Sign in to follow this  
NaBranikuOtažbine

SASTANAK vlasti RS i RSK u DRVARU 1.8.1995

Recommended Posts

РЕПУБЛИКА СРПСКА КРАЈИНА
ДРЖАВНА ДОКУМЕНТА  – 1995. 
01. август
У Дрвару одржан састанак заједничког Врховног савјета одбране Републике Српске и Републике Српске Крајине.
САСТАНАК ЗАЈЕДНИЧКОГ ВРХОВНОГ САВЈЕТА ОДБРАНЕ
РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И ПЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ КРАЈИНЕ
Одржан 01.08.1995. г у Дрвару са почетком у 18 часова
Присутни: др Радован Караџић, Биљана Плавшић, Момчило Крајишник , Д. Козић, Министар Нинковић, министар Томо Ковач, Генерали; Ратко Младић, Толимир, Mанојло Миловановић, Томанић, Суботић, Милан Мартић, др Милан Бабић, Рајко Лежаић, Милан Шупут, Тошо Пајић, Ацо Драча, Генерал Миле Мркшић, Пук Саво Јурасовић, Састанком је пресједавао Др Радован Караџић, који је отворио састанак и љубазно поздравио све присутне у предложио следећи:
ДНЕВНИ РЕД :
1. Разматрање новонастале ситуације и заузимање ставова,
2. Начин будућег рада,
3. Снабдевање Војске за вођење рата,
АД 1.2.3.
Пресједавајући др. Радован Караџић је предложио; да се ради ефикасности у дискусијама обједине све три тачке и затим наставио: Наши непријатељи хоће да заокруже АВНОЈ-ске границе. Хрватска хоће спољне границе да заокружи Ливно-Грахово-Бихаћ. Заузимање Западне Славоније почетком маја 1995. г био је само тест за Хрватску. Циљ Хрватске је уништити РСК. Муслимани хоће да изађу на границу Југославије. Муслимани хоће заузимање Возуће. Ово је завршница рата и у току је прављење велике Хрватске. Према нашим сазнањима Хрватска неће дозволити да се одвоји било који дио за који она сматра да је њен. Преговорима са Хрватима неће се постићи ништа. Једино рјешење је чврста одбрана РСК ине и чврсто устрајавање. Према нашим сазнањима Хрвати су одлучили да иду у рат. Питање је дана када ће напасти РСК. Јасуши Акаши је јавно изјавио да се СРЈ неће мешати у случају напада Хрватске на РСК. Уосталом није реаговала ни на агресију Хрватске на РС на граховско ливањском правцу Питање је; шта Хрватска хоће, а шта Југославија неће? Треба процјенити ситуацију и заузети реалне ставове. Треба бити реалан. Шта непријатељ може да учини Грахово треба вратити и народ треба вратити у њега. На новој мапи БиХ (52-54)% територије треба припасти Републици Српској без источних енклава и ту је обухваћен широк појас у Посавини. Оно што непријатељ хоће, хоће да изолује руководство Републике Српске.
За реч се јавио Предсједник РСК Милан Мартић Све присутне уљудно поздравио, а затим рекао следеће: Треба одрадити наше стратешке задатке. Морамо се ослањати на властите снаге. Пад Грахова за нас велики ударац. Оно је за нас жила куцавица. Што се тиче Хрвата, нама је јасно да они нама не би дали ништа. Морамо све дати на одбрану. Из свијета, а богами и из Србије убацивали су нам и убацују семе раскола. Наш циљ је јасан, а то је да опстанемо на својој земљи. Да би опстали морамо јачати оружане снаге. Наш заједнички стратешки задатак јесте ослобађање Грахова и Гламоча. Што се тиче преговора. Преговарати треба, да се направи простор за јачање одбране. Свјесни смо ми да са преговорима нећемо постићи ништа. 
За реч се јавио генерал мајор Томанић. комадант 2. крајишког корпуса Уз пригодан поздрав наставио: Од 12.маја су интензивнији напади Усташа на на зону нашег корпуса. Од 25.јула је заправо агресија хрватских снага. Њихов главни правац удара је граховски правац. Код нас је недостатак муниције пресудио да заузму за четри дана Грахово. Усташе су ангажовале 28.000 бораца. Тучене су линије по дубини насељених места. Посебно би било важно поразити 5. корпус – Дудаковићев и онда би се разрешило и ливањско поље. Да би се казнили Хрвати, неопходно је припремити логистику; адекватну муницију и гориво.
За реч се јавио начелник Војске РС генерал пуковник Манојло Миловановић Пригодан поздрав свим присутним и наставио: У историји ратовања је познато; да закон јачега решава ратиште. Познато је да се 5. корпус попуњава шверцерским каналима. Треба рећи истину, а то је да се 9. Бригада - граховска распала боље рећи дезертирала. Гламоч је пао без борбе у руке усташа. Тренутно стање је следеће; Напади су на линији Гламоч – Шипово и Гламоч – Млиниште. На овај простор су до сада након пада Грахова дошле 2 бригаде, треба задати непријатељу жесток ударац у самом корену. После пада Гламоча и Грахова изразит је пад морала и војске и народа. Са муницијом је јако лоше стање. Предлог је: 1.Грахово и Гламоч ослободити; 2.Треба кординирати рад свих органа Р. Српске и Р. С. Крајине.
За реч се јавио Комадант Војске РСК генерал ппук Миле Мркшић Уз пригодан поздрав свим присутним је рекао: Ми имамо мач над вратом у РСК. Најхитније је отварање комуникације Книн – Грахово – Дрвар. Морамо се договорити о заједничким акцијама, ако будемо нападнути ноћас. Треба очекивати да ће непријатељ напасти из више праваца; - Напад из Херцеговине на Далмацију, - Напад на источном делу, - Напад на правцу који ћемо пресећи, Треба 5. Корпус – Дудаковића затворити економски, односно спречити шверц.
Преседавајући др Радован Караџић: Од данас је јединствен систем одбране. Ми смо једна војска, једна кординација!
За реч се јавио Командант Војске РС генерал пуковник Ратко Младић. После пригодног поздрава свима присутним рекао следеће: Ситуација је много сложенија него што се прича. Дејства хрватске војске су почела још и новембру 1994. године. Мора нам бити јасно да су нам Хрвати главни непријатељи. Они хоће да наметну војничко рјешење. Центри светске моћи усмериће своје акције на нашу штету. Задњи је час да се јасно определимо; да су нам главна брига народ и војска. Неопходно је обезбедити линије које су у офанзиви. Треба постићи линије из априла 1992. године. Неопходно је адекватно збринути избегло становништво. Борбене јединице МУП-а морају се ставити под команду војске. Хитно спречити пљачку! У многим случајевима милиција и цивилна власт на терену нису били на висини задатка. Наведени су негативни потези који се не смију више поновити, јер нису у служби одбране и такве случајеве војска неће толерисати. Ниједна служба несмије ићи по селима и плашити народ. То ко буде у будуће радио имаће значајне последице. Не смемо се бавити са собом и међусобним односима. Под хитно обезбедити подршку Србије, Црне Горе и Православних земаља. Снабдевање војске мора бити из једног центра,а не из којекаквих шверцерскоопштинских центара. Војска РС ће сваку испоруку убојитих срестава добро испроверавати, како нам се не би десило да добијемо муницију са смањеним пуњењем и последица тога су погубне. односно подбачаји. Треба ситуацију у свим областима до краја уозбиљити, јер смо у веома озбиљној ситуацији.
За реч се јавила др Биљана Плавшић После пригодног поздрава рекла следеће: Заиста треба направити план и модус како решити снабдевање. Са СРЈ треба договорити да се преко 25 000 дезертера врати у Републику Српску, што је признаћете велика снага.
За реч се јавио Рајко Лежаић предсједник Скупштине РСК После пригодног поздрава рекао следеће: Дајемо пуну подршку заједнички кординисаним оружаним снагама.Заједнички ћемо се лакше одбранити. Ми смо почетком новембра 1994. г. у самом почетку упада хрватске војске на Динару тражили хитан састанак руководства РС и РСК. До састанка није дошло. До нас није стајало. Састсанак се одржао тек 25. 01. ове године на Палама. Ви се сећате; да смо још онда тражили кординирану акцију на ливањсло – граховком правцу са циљем елминисања усташа са Динаре. Тада смо упозоравали да ће се усташе ширити према Грахову и да ће нама направити омчу око врата. Нажалост наш вапај није наишао онда на разумевање. Данас када и нама и вама стежу омчу време је да заједничка војска ту омчу ефикасно скине. То можемо само заједно. Заједно смо јачи! Ми смо за кординиране радње на свим нивоима и за уједињење РС и РСК. И 31. 05. ове године.на састанку у Бјељини и Бабић и Мартић и ја смо били за уједињење одмах. Што се тиче дезертера и ми у РСК имамо и те како тај проблем. Наш Скупштина је 30. маја ове године донела Резолуцију о повратку дезертера у РСК. Резолуцију смо послали надлежним властима Србије и Црне Горе. По нашој евиденцији има више од 16.000. Власти Србије су направиле акцију хватања дезертера по нашем захтеву. Нешто су успели да нам врате, али то је јако мало. Ухватили и испоручили су углавном људе старијег доба, па често и оне који већ одавно живе у Србији. Очито се дезертери вешто крију.
За реч се јавио генерал Толимир После поздрава свим присутним је рекао: Политика и војска морају у сваком моменту бити заједно. Према нашим сазнањима Хрватима и Мислиманима су дата 2 мјесеца да заврше посао, да збришу и нас и вас. Моћници ће Хрватској све дозволити, а СРЈ ће и даље бити блокирана Овде на ливањско – граховском правцу се директно умјешала Хрватска држава и њена војска. Зато треба одмах тражити ангажовање војске СРЈ. Неопходно је затражити од руског парламента „Думе“ да оштро осуди агресију Хрватске на РСК и Републику Српску. Неопходно је позвати и добровољце. Да би се лакше кординирало треба јединице МУП-а ставити под команду Војске РС.
За реч се јавио Предсједник Народне Скупштине РС Момчило Крајишник После пригодног поздрава рекао следеће: Најважније је успоставити ред и спречити панику и било какво узнемиравање цивилног становништва. Сви органи који су задужени за то, треба само да професионално одраде свој посао и кад је у питању локална самоуправа и кад је у питању МУП и кад је у питању Војска. Тачно се зна шта је чија надлежност и ту не треба да буде преклапања. Зато треба све акције да се добро испланирају и искординирају, и онда неће бити мешања било ког у посао за који није надлежан. Све снаге морају бити упрегнуте у систем одбране територија. Пошто нам је сада највише угрожена РСК, треба дати приоритет западном ратишту.
За реч се јавио министар унутрашњих послова РС Томо Ковач. Уз пригодан поздрав министар је рекао: МУП РС ради само оно што му је по Уставу и закону у надлежности. Ако је било, било каквог кршења законских прописа и непримерених радњи од стране појединаца исте треба регистровати и они ће сносити законске последице. Ми се наравно залажемо и да сви остали раде послове из своје надлежности.па онда неће доћи до преклапања и међусобних неспоразума. Увјек смо се залагали за кординацијуи међусобно уважавање по надлежностима.
За реч се јавио др Милан Бабић Предсједник Владе РСК. После пригодног поздрава рекао следеће: Ми смо се одано залагали за уједињење РС и РСК што по аутоматизму представља и уједињење одбрамбених система.Очекивали смо да ћемо се удружити још у јуну ове године, али наша жеља се није остварила после оног нашег састанка у Бјељини 31. 05. ове године.Упозоравали смо почетком новембра прошле године на опасност која прети и нама и вама са динарског правца.О томе смо разговарали на Палама 25. јануара ове године. Тада смо упозоравали да може доћи до овог сценарија да падне Грахово, а са тим и наша комуникација са РС и Србијом. Не знам зашто се нисмо тада разумели. Разговарали смо о овом проблему и са Предсједником Србије и 26. 01. ове године и послије тог у више наврата. Нажалост осим утјешних констатација ништа нисмо добили. Сада нам је више него озбиљна – критична ситуација и морамо брзо доносити одлуке, јер је време исцурило. Нека се одмах Војске удруже и кординирају активности, јер имамо посла са опасним непријатељем који по свему судећи има подршку западних сила. Сада треба и то одмах и производњу муниције и испитивање исте и дистрибуцију вршити заједнички и употребити је у сврху хитног ослобађања заузетих територија. Хитно треба ослободити комуникацију Книн, Грахово, Дрвар и хрватску војску треба отерати са Динаре. Када нападну РСК одговор треба бити жесток и целовит.
За реч се јавио Д. Козић предсједник Владе РС Уз пригодан поздрав свима присутним је рекао: Овај наш договор треба брзо у ходу операциолизовати. Владе РС и РСК ће кординирати своје активности. Најважнији је задатак на командама Војске РС и Војске РСК, које су фактички од данас уједињене. На другој страни против нас су се удружили и Хрватска која је на нас извршила агресију на динарском правцу и босански Муслимани и Хрвати. Добро знамо ко им је дао задатак да се уједине. Треба брзо реаговати ,јер времена нема.
За реч се јавио Министар одбране РС Нинковић Уз пригодан поздрав је рекао: Данашњи наш договор требају Скупштине РС и РСК да потврде и да обједине војске. То треба извршити у ходу, јер време је за заједничке оперативне акције. Треба хрватску војску која је извршила агресију на нашу територију што хитније протјерати и ослободити Грахово, Гламоч и Купрес. Министарства одбране РС и РСК ће кординирати све активности .
За реч се јавио министар одбране РСК Милан Шупут Уз пригодан поздрав свим присутним је рекао: Слажем се са изнесеним анализама генерала Младића, Миловановића, Мркшића и са констатацијама свих дискусија. Заиста треба брзо дејствовати у правцу уједињења свих војних ефектива, јер смо пред агресијом Хрватске на РСК. Наше министарство је испоштовало Одлуку Скупштине РСК од 28. јула ове године о проглашењу ратног стања и о општој мобилизацији. Ми смо то у целости провели. Направили смо план о раду привреде, државних институција, локалне самоуправе, школства, здравства у околностима ратног стања. Наше министарство је имало и до сада добру сарадњу са колегама из РС, а сада ће та сарадња бити кординирана и целовита.
Закључак је на крају образложио на основу свих дискусија преседавајући Предсједник Републике Српске др Радован Караџић Одмах треба приступити на обједињавању и кординисању Војске РС и војске РСК. Од данас смо једна војска! Задатак је комаданата да то операционализују и то што прије. Све акције требају бити заједнички испланиране и извршене. Цео систем мора бити подређен обрани територије РС и РСК. Под хитно треба ослободити комуникацију Книн – Грахово – Дрвар. Треба вратити народ у ослобођено Грахово и Гламоч. Одговор на хрватски напад на РСК треба бити брз ефикасан и целовит. Томе поред оружаних снага треба бити посвећено цјелокупно становништво и све институције РС и РС Крајине. Све институције РС и РСК требају кординирати своје активности и морају бити у сталном контакту.

Share this post


Link to post

Ма чим су Караџић и Младић одбили да заузму Бихаћ крајем 1994 много тога је требало бити јасно. Ни један ни други Миловановићу нису хтјели да дају одобрење да уђе у Бихаћ а по Миловановићевој причи испада да је Караџић био тај који је то требао да одобри.

Share this post


Link to post

jednostavno to se nije smjelo dogoditi, tok i završetak rata bi se odvijao skroz drugačije i naravno u našu korist....zato se pad Bihaća nije ni dogodio, zapad je to onemogućio.....a ne Radovan niti Ratko...

Share this post


Link to post

У да је пао Бихаћ!

Рат би био готов најкасније до краја 93.

Заузимање Бихаћа, би био велики ударац за морал муслимана и њихов отпор би био потпуно сломљен. Створили би се сви услови за офанзиву према Тузли-Зеници.

Западу то није одговарало, зато имамо данас БиХ, квази државу од 2 ентитета...

Share this post


Link to post

Постоји снимак емисије на РТРС мислим да се зове Некад Било гдје су гости ген. Манојло Миловановић и тадашњи епископ епархије Бихаћко-Петровачке а тема је Бихаћ. Генерал је објаснио како је 5 корпус напао 2 КК ВРС и продро малтене до Босанског Петровца и како је у контраофанзиви повратио тај простор. У једном моменту га владика прекида и каже како треба споменути и Српску Војску Крајине и Милана Мартића чије су јединице помогле и са југа повратиле данашњи Кулен Вакуф те нека села насељена хрватским становништвом.... Велики и Мали Скочај ваљда.. Међутим оно што пара уши су ријечи генерала да је Војска Крајине помогла са те стране јер ВРС није могла да дејствује са територије друге државе!!!! Пази причамо о 1994 октобар-новембар .. Генерал је објаснио какав је проблем имао са Младићем и Караџићем гдје му у ствари препуштају да он одлучи шта да ради. Младић му је рекао да пита Караџића а овај му није рекао ни да ни не! Одустао је од уласка у Бихаћ јер је тадашњи командант унпрофора пријетио да ће тражити интервенцију НАТО пакта.

Share this post


Link to post
2 hours ago, LičkiSrbin said:

У да је пао Бихаћ!

Рат би био готов најкасније до краја 93.

Заузимање Бихаћа, би био велики ударац за морал муслимана и њихов отпор би био потпуно сломљен. Створили би се сви услови за офанзиву према Тузли-Зеници.

Западу то није одговарало, зато имамо данас БиХ, квази државу од 2 ентитета...

 

Bihać nije mogao pasti nikako do 93, ali je zato pao 94 i mogao je i 95 ....cazinska je bila presječena po pola....ali ......

Share this post


Link to post
2 hours ago, Borivoje said:

Постоји снимак емисије на РТРС мислим да се зове Некад Било гдје су гости ген. Манојло Миловановић и тадашњи епископ епархије Бихаћко-Петровачке а тема је Бихаћ. Генерал је објаснио како је 5 корпус напао 2 КК ВРС и продро малтене до Босанског Петровца и како је у контраофанзиви повратио тај простор. У једном моменту га владика прекида и каже како треба споменути и Српску Војску Крајине и Милана Мартића чије су јединице помогле и са југа повратиле данашњи Кулен Вакуф те нека села насељена хрватским становништвом.... Велики и Мали Скочај ваљда.. Међутим оно што пара уши су ријечи генерала да је Војска Крајине помогла са те стране јер ВРС није могла да дејствује са територије друге државе!!!! Пази причамо о 1994 октобар-новембар .. Генерал је објаснио какав је проблем имао са Младићем и Караџићем гдје му у ствари препуштају да он одлучи шта да ради. Младић му је рекао да пита Караџића а овај му није рекао ни да ни не! Одустао је од уласка у Бихаћ јер је тадашњи командант унпрофора пријетио да ће тражити интервенцију НАТО пакта.

 

To su gluposti da VRS nije mogla dejstvovati sa područja RSK.....pa skoro cjeli rat je naša avijacija dejstvovala sa Udbine...pripadnici VRS su bili stacionirani i na Plješevici isto tako mnoge zajedničke akcije u Bihaćom džepu su bili u koordinaciji VRS, SVK, NRZB i ostalih.....recimo operacija Breza 94 koju je pokrenula VRS je krenula sa više pravaca a jedan od njih je bio i sa Korduna znači RSK...prije akcije zborno područje pripadnika VRS je bila Petrova Gora....

Share this post


Link to post
18 minutes ago, NoviGradVRS said:

 

Bihać nije mogao pasti nikako do 93, ali je zato pao 94 i mogao je i 95 ....cazinska je bila presječena po pola....ali ......

 

Ajd malo to obrazlozi detaljnije. Gdje je bila presejcena na pola . Kad je to pao 94-te ?

Share this post


Link to post
6 hours ago, Duh_Prerije said:

 

Ajd malo to obrazlozi detaljnije. Gdje je bila presejcena na pola . Kad je to pao 94-te ?

 

sve je već odavno poznato i milion puta rečeno......najbolje da pitaš Dudaka i Tigra kada je helikopter došao po njih....e tad je Bihać pao....a cazinska presječena pola godine kasnije ....i to možeš da odeš u Cazin pa se raspitaj....živ mi bio....

Share this post


Link to post

Ok. hvala na odgovoru . 

 

Ajmo poceti iz pocetka 1992   Kakve su bile pozicije tada ,kakve su bile 1995 ? Koliko se toga promjenilo u korist VRS ili ABIH ? 

 

Vratimo se na 1992 , aerodrom Zeljava . On se nalazi kao sto i sam znas na jednoj visoravni iznad Bihaca. Dosta povoljna situacija tko drzi taj teritorij jer kako prestaje ta visoravan prema Bihacu pocinje puno niza, ajmo reci ploca na kojoj lezi Bihac    Ako dojdes u dio aerodroma gdje se spusta u Klokot ,koliko je zracne linije Bihac ? 

Mozemo i okrenuti drugacije pitanje ,jesi li u predgradju Bihaca kad se spustis tom cestom ? 

 

Dali je sa te strane Bihac mogao pasti 92 ,93,94,95  i zasto nije ? 

 

Juzna strana BIhaca prema Petrovcu . Kasarna u Ripacu ,jel vojska bila u njoj 1992 i mogla vec kontrolirati taj dio ?  Lohovo i Lohovska brda ? Skoro pa 100% srpsko stanovnistvo ,iza ledja nema nikoga osim ceste sto vodi prema Donjem Lapcu ,znaci moze se kontrolirati bez problema . Onaj tko drzi Lohovska brda ,koliko ima zracne linije do vec dosta puta spominjene bolnice ?  I to je sve pocetak 1992 . Sto se uzelo ? Tri hrvatska sela naslonjena na aerodrom i u jednom trenutku se uslo u Vedro Polje . Koliko je trebalo da se vrate ta sela nazad ? Jesu vise ikad pala do 1995 ? 

 

Sto imamo u tih par godina od pozicija obadvije strane ? Sto se to nije kontroliralo od strane VRS 1992 ,a kontroliralo se 1994 ili 95 ? Akcija ABIH prema Petrovcu ,krenulo se uslo se i vratilo se . Jel i jedan metar VRS uzela vise nego sto je imala prije te akcije ? Mislim na tu juznu stranu Bihaca .

 

Kazes da pitam ovu dvojicu kad je BIhac pao ,da tu ima istine jer je u jednom trenutku i pao ali samo kao jako dobra izvedena akcija zvana "Tigar" gdje se ""preveslalo" Abdica i moze se reci srpske obavjestajce . 

 

Presjecanje ceste Bihac -Cazin ,islo se u tom pravcu ,osvojilo se terena u par mjeseci napredovanja . Bar tako pokazuje CD video do "Orlova Grmeca"  Na dobrom mjestu se islo na presjecanje ,da se uspjelo i uslo malo dublje bila bi presjecena . Da se uspjelo i sa druge strane sa Abdicem i SVK bio bi uspjeh . Ali nije se uspjelo ,zasto ? Politika i ostalo jel tako ? 

 

Kljuc tog presjecanja je Hasin Vrh i Spahica Glava ,jel se uspjelo ? Da,uspjelo se ali ono sto mi nije nikako "vojnicki" gledano . Ako se vec trudis imas neki cilja ,na tome radis mjesecima . Imas poginulih ,ranjenih koja to politika i sve ostalo sto ide uz nju moze da ti zabrani da se branis na tim kotama bar jedan ili dva dana dok ne probas stabilizirati tau liniju . 

 

A,sto je istina ? NI osam sati se nije moglo drzati to osvojeno ,sve je vraceno nazad. doduse uz velike zrtve sa strane ABIH .

 

Vratimo se na pocetak ,koje su to pozicije bile losije za VRS 1992 ,a 1995 se to poboljsalo do te mjere da se osvoji Bihac ? 

 

 

 

Share this post


Link to post

Neke linije i potezi su vuceni mnogo , mnogo ranije i u tajnosti tako da nas dovode do namjernih zabluda .

Mnogo puta sam do sada pokusao dokazati da smo obicni piuni u rukama razbojnika , ali izgleda bezuspjesno .

 

Jugoslavija je posluzila kao teren za eksperiment , provjeravanje i utvrdivanje spremnosti zamisljenog za sve buduce ratove .

Ne treba mnogo biti pametan vec samo slozite kockice i prostudirajte sve ratove nakon razbijanja Jugoslavije .

Sve ce vam biti jasno . . .

 

Share this post


Link to post

Druže moj mogao je Bihać pasti i 92 kao što je moglo pasti i Sarajevo 92 ali to nije bio cilj i interes...kao što Grom kaže mi smo bili samo pijuni a ljudtsvo na terenu potrošna roba.....ajde samo uzmi realno koliko bi vi dugo izdržali u tim enklavama da smo vam mi sve tokove hrane i oružja obustavili.....pa pocrkali bi za par mjeseci bez da vas tučemo sa brda......svi u mom gradu znaju ko vam je prodavao šlepere oružja tokom cjelog rata i zgrtao ogromnu lovu....naravno sve uz aminovanje tasdašnjih vlasti RS i SDS...jer je i sam taj jedan od visokopozicioniranih ljudi u tadašnjoj vlasti RS......ništa vi vojno ne bi uspjeli napraviti i odbraniti da smo mi išči na to da vas porazimo.....ogromne su se pare druže vrtile oko svega toga.....a ako već spominješ neke video snimke u jednom dokumentarcu Alija spominje cifru kojom je zasutavljena jedna od ofanziva na Bihać.....a o tome koliko ste bili ozbiljna i jaka vojska dovoljno govori da smo za par dana vratili Kladušu kada ste je prvi put uzeli...i to sa svega par stotiina profesionalnih vojnika.....

Share this post


Link to post

Da ne ides u krivom pravcu ,nisam ja iz tih enklava .

 

Ja sam samo postavio neke smjernice i tako napisao post .  Moje je misljenje da su iste pozicije od strane VRS bile 92 i 95 .  Da su bili u "predgradju" Bihaca i prvi dan rata i zadnji dan .  Dobro ti si okrenuo to na prodaju ,novce,politiku . 

 

Nije nikad stvar o ozbiljnosti  vojske ,nego trenutnog stanja tog djela ratista .  Na ovo mislim opcenito ne samo na taj dio oko Bihaca i Cazina . Kako na kraju uvijek politicari sjednu za stol ,oni su ti koji se dogovaraju . Jer ako je neko porazen u ratu ,taj vise ne moze da pregovara o buducnosti te drzave,teritorije ,autonomije . ITD.

 

Kako nece uci u Kladusu kad je od tih par stotina profesionalnih vojnika bile i dvije cete Novogradske brigade :D 

 

A,znamo svi koliko ceta broji vojnika .

 

Zaboravio dodati kod ovog dijela za politicare , posto u tom ratu nije niko na kraju pobjedio ,politicari su odradili svoje i imao danas to sto imamo . Tu mislim na BIH .

Share this post


Link to post
5 hours ago, Duh_Prerije said:

Da ne ides u krivom pravcu ,nisam ja iz tih enklava .

 

Ja sam samo postavio neke smjernice i tako napisao post .  Moje je misljenje da su iste pozicije od strane VRS bile 92 i 95 .  Da su bili u "predgradju" Bihaca i prvi dan rata i zadnji dan .  Dobro ti si okrenuo to na prodaju ,novce,politiku . 

 

Nije nikad stvar o ozbiljnosti  vojske ,nego trenutnog stanja tog djela ratista .  Na ovo mislim opcenito ne samo na taj dio oko Bihaca i Cazina . Kako na kraju uvijek politicari sjednu za stol ,oni su ti koji se dogovaraju . Jer ako je neko porazen u ratu ,taj vise ne moze da pregovara o buducnosti te drzave,teritorije ,autonomije . ITD.

 

Kako nece uci u Kladusu kad je od tih par stotina profesionalnih vojnika bile i dvije cete Novogradske brigade :D 

 

A,znamo svi koliko ceta broji vojnika .

 

Zaboravio dodati kod ovog dijela za politicare , posto u tom ratu nije niko na kraju pobjedio ,politicari su odradili svoje i imao danas to sto imamo . Tu mislim na BIH .

 

Ispravka, nisu Novljani radili na vraćanju Autonomije....za to je bila zadužena borbena grupa Pauk (uglavnom kadar JSO ) i snage NOZB.....i nešto malo snaga SVK......

 

Da bili smo u predgrađu Bihaća 92 ili kako hoćeš držali smo ga kao na dlanu.....ali tek 94 je Dudak potučen i poražen jer se tad eto krenulo u "rešavanje bihaćkog džepa" ispostaviće se DŽABA......mada neko je i tu profitirao......

Share this post


Link to post

Cudi me da to ne znas :) 

 

Mislio sam da ces napisati kako je bio cijeli bataljon "nnovigradske birgade" jer sam ja napisao da su bile samo dvije cete . Onda vjerovatno kod Kladuse nisu bili ni "panteri" ,nisu bile ni dvije cete 16. brigade i jos poenki uz JSO i "skorpione"

Share this post


Link to post
33 minutes ago, Duh_Prerije said:

Cudi me da to ne znas :) 

 

Mislio sam da ces napisati kako je bio cijeli bataljon "nnovigradske birgade" jer sam ja napisao da su bile samo dvije cete . Onda vjerovatno kod Kladuse nisu bili ni "panteri" ,nisu bile ni dvije cete 16. brigade i jos poenki uz JSO i "skorpione"

 

čisto sumnjam da je NOVIGRADSKA brigada ( ako je uopšte postojala ) išla iđe dalje od Zadarskog zaleđa....živo me zanima šta bi to dalmatinci tražili u Krajini ;) a pogotovo radili na vraćanju Babe u Kladušu :D

 

da Panteri su bili....i prije su otišli nego što su došli ( čitaj nagulili ) ali to je bio neki drugi povod a ne Kladuša ....

Share this post


Link to post

Čitam ovaj veliki tekst što je postavio Na Braniku Otadžbine, sve nešto, morali bi, trebali bi, mi smo jedna vojska, ovo ono, a nakon 3 dana ćorak.Mnogo je na ovom sastanku bilo foliranja i glumatanja. Kad bi neko mogao da pronadje i okači zapisnik sa čuvene sednice skupštine Republike Srpske održane u Sanskom Mostu aprila 1995.Kažu da je tamo sve prštalo i da je Mladić jasno razotkrio šta radi političko rukovodstvo i njihove šeme sa Hrvatima.

Share this post


Link to post
On 18.8.2017 at 10:45 PM, Duh_Prerije said:

Ok. hvala na odgovoru . 

 

Ajmo poceti iz pocetka 1992   Kakve su bile pozicije tada ,kakve su bile 1995 ? Koliko se toga promjenilo u korist VRS ili ABIH ? 

 

Vratimo se na 1992 , aerodrom Zeljava . On se nalazi kao sto i sam znas na jednoj visoravni iznad Bihaca. Dosta povoljna situacija tko drzi taj teritorij jer kako prestaje ta visoravan prema Bihacu pocinje puno niza, ajmo reci ploca na kojoj lezi Bihac    Ako dojdes u dio aerodroma gdje se spusta u Klokot ,koliko je zracne linije Bihac ? 

Mozemo i okrenuti drugacije pitanje ,jesi li u predgradju Bihaca kad se spustis tom cestom ? 

 

Dali je sa te strane Bihac mogao pasti 92 ,93,94,95  i zasto nije ? 

 

Juzna strana BIhaca prema Petrovcu . Kasarna u Ripacu ,jel vojska bila u njoj 1992 i mogla vec kontrolirati taj dio ?  Lohovo i Lohovska brda ? Skoro pa 100% srpsko stanovnistvo ,iza ledja nema nikoga osim ceste sto vodi prema Donjem Lapcu ,znaci moze se kontrolirati bez problema . Onaj tko drzi Lohovska brda ,koliko ima zracne linije do vec dosta puta spominjene bolnice ?  I to je sve pocetak 1992 . Sto se uzelo ? Tri hrvatska sela naslonjena na aerodrom i u jednom trenutku se uslo u Vedro Polje . Koliko je trebalo da se vrate ta sela nazad ? Jesu vise ikad pala do 1995 ? 

 

Sto imamo u tih par godina od pozicija obadvije strane ? Sto se to nije kontroliralo od strane VRS 1992 ,a kontroliralo se 1994 ili 95 ? Akcija ABIH prema Petrovcu ,krenulo se uslo se i vratilo se . Jel i jedan metar VRS uzela vise nego sto je imala prije te akcije ? Mislim na tu juznu stranu Bihaca .

 

Kazes da pitam ovu dvojicu kad je BIhac pao ,da tu ima istine jer je u jednom trenutku i pao ali samo kao jako dobra izvedena akcija zvana "Tigar" gdje se ""preveslalo" Abdica i moze se reci srpske obavjestajce . 

 

Presjecanje ceste Bihac -Cazin ,islo se u tom pravcu ,osvojilo se terena u par mjeseci napredovanja . Bar tako pokazuje CD video do "Orlova Grmeca"  Na dobrom mjestu se islo na presjecanje ,da se uspjelo i uslo malo dublje bila bi presjecena . Da se uspjelo i sa druge strane sa Abdicem i SVK bio bi uspjeh . Ali nije se uspjelo ,zasto ? Politika i ostalo jel tako ? 

 

Kljuc tog presjecanja je Hasin Vrh i Spahica Glava ,jel se uspjelo ? Da,uspjelo se ali ono sto mi nije nikako "vojnicki" gledano . Ako se vec trudis imas neki cilja ,na tome radis mjesecima . Imas poginulih ,ranjenih koja to politika i sve ostalo sto ide uz nju moze da ti zabrani da se branis na tim kotama bar jedan ili dva dana dok ne probas stabilizirati tau liniju . 

 

A,sto je istina ? NI osam sati se nije moglo drzati to osvojeno ,sve je vraceno nazad. doduse uz velike zrtve sa strane ABIH .

 

Vratimo se na pocetak ,koje su to pozicije bile losije za VRS 1992 ,a 1995 se to poboljsalo do te mjere da se osvoji Bihac ? 

 

 

 

Slavni 5.korpus tzv.armije bih.

Na snimci se jasno vidi da im je malo falilo da ne uđu u BG,i da su bili pred BL.;D

 

 

 

Share this post


Link to post
19 hours ago, NoviGradVRS said:

 

čisto sumnjam da je NOVIGRADSKA brigada ( ako je uopšte postojala ) išla iđe dalje od Zadarskog zaleđa....živo me zanima šta bi to dalmatinci tražili u Krajini ;) a pogotovo radili na vraćanju Babe u Kladušu :D

 

da Panteri su bili....i prije su otišli nego što su došli ( čitaj nagulili ) ali to je bio neki drugi povod a ne Kladuša ....

jesi siguran da su nagulili oladi malo care da nije bilo bircanske brigade novi bi pripao federaciji zato malo manje potcenjivanja jedinica i iztocnog dela rs 

Share this post


Link to post
2 hours ago, Duh_Prerije said:

Dje si mrcino ,samo iskocis ko duh i postavis video kao dokaz :) 

 

Daj mi reci kad su ih prebacili na Manjacu radi snjimanja ovog videa ?

Dje si stara lulo. Dugo te nije bilo,da se nisi ozenio sa kakvom skvo ? ;)

Ovo su snimci iz 94.Svi " vitezovi" na jednom mjestu,od buzimskih do bihackih.

Share this post


Link to post

Vreme

 Pretraži
0_eunet--SSD-za-din_banner_468x60px.jpg
SAVEZNIČKI DOGOVOR: Slobodan Milošević, Fikret Abdić i Ratko Mladić / foto: "Vreme"

DNEVNICI RATKA MLADIĆA (4) >


icn_komentar.jpgicn_print.jpg

Pljuvanje krvi i operacija Pauk

DOK JE ZA MILOŠEVIĆA RADOVAN KARADŽIĆ LUDI DOKTOR SA PALA I DRAŽI MU JE POŠTENI MUSLIMAN OD NEPOŠTENOG SRBINA, JOVICA STANIŠIĆ KAŽE MLADIĆU DA NIJE NJEGOVA BRIGA GDE ĆE FIKRET ABDIĆ NAĆI PARE DA PLATI LJUDE S KOCA I KONOPCA KOJE ĆE DRŽAVNA BEZBEDNOST ANGAŽOVATI DA GA VRATE NA VLAST U VELIKOJ KLADUŠI

 

Kada je rukovodstvo Republike Srpske u julu 1994. odbilo mirovni plan Kontakt grupe za Bosnu i Hercegovinu zbog čega su SR Jugoslaviji pooštrene sankcije, predsjednik Srbije Slobodan Milošević je definitivno izgubio živce. Početkom augusta iste godine Srbija je uvela embargo za RS na Drini, a Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika, Biljanu Plavšić i druge lidere bosanskih Srba, Milošević je optužio da "životima tuđih sinova žele da ostvare vlastite političke ambicije", da "pokazuju svirepu bezobzirnost prema interesima Srbije i SR Jugoslavije", da su "ugrozili bezbednost Republike Srpske Krajine", da su se ogriješili o zakon i da su "uzurpirali pravo da odlučuju o interesima deset miliona Srba", da su lagali "od Sarajeva do Atine, od Atine do Goražda, od Goražda do najnovijeg referenduma" (odbijanje mirovnog plana i razgraničenje 51 odsto teritorija Muslimansko-hrvatskoj federaciji naspram 49 odsto RS)". Jedno ime ipak nije bilo na Miloševićevom spisku žigosanih. To je bio komandant Vojske Republike Srpske general-pukovnik Ratko Mladić. Za čitavo vrijeme trajanja raskola između Beograda i Pala, Milošević je Mladića jasno izdvajao kao gotovo jedinog čovjeka u Republici Srpskoj kome vjeruje i na koga se može osloniti. Koliko je tadašnji režim računao na komandanta VRS u sukobu sa Karadžićem i Krajišnikom, svjedoče i bilješke sa sjednice održane 20. septembra 1994. u Karađorđevu. Učesnici su, pored Mladića, Milošević, Momir Bulatović (predsjednik Crne Gore), general Momčilo Perišić (načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije) i Zoran Lilić (predsjednik SR Jugoslavije).

Preds. Milošević:

– Ti si u pravu Mladiću da sve učinimo u interesu naroda; da se ne gine uludo.

– Interesi naroda i njegovo jedinstvo moraju biti na prvom mestu.-

– Sve što je postignuto postignuto je zahvaljujući jedinstvu. –

– Mi nismo brinuli samo o sebi, nego i o vama.

– Izdržali smo sve pritiske i udarce i MZ (međunarodne zajednice) je rekla eto Vam Srpska država na pola BiH.

– Na prostoru BiH su 3 naroda i ne može se ništa desiti dok se ne slože sva 3 naroda.

– Ja ne prihvatam stav M. (Momčila) Krajišnika da se pokolju svi MiH. (Muslimani i Hrvati)

– Sve smo uradili u jedinstvu, iz jedinstva je izašlo rukovodstvo sa Pala.

– Jedan je srpski narod, nema više srpskih naroda.

– Došlo je do odmetanja od matice, mi smo bili artikulisali srpsko nacionalno pitanje.

– Rešenje ima teškoće, ali se mora videti šta i kako dalje učiniti. Ovo vodi u nazadovanje.

– Mi rat ne možemo da izgubimo, ali nastavak rata protiv celog sveta nas vraća do Kamenog doba, izgubićemo korak sa svetom, unazadićemo se više decenija...

Da razjasnimo osnovnu stvar... Razumem na pojedinačnom planu da je interes svakog pojedinca da ostane tu gdje je, ali sa državnog interesa to se tako ne može deliti.

(Navodi pogaču leba – ko treba da se buni – onaj narod koji dobije 1­/2 ili oni koji dobijaju po 1/4.).

* 1/3 naroda se daje 1/2 teritorije...

* RS ima 25 km2 i 40 stanovnika po 1 km2, a J. (Jugoslavija) je imala posle 2. Sv. rata 60 stanovnika po 1 km2. –

* Sutra će se naseljavati na teritoriji i uzeće sve.

* Ja sam krv propljuvao da ubedim da se ne uzima Osijek, jer bi imali

na referendumu Hrvatsku većinu. –

 

(nastavak)

* Mora da se pokaže elementarna skromnost, umesto nezajažljivosti. –

* Mi smo u Ženevi krv propljuvali da MZ (međunarodne zajednice) ubedimo o trodelnoj Bosni. –

* Nemamo sada ni $ u rezervi...

* Ostvarili smo državu na 1/2 teritoriji, i dolazi se do konfederacije sa J (Jugoslavijom).

* Krajišnik nije za ujedinjenje, oni nude zapadnu državu i narod u najmu.

* Miloš je 50 godina plaćao hatišerif...

* Kud ćeš veću laž nego što kažu da im je država kao kifla...

* Rasčistili smo.

* Sledeća faza MZ je potpuna demilitarizacija Sarajeva.

* Dao bi im Vogošću, Ilijaš i Hadžiće za Ozren, Doboj i Derventu.

* Kozić je bio sa Rakićem u Zagrebu pre 3 dana nude Hrvatima da prodaju RSK.

Napomena redakcije – posle zadnje beleške Mladić je stavio upitnik –


(...) * Na moje pitanje "Jeste li spremni da primite naše političko rukovodstvo i da rešite sporna pitanja" – odgovor je nisam.

* Milošević:

(...) – Sada je SRJ 100.000 km2, a sa RS dobijamo još 26.000 km 2 (1/4 se povećavamo), a stanovništvo uvećavamo za 1/10.

– Vojnička logika je jasna, rat moramo završiti, najveća opasnost narodu preti od suludog rukovodstva na Palama...

– Nemam nikakvog animoziteta prema njima, nije katastrofa Plan, već njihova politika...

– Oni imaju interese u Sarajevu, neće BL (Banja Luku) za glavni grad, hoće da dele Sarajevo sa M (Muslimana) – tu imaju svoje lične interese.

– Nama je isti Srbin u BL (Banja Luci) i na Palama, a njima nije. Oni namerno izgladnjavaju Krajinu...

– To što ludi doktor misli da je Srbija dužna igrati Pipirevku pred njime – to Srbija neće. –

– Mogao bi postići da sa M (muslimanske) strane budu Amerikanci, a sa naše Rusi, plus na bazi Konfederalnog odnosa stičemo pravo i SRJ da brani te granice.

– Heroizam je da pod pritiskom cele MZ (međunarodne zajednice) stvorimo svoju državu na 50% teritorije.

* Svaka i najteža stvar se može raditi sa ljudima, a sa rđama ne može ništa.

* Dok se ne promeni politika ništa nećemo dobiti!

* Mi nećemo da pomažemo u pogibiji našeg naroda i 100% suludu politiku.

Shvati Ratko podela = 50% : 50% je poštena podela, neće svet prihvatiti drugačiju podelu. Svet gleda s vana i sa distance.

U jesen 1993. član predsjedništva BiH Fikret Abdić proglasio je u Cazinskoj krajini Autonomnu pokrajinu Zapadna Bosna sa centrom u Velikoj Kladuši. Odmetnuvši se na taj način od vlasti u Sarajevu, Abdić je postao srpski saveznik. Odmah su izbile borbe između njegovih pristalica organiziranih u Teritorijalnu obranu AP Zapadna Bosna i Petog korpusa Armije BiH iz Bihaća koji je ostao lojalan Sarajevu. Ove borbe između bošnjačkog stanovništva privremeno su okončane u ljeto 1994. kada je Peti korpus Armije BiH pod komandom generala Atifa Dudakovića zauzeo Veliku Kladušu. Abdić je sa više desetina hiljada izbjeglica prešao u Krajinu. Međutim, Milošević je dalje računao na usluge Abdića u dekompoziciji BiH.

Milošević:

* Što se tiče CK (Cazinske krajine)

(Fikret) Abdić je izašao sa kompletnim naoružanjem:

– Da se na ter. RSK naprave dobra 2 kampa, da se od 4000 njeg. ljudi

formiraju dobre 2 brigade, da se opreme, da uz pomoć tvoju i Čeleketića (general Milan Čeleketić, načelnik štaba Srpske vojske Krajine) on povrati teritoriju...

– On sada ima četu kod Dudakovića kojoj su rekli da ostane tamo dok se oni ne vrate. Oni hoće da se bore.

Primer Japanskog admirala, radom, a ne oružjem.

Rukovodstvo mora da promeni politiku

Ja sa njima neću da razgovaram, sa neljudima i lažovima neću da razgovaram.

Nemamo više ratnog materijala – nemamo Vam više šta davati. –

* Za plate će mo videti na Vrhovnom savetu odbrane.

(...) * SM (Slobodan Milošević): Vojska je Vaša i Vi ste uradila više od plana...

* Lilić: (Miroslav) Toholj je uzeo prostorije Oslobođenja i pretvorio

u svoj stan, Branko Ostojić je napravio stan od 1000 m2, u BL (Banja Luci) je uzeo akcije za 600.000 DM (nije rekao ko) koje vrede milione...

* Ratko treba da im kažete istinu...

* Bulatović: Mi dobijenu bitku gubimo, zašto?

– Uknjiži ovo, što je moguće, pa ako treba da se bijemo posle u lokalnom ratu – onda to treba...

SM (Slobodan Milošević): Mi ne želimo da ti budeš naš emisar tamo, ja sa njima neću da razgovaram.

– Njima su mape dobro došle, pokrivaju se time – ono, što su pokrali, pali bi za 2 meseca...

*Bulatović:

– Plaćanje oficira – ne možemo plaćati ako se ne sledi (državna politika). – Postoje 2 politike – onaj ko ne sledi ovu politiku ne može biti plaćan.

SM (Slobodan Milošević): Mi više nemamo, sada smo izdajnici što nemamo više. RK (Radovan Karadžić) je pala luda ideja da isključi Jugoslaviju iz pol. Razgovora. To je RK (Radovana Karadžića) navratio Dobrica Ćosić. Meni je to rekao Brana Crnčević koji je rekao da srce ima 2 predkomore, ali one ne mogu bez srca.

* Onaj ludak sa Pala kaže da mu je Herd poslao pismo ...

SM (Slobodan Milošević): Modalitet: da damo pomoć porodici u visini prosečne plate u J (Jugoslaviji), možda i nešto više.

MP (moja primedba): Nivo oficira u RS da ne svedemo na nivo RK (Radovan Karadžić) i njegove vlade.

SM (Slobodan Milošević): Izjava tvoja: GŠ (Generalštab) će donositi odluke u skladu sa odlukama Beograda, a ne Pala rešava sve probleme. –

* Vojska ne može da podržava rukovodstvo koje ima kriminal...

* Mi smatramo da je pol. rukovodstvo Beograd i ono će donositi pol. odluke koje će mo mi sprovoditi !

Bože krupnih reči!

Moj komentar /paraf/


SM (Slobodan Milošević): Odavde tražimo tajm aut – i idemo na plan.

Lilić: Meni je Gadafi rekao da nema rešenja u BiH dok je tamo Alija i Radovan.

SM (Slobodan Milošević): Pošten M (Musliman) je bolji od nepoštenog Srbina.

U PAUKOVOJ MREŽI: Mada Mladić nikad nije otvoreno istupio protiv Karadžića, ostao je neka vrsta Miloševićevog povjerenika za Republiku Srpsku. Na sastanku održanom 7. oktobra 1994. u Dobanovcima, pored Mladića, Miloševića i generala Perišića, prisutni su bili general Milan Čeleketić, načelnik Štaba Srpske vojske Krajine i načelnik Resora Državne bezbjednosti MUP-a Srbije Jovica Stanišić. Dogovarali su se kako da Fikreta Abdića ponovo vrate na vlast u Velikoj Kladuši. Riječ je bila o združenoj operaciji Srbije, Republike Srpske i Republike Srpske Krajine pod vodstvom Državne bezbjednosti koja će uskoro dobiti naziv – operacija Pauk. U novembru 1994. pored vojnika iz RS i Krajine, Državna bezbjednost će u Cazinskoj krajini angažirati svoje paravojne formacije – Srpsku dobrovoljačku gardu Željka Ražnatovića Arkana, Crvene beretke, Škorpione i druge. Na čelu su im bili Milorad Ulemek Legija i Radojica Božović Kobac.

Preds. Milošević:

– Predmet je da dođe do jedne akcije o kojoj ste razgovarali i Vi na Dvoru na Uni.

– U Krajini je sit. u ekonom. i drug. pogledu dobra, a u pol. vrlo loša. Čelni ljudi gotovo da i ne govore i ništa tamo ne funk. (funkcioniše)

(Milan) Babić i (Borislav) Mikelić žele preko Skupštine da menjaju ustav i ograniče (Milana) Martića. Ja sam to zaustavio. Martić želi da zavede vojnu upravu i rekao sam mu da to nije dobro. Oni su uistinu napravili dosta propusta.

Državna bezbednost se dosta učaurila. Uzeli su Župljanina Stojana da im to on vodi. Sukoba ima između MUP i Državne bezbednosti.

– Cela im linija prema CK (Cazinska krajina) švercuje i oni su najbolja itendantura. Švercuju svi i vlast i MUP i vojska. Oni održavaju 5. korpus (Armije BiH u Bihaću).

– Za analizu je da vidimo kakva je vojna situacija u RSK. Trebamo videti šta je moguće tamo uraditi.

– Obezbedili smo normalno snabdevanje RSK.

– Pre 2 dana bili su Martić i Mikelić kod mene. Dogovorili smo se da se smire, da smene ovoga radikala Vojnicu i da na čelo Skupštine dovedu nekoga iz Babićeve stranke.

* Oko odnosa prema Abdiću smo se dogovorili. Martić mi je rekao da se dogovorio sa Karadžićem oko toga.

* Martić je pošten i patriota, izložen je uticajima oko sebe i ne zna se snaći.

* Mikelić je jedan pokvarenjak i lopov, ali zna da se snađe.

* Babić ima više pameti političke od obojice, ali je jedan čovek koji spava do podne kao i Karadžić, on svoj posao i ne radi. Teško ih je homogenizirati.

* Stanje u RSK se popravilo otkada je doneta odluka da ostaje UNPROFOR u RSK. (Franjo) Tuđman se obrukao sa njegovih 100 dana, nego je SB (Savet bezbednosti) doneo odluku od 6 meseci. Tuđman se obrukao, niko se nije osvrtao na ono što je on rekao.

– Toliko je loše u RSK i ako Tuđman bude imao takvu procenu to ga može navesti na intervenciju.

* U RS stanje je politički potpuno konfuzno. Najveća opasnost preti od rukovodstva RS. Vojska je ostavljena sebi i lokalnim moćnicima. Najveći deo vojske je lokalnog značaja. Pretežan deo je teritorijalna struktura i teško ih je pokrenuti. Komandu prihvataju kada im se dođe da im se nešto pomogne.

* Trebamo rešiti pitanje zapadne Bosne na bolji način. Sabotirano je to rešenje, zna se ko je to sabotirao. Umesto civilizovanog i evropski orjentisanog M (Muslimana) Abdića mi imamo Dudakovića. Treba da procenimo situaciju i da rešimo ovaj problem.

* Abdić ima 4000 ljudi. Jovica (Stanišić) bi angažovao svojih 300-400 ljudi koji bi pomogli da FA (Fikret Abdić) zauzme Kladušu.

* Treba postaviti taktički cilj, možda nije moguće rešiti ceo Bihaćki džep, ali taj severni deo je moguće rešiti.

* Ako bi se FA vratio stekao bi pregovaračku poziciju.

* Ovde smo ga povezali sa predstavnicima Arapskih zemalja i dobio je vrlo povoljne pozicije.

* Predložio bih da vidim stanje dela vojske, posebno u RS Krajini.

gen. Čeleketić:

– Sve što ste rekli je tačno i isto je kao da sedite u Kninu ili nekom drugom delu Krajine. Sve što tamo čine pojedini ljudi zbunjuje narod.

– Najdragoceniji je mladić u rovu, a od Zagrebačkog sporazuma to se znatno smanjilo. Drugu liniju smo uredili u fortifikacijskom smislu. Stvorili smo otporne tačke i odbrambene rejone u okviru brigada...

– Veliki problem nam je niži kadar što smo rešili profesionalizacijom oko 4000 ljudi, izvršili smo više kursiranja...

– Dolaskom Mikelića obezbedili smo da vojnik dobije ponešto ovisno od vremena provedenog u rovu (80-200 dinara). Oslobodili smo se pijanica, kriminalaca.

– U odnosu na sva previranja u MUP-u, vlasti, vojsci, mi imamo starešinski kadar, komandante koji striktno izvršavaju naređenja GŠ SVK. Ima sigurno i nevaljalih pojedinaca. Puk. Lešić je izveo brzopleto i bez pitanja akciju. Stanje u vojsci nam je pod kontrolom. Ima još lokalnih moćnika, ali se sa njima nosimo. Pitanje šverca i njegova geneza je dosta složena. Ono što mi imamo ne bi bilo dovoljno za šverc sa 5. Korpusom. Kada bi se zatvorio most na Glini i kod Dvora brzo bi se smanjio šverc. (Na karti pokazuje švercerske kanale). Na delu Ličko-Kordunaškom smo sprečili šverc. Imamo ga još na Vrnograču. Nemoguće je sprečiti šverc kada dođu šleperi iz Sombora ili Šapca. Što se tiče smena to neka se kroz demografsku strukturu obavi u Skupštini RSK.

* Što se tiče operacije ja sam za to da se odluka donese na Vrhovnom savetu odbrane. Sada postoji politička odluka i mi imamo varijantu br. 2 za koju nemamo snage. Lički korpus ima 6000 vojnika koji ne mogu zatvoriti granicu.

Milošević:

– Na prostoru CK (Cazinske krajine) imamo Muslimana koji hoće da se bore protiv AI (Alije Izetbegovića) – to trebamo iskoristiti.

J. Stanišić:

– Mi imamo ideju, da ako ste saglasni, konsolidujemo FA i njegovu vojsku.

– Mi to ne možemo bez pomoći vojske Jugoslavije.

– Mi možemo oformiti jed. (jedinicu) ranga bataljona, pomoći u artiljeriji, radio izviđanjem...

– Naša je prednost što bi mogli oformiti ubitačan bataljon od 700-800 ljudi, mogli bi da uvojničimo Fikretovu vojsku, mogli bi to uraditi uz pomoć VJ. Nama trebaju šatori, nafta, hrana (vlada RSK), a VJ da nas pomogne u ljudstvu, municiji, neko oklopno vozilo, prešli bi odavde sa ljudstvom, formirali bi komandu, ušli bi sa našim konvojima i tada bi mogli na licu mesta proceniti šta da uradimo... Porastao bi moral... Moramo raditi zajedno bez ikakve surevnjivosti. Naš cilj je da uđemo u Kladušu, da uspostavimo Fikreta i izađemo na pozicije sa kojih bi se on branio, ukopao i slično.

* Milošević:

– Celu stvar treba posmatrati u razvijenoj situaciji i napada H (hrvatskih) snaga, jer bi 5. Korpus ozbiljno ugrozio odbranu Krajine. Mislim da možemo napraviti plan, s tim da ti Momo (Perišić) vidiš šta bi mogli da im damo.

– Akcija mora da se isplanira i da se odluči.

* g. Perišić:

– Trebamo se orjentisati koju varijantu da usvojimo.

– 2000 + 4000 snaga ne mogu odraditi varijantu br. 1.

– Ja koliko znam ljudi iz RSK neće da ratuju. Ti Čeleketiću moraš više snaga da odvojiš.

– U 2 navrata smo dali Bori Mikeliću, nisam siguran da to nije otišlo 5. Korpusu za pare.

– Mi da prezentiramo Predsedniku odluku.

– RiK: Ovde treba imati jedinstvenu komandu – tu su 3 strukture.

JS (Jovica Stanišić): Da napravimo komandu, da preuzmemo odgovornost za kampove, da uspostavimo svoje veze.

SM (Slobodan Milošević): Težište je na delu Kladuše. Neka ovo preuzmu Jovičini ljudi.

Čeleketić: Upropastio je FA komandni kadar. Osnovno je da ih osposobi da uspostavimo komandni kadar, on ima (FA) ljude da im damo oružje. Oko Kladuše je paučina. Kod gen. Mladića je tvrdo...

– Nama je u interesu da se FA vrati. Da se vrati Velkaton (Abdićev radio u velikoj Kladuši)...

– Demonstrativno ići sa zapada...

gen. Mladić:

– Objasnio sam da nam je osnovni cilj razbiti 5. Korpus i izbaciti ga iz daljeg toka rata.

SM (Slobodan Milošević):

– Mladićeve snage su spremne, to je normalna vojska, Čeleketićeve snage su spremne. Nespremne su FA snage. Dolaskom snaga JS (Jovice Stanišića) (Mladić na ovom mjestu stavlja znak pitanja) spremne su i snage FA.

– Operacija treba početi sa spremnošću snaga FA. Za tu radnju treba logistička podrška FA. (?? – Mladić ponovo stavlja znak pitanja)

– Kada se to vidi, kada se izvrši smotra onda se njima može dati primeren zadatak.

– Ovo je dobro rekao gen. Mladić ili početi i završiti operaciju ili je ne počinjati.

– Ako onesposobimo 5. K pada kompletan M (muslimanski) prestiž.

– Odmah početi posao da se osposobi i opremi Severna grupacija.

JS (Jovica Stanišić): – Nama treba najmanje 10 dana Treba se uvesti red i čistka u snagama FA.

g. Perišić: obraća se Miloševiću.

– Da mi odobrite sredstva.

Gen. Mladić:

– Meni hitno treba 200-300 tona goriva i 7-10 miliona metaka za ovu operaciju.

JS (Jovica Stanišić): Formiranje K-de (komande) – treba ići naš (Franko) Simatović, nešto bi ljudi uzeo iz BL (Banja Luke), ima ljudi koji bi išli sa nama...

Odvojene i podvučene beleške

* Čeleketić je izrazito protiv toga. Zašto?? Da se naše snage (VRS) angažuju iz njihove zone! Zašto? Ill

JS (Jovica Stanišić) se zalaže za zajedničku k-du njihovu (RSK + JS) a da JS koordinira dejstva.

JS: Naša artiljerija – raketni sistemi to su sve oficiri – treba ih angažovati. Ja ću pokupiti s koca i s konopca ljude, tražiću da ih plati FA. Na moju primedbu da nema FA čime da ih plati, on kaže ne sikirajte se Vi zato.

SM (Slobodan Milošević): Dok se jedinstveno radilo na vojnom i pol. planu imali smo uspeha. Ja se nadam da će to biti jedinstvena vojska. Neke lokalne će mo lečiti.

– Tamo je sada trula daska Babić, on je sada trenutno dobar, ali se može promeniti. Mikelić je dobar za privredu uz sve slabosti. Martić ispoljava samovolju. Nikakve lokalne samouprave se neće dozvoliti.

– Rukovodstvo u Krajini mora da se homogenizuje, nikakvu samovolju nećemo tolerisati, rekao sam to Martiću i Mikeliću.

JS (Jovica Stanišić): obraća se Čeleketiću: Možda nećete prepoznati stav DB (Državne bezbednosti) prema Martiću, on je zaslepljen sukobom, kod njega je opasno što hoće da napravi vojnu policiju, ide na oficire. Hoće secesiju. Molim Vas za razumevanje. (Ilija) Prijić namerno ide na svađanje Brace (Kertesa) sa Martićem. –

SM (Slobodan Milošević): Mi ćemo zbog slabosti rukovodstava ići isključivo linijom vojske. – Ja sam sa Ovenom i Statel. (Stoltenbergom) napravio tajni plan kako da snabdijemo RSK. Martiću je važnija stvar Prijića nego rad Skupštine...

– Oni su se 10 puta svađali i mirili sa Jovicom...

– Martić je slaba ličnost, na njega svak utiče...

(...) Završeno u 13.20 –


Posle sastanka

JS (Jovica Stanišić): u avgustu smo poslali gen. Mladiću 7 šlepera municije i neka – dan bez znanja predsednika. Vaš gen. Perišiću nač. Bezbednosti je poslao o tome belešku Predsedniku, ako je to uradio bez Vašeg naređenja, on neće nikada ući u moju kancelariju.

 

 

Evo kako razgovaraju celni ljudi tadasnje Jugoslavije .  Sad treba usporediti razgovor sa pocetka ove teme . Jel moguce da svi sve znaju a, svi sve lazu ?

Share this post


Link to post

Banija... na ovo prvo gdje ima dima ima i vatre .

 

Na ovo drugo sto se tice zarobljenih , ovo je snimano na Manjaci .  Sto znaci da su prevezeni tamo . jel se ima bilo kakva informacija iz 1994 . dok su ovi zarobljeni bili tamo .

jel ima informacija jesu razmjenjeni . Ako nisu razmjenjeni gdje su ? 

Share this post


Link to post
1 hour ago, Duh_Prerije said:

 

Na ovo drugo sto se tice zarobljenih , ovo je snimano na Manjaci .  Sto znaci da su prevezeni tamo . jel se ima bilo kakva informacija iz 1994 . dok su ovi zarobljeni bili tamo .

jel ima informacija jesu razmjenjeni . Ako nisu razmjenjeni gdje su ? 

Pretpostavljam da su razmijenjeni,jer da su ih htijeli ubit ne bi ih vodili na Manjacu i snimali.

A lijepo je vidjet balije kako svi u glas vicu bosna je srpska.;D 

Nesto im se nije klicalo "alahu ekser",prosla ih volja za tim poklicom.;D

Share this post


Link to post
7 hours ago, vucijaci said:

Čitam ovaj veliki tekst što je postavio Na Braniku Otadžbine, sve nešto, morali bi, trebali bi, mi smo jedna vojska, ovo ono, a nakon 3 dana ćorak.Mnogo je na ovom sastanku bilo foliranja i glumatanja. Kad bi neko mogao da pronadje i okači zapisnik sa čuvene sednice skupštine Republike Srpske održane u Sanskom Mostu aprila 1995.Kažu da je tamo sve prštalo i da je Mladić jasno razotkrio šta radi političko rukovodstvo i njihove šeme sa Hrvatima.

 

imam ja negdje transkripte iz Sane...i istina je da je Mladić sve skresao Raši i eliti u lice ....ali nikave vajde od toga....i sam ovaj sastanak u Dravaru a i onaj u Kninu bio je samo farsa....Mladić je na onom u Kninu indirektno sve rekao i označio krivce za ono što će uslijediti narednih dana....

Share this post


Link to post

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this