati u tome......ali sam zato ovde samo radi istine i samo istina može da opsatne ......

 

Borim se ovde za istinu, protiv ustaša , protiv lažnih ustaških priča ali isto tako i protiv " SRBA " koji su na zadatku i koji su zarad UKLAPANJA U LIJEPU NJIHOVU pristali da rade za HR vlasti i da gone i ono malo Srba što se vratilo na svoje......pronaći će se neki ovde....ali znaju oni dobro da su praćeni i da se prati njihov rad kako u HR tako i ovde po RS.....njihova imena nisu tajna.....

Pa,pa,paranoja dečače,to tebe drži,daleko si od istine.

Rečnik ti je kao da te Aca Vučić napravio.

Aj ti dečak sedi sa tvojim "izvorima" ispred prodavnice,onako predveče i nadlagujte se uz ladnu pivu,nisi ti rata ni video ni omirisao.

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...