HRONIKA REPUBLIKE SRPSKE KRAJINE1989. GODINA


28.02. U Kninu održan srpski miting upozorenja
O1.04. U Osijeku eksplodirala bomba ispod prozora Dopisništva "Politike".
08.07. U Kistanjama održana Osnivačka skupština SKDa "Zora"
09.07. Na Dalmatinskom Kosovu, kod crkve Lazarice, obilježena 600-godišnjica Kosovske bitke. Po nalogu hrvatskih vlasti prekinut je kulturno umjetnički program. Uhapšeno je 20 Srba i sprovedeno u šibenski zatvor.
11.07.Uhapšen Jovan Opačić, predsjednik SKD_a "Zora", što je bio signal upozorenja za srpski narod.
25.11.0držana Druga osnivačka skupština SKD_a "Zora" u Plavnu. Tek poslije ove skupštine vlasti su dozvolile registraciju.1990. GODINA


04.0l.Predsjednik KUD "Zora" Jovan Opačić potpisao protestno pismo povodom fizičkog napada na književnika Zdravka Krstanovića.
07.01. Trojica maloljetnika li Šibeniku provalili u Pravoslavnu crkvu Presvete Bogorodice,
uzeli zastavu SPC i zapalili na Tvrđavi Sv. Ane.
13.01.U Topuskom formiran Inicijativni odbor za osnivanje SKUD "Sava Mrkalj."
15.01.Republički sekretarijat za pravosuđe i upravu SRH odobrio upis Srpskog kulturnog društva "ZORA" u registar društvenih organizacija.
22.01.Hrvatska i slovenačka delegacija napustile 14. Vanredni kongres SKJ
30.01.U Donjem Lapcu (Motel Kamensko), održan politički skup na kojem se razgovaralo o političkom organizovanju srpskog naroda. Skupom je rukovodio akademik Jovan Rašković. Zaključeno je da se osnuje politička stranka koja će biti povezana s nekom strankom u Srbiji opšte jugoslavenske orijentacije. Spomenuto je vezivanje za najavljenu Demokratsku stranku Srbije.
03.02.U Beogradu održana Osnivačka skupština Demokratske stranke Srbije.
11.02.U Vojniću održana Osnivačka skupština Jugoslavenske samostalne demokratske stranke. Za predsjednika je izabran mr Mile Dakić, za potpredsjednike: dr Milan Vujnović i ing. Mirko Zorić, za generalnog sekretara Vukašin Zorić.
15.02.0držan Zbor Srba u Karlovcu. Prilazi s Korduna su bili blokirani. Do sukoba i fizičkih obračuna došlo je u Cerovcu i na Slunjskim Brdima. Na Zboru su govorili: Miloš Vučković i Milić Knežević.
17.02.U Kninu formirana Srpska demokratska stranka. Za predsjednika je izabran akademik Jovan Rašković.
18.02.U Zagrebu osnovan ogranak Jugoslavenske samostalne demokratske stranke. Za predsjednika je izabran dr Milan Galogaža.
24.02.U Zagrebu, predsjednik HDZ-a dr Franjo Tuđman izjavio: "Nezavisna Država Hrvatska nije bila samo puka kvislinška tvorba i fašistički zločin, već i izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda".
26.02.U Srbu osnovan Mjesni odbor SDSa. Za predsjednika je izabran David Rastović
04.03.0držan miting srpskog naroda na Petrovoj gori. Govorili su: Dmitar Obradović, predsjednik SO Vrginmost, Dušan Pekić, general pukovnik Jandre Bjelivuk i Milka Kufrin, predstavnica SUBNORa Hrvatske.
07.03.U Rijeci održana osnivačka skupština Narodne radikalne stranke, kao ogranak iste
stranke u Beogradu, čiji je predsjednik Veljko Guberina. .
09.03.U Zagrebu u prostorijama Kulturno informativnog centra akademik Jovan Rašković predstavio Srpsku demokratsku stranku. Za predsjednika zagrebačkog ogranka SDSa izabran je advokat VladoIvković.
17.03.U Topuskom formirano SKUD "Sava Mrkalj". Govorili su Nebojša Devetak, Anđelko
Anušić, Jovan Radulović, Stanko Korać i drugi. Za predsjednika je izabran Mile Bosnić
Pokrenuta je inicijativa o izdavanju "Srpskog glasa".
l8.03.U Benkovcu, na Osnivačkoj skupštini HDZa, Boško Čubrilović uperio pištolj plašljivac u Dr Franju Tuđmana. Ovaj incident je zaoštrio međunacionalne odnose u Hrvatskoj.
24.03.U Glini osnovan Opštinski odbor SDSa. Za predsjednika je izabran Petar Kralj. Govorio je akademik Jovan Rašković.
25.03.Prethodne noći u Iloku nepoznate osobe oštetile 17 nadgrobnih srpskih spomenika.
31.03.Na zidovima pravoslavne crkve u Splitu osvanule parole: "Pravoslavni gubite se !" i " Kurvini sinovi".
10.04.U Kninu donesena Odluka o zaključivanju Dogovora o udruživanju opština dalmatinskog područja i osnivanju Koordinacije, što je značilo početak srpskog autonomnog organizovanja
20.04.U Kninu održan predizborni miting komunista i socijalista na kojem je govorio
Borislav Mikelić, član CK SKJe.
22.04.0držan prvi krug višestranačkih izbora u Hrvatskoj. Najveći broj glasova dobiva HDZ. U Kninu SDS osvaja 83% glasova za odbornička mjesta i 3 poslanička mjesta u Saboru Hrvatske (Jovan Opačić, Dušan Zelenbaba i Radoslav Tanjga).
06.05.0držan drugi krug višestranačkih izbora u Hrvatskoj. Pobijedila je antisrpski opredeljena HDZ, na čelu s dr Franjom Tudmanom, koja je osvojila 41,5% glasova.
18.05.U Benkovcu izboden nožem Miroslav Mlinar, predsjednik Mjesnog odbora SDS, poslije čega su zamrznuti odnosi sa Saborom Hrvatske.
Na godišnjoj skupštini "Solidarnosti" u Beogradu Vuk Drašković izjavio: "Još jednom apelujemo na razum Hrvata i pozivamo ih da se uljude".
06.06.S0 Knin donijela Odluku o pokretanju inicijative za formiranje Zajednice opština Sjeverne Dalmacije i Like.
10.06.U Vukovaru osnovan Opštinski odbor SDSa. Govorio je dr Jovan Rašković.
27.06.S0 Knin donijela Odluku o formiranju Zajednice opština Sjeverne Dalmacije i Like.
01.07. Na Dalmatinskom Kosovu, kod crkve Lazarice, proglašena Zajednica opština Sjeverne Dalmacije i Like.
03.07. Radnici SUPa Knin poslali protestno pismo Saveznom i Republičkom SUPu da ne prihvataju "šahovnicu" za svoj simbol.
Privremeno predsjedništvo ZO Sjeverne Dalmacije i Like uputilo poziv svim opštinama u kojima je većinsko srpsko stanovništvo da se priključe ZO Like i Dalmacije.
05.07.U Knin došli predstavnici SUPa Šibenik da "urazume" miliciju da moraju prihvatiti "šahovnicu". Narod i radnici SUPa Knin. na čelu s Milanom Martićem, održavaju miting podrške svojoj miliciji, oko zgrade Stanice javne bezbjednosti. Odlučeno je da se odbace svi pritisci uvođenja srbofobične simbolike u Kninu.
14.07.Počeli "Dani srpske kulture u Kninskoj Krajini", koji su trajali do 28. jula. Na Kninskoj tvrđavi je posebno zapažen govor Matije Bećkovića.
25.07.U Srbu održan Veliki srpski sabor na kojem su govorili: akademik Jovan Rašković, Jovan Opačić, mr Mile Dakić i dr Milan Babić. Usvojena je Deklaracija o.suverenosti i autonomiji srpskog naroda i Odluka o formiranju Srpskog nacionalnog vijeća.
Sabor Hrvatske donio Odluku da "šahovnica" postaje državni simbol Republike Hrvatske. Ovo je izazvalo nezadovoljstvo srpskog naroda jer su pod tim simbolom u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske klana srpska djeca i srpsko civilno stanovništvo.
27.07.U Okučanima održana Osnivačka skupština SDSa.
08.08.Skupština SFRJ usvojila amandmane na Ustav po kojima se uvodi višestranački sistem. 10.08.U Vinkovcima Molotovljevim koktelom zapaljena knjižara Branke Erić.
l3.08.Predsjednik Predsjedništva SFRJ Borisav Jović primio delegaciju Srba iz Knina u kojoj su bili Milan Babić, David Rastović i Bogoljub Popović.
I7.08.MUP Hrvatske poslao policajce u više srpskih opština Sjeverne Dalmacije i Like s ciljem da oduzmu oružje rezervnog sastava milicije i onemoguće pripreme i sprovođenje prvog srpskog plebiscita. Srbi su odgovorili podizanjem barikada.
Predsjednik SO Knin dr Milan Babić proglasio ratno stanje, zbog učestalih hrvatskih napada na srpski narod i zavođenja državnog terora.
24.08.Za člana Predsjedništva SFRJ iz Hrvatske izabran, umjesto Stipe Šuvara, Stjepan Mesić. 27.09.Počeli srpski nemiri na Baniji zbog pokušaja dislokacije naoružanja teritorijalne odbrane iz milicijskih stanica. Specijalne jedinice MUPa Hrvatske hapse 360 Srba. Srbi Petrinje se sklanjaju u kasarnu JNA. Dramatični događaji su trajali do 30. septembra. 30.09.Srpsko nacionalno vijeće, na osnovu plebiscita, proglasilo srpsku autonomiju.
03.10.Blokirani su svi cestovni prilazi prema Kninu, a obustavljen je i željeznički saobraćaj.
22.10.Jugoslavenska samostalna demokratska stranka podnijela tužbu Raselovom sudu protiv Republike Hrvatske i njenog vrhovništva zbog priprema genocida nad srpskim narodom u Hrvatskoj.
U oktobru održan sastanak u manastiru Krupi, kod Obrovca. Učestvovali su predstavnici TO Obrovca, Knina, Benkovca, Donjeg Lapca, Gračaca i predstavnici SDSa. Predloženo je formiranje vlastite krajiške oružane sile, čemu su se suprotstavili Milan Babić i Pero Štikovac.
20.12.Skupština opštine Vojnić usvojila Zaključak o neprihvaćanju Nacrta Ustava Republike Hrvatske u kojem srpski narod gubi istorijsku poziciju političkog naroda.
21.12.Srpsko nacionalno vijeće i Privremeno predsjedništvo Zajednice opština Sjeverne Dalmacije i Like usvojili Statut SAO Krajine i proglasili Srpsku Autonomnu Oblast Krajinu.
22.12.Hrvatski sabor u Zagrebu usvojio Ustav kojim je srpski narod u Hrvatskoj stavljen u poziciju nacionalne manjine.
26.12.Skupština Slovenije proglasila samostalnost ove republike.
Statut SAO Krajine usvojile SO: Knin, D.Lapac, Gračac,Obrovac,Benkovac, Korenica i Vojnić.

 


1991. GODINA


04.01 .Izvršno vijeće SAO Krajine formiralo SUP Krajine. Za sekretara je imenovan Milan Martić. U Zagrebu osnovano Vijeće za zaštitu ustavnog poretka RH u kojeg su imenovani: Josip Manolić, Stjepan Mesić, Žarko Domljan, Milan Ramljak, Franjo Gregorić, Martin Špegelj, Josip Boljkovac, Franjo Golem i Hrvoje Šarinić.
Simo Rajić podnio ostavku na funkcije: potpredsjednika Sabora, predsjednika Saborskog odbora za pravosuđe i upravu i zastupnika u Saboru Hrvatske.
07.01. U Šidskim Banovcima formirano Srpsko nacionalno vijeće za Slavoniju, Baranju i Zapadni Srem.
08.01. Predsjednik SAO Krajine dr Milan Babić obavijestio Sabor i Vladu Hrvatske da predstavnici opština SAO Krajine neće dolaziti u Zagreb.
09.01. Predsjedništvo SFRJ donijelo Odluku kojom se naređuje rasformiranje svih paravojnih formacija u Jugoslaviji. Hrvatska i Slovenija odbile sprovođenje ove odluke.
10.01.Predsjednik Izvršnog vijeća opštine Glina i predsjednik SO Kostajnica razgovarali u Zagrebu, suprotno stavovima predsjednika SAO Krajine.
Srpsko nacionalno vijeće i Izvršno vijeće SAO Krajine podržali Naredbu Predsjedništva SFRJ o razoružanju svih paravojnih formacija.
12.01.U Titogradu osnovano Udruženje Srba iz Hrvatske. Za predsjednika je izabran Velimir Radinović. Skup je pozdravio u ime CK SK Crne Gore Drago Šofran izjavivši: "Bilo šta da se dogodi, Knin nije bio niti će biti sam".
Povodom hapšenja petorice građana srpske nacionalnosti u Karinu, Izvršno vijeće i Predsjedništvo SO Obrovac zatražili zaštitu od JNA.
Opštinski odbor SDS Karlovac uputio javni protest povodom napada na člana SDSa Iliju Šaulu. Počela koncentracija hrvatske policije na granicama SAO Krajine. Mjestimično je došlo do otvaranja vatre između hrvatske policije i srpskih seoskih straža.
17.0 1. Ustavni sud Jugoslavije osporio Odluku Vlade Republike Hrvatske o plaćanju posebnih taksa na imovinu građana koji žive u Srbiji.
MUP Hrvatske formulisao stav da svi policajci potpišu posebnu izjavu ako žele dobiti lični dohodak. To je bio način masovnog otpuštanja s posla za policajce srpske nacionalnosti. U 01 sat počeo rat između SAD i Iraka vazdušnim napadom SAD.
U Obrovcu održan srpski protesni miting na kojem je govorio akademik Jovan Rašković i upozorio da : "Prijetnje i hapšenja Srba nisu osnova za zajednički život"
U Šibeniku uhapšena ekipa RTV Beograd (Krste Bijelić, Tefik Zujović i Damjan Popadić). Uhapšeni su i trojica advokata: Radomir Kužet, Milan Dupor i Savo Štrbac.
U Vukovaru se sastali ministri unutrašnjih poslova Hrvatske i Srbije: Josip Boljkovac i Radmilo Bogdanović.
19.01.Dobrica Ćosić izjavio u Kruševcu: "Ideja o konfederaciji Jugoslavije je vulgarno i političko lukavstvo"
21.01. U nekim selima Korduna izvršen referendum za izdvajanje srpskih sela iz opština Karlovac i Duga Resa.
Stanovnici Okučana se izdvojili referendumom iz sastava opštine Nova Gradiška i pripojili opštini Pakrac.
22.01..Bezbjednosni organi JNA uhapsili Đuru Dečaka zbog ilegalnog uvoza oružja u Hrvatsku. U Beogradu vođeni razgovori između Slobodana Miloševića i Alije Izetbegovića. Istaknuta
je puna saglasnost da se sačuva Jugoslavija.
23.01.Savezni sekretarijat za narodnu odbranu izdao saopštenje da će JNA razoružati sve paravojne formacije, ako to odmah ne učine vlasti u Hrvatskoj.
Predsjednik Srbije Slobodan Milošević u Beogradu razgovarao s predsjednikom i potpredsjednikom Srpskog nacionalnog vijeća dr Milanom Babićem i mr Milom Dakićem. 24.01.Vojne vlasti uhapsile veći broj lica li Hrvatskoj koja su osumnjičena da su naoružavali paravojne formacije u Hrvatskoj.
U Beogradu razgovarale delegacije Srbije i Slovenije na čelu sa Slobodanom Miloševićem i Milanom Kučanom.
Predsjednik Hrvatske dr Franjo Tuđman izjavio na sjednici Hrvatske vlade da će Sabor suspendovati sve savezne propise.
25.01.Predsjedništvo SFRJ izdalo saopštenje o obaveznoj demobilizaciji rezervnog sastava milicije u Hrvatskoj. Istog dana je emitovan film o ilegalnom uvozu oružja u Hrvatsku pod vodstvom Martina Špegelja, ministra odbrane Republike Hrvatske.
Sobranje Makedonije usvojilo Deklaraciju o nezavisnosti Republike Makedonije.
U Beogradu razgovarale delegacije Hrvatske i Srbije, koje su predvodili dr Franjo Tuđman i Slobodan Milošević.
U Sarajevu razgovarale delegacije Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koje su predvodili Alija Izetbegović i Momir Bulatović.
Srpsko nacionalno vijeće Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema uputilo zahtjev i podršku Slobodanu Miloševiću da svi Srbi ostanu u jednoj državi.
26.01.U Borovu Naselju pronađen mrtav krunski svjedok o ilegalnom uvozu oružja u Hrvatsku, Zvonko Ostojić, koji je u filmskoj emisiji teško optužio HDZ I Martina Špegelja. Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća dr Milan Babić izjavio da je kapitulirala lažna demokratska politika HDZa.
Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Josip Boljkovac izjavio: "Mi ćemo upotrebiti sva sredstva i oružje i Srbi više nikada u Hrvatskoj neće biti ono što su bili dok bude nas". 28.01.Martin Špegelj izjavio da Hrvatska neće sprovesti Odluku Predsjedništva SFRJ od 9.
1. 1991. godine. .
30.01.U Ljubljani razgovarale delegacije Crne Gore i Slovenije koje su predvodili Momir Bulatović i Milan Kučan.
Alija Izetbegović izjavio u Sarajevu, da ako se izdvoje Slovenija i Hrvatska, da će organizovati referendum u Bosni i Hercegovini o izdvajanju ili ostajanju Bosne i Hercegovine u sastavu Jugoslavije.
31.01.Vojni sud u Zagrebu izdao nalog za privođenje Martina Špegelja zbog ilegalnog uvoza oružja.
Predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća dr Milan Babić izjavio u intervju u "Politici" da dok postoji HDZ da se politička kriza u Hrvatskoj ne može riješiti mirnim putem i da srpskohrvatski odnosi ne mogu biti u nadležnosti MUPa Hrvatske.
U Splitu najavljeno formiranje "Ustaške mladeži". Radnik Splitskog brodogradilišta Velimir Ronkulin izjavio: "Došlo je vrijeme da se skine hipoteka zločinstva sa imena ustaša". Stranka demokratskih promjena u Zagrebu dala saopštenje u kojem ističe da ne prihvata da
je Martin Špegelj politički odgovoran, a ako jeste da odgovara samo Hrvatskom saboru. Predsjednik Hrvatske vlade Josip Manolić izjavio da Martin Špegelj neće biti hapšen.
01.02.Jedanaest zastupnika Sabora Hrvatske srpske nacionalnosti: Dalmacije, Like, Korduna, Banije i Slavonije napustilo učešće u radu Sabora Hrvatske.
Predsjednik Predsjedništva SFRJ Borisav Jović uputio telegram Franji Tuđmanu u kojem kaže da će se "u sprovođenju Naredbe Predsjedništva Jugoslavije ići do kraja".
02.02.U Kninu održan protestni miting zbog ugroženosti srpskoga naroda u Hrvatskoj, pod naslovom" Za slogu i jedinstvo svih Srba", na kojem je prisustvovalo oko 20.000 ljudi. Govorili su: Jovan Opačić, Zdravko Zečević, Marko Atlagić, David Rastović, Velibor Matijašević, Mirko Rađen i Ljubica Šolaja.
03.02.U Gospiću održan protestni miting srpskoga naroda, pod naslovom: "Miting svih Srba Like i svijeta". Prisustvovalo je oko S.OOO ljudi. Govorili su: Rade Čubrilo i dr Nikola Varićak.

U opštini Vrginmost organiziran referendum o priključenju SAO Krajini.
U Lipiku održano zasijedanje Regionalne skupštine SDSa za područje Slavonije i Baranje ( 26 opština ).
04.02.U Karlovcu srpski stanovi, u toku protekle noći obilježeni krstićima, što je izazvalo srpski revolt i zabrinutost.
Republički sekretar za unutrašnje poslove Srbije Radmilo Bogdanović izjavio: " Srbija će voditi računa o svom narodu, ma gde živeo i radio".
05.02.Predsjednik Hrvatske dr Franjo Tuđman odgovorio na pismo Borisava Jovića u kojem kaže, da Martin Špegelj može odgovarati samo Vladi Hrvatske.
06.02.Predsjednik SDSa BiH dr Radovan Karadžić, na konferenciji za štampu izjavio: "Hrvatski državotvorci izgleda ne mogu da zamisle svoju državu bez genocida".
06.02.Vojo Nenadić uložio sredstva s Jugopetrolom i preuzeo benzinsku pumpu u Kninu.
08.02.U Beogradu zasjedalo Predsjedništvo Jugoslavije. Predstavnik Hrvatske nije doputovao, a predstavnik Slovenije napustio sjednicu. Milošević je izjavio: "O Jugoslaviji treba da odlučuju oni koji u njoj žele da ostanu, a ne oni koji hoće da je napuste".
10.02.0bjavljena vijest da Vatikan namjerava dati Hrvatskoj kredit od 4 milijarde dolara da pomogne HDZ i raspad Jugoslavije.
11.02.U Kninu odlučeno da će se mijenjati imena ulica. Predloženo je da se glavna Ulica maršala Tita zove Ulica kralja Petra Prvog Oslobodioca.
12.02.MUP Hrvatske pokušao uspostaviti milicijsku stanicu na Plitvicama, alije u tome spriječen.
15.02.Redarstvenici Hrvatske okupirali Plitvice. Sekretar SUPa Krajine Milan Martić zatražio da odmah napuste područje Korenice. To je zatražilo i Predsjedništvo Jugoslavije, pa su se redarstvenici povukli.
16.02.U Donjem Lapcu usvojena Deklaracija o položaju i pravima srpskog naroda u Hrvatskoj.
17.02.Karlovac blokirala hrvatska policija u kojem je trebalo održati protestni miting srpskog naroda.
18.02.Predsjednik i sekretar SDSa u Karlovcu, Momir Lazić i Nikola Vučinić privedeni u
stanicu policije na informativni razgovor. .
19.02.U Kninu održan miting na kojem je govorio akademik Jovan Rašković.
21.02. Sabor Hrvatske donio Odluku da savezni zakoni ne važe u Hrvatskoj.
U Zagrebu počelo zasijedanje Sabora Hrvatske na kojem su suspendovani svi savezni zakoni koji nisu u skladu s Hrvatskim ustavom.
25.02.Pred Komisijom za ljudska prava UN u Ženevi govorio predsjednik SAO Krajine dr Milan Babić.
26.02.Srpsko nacionalno vijeće Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema usvojilo Deklaraciju o suverenoj autonomiji srpskog naroda.
Vojni tužilac JNA podigao optužnicu protiv ministra odbrane Hrvatske Martina Špegelja za krivično djelo oružane pobune.
28.02.U Kninu, Srpsko nacionalno vijeće i Izvršno vijeće SAO Krajine usvojili Rezoluciju o razdruživanju Republike Hrvatske i SAO Krajine, koja ostaje u državi Jugoslaviji. Akademik Jovan Rašković iz Knina preselio za Beograd, gdje je izabran za direktora Naučno istraživačkog centra "Sv. Sava".
Na sjednici SO Knin vođena žestoka polemika o nazivu ulica. Donesena je i Odluka da se prekine s uplaćivanjem osnovnog poreza na promet Republici Hrvatskoj.
Skupština opštine Kostajnica smijenila predsjednika Vinka Miočevića i predsjednika Izvršnog vijeća Nikolu Rajčića
Jovan Opačić izjavio u Kninu: "Demokratija, koja se pravi samo za jedan narod i to na račun drugih naroda, nije ništa drugo nego fašizam".
Održan zbor Srba u Plaškom, na kojem je rečeno: "Nećemo šahovnicu na srpskoj glavi". Govorili su Nikola Medaković i Miloš Vučelić. Donesena je Odluka o izdvajanju Mjesne zajednice Plaški iz sastava opštine Ogulin i priključenju SAO Krajini.
0l.03.Predsjednik SAO Krajine dr Milan Babić održao konferenciju za štampu u Međunarodnom
pres centu Beograd. Izjavio je da srpski narod SAO Krajine želi ostati u Jugoslaviji i da nema sukoba s akademikom Jovanom Raškovićem.
Na konferenciji za štampu u Novom Sadu predstavnici SNV Slavonije; Baranje i Zapadnog Srema objelodanili Deklaraciju o proglašenju SAO Krajine Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema. Istaknuto je da u koliko prestane postojati Jugoslavija ili ako se preobrazi u skup zajedničkih država, da će srpska autonomija ući u sastav matične države srpskog naroda.
Predsjednik SDSa akademik Jovan Rašković izjavio da nije bio na proglašenju razdruživanja SAO Krajine i Hrvatske, ali da to pozdravlja i da je u Kninu bio sa srcem. Dodao je da bi Krajina mogla imati velike neprijatnosti, čak dotle da oružjem brani svoj suverenitet.
02.03.Sukob hrvatske policije i srpskog naroda u Pakracu. Zbog nasilja održane su brojne demonstracije u srpskim opštinama, a posebno u Pakracu i Dvoru na Uni. Istoga dana u Pakrac su ušle i jedinice JNA, a intrevenisalo je i Predsjedništvo Jugoslavije. Mupovci su se povukli, ali su ostavili pustoš u zgradi SO Pakrac i u Vladičinom dvoru.
03.03.Na Ušću, u Beogradu održan miting za mir i slobodan život. Otvorio ga je dr Mihajlo Milojević. Govorili su: Gordana Rujević, Dušan Matković, Radovan Pankov i Antonije Isaković.
U hrvatskom selu Kijevo, kod Knina hrvatski civili napali automobil u kojem su bili predsjednik Izvršnog vijeća SO Knin, Veljko Popović i predsjednik Vijeća udruženog rada Nebojša Mandinić.
U Karlovcu, kristalna dvorana Hotela Korana, održan javni protestni skup srpskih intelektualaca iz Banije, Korduna, Gorskog kotara i Bele Krajine. Govorilo se o položaju srpskog naroda kroz istoriju u Hrvatskoj i u novonastalim okolnostima. Uvodno su govorili: Uroš Funduk, Jovo Bižić, Jovica Radojčić, Janko Veselinović i drugi.
04.03.U Pakracu boravili članovi Predsjeništva SFRJ: Stipe Mesić, Nenad Bućin i Bogić Bogićević. Bili su prisutni: savezni sekretar za unutrašnje poslove Petar Gračanin, ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Josip Boljkovac i načelnik Štaba 5. vojne oblasti general potpukovnik Praščević.
Borci l.hrvatskog korpusa NOV u Zagrebu održali skup (oko 500 prisutnih) na kojem su istakli da niko nema pravo na rasprodaju Jugoslavije.
O5.03.Policija SAO Krajine uklonila barikade koje su postavili Hrvati sela Kijeva.
U Karlovcu boravio američki konzul Majki Ainik. Vodio je razgovore s predstavnicima HDZa i SDSa.
Hrvatski specijalci zaposjeli most na rijeci Savi kod Jasenovca.
06.03.U Zagrebu Franjo Tuđman najavio formiranje Odreda narodne zaštite.
06.03.Predsjednik Hrvatske vlade Josip Manolić uputio protestnu notu predsjedniku Srpske vlade u kojoj se odbacuju stavovi vlade Srbije o događajima u Pakracu.
Uspostavljena direktna autobusna linija Janjevo - Zagreb kojom mladi Janjevci odlaze u redove MUPa Hrvatske.
Predsjednik Hrvatske stranke prava Dobroslav Paraga dostavio službeni zahtjev Saboru Hrvatske da se posmrtni ostaci dr. Ante Pavelića prenesu iz Madrida u Zagreb.
07.03. Noću 6. na 7. marta u Daruvaru eksplozivom raznesen kiosk "Politike".
Forum Srba Bele krajine, Gorskog kotara, Korduna, Banije, Pokuplja i Žumberka istakao da Vojna krajina nikada nije bila hrvatska zemlja.
U Splitu formirana stranka Nezavisna Država Hrvatska.
11.03.Patrijarh Pavle posjetio Pakrac.
14.03.Predsjedništvo SFRJe, poslije trodnevne rasprave nije usvojilo, Prijedlog Štaba vrhovne komande JNA o podizanju borbene gotovosti JNAe. Protiv su glasali: Janez Drnovšek, Vasil Tupurkovski , Stjepan Mesić i Bogić Bogićević. Time je Jugoslavija gurnuta u kaos međunacionalnog i vjerskog rata.
Masovno okupljanje naroda oko zgrade SO Vrginmost Narod, predvođen s SDS-om traži smjenu predsjednika Dmitra Obradovića i zabranu unošenja šahovnice na područje opštine Vrginmost.
Delegacija SDSa Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema pregovarala s Franjom Tuđmanom u Zagrebu.
I5.03.Predsjednik SO Sinj Jerko Vukas razgovarao u Kninu s Milanom Babićem.
U Kostajnici izabran predsjednik SO Vaso Obrenović.
16.03.U Gračacu formiran SDS Krajine, čime je akademik Jovan Rašković i formalno prestao biti glavnim liderom SDS na području SAO Krajine, kojeg je formirao Nenad Bućin podnio ostavku na članstvo u Predsjedništvu Jugoslavije zbog nemirenja s procesima svjesne razgradnje Jugoslavije. Istoga dana ostavke su podnijeli Borisav Jović i Jugoslav Kostić. Oni su izjavili da više ne žele učestvovati u radu Predsjedništva SFRJ.
U Zagrebu održan miting protiv svađa i podjela. Govorila je Miljana Jakelić, predsjednica 10 SK PJ.
16.03.Član Predsjedništva SFRJ Stipe Mesić izjavio "Ova zemlja mora biti savez suverenih država."
17.03.Prosvjetni radnici SAO Krajine u Kninu zaključili daje zvanični jezik u SAO Krajini srpskohrvatski.
U Zagrebu održan 1. kongres Socijal demokratske stranke Hrvatske na kojem je zaključeno da ova stranka podržava otcjepljenje od Jugoslavije.
Predsjednik SDS BiH dr Radovan Karadžić izjavio: Vrijeme je da se svi Srbi i sve srpske stranke ujedine na poslu spašavanja srpske budućnosti.
18.03.Skupština opštine Knin, na osnovu Rezolucije o razdruživanju Republike Hrvatske i SAO Krajine, koju su donijeli Srpsko nacionalno vijeće i Izvršno vijeće SAO Krajine, donijela Odluku o primjeni zakona i drugih propisa na području SAO Krajine. Odlukom je precizirano da se u SAO Krajini primjenjuju zakoni i propisi savezne države i SAO Krajine. Na istom zasijedanju je donesena i Odluka o odvajanju od Republike Hrvatske.
Na konferenciji za štampu SPS u Beogradu, akademik Mihajlo Marković i Vladimir Štambuk istakli, da je Srbija za modernu federaciju.
Na vanrednoj sjednici SO Knin, dr Milan Babić izjavio, da će SAO Krajina priznati Republiku Hrvatsku, ako ona prizna SAO Krajinu.
Srpsko nacionalno vijeće za Slavoniju, Baranju i Zapadni Srem najavilo razdruživanje s Republikom Hrvatskom.
09.03.Sve opštine SAO Krajine potvrđuju Rezoluciju o razdruživanju s Republikom Hrvatskom.
General Stevan Mirković u Prokuplju izjavio da u Jugoslaviji neće biti građanskog rata.
20.03.Na vanrednim sjednicama SO Benkovac i Obrovac usvojene su odluke o izdvajanju
iz sastava Hrvatske. Rečeno je: Narod Krajine koristi prirodno pravo na samoopredeljenje kao akt samozaštite i odgovornosti prema sebi i zemlji u kojoj živi.
Na inicijativu SKD Prosvjeta u Zagrebu ponovo osnovan Privrednik koji je prestao radom 1947. godine. Zaključeno da će mu biti osnovni zadatak da objedini kapital Srba u Hrvatskoj i da ga plasira u razvoj srpskih nerazvijenih krajeva.
21.03.Na konferenciji za štampu u Kninu dr Milan Babić rekao da će Srbi Krajine ići svojim putem. Babić je kritikovao Vuka Draškovića rekavši: "Izjavom daje izdvajanje Krajine opasan i nepromišljen potez Vuk Drašković je još jednom pokazao lažno srboljublje i od SPO ćemo tražiti da se izjasni o izjavi svoga lidera".
23.03.S0 Vojnić donijela Odluku o izdvajanju iz sastava Hrvatske.
26.03.Evropska zajednica objavila Deklaraciju u kojoj je rečeno da "Ujedinjena i demokratska Jugoslavija" ima najbolje šanse da se integriše u Evropu.
U Zagrebu, američki parlamentarci, koji su došli u organizaciji Helsinške komisije za ljudska prava, razgovarali s predstavnicima Srba iz Hrvatske. S američke strane bili su: Denis Dekosini, Helen Delić Bentli, Robert Doran, Bob Maks Even, Bil Ričardson i Kej Šo. Srpsku stranu su zastupali predstavnici SDSa. akademik Jovan Rašković, Lazar Macura, Petar Džakula, Ilija Sašić i Milan Vujnović, predstavnici JSDSa: mr Mile Dakić, potpredsjednik SNV SAO Krajine i Vukašin Zorić, generalni sekretar JSDS, kao i dvojica intelektualaca iz Zagreba: Simo Rajić i dr Drago Roksandić.
U Zagrebu završena istraga protov Željka Ražnjatovića Arkana, Dušana Bandića, Zorana Stefanovića i Dušana Carića, koje optužnica tereti za za pripreme oružane pobune u Hrvatskoj.
Kraj rudarskog okna u Modrinom Selu, kod Knina, eksplodiralo 500 kg dinamita, što je nanijelo veliku štetu okolnim selima.
Skupština opštine Dvor na Uni donijela Odluku o izdvajanju iz Republike Hrvatske.
27.03.U Kninu boravio ministar za Srbe van Srbije Stanko Cvijan Predsjednik SAO Krajine dr Milan Babić uputio otvoreno pismo dr Franji Tuđmanu, u kojem kaže da je veoma iznenađen, da kao domaćin sastanka u Splitu nije pozvao predsjednika SAO Krajine.
28.03.U Splitu održan prvi od šest najavljenih sastanaka predsjednika jugoslavenskih republika. Uoči sastanka učesnici su dali kratke izjave: Milošević: "Dogovor, ali ni na čiju štetu", Tuđman: "Samo konfederacija ili miran razlaz", Bulatović: "Split- početak raspleta", Kučan: "Ubrzati postupke u razdruživanju", Izetbegović: "Jugoslavija može opstati bez Slovenije, ali ne bez Hrvatske", Gligorov: "Izbjegavati oštre i jednostrane ocjene"
U Novoj Pazovi održan zbor podrške otcjepljenju SAO KIajine. Govorili su Jovan Rašković, Mirko Jović, Milan Paroški i Miroljub Pavlović. Rašković je rekao: "Stvaranje SAO Krajine je gromobran koji i dalje stoji i pod kojim se Srbi lagodno i zaštićeno osjećaju ".
29.03.Skupština opštine Knin donijela zaključak da se u posjetu Knina pozove predsjednik Srbije Slobodan Milošević.
31.03.Specijalci MUPa Hrvatske napali srpske položaje na Plitvicama, što se može smatrati početkom hrvatsko srpskog rata.
Donesena Odluka u Borovu Selu o prisajedinjenju: Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema Republici Srbiji.
02.04.lzvršno vijeće SAO Krajine donijelo Odluku o prisajedinjenju SAO Krajine Republici Srbiji i o raspisivanju referenduma.
06.04.Specijalci MUPa Hrvatske ponovili napad na srpski Pakrac.
12.04.lzvršno vijeće SAO Krajine raspisalo referendum srpskog naroda za 12. maj za prisajedinjene Srbiji.
16.04.Sastanak Milošević - Tuđman u Karađorđevu, gdje se razgovaralo o specijalnim temama nedostupnim za javnost.
17.04.Skupština opštine Knin, donijela Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o sprovođenju Statuta SAO Krajine.
30.04.U Kninu održana konstituirajuća sjednica Skupštine SAO Krajine. Za predsjednika je izabran poslanik iz Gline Velibor Matijašević.
02.05.Srbi Borova Sela odbili napad specijalaca MUPa Hrvatske. Poginulo je 13 hrvatskih specijalaca.
Ubijen komandir hrvatske policijske stanice u Polači (Benkovac) Franko Lisica iz Bibinja.
03.05. Hrvatske vlasti uništile u ;Zadru oko 350 srpskih kuća i lokala, bila je to, tako zvana "kristalna noć"
05.05.Franjo Tuđman u Trogiru pozvao hrvatski narod na pobunu protiv JNA.
06.05.HDZ organizovao demnostracije protiv JNA u Splitu. Ubijen je vojnik Saša Gešovski, a slika davljenja vojnika Svetlanča Naceva obišla svijet.
HDZ počeo prikupljati potpise za uskraćivanje boravka članova SDS u Šibeniku: Jovanu Raškoviću, Branku Popoviću i Marku Dobrijeviću.
U tvornici elektrodai ferolegura u Šibeniku zatraženo da radnici srpske nacionalnosti potpišu dokumenat o lojalnosti Republici Hrvatskoj, što je izazvalo nezadovoljstvo i napuštanje posla.
09.05.Predsjedništvo SFRJ donijelo Odluku o postavljanju JNA između teritorije s većinskim srpskim stanovništvom i ostalih dijelova Hrvatske.
12.05.Sproveden referendum na području SAO Krajine o prisajedinjenju Republici Srbiji. 15.05.Stjepan Mesić nije izabran za predsjednika SFRJ.
19.05. U Hrvatskoj održan referendum o odcjepljenju Hrvatske od Jugoslavije.
28.05.Na stadionu NK "Zagreb" izvršena smotra Zbora narodne garde Hrvatske. Savezna država nije reagovala.
29.05.Skupština SAO Krajine izabrala prvu vladu SAO. Krajine na čelu s dr Milanom Babićem i proglasila Statut SAO Krajine.
01.06. "Vjesnik" objavljuje da je "slučaj Mlinar" režirao Jovan Rašković i da je Mlinar dobrovoljno glumio žrtvu koju kolju.
05.06.0rgani bezbednosti u Splitu uhapsili vinovnike zločina, davitelje Svetlanča Nanceva i ubice Saše Gešovskog.
17.06.Hrvatska stranka prava usvojila Lipanjsku povelju u kojoj se traži obnova Nezavisne države Hrvatske na cjelokupnom povijesnom i etničkom prostoru sa istočnim granicama Subotica - Zemun - Drina - Sandžak - Boka Kotorska.
21.06.Državni sekretar SAD Džejms Bejker na kraju posjete SFRJ izjavio da SAD podržavaju cjelovitu i demokratsku Jugoslaviju.
24.06. U Banja Luci potpisan Dogovor o privrednoj, političkoj i kulturnoj saradnji SAO Krajine i ZO Bosanske Krajine.
25.06.Hrvatska i Slovenija proglasile potpunu državnu nezavisnost.
26.06.Upad specijalaca MUPa Hrvatske u Glinu. Srpske snage izvršile napad na policijsku stanicu.
Savezno izvršno vijeće izdalo Naredbu o zabrani uspostavljanja republičkih graničnih prelaza unutar teritorija SFRJ. Savezni SUP i JNA su zaduženi za provedbu Naredbe. 27.06.Jedinice TO Slovenije napale jedinice i kasarne JNA. Počeo je kratkotrajan rat kojeg je JNA izgubila uz znatne žrtve.Skupština SAO Krajine dopunila Vladu na sjednici u Bosanskom Grahovu. Milan Martić je postavljen za minista odbrane što on nije prihvatio. To je početak stalnih nesporazuma između njega i Babića koji će prerasti u trajnu netrpeljivost i nesreću za RSK.
U Bosanskom Grahovu održana zajednička sjednica skupština SAO Krajine i Bosanske Krajine. Usvojena je deklaracija o ujedinjenju.
0l.07.Pod pritiskom Evropske zajednice Predsjedništvo SFRJ izabralo Stjepana Mesića za predsjednika SFRJ koji će na ovoj dužnosti biti do 5. decembra.
04.07.Hrvatske policijske snage, preko područja Vrginmosta ušle u Topusko.
06.07.Hrvatske oružane snage napale srpsko stanovništvo u Staroj Tenji.
11. 07.Željeznička pruga minirana na tri mjesta između Benkovca i Škabrinje.
18.07.Predsjedništvo SFRJ donijelo odluku o povlačenju JNA iz Slovenije.
22.07.Pokušaj hrvatskih snaga da okupiraju Plaški, ali su odbijene.
27.07.Srpske snage protjerale snage MUPa Hrvatske iz Gline.
01.08.Franjo Tuđman pozvao Hrvate da budu spremni na opšti rat. Otpočele su borbe u Dalju, Erdutu, Osijeku, Dardi, Vukovaru i Kruševu.
03.08.U Dalju srpske oružane snage izvršile masovni zločin nad civilnim stanovništvom.
04.08.Na Šarčevom raskršću, kod Kmjaka, nepoznata lica iz zasjede ubila trojicu hrvatskih policajaca, što je doprinjelo daljnjem zaoštravanju međunacionalnih odnosa.

17.08.Hrvatske snage napale Srbe u Mirkovcima.
20.08.Vlada SAO Krajine donijela Odluku da se uspostavi jedinstven sistem TO Krajine, kao dijela oružanih snaga SFRJ.
21.08. Tenkovske jedinice Kninskog korpusa stigle u neposrednu blizinu Zadra. Uslijedila je Naredba iz Beograda da se obustave daljnja napredovanja.Jedinice Novosadskog korpusa oslobodile Beli Manastir.
22.08.Hrvatske oružane snage izvršile genocid nad Srbima u Grubišnom Polju, Pakracu i Daruvaru.
Hrvatske oružane snage upale u sela opštine Caprag, na Baniji: Kinjačku, Bestrmu, Brđane i Čakale. Tom prilikom je ubijeno 15 srpskih civila.
23.08.JNA i TO Slavonije i Baranje oslobodile Baranju i stigle do Osijeka.
0l.09.Ratno vazduhoplovstvo JNA zaplijenilo avion ugandske kompanije sa tovarom naoružanja za Hrvatsku. Uhapšen je organizator toga posla Anton Kikaš.
03.09.Predstavnici 12 zemalja Evropske zajednice u Hagu dogovorili da bivši ministar Velike Britanije lord Karington bude koordinator mirovne konferencije o Jugoslaviji. Vodile se borbe oko Masleničkog mosta.
04.09.Hrvatske oružane snage počinile stravičan zločin nad Srbima u Gospiću. Mnogi su ubijeni i spaljeni ili obješeni na bandere.
05.09.Papa Jovan Pavao II pozvao 800 miliona katolika da mole za spas Hrvatske.
07.09.Počela Međunarodna konferencija u Hagu o Jugoslaviji.
09.09.U Bosanskoj Otoci uhapšen Milan Martić. Hrvatska je zahtjevala njegovo izručenje, ali je uz posredovanje JNA pušten i prebačen u Knin.
11.09.Vođene jake borbe oko Skradina i Masleničkog mosta.
13.09.Hrvatske snage kod Karlovca zarobile generala JNA Milana Aksentijevića i grupu oficira.
15.09.Kod Gospića poginuo Đorđe Božović - Giška, legendarni komandant Srpske dobrovoljačke garde.
16.09.S područja Poligona Cerovac povučena 580. artiljerijska brigada JNA.
21.09.Hrvatska policija izvršila masakr nad 13 rezervista JNA na Koranskom mostu kod Karlovca.
25.09.Savjet bezbjednosti izglasao Rezoluciju 713. o uvođenju embarga na isporuke oružja za područje Jugoslavije.
03.10.Krnje Predsjedništvo SFRJ proglasilo neposrednu ratnu opasnost.
04.10.U Hagu dato saopštenje o dogovoru da se problem Srba SAO Krajine rješava u Potkomitetu za nacionalne manjine.
Hrvatska artiljerija prvi put tukla Vojnić.
05.10. Vođene žestoke borbe u blizini Osijeka, Nove Gradiške, Siska, Pakraca i Dubrovnika. S područja Korduna otputovala Loznička brigada.
08.10.Sabor Hrvatske donio Odluku o raskidu državotvorne veze s Jugoslavijom i proglasio državnu samostalnost Hrvatske.
Proglašena potpuna samostalnost Republike Slovenije. Dat je rok da se JNA povuče do 18. oktobra.13.10. Na područje Korduna došla 9. zaječarska brigada JNA, pod komandom potpukovnika Mome Momčilovića.
16.10. Vlada Republike Hrvatske dala rok JNA da se povuče s područja Hrvatske do 10. novembra. 16. 1O.Predsjednik SAO Krajine dr Milan Babić donio Ukaz o proglašenju Zakona o osnivanju Privredne komore SAO Krajine.
18.1O.U Hagu predložena deklaracija o Jugoslaviji, prema kojoj se republike SFRJ smatra
ju suverenim i međunarodno priznatim državama.
29.10.Ministri inostranih poslova Evropske zajednice u Briselu odlučili da se uvedu ekonomske sankcije Srbiji ako do 4. novembra ne prihvati predloge lorda Karingtona.
02.11.Formirane tri kordunaške brigade (2. za Vojnić, 3. za Slunj, 4. za Vrginmost ).
03 .11.Hrvatske snage protjerale Srbe Zapadne Slavonije iz 18 srpskih sela.
04. 11.Realizirana akcija izvlačenja Kasarne " Logorište " iz Karlovca uz gubitke od 26 mrtvih i 67 ranjenih vojnika.
08.11.Ministri Evropske zajednice na sjednici u Rimu donijeli Odluku da se uvedu sankcije prema Jugoslaviji.
09.11.Predsjedništvo SFRJ uputilo zahtjev Savjetu bezbjednosti o hitnom upućivanju mirovnih snaga u Jugoslaviju.
18.11. Vlada SAO Krajine donijela Odluku po kojoj se snage međunarodne zajednice mogu razmjestiti samo na linije razgraničenja.
Poslije višemjesečnih borbi jedinice JNA zauzele Vukovar.
21.11.Američki ambasador Voren Zimerman odogovornost za krizu u Jugoslaviji pripisao Srbiji i JNA.
U Kninu Skupština SAO Krajine smijenila predsjednika Velibora Matijaševića, dipl. ekonomistu i izabrala za novog predsjednika Milu Paspalja, iz Gline.
23.11.U Ženevi Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Veljko Kadijević dogovorili prekid rata i dali saglasnost na Vensov plan.
27.11.Savjet bezbjednosti izglasao Rezoluciju 727 na osnovu zahtjeva vlade Jugoslavije o slanju mirovnih snaga u Jugoslaviju.
28.11.Na sektoru Cetingrada, pod nerazjasnjenim okolnostima, poginuo komandant 2. kordunaške brigade potpukovnik Tomislav Ranković, koji se zalagao se za stvaranje autohtone krajiške vojske i protiv šverca i korupcije.
02.12.Savjet ministara Evropske zajednice odlučio da ekonomske sankcije budu uvedene samo prema Srbiji i Crnoj Gori.
05.12.Hrvatski Sabor opozvao Stjepana Mesića iz Predsjedništva Jugoslavije. Mesić je tada rekao: "Mislim, da sam obavio zadatak. Jugoslavije više nema!"
19.12.Ustavotvorna skupština SAO Krajine u Kninu usvojila Ustav i proglasila Republiku Srpsku Krajinu. Za prvog predsjednika izabran je dr Milan Babić.
Premijer SFRJ Ante Marković podnio ostavku.
23.12.Savezna Republika Njemačka priznala Sloveniju i Hrvatsku.
26.12.1z pravca Karlovca, prema Turnju i Kamenskom vojska i policija Hrvatske krenula u ofanzivu s ciljem da se probiju kroz Utinjsku dolinu za Vrginmost i Vojnić. Borbe su vođene 3 dana u kojima je poginuo veliki broj hrvatskih vojnika.1992. GODINE


03.01.U Sarajevu potpisan Sporazum o angažovanju snaga UN na području Jugoslavije.
08.01.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 727 o slanju predhodnice međunarodnih snaga u Jugoslaviju.
Predsjednik Republike Srbije Slobodan Milošević uputio otvoreno pismo predsjedniku Republike Srpske Krajine dr Milanu Babiću, na koje je Babić javno odgovorio 12. januara.
13.01. Vatikan priznao Hrvatsku i Sloveniju.
15.01.Evropska Zajednica priznala Sloveniju i Hrvatsku.
17.01.Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve izdao Saopštenje o pravu srpskog naroda na samoopredeljenje.
27.0I.Pregovori između predstavnika RSK i Maraka Guldinga u Kninu završili bezuspješno.
30.01.U Beogradu počela trodnevna sjednica krnjeg predsjedništva SFRJ, predstavnika Srbije i Republike Srpske Krajine. Babić i njegova Vlada nisu dali saglasnost na Vensov plan. Umjesto Babića suglasnost je dao predsjednik Skupštine RSK Mile Paspalj 2. februara. Na sjednici krnjeg Predsjedništva delegaciju RSK general Blagoje Adžić nazvao bagrom. Predsjednik Rusije Boris Jeljcin najavio da će Rusija priznati Sloveniju i Hrvatsku.
03.02.U Kninu održan masovni zbor podrške Milanu Babiću zbog odbijanja da potpiše Vensov plan.
04.02.Butros Gali izjavio da na teritorij i pod zaštitom UN neće važiti hrvatski zakoni.
05.02.Političko vodstvo Sktlpštine opštine Vojnić podržalo Vensov plan.
Policija RSK u Udbini ometala učesnike na sastanku SDSa koji su zastupali tezu da Vensov plan. treba prilagoditi srpskoj strani.
Politički aktiv SO Gračac prihvatilo Vensov plan, na osnovi uvjeravanja pukovnika Stojana Španovića.
06.02.Zoran Đorđević javio iz Vašingtona u Knin da se Vensov plan ne smije prihvatiti, jer u Americi postoji raspoloženje da se usvoje neke primjedbe RSK.
U Gračacu predstavnici SDSa Krajine: dr Ljubica Šolaja, Petar Štikovac, Momir Lazić, Dušan Vještica i Mile Dakić razgovarali s predstavnicima JNA i policije o Vensovom planu. Predstavnici JNA su bili: general Ratko Mladić, pukovnici Stojan Španović i Kasun, te načelnik Stanice javne bezbjednosti Dragičević.
Vlada RSK podijelila teritorij RSK na 4 okruga: sjevernodalmatinski, lički, kordunaški i banijski.
07.02.S0 Gračac raspravljala o Vensovom planu. Protiv usvajanja I.verzije plana govorili su: Dušan Vještica, Lazar Macura i Mile Dakić. Izraziti pobornik Plana je bio pukovnik Stojan Španović.
Generalni sekretar UN Butros Gali dao izjavu, da se trupe UN neće povući iz zaštićenih zona Krajine dok se ne nađe političko rješenje, da raspored snaga UN neće prejudicirati političko rješenje, da područja pod zaštitom UN neće biti pod zakonima Hrvatske, da će snage UN štititi lokalno stanovništvo za vrijeme i poslije demilitarizacije.
09.02.Skupština Republike Srpske Krajine u Glini, pod predsjedanjem Mile Paspalja, prihvatila bezuslovno Vensov plan. Nagovješteno je smjenjivanje predsjednika Republike dr Milana Babića. Na skupštini su pored ostalih prisustvovali: Branko Kostić, Jugoslav Kostić i general Blagoje Adžić.
10.02.U Kninu sjednica Vlade RSK. Dogovoreno je da Babić objavi us lovno prihvatanje Vensova plana. Umjesto toga on je samoinicijativno na popodnevnoj sjednici Skupštine isforsirao Odluku o referendumu za ili odbijanje Vensova plana.
Akademik Jovan Rašković ponovo objavio ideju o kulturnoj autonomiji Srba u Hrvatskoj.
12.02.Milan Babić zatražio da UN uvedu protektorat nad RSK.
13.02.Vojna policija JNA zatvorila u Kninu Bogoljuba Bjelanovića Rođu, člana Glavnog odbora SDS Krajine, zato što je napustio položaj iz protesta prema postupcima JNA, zauzmi pa vrati.
Iz Knina JNA i policija RSK počeli masovno vraćati dobrovoljce koji su došli iz Srbije.
14.02.U Kistanju održana politička tribina o Vensovom planu. O zamkama za srpski narod govorili su Lazar Macura, Uroš Funduk i Mile Dakić.
15.02.U" Večernjim novostima" najavljen odlazak Milana Babića. Citirana je izjava Mile Paspalja i Dušana Jovića" Kninska skupština i najavljeni referendum Krajišnika o prihvatanju Vensova plana obična su lakrdija kojom se Srbi u Krajini dodatno zbunjuju."
16.02.Mile Paspalj sazvao u Glini sjednicu Skupštine RSK. Prema zvaničnim izjavama većina poslanika se izjasnila za pokretanje postupka o smjeni predsjednika Repubilike dr Milana Babića i Vlade RSK.
17.02.U Beogradu, na konferenciji za štampu Milan Babić 'izjavio da je glinsa skupština neustavna inelegalna.
18.02.U Kninu zasijedala kninska Skupština RSK koja je podržavala Milana Babića. Usvojen je Babićev prijedlog da Skupština pređe u stalno zasijedanje. Podržano je pismo Butrosu Galiju i odgađanje zakazanog referenduma.
Ministar policije Milan Martić izdao Naredbu br. 1834/1 kojom se povlači straža ispred Srpskog radio Knina i dobrovoljci s teritorije RSK.
21.02.Savjet bezbjednosti usvojio rezoluciju 743 s kojom se odobrava početak mirovne misije u Jugoslaviji i formiranje UNPROFORa.
U Kninu zasijedala kninska Skupština RSK. Osuđen je stav Branka Kostića koji je u Glini tražio bezuslovno prihvatanje Vensovog plana.
26.02.Skupština Republike Srpske Krajine u Borovu Selu smjenila predsjednika Republike dr Milana Babića i Vladu Riste Matkovića. Za predsjednika Republike izabran je Goran Hadžić a za mandatara Vlade mr Zdravko Zečević.
28.02.Hrvatska vojska napala na širokom frontu zaleđe Zadra i Šibenika. Na obe strane je bilo mrtvih i ranjenih.
Objavljena imena penzionisanih generala, među kojima su Veljko Kadijević i Stane Brovet. 29.02.Ustavni sud RSK u Kninu poništio sve odluke i amandmane Paspaljeve skupštine u Borovu Selu.
01.03.Muslimani u Sarajevu na Barščaršiji pucali na srpske svatove. Ubijen je otac mladoženje, Nikola Gardović i ranjen pravoslavni sveštenik Radenko Miković, te spaljena srpska zastava.
U Golubiću kod Knina proslavljen početak rada Škole za policiju RSK. Prisustvovali su pored ostalih: Sejdo Bajramović, Jugoslav Kostić, Goran Hadžić i Milan Martić.
Vlada Zdravka Zečevića smijenila direktora Srpske RTV Knin Lazara Macuru i za novog direktora postavila Branka Marjanovića.
Bosanski Srbi proglasili otcjepljenje od BiH, proglasili Ustav i formirali Vladu.
Snage Ujedinjenih nacija počele preuzimati odgovornost za zaštićena područja Krajine.
02.03.U Beogradu (Hotel Ekscelzior), Mile Paspalj rekao pred grupom kordunaških generala da je Jugoslavija priznala RSK, da on posjeduje takav dokumenat, ali je to tajna.
05.03.U "Politici ekspres", objavljen članak "Skupština donosi Ustav". U njemu piše: "Srpski narod u krajinama ne može da bude obuhvaćen Zakonom o pravu naroda na samoopredelenje".
21.03.Skupština RSK, pod predsjedavanjem Mile Paspalja zasijedala u Kninu.
27.03.Na sjednici Hrvatskog sabora jedan zastupnik je rekao za srpski narod:" To je rijetka zvjerad, koje i nema na kugli zemaljskoj".
30.03.Turski predsjednik Demirel izjavio da je Genšer poludio, da se Njemačka ponaša gazdinski u Evropi.
01.04.Na Zagrebački aerodrom Pleso sletio prvi strani putnički avion iz Rusije TU 154 M.
04.04.Ve1ika narodna skupština Srpske Oblasti Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema donijela Odluku o proglašenju Statuta Srpske Oblasti Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema.
06.04.U Brislu Evropska zajednica donijela odluku o priznanju države Bosne i Hercegovine.
07.04. Na Palama proglašena Srpska Republika BiH.
SAD priznale Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu.
08.04.Srpske snage zauzele Kupres.
11.04.U Kninu došlo do sukoba izmedu dr Milana Babića i predsjednice SDS Krajine dr Ljubice Šolaje oko problema formiranja Srpske vojske Krajine. Babić je predlagao formiranje Garde. .
Iz Beograda stigli gosti za svečanost formiranja Srpske vojske: Mirko Jović, Veselin Đuretić, Kiro Radović i Nada Lazarević.
12.04.Na Kninskom Kosovu, kod crkve Lazarice, formiran Puk srpske vojske Krajine "Petar Mrkonjić". Za komandanta je postavljen Rade Čubrilo, načelnika Štaba Stevo Četnik, načelnika bezbrdnosti Dušan Stoisavljević, načelnika pozadine Rajko Ilić, načelnika za propagandu Milan Stojanović. Na svečanosti su govorili: dr Veselin Đuretić, Mirko Jović i Milan Babić. Bogosluženje i posvetu zastave obavio je sveštenik Nikola Škrbić.
16.04.Evropska zajednica naredila povlačeilje svih oružanih sastava iz BiH do 28. aprila. 17.04.Američka diplomacija osudila Srbiju za rat u Bosni.
Vodene žestoke borbe oko Šamca, Višegrada i Foče.
8.04.Pripadnik UNPROFORa u Glini silovao maloljetnicu.
19.04.Vodene žestoke borbe kod Lasinje na rijeci Kupi. Na srpskoj strani su poginula dvojica boraca.
22.04.U Veljunu došlo do sukoba između UNPROFORa i srpskih boraca, jer su " plavci" izjavili da su došli štititi hrvatski naroda.
28.04.Proglašena Savezna Republika Jugoslavija.
29.04.Glavni odbor SDSa Krajine smijenio predsjednicu dr Ljubicu Šolaju i izabrao za predsjednika dr Milana Babića.
U posljednja 2 dana na kninskom ratištu poginulo 9 srpskih boraca i ubijeno 10 Srba u selu Crno kod Zadra.
02.05.Vođene borbe u Sarajevu. Muslimani su opkolili Dom JNA i zgradu Komande generala Kukanjca.
04.05.Predsjedništvo Jugoslavije donijelo odluku o povlačenju JNA iz Bosne u roku od 15 dana. 06.05.U Brislu počela Konferencija o Jugoslaviji.
General Blagoje Adžić podnio ostavku.
Grupa oficira iz Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva upala u Generalštab i pokušala izvršiti državni udar.
12.05.Vlada RSK uvela vanredno stanje zbog pojave hrvatskih diverzantskih trojki.
13.05.Na Ravnoj gori podignut veličanstven spomenik Draži Mihailoviću. Govorio je Vuk Draškovič, a parastos vodio vladika Irinej.
15.05.Savjet bezbjednosti izglasao Rezoluciju 752 o pogoršanju situacije u BiH.
U Tuzli muslimanski ekstremisti napali na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz Bosne za Srbiju. Prema nezvaničnim podacima ubijeno je oko 200 vojnika.
Deveta Zaječarska brigada avionom" Kikaš " napustila teritorij RSK. U toku svog ratovanja na Kordunu imala je 57 mrtvih i 120 ranjenih vojnika.
18.05.Savjet bezbjednosti izglasao Rezoluciju 753 kojom se daje preporuka za prijem Hrvatske u UN.
Savjet bezbjednosti izglasao Rezoluciju 754 kojom se daje preporuka za prijem Slovenije u UN. U Kninu zasijedala Skupština RSK na kojoj su prisustvovali akademik Jovan Rašković dr Milan Babić. Usvojena je Deklaracija o političkim ciljevima Republike Srpske Krajine.
19.05.Republiku Srpsku Krajinu napustila JNA.
20.05.Savjet bezbjednosti izglasao Rezoluciju 755 kojom se predlaže prijem BiH u UN. 23.05.U Njujorku, na zasjedanju Generalne skupštine: Slovenija, Hrvatska, Bosna Hercegovina primljene u članstvo OUN.
27.05.U Sarajevu eksplozivna naprava usmrtila 16 i ranila preko 100 ljudi koji su bili u redu za kupovinu kruha.
28.05.Sveti Sinod SPC dao saopštenje u kojem se osuđuje politika vladajuće Socijalističke stranke u Srbiji.
29.05.General Nambijar pregovarao u Kninu.
30.05.U Njujorku, na prijedlog Francuske, Britanije, SAD, Belgije, Maroka i Mađarske, Savjet bezbjednosti uveo sankcije protiv Srbije i Crne Gore (Rezolucija SB broj 757). Vlada Srbije uputila oštar protest Vladi Srpske Republike Bosne i Hercegovine zbog bombardiranja Sarajeva.
Vojska bosanskih Srba napustila Modriču. Uslijedilo je paljenje srpskih kuća.
08.06.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 758 o otvaranju Sarajevskog aerodroma.
14.06.Izrael prihvatio sankcije protiv Srbije (Crne Gore.
15.06.Dobrica Ćosić izabran za prvog predsjednika SRJ.
17.06.Predsjednik Srbije Slobodan Milošević primio delegaciju Beogradskog univerziteta koja je tražila njegovu ostavku.
18.06.Savjet bezbjednosti izglasao Rezoluciju 760 o izuzetcima u zavodjenju sankcija protiv Jugoslavije za medicinske pošiljke i hranu.
U Banjaluci umrlo 11 beba zbog nedostatka kisika.
21.06.Hrvatske snage izvršile agresiju na međurječje Krke i Čikole (Miljevački plato) iako je to područje pod zaštitom UN. Zarobljeno je, pa ubijeno 40 srpskih vojnika.
23.06.Hrvatska artiljerija tukla Knin.
26.06.Predsjednik Srbije Slobodan Milošević predložio stvaranje grčko jugoslavenske konfederacije.
28.06.U Beogradu demonstracije DEPOSa. Zatražena ostavka Slobodana Miloševića.
29.06.Savjet bezbjednosti izglasao Rezoluciju 761 o stavljanju Sarajevskog aerodroma pod kontrolu UNPROFORa.
30.06.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 762 o Ružičastim zonama u Hrvatskoj. Zatraženo je od Republike Hrvatske povlačenje njene vojske na položaje prije 21. 06. i obustava vojnih akcija na područja pod zaštitom UN.
U Benkovcu, u stanu Rajka Ležajića, pripadnici zvanicne vlasti batinali dr Milana Babića i Rajka Ležajića.
04.07.Ministar unutrašnjih poslova RSK Milan Martić osudio pojave separacije Korduna i Banije od ostalih dijelova Krajine. Kritika je uslijedila poslije sastanka rukovodstava opština Korduna i Banije u Glini 16. juna.
Na Topličkim kosama, nedaleko Topuskog teško je ranjen predsjednik SO Vrginmost Dmitar Obradović. Automobil kojeg je Dmitar vozio pogođen je s 36 metaka. Umro je u Bolnici na Petrovoj gori.
12.07.Na Oplencu podignut Spomenik Kralju Petru Oslobodiocu.
Na Drini, između Srbije i Semberije otvoren Pavlovića most.UNPROFOR preuzeo garancije'za granicu između Korduna i Hrvatske. Milan Panić izjavio:" Ako mi se Milošević ne pokori, neka ga Bog čuva".
13.07.Savjet bezbjednosti izglasao Rezoluciju 764 o bezbjednosti Sarajevskog aerodroma.
14.07.Milan Panić izabran za prvog predsjednika Vlade SRJ.
25.07.U Srbu sportskim susretima proslavljena 2. godišnjica Srpskog sabora.
28.07.U Beogradu iznenada umro akademik Jovan Rašković, osnivač i prvi predsjednik SDS, čovjek širokih vidika, naučnik, izraziti masovik, govornik, borac za mir i mimo rješavanje svih sporova.
Probijen Koridor prema Srbiji, od Modriče do Brčkog.
06.08. U Beogradu Srpska akademija nauka i umetnosti organizovala simpozij o zločinima u tekućem ratu. Uvodno su govorili akademik Samardžić i dr Milan Bulajić.
07.08. Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 769 kojom se zavodi embargo uvoza i izvoza svih roba između Jugoslavije i svijeta i o proširenju sastava UNPROFORa.
13.08.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 770 o humanitarnoj pomoći BiH.
18.08.Vlada RSK imenovala Državnu komisiju za ratne i zločine genocida.
25.08.Delegacija RSK otputovala u London na konferenciju o Jugoslaviji.
26.08.U Londonu počela konferencija o Jugoslaviji uz učešće 40 delegacija.
14.09.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 776 o podršci Londonskoj konferenciji.
22.09.Generalna skupština isključila SRJ iz svojih redova.
05.10.Skupština RSK odbila verifikaciju Izvještaja predsjednika Gorana Hadžića o učešću na pregovorima u Londonu.
06.10.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 779 o demilitarizaciji Prevlake. Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 780 o formiranju Komisije eksperata za humanitarno pravo. Vojska bosanskih Srba zauzela Bosanski Novi.
09.10.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 781. o zabrani vojnih letova nad BiH, a na osnovi zahtjeva Alije Izetbegovića.
10.10. U Glini KUD "Sava Mrkalj" organizirao političku tribinu na kojoj je Mile Paspalj podnio uvodno izlaganje o srpskim seobama.
16.10.Formirana Vojska Republike Srpske Krajine.
23.10. Vojska SRJ se povukla s Prevlake.
29. 10.Vojska bosanskih Srba zauzela Jajce.
31. 10.Skupštine RS i RSK usvojile zajedničku deklaraciju o vojnom savezu.
04.11.Hrvatski sabor usvojio Zakon o zaštiti Republike Hrvatske od terorističkih aktivnosti.
09.11. Prekinut koridor kod Brčkog. Žestoke borbe vođene oko Lončara i Orašja.
10.11.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 786 o postavljanju posmatrača na aerodromima BiH, Hrvatske i SRJ. .
l6.11.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju o proširenju sankcija prema SRJ "da ništa od izvoza ne skreće u SRJ".
19.11. U Kninu pregovori sa Sajrusom Vensom i Robertom Ovenom. Krajišku delegaciju su činili: Zdravko Zečević, Milan Martić, Boro Martinović i novi ministar vanjskih poslova Slobodan Jarčević.
Hrvatski vojnici kod Zemunika Gornjeg, kod šume Kraljevac, ubili Mirka Subotića (33) i njegovu snahu Dostanu Subotić (22).
21.11.Kod Brčkog poginuo novinar Dušan Tepšić (30), sekretar za informisanje pri Ministarstvu za unutrašnje poslove RSK.
01. 12.Zvanično formirana Srpska vojska Krajine.
08.l2.Predsjednik Srbije Slobodan Milošević govorio u Sremskoj Mitrovici i rekao: "Srbija neće umrijeti od stida!"
11.12.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 795 o slanju UNPROFORa u Makedoniju.
14.12.U Zagrebu, pred svojim stanom ubijen Milan Krivokuća rodom iz Utinje, Srbin, sindikalni lider hrvatskih željezničara.
l8.12.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 798 o silovanju žena" posebno muslimanki" u BiH.
29.12.Skupština SRJ izglasala nepovjerenje predsjedniku Vlade Milanu Paniću.
Hrvatski sabor završio raspravu o podjeli Hrvatske na preko 400 opština i županije.1993. GODINA


01.01.U Ženevi Vens i Oven okupili predstavnike zaraćenih strana u Bosni.
06.01.Predsjednik SRJ Dobrica Cosić se obratio svim Jugoslavenima i rekao da Srbima predstoje politička i vojna kapitulacija ili rat s najmoćnijim državama Svijeta, da je samo 1915. godina bila gora od 1993. godine za srpski narod.
09.01.U Ženevu otputovali Dobrica Ćosić, Slobodan Milošević i Momir Bulatović.
11.01.Na sektoru Bosanskog Novog u nuslimanskom iznenadnom napadu poginulo 59 Srba, a 160 se smatra nestalim.
17.01.U Vojniću ubijen Đuro Đukica Eror.
20.0 l.Bil Klinton zvanično promovisan u 42. predsjednika SAD.
Skupština RS na Palama prihvatila Načela Ustava o Bosni i Hercegovini.
22.01.Agresija hrvatske vojske na zaštićenu zonu Ravnih kotara.
Između Gračaca i Malog Alana hrvatske snage, na prevaru iz zasjede ubile 22 pripadnika policije RSK.
24.0 l.Načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije general Života Panić zatražio od UN povlačenje hrvatske vojske iz Ravnih kotara, jer da će u protivnom SRJ uputiti RSK svu moguću pomoć.
25.01.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 802 kojom osuđuje Hrvatsku zbog agresije na. Ravne kotare.U Gračacu sahranjeni posmrtni ostaci poginulih srpskih policajaca.
27.01.U Bosni počeli sukobi velikih razmjera između hrvatske i muslimanske vojske.
29.01. Objavljen podatak daje u hrvatskoj januarskoj agresiji na Ravne kotare poginulo 60, ranjena 142 srpska vojnika.
30.01.Francuski nosač "Klemanso" uplovio u vode Jadrana.
31.01.U Vojniću sahranjena četvorica poginulih boraca na benkovačkom ratištu (Vila Drago, Banda Branko, Dragić Milan i Stamenko Borić ).
07.02.U Vojniću sahranjeni Predrag Vila i Željko Rajić koji su poginuli na južnom ratištu. 12.02.Premijer Zdravko Zečević preuzeo i funkciju ministra odbrane, poslije smjenjivanja pukovnika Stojana Španovića.
15.02.Milan Martić izjavio da je ministar odbrane Stojan Španović neregularno smijenjen. Vlada RSK, na prijedlog Milana Martića imenovala Davida Rastovića za direktora Srpske RTV Knin.
16.02.Alija Izetbegović dobio nagradu od islamskih zemalja za širenje islama.
17.02.U Njujork otputovala delegacija RSK u kojoj su: Goran Hadžić, Mile Paspalj i Slobodan Jarčević.
18.02.Ruski parlamenat donio Qdluku: "Hrvatskoj uvesti sankcije ili ukinuti sankcije SRJ". 19.02.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 807 o privremenom produžetku mandata UNPROFORa u Hrvatskoj, BiH.
22.02.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 808 o formiranju Međunarodnog suda za krivično gonjenje lica odgovornih za kršenje međunarodnog humanitarnog prava.
01.03.Goran Hadžić, Mile Paspalj i Slobodan Jarčević pregovarali u Ženevi.
13.03.Na Turnju, kod Karlovca 13 dobrovoljaca iz Srbije, nepažnjom prešli na područje Hrvatske, gdje su razoružani i zarobljeni.
l8.03.Predsjednik RSK Goran Hadžić smijenio premijera Zdravka Zečevića, a za novog mandatara odredio Đorđa Bjegovića.
19.03.Hrvatske snage na dalmatinskom ratištu zaposjele Moseć.
28.03.Skupština RSK prihvatila Odluku predsjednika Republike Gorana Hadžića o uskraćivanju mandata Zdravku Zečeviću i davanju povjerenja za sastav nove Vlade Đorđu Bjegoviću.
31.03.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 815. kojom prejudicira političo rješenje Krajine, suprotno smislu Vensova plana. Produžen je mandat UNPROFORa.
Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 816. o pooštrenju zabrane letova nad BiH
03.04.U Vankuveru se sastali Bil Klinton i Boris Jeljcin.
Hrvatska artiljerija granatirala Obrovac.
18.04.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 820. o podršci Vens-Ovenovom planu, kojim se potvrđuje teritorijalni integritet i politička nezavisnost Republike BiH.
Pooštrene su sankcije protiv Srbije i Crne Gore.
Počela praktična kontrola neba iznad BiH
28.04.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 821 kojom SRJ odstranjuje iz Ekonomskog i Socijalnog savjeta UN.
30.04.Bil Klinton načelno odobrio bombardovane srpskih selektivnih ciljeva u Bosni. Predsjednik RSK Goran Hadžić u Ženevi, a u Kninu sastanak s predsjednicima opština.
Monika Seleš u Hamburgu ubodena nožem.
01.05.U Ateni, predsjednik Mitotakis domaćin sastanka na kojem su: Dobrica Ćosić, Franjo Tuđman, Slobodan Milošević, Alija Izetbegović, Radovan Karadžić i Mate Boban.
02.05.U Ateni Karadžić potpisao Vens Ovenov plan. Ratifikacija Skupstine predvidjena 5. maja. 05.05.Na Palama zasijedala Skupština RS. Gosti su bili: Mitotakis, Milošević, Ćosić i Bulatović.
06.05.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 824 o bezbjednosti i zaštićenim zonama u BiH. Skupština RS nije prihvatila Vens Ovenov plan.
09.05.U Mostaru žestoke borbe između muslimanske i hrvatske vojske.
10.05.Alija Izetbegović zatražio da se Hrvatska proglasi agresorom u BiH.
l3.05.Predsjednik SRS dr Vojislav Šešelj pri pretio raketama onim zemljama koje ustupaju baze s kojih će se tući ciljevi u Bosni.
14.05.U Beogradu sazvana zajednička sjednica skupština: Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Republike Srpske Krajine. Za temu rasprave je određen Vens Ovenov plan. Poslanici RS i RSK se nisu odazvali zbog mogućnosti preglasavanja.
16.05.U Knin, pred zgradu Vlade i Glavnog štaba, došli tenkisti s 2 tenka i 8 oklopnih transportera. Traženo je smjenjivanje Gorana Hadžića i Mile Paspalja.
17.05.U Kninu boravio visoki komesar za ratne zločine, Kanađanin, Viliam Fenrik. Bio je gost Vlade i Državne komisije za ratne i zločine genocida RSK.
25.05.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju o osnivanju Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju.
01.06.Skupština SRJ smijenila predsjednika SRJ Dobricu Ćosića.
02.06.U Beogradu oštre demonstrtacije protiv režima. Poginuo je jedan milicioner, a više ih je ranjeno.
03.06.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju o upotrebi vazdušnih snaga u BiH.
05.06.Sjednica Skupštine RSK u Petrinji. Raspravljano je o profanisanoj temi ujedinjenja s RS. Baranjci su tražili smjenu Mile Paspalja.06.06.Predsjednik Hrvatske, dr Franjo Tuđman iz Moskve nastavio put za Peking.
07.06.U Travniku i okolici oštar rat između hrvatske i muslimanske vojske.
09.06.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 838 o uvođenju posmatrača na granici između BiH i SRJe.
Franjo Tuđman rekao u Pekingu da je dobio saglasnost, da svim sredstvima obračuna s "pobunjenim Srbima".
Vojska RS prihvatila na Vlašiću izbjeglu hrvatsku vojsku i narod s područja Travnika i Viteza.
18.06. Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 842 o povećanju broja pripadnika UNPROFORa u Makedoniji.
Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 843 o razmatranju prava na pomoć područjima bivše Jugoslavije.
Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 844 o povećanju broja pripadnika UNPROFORa u BiH. U Kninu, na Tvrđavi otvorena izložba slika Milića od Mačve.
19.06.Franjo Tuđman primio više desetina Srba koji žive u Hrvatskoj, pretežno penzionisanih političara i generala.U RSK počeo referendum o spajanju RSK i RS.
20.06.Na području RSK završen Referendum o pripojenju Republike Srpske Krajine Republici Srpskoj.
23.06.Isplaćena plata vojnicima RSK, čiji prosjek iznosi oko 3,500.000 dinara. Crni kurs njemačke marke danas iznosi 900.000 dinara. Skupština RSK verificirala rezultate referenduma.
24.06.Poginuo pukovnik Dragan Tanjga, načelnik Štaba dalmatinskog korpusa na obroncima Svilaje.
Skupština SRJ izabrala za predsjednika SRJ Zorana Lilića.
U Kninu promovisana knjiga pjesama Miće Jelića Grnovića: "Krajina moja sudbina".
27.06.SAD raketirale Centar iračke obavještajne službe u Bagdadu.
28.06.Kod crkve Lazarice, na Dalmatinskom Kosovu, održana centralna proslava Vidovdana.
30.06.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 847 o produženju mandata UNPROFORa u Hrvatskoj.
02.07.Hrvatska artiljerija granatirala Obrovac i Karin.
14.07.Kordunaško banijski šinobus naišao kod Gline na podmetnute protiv tenkovske mine. Poginule su 2 osobe, 14 teže i 20 lakše ranjeno.
15.07.Hrvatska artiljerija tukla Korenicu.
18.07.0d podmetnute mine na glinskom vodovodu poginula 4 lica, među kojima i Velibor Matijašević, bivši predsjednik Skupštine SAO Krajine.
27 .07.Franjo Tuđman kritikovao Aliju Izetbegovića. Rekao je da se svijet čudi da im je Tito priznao naciju
01.08.Predsjednik Vlade RS.K Đorđe Bjegović kritikovao Vitalija Čurkina zbog priprema Erdutskog sporazuma.
Artiljerija RSK tukla Maslenički most, Zemunik i branu Peruču.
04.08.Hrvatska artiljerija tukla Korenicu sa oko 60 granata.
05.08.U Muljavi, Petrova gora, boravili: Radovan Karadžić, Goran Hadžić, Mile Paspalj i Momčilo Krajišnik.
11 .08.Prosječna plata službenika u Vladi RSK je 200,000.000 dinara, koliko košta jedna šteka boljih cigareta.
20.08.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 857 o kandidatima za sudije Međunarodnog tribunala.
24.08.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 859 o podršci integritetu BiH.
05.09.U Kninu jedno jaje je plaćano 30,000.000 dinara. Na crnom tržištu 1 DM se plaća po 350,000.000 dinara.
07.09.Hrvatska artiljerija tukla Drniš. Poginulo je više civila.
09.09.0ružane snage Republike Hrvatske izvršile agresiju na srpska sela u Južnoj Lici (Medački džep). Ubijeno je oko 80 Srba.
10.09.Hrvatska artiljerija tukla Vojnić sa 16 granata. Artiljerija RSK je uzvratila na grad Karlovac.
U Banjaluci pokušaj vojnog puča, pod nazivom: "Septembar 93."organiziranog vjerojatno izvana.
12.09.Vojska RSK uputila projektil zemlja- zemlja u blizinu Velike Gorice.
13.09.Artiljerija Vojske RSK tukla Karlovac.
14.09.Na području Vrginmosta oboren hrvatski avion MIG 21 kojim je upravljao Miroslav Peris. U Ženevi Tuđman i Izetbegović potpisali sporazum o regulisanju odnosa između Hrvata i muslimana u Bosni.
16.09.U Banjaluci poslije pregovora predstavnika RS i Kriznog štaba "septembar 93" okončan pokušaj vojnog puča.
17.09.Hrvatska artiljerija tukla okolicu Knina i Benkovac gdje je ubijeno dvoje djece.
18.09.Hrvatska strana predala srpskoj strani u Lici 51 leš ubijenih civila u Medačkom džepu.

19.09.Ubačena teroristička grupa na područje Gline ubila dvojicu srpskih boraca.
26.09.U Velikoj Kladuši proglašena Autonomna pokrajina Zapadna Bosna. Fikret Abdić jednoglasno izabran za predsjednika Ustavotvorne skupštine.
28.09.U Internacionalnom pres centru Beograd, promovisana brošura "Krvavi septembar u Lici", autora Mile Dakića i Svemira Popovića.
Alija Izetbegović naredio uvođenje vojne uprave u Zapadnoj Bosni.
Franjo Tuđman dao ultimatum Generalnoj skupštini UN, da u toku 48 sati usvoji hrvatske zahtjeve ili da se snage UNPROFORa povuku iz Hrvatske.
29.09.Mile Paspalj izjavio u Beogradu da je razgovarao sa Slobodanom Miloševićem i da će Srbija braniti Krajinu u slučaju hrvatske agresije.
30.09.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 869 kojom je produžen mandat UNPROFORa u Hrvatskoj i BiH.
04.10.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 871 koja objedinjava sve prethodne. Predsjednik Rusije Boris Jeljcin naredio da tenkovi topovima tuku na zgradu Parlamenta. Svjetske agencije su javile da ima oko 500 mrtvih. Svjetska TV mreža je prikazala zgradu Parlamenta u plamenu.
05.10.Ruska vojska zauzela Bijeli dom u Moskvi u kojem je bilo oko 1700 ljudi.
10.10.Skupština RSK donijela Deklaraciju o odbacivanju Rezolucije 871.
14.10.Srpski patrijarh Pavle gostovao u Kninu. Njegov domaćin je bio Milan Babić. Političke strukture Republike nisu učestvovale u dočeku i slavlju. Na ulicama Knina je bilo oko 30.000 ljudi.
U Kninu, na Tvrđavi otvorena izložba "Balkanski ratovi", koju je uredio prof Đorđe Mitrović.
16.10. Skupština RSK usvojila Platformu za pregovore s Hrvatskom. Goran Hadžić i Mile Novaković odbili da prisustvuju pod izgovorom da ne žele sud bez argumenata.
20.10.Predsj.ednik Srbije Slobodan Milošević raspustio Skupštinu Srbije, "jer nije dostojan prezentant srpskog naroda." .
21.10.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 877 o imenovanju tužioca Međunarodnog tribunala.
22.10.U Beogradu Fikret Abdić i Radovan Karadžić potpisali prekid neprijateljstava između Autonomne Pokrajine Zapadne Bosne i Republike Srpske.
Hrvatske vlasti isporučile, kod Otočca, srpskoj strani 15 leševa ubijenih civila i vojnika u agresiji na Ravne kotare.
Na Plitvicama zasijedala Skupština RSK. Usvojen je zaključak o pokretanju odgovornosti za gubitak Medačkog džepa.
02.11.Predsjednik RSK Goran Hadžić u Norveškoj pregovarao s predstavnicima Hrvatske.
11.11.U hrvatskom granatiranju Benkovca poginulo dvoje Srba i 4 ranjeno.
25. l1.Knin obljepljen plakatima nove stranke SPSa ( Srpska partija socijalista ).
27.11.TV Beograd počeo s oštrom medijskom kampanjom u korist Milana Martića.
09.12.U Kninu (Dom Vojske i milicije), promotivni skup kandidata za predsjednika Republike Milana Martića.
12.12.Na području Republike Srpske Krajine održani prvi višestranački izbori. Najviše
poslaničkih mandata je osvojila SDS Krajine.
14.12.Izborni štab Milana Martića objavio nepriznavanje izbornih rezultata za predsjednika
Republike.
16.12.Poslije nove denominacije dinara, kada je brisano 6 nula, cijena DM na crnom tržištu je 220.000
dinara.
23.12.Radio Beograd najavio novu denominaciju dinara od 1. januara 1994. Ovoga puta se ukida 9
nula.
25.12.U Karlovcu minirana zgrada Gornjokarlovačke eparhije SPC u Radićevoj ulici.
29.12.Vlada RSK zabranila rad Srpske RTV u Kninu.
Republička izborna komisija najavila 2. krug predsjedničkih izbora za 23. januar u kojem će
učestvovati kandidati: Milan Babić i Milan Martić.
30.12.Na crnom tržištu se u Kninu prodavala jedna DM za bilion dinara, a u Beogradu istoga dana
poslijepodne po 5 biliona dinara. Inflacija u protekloj godini je bila 1165 milijardi puta.

 


1994.GODINA


03.01.U Kninu počela radom TV pod kontrolom RSK.
07.0 I.Poslije denominacije najvrednija novčanica je od 10.000 dinara. Tri ovakve su trebale za 1 DM.
Fikretove i srpske snage 21. kordunaškog korpusa, vodile žestoke borbe sa snagama 5. muslimanskog korpusa oko Pećigrada i M.Kladuše.
10.01.Počeo Samit NATO pakta u Briselu. Na političkoj sceni su prijetnje bombardovanja sepskih položaja u Bosni.
U Beogradu umro književnik Mladen Oljača.
11.01.Tuđman i Izetbegović u Bonu dogovorili prekid vatre između hrvatske i muslimanske vojske u Bosni.
17.01.U Ženevi počeli razgovori o zaustavljanju rata u BiH
19.01.Mate Granić i Vladislav Jovanović potpisali Zajedničku izjavu o otvaranju Jugoslavenskog predstavništva u Zagrebu i Hrvatskog ureda u Beogradu do 15. februara.
20.01.U Kninu održan Martićev promotivni skup.
U Gračacu, Đorđe Bjegović i Petar Škundrić govorili afirmativno o ličnosti Milana Martića.
23.01.Drugi krug izbora u RSK za predsjednika Republike u kojem su učestvovali, kandidat SDSa Krajine dr Milan Babić i nezavisni kandidat Milan Martić. Poslije silne medijske podrške iz Srbije Republička izborna komisija je proglasila pobjedu Milana Martića.
24.01.SRJ najavila uvođenje super dinara.
01.02.Vojislav Šešelj, predsjednik SRS i Milan Babić, predsjednik SDSa Krajine potpisali protokol o koaliciji dviju stranaka.
05.02.U Sarajevu, na pijaci od eksplozije poginulo 66 ljudi i 197 ranjeno.
07.02.Butros Gali izrazio spremnost da snage NATO bombarduju srpske položaje u Bosni.
09.02.NATO dao bosanskim Srbima ultimatum da povuku teško naoružanje oko Sarajeva.
10.02.Pjer Sori, kandidat za ministra vanjskih poslova Švedske zatražio bombardovanje Beograda.
Započeli trojni pregovori u Ženevi između: Karadžića, Silajdžića i Ekmečića.
12.02.U Kninu zasijedala konstituirajuća Skupština RSK. Za predsjednika je izabran Branko Vojnica iz SRS, za potpredsjednike: Marko Atlagić i Milan Ernjaković
28.02.Avioni NATO pakta oborili 5 aviona RSK iznad bosanskog teritorija. Srpski lovci su, pričalo se u Kninu, bombardovali muslimansku fabriku oružja u Travniku.
02.03.U Vašingtonu potpisan muslimansko hrvatski pakt usmjeren protiv Srba.
04.03.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 900 o pomoći Sarajevu.
06.03.Počele oštre borbe u Lici. Hrvatske snage su zauzele Golo Trlo.
09.03.Mate Granić i Hari Silajdžić na pregovorima u Moskvi.
l7.03.Predsjednik Republike Milan Martić predložio za mandatara Vlade RSK Borislava Mikelića.
18.03. U Vašingtonu svečano potpisan antisrpski pakt između Hrvata i muslimana. Skrojena
je muslimansko hrvatska federacija u Bosni i konfederacija s Hrvatskom.
Skupština Srbije izglasala Vladu Mirka Marjanovića.
20.03.Franjo Tuđman izjavio da su prava Srba u Hrvatskoj ispod nivoa političkih prava Šiptara na Kosovu.
Drugog dana zasijedanja Skupštine RSK u Kninu, premijer Đorde Bjegović podnio ostavku svoje Vlade.
21.03.Predsjednik Republike Milan Martić za pregovorače s Hrvatskom odredio: Slobodana Jarčevića, Milu Novakovića i pukovnika Rakića.
22.03.U Zagrebu, u Ruskoj ambasadi počeli hrvatsko krajiški pregovori.
31.03.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 908 o povećanju pripadnika UNPROFORa i poštovanju integriteta Republike Hrvatske i BiH.
21.04.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 913 o deblokadi Goražda.
26.04.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 914 o povećanju osoblja UNPROFORa za 6500 vojnika, 150 vojnih posmatrača i 275 civilnih policajaca.
13.05.Srbija proslavila Dan službe bezbednosti, dan kada je Josip Broz izdao naredbu za formiranje zloglasne OZNe.
17.05.Ruski patrijarh Aleksej II na Palama.
HDZ zatražila smjenjivanje Josipa Manolića i Stipe Mesića.
18.05.U Podgoricu doputovao ruski patrijarh Aleksej II
20.05.U Kninu, na Tvrdavi otvorena izložba poklonjenih slika, čiji su autori umjetnici iz Srbije.
Promovisane su dvije knjige: " Manastir Krka",autora mr Slobodana Mileusnića i "Srpska Krajina
istorijski temelji i nastanak",autora mr Mile Dakića.
26.05. U Beogradu (Međunarodni pres centar), izvršena promocija prve knjige, štampane u prestonici RSK Kninu: "Srpska Krajina, istorijski temelji i nastanak",autora Mile Dakića.
31.05.U Sarajevu Skupština muslimansko hrvatske federacije izabrala za predsjednika Federacije Krešimira Zubaka, za potpredsjednika Ejuba Ganića.
01.06.0bjavljeno da je Radovan Karadžić dobitnik ruske književne nagrade, Mihail Šolohov .
03.06.Zakazani pregovori u Ženevi nisu održani zbog nedolaska muslimanske delegacije. Osuđeni su Srbi jer se nisu povukli 3 km od Goražda.
Ministar informisanja RSK Borivoje Rašuo uputio pismo predsjedniku RSK Milanu Martiću u kojem ga optužuje za kršenje Ustava i Zakona o štampi.
04.06.U Benkovcu otvorena izložba" Ikonopis Ravnih kotara ". Izložbu su priredili Mišo Savić i Nikola Kusovac.
Predsjednik Republike Srpske Krajine Milan Martić otputovao u Ženevu.
05.06.U Kninu promovisana knjiga "Cetinska krajina", autora Veljka Đurića - Mišine
08.06.U Kninu, na Tvrđavi, promovisana knjiga "Sveti Spas u Cetini", autora Veljka Đurića, Mišine.
09.06.Na izvoru Cetine, nedaleko crkve "Sveti Spas", održan narodni zbor i postavljena bista vladike Nikodima Milaša.
12.06.Alija Izetbegović zapretio Zapadu novim oružjem, sveopštom muslimanskom mobilizacijom ratom protiv Evrope.
14.06. U Kninu boravio Piter Galbrajt. Ponudio je Srbima RSK ograničenu autonomiju, što rukovodstvo RSK nije prihvatilo.
Ministar informisanja u Vladi RSK obavijestio pismom predsjednika RSK Milana Martića da neće učestvovati u protokolu priprema za boravak Pitera Galbrajta u Kninu.
Franjo Tuđman posjetio Sarajevo, poslije čega je, kako navode hrvatski mediji "zrakomlatom otputovao u Novu Bilu".
Predsjednik Republike Srpske dr Radovan Karadžić primljen kod ministra inostranih poslova Rusije Andreja Kozirjeva u Moskvi.
16.06.Služba za informisanje MUPa RSK izdala Saopštenje za javnost o hapšenju 148 lica osumnjičenih za razna krivična djela, ubistva, pljačke i krađe. Hapšenje je, prema Saopštenju, izvršeno" na osnovu dogovora u Topuskom i Belom Manastiru" (a ne na osnovu zakona !)
17.06.U jutarnjim satima, u Topuskom, ubijen Siniša Lončar Paraga, istaknuti borac Korduna i komandant "Crnih pantera".
22.06. Rusija potpisala dokumenat iniciran od SADa "Partnerstvo za mir"
28.06. U Kninu, na Tvrđavi, otvorena izložba "Solunski front".
Na Dalmatinskom Kosovu proslavljen Vidovdan. Prisustvovalo je oko 7000 Srba. Govorili su: Milan Martić i vladika Longin. Otkrivenje spomenik srpskom guslaru, rad kipara Đorđa Jovanovića.
U Parizu zasijedala Kontakt grupa i razmatrala razgraničenja u Bosni.
01.07.Vođene teške borbe između snaga 5. korpusa i vojske Fikreta Abdića.
02.07.Hrvatske vlasti organizovale svoje izbjeglice u ometanju rada UNPROFORa u Hrvatskoj.
Skupština RSK izglasala nepovjerenje predsjedniku Okružnog suda Knin Risti Matkoviću, bliskom saradniku Milana Martića.
04.07.Na Plitvicama fonniran Savez novinara RSK. Za predsjednika je izabran Davor Lukač.
07.07.0bjavljena "ultimatum karta" za razgraničenja u Bosni.
15.07.U Zagrebu hrvatski predsjednik dr Franjo Tuđman i turski predsjednik Demirel, potpisali antisrpski pakt.
18.07.Skupština Republike Srpske razmatrala plan Kontakt grupe. Hrvatski sabor usvojio Dokument kojim traži punu vlast u "Ružičastim zonama."
19.07.Skupština RS kovertirala odgovor na Plan Kontakt grupe koji je sadržavao 3 tačke: pravo na samoopredelenje, izlazak RS na more, ukidanje sankcija SRJ.
20.07.Skupština RSK raspravljala o paketu vojnih zakona.
23.07.U Beogradu formirana Jugoslovenska udružena levica (JUL).
27.07.Ruski ministar odbrane Pavel Gračov posjetio SRJu.
03.08.Počela sjednica Skupštine RS na kojoj se razmatraju pritisci da se usvoji Plan Kontakt grupe.
Zasijedala Vlada RSK na kojoj je razmatrana situacija vezana za pritiske na Srbe u Bosni. Vlada Srbije dostavila ultimativno pismo rukovodstvu bosanskih Srba u kojem je pisalo i ovo: " Nemojte se skrivati
iza referenduma".
04.08.Skupština RS donijela Odluku da se diktat Kontakt grupe uputi na referendum.
Na Plitvicama zasijedala Skupština RSK. Tema: Situacija u Bosni. Donesena je Odluka, na osnovu Referenduma od 21. juna 1993. o ujedinjenju s Republikom Srpskom.
Vlada Republike Srbije donijela Odluku o prekidu svih ekonomskih veza s Republikom Srpskom.
05.08.Avioni NATO pakta izvršili zračni napad na srpsku vojnu tehniku nedaleko Sarajeva. Radovan Karadžić uputio odgovor Miloševiću i Vladi Srbije na Odluku o prekidu ekonomskih odnosa s RS.
Predsjednik Vlade RSK Borislav Mikelić izjavio da je Odluka Skupštine RSK o ujedinjenju s RS preuranjena.
U Kninu razgovarali Hrvoje Šarinić, Borislav Mikelić i Milan Babić.
12.08.Vođene borbe oko Male Kladuše između snaga 5. korpusa i vojske Fikreta Abdića
16.08.Avion koji je vozio oružje za 5. muslimanski korpus oboren kod Ćorkovače.
18.08.Na vanrednom zasijedanju Skupštine RSK, predsjednik Skupštine RSK Branko Vojnica dao podršku rukovodstvu RS i kritikovao stavove i postupke rukovodstva Srbije.
19.08.Predsjednik Republike Srbije Slobodan Milošević primio predsjednike opština: Banije, Like i Korduna. Tom prilikom je izjavio: Uostalom, za sve vas ima ovde mesta.
20.08.Snage 5. muslimanskog korpusa, jutros u 6 sati provalile u Veliku Kladušu. Fikretovi vojnici se povukli bez borbe, a s njima i oko 60.000 muslimanskih civila.
22.08.Francuski ministar inostranih poslova Alen Žipe izjavio da će se francuske snage povući iz
Bosne ako se ukine embargo na uvoz oružja bosanskim muslimanima.
26.08.U Topuskom održano savjetovanje prosvjetnih radnika RSK koje su pozdravili: predsjednik
Vlade Borislav Mikelić i vladika gornjokarlovački Nikanor.
Skupština Republike Srbije usvojila Plan Kontakt grupe o Bosni.
Zoran Đinđić predložio sklapanje konfederativnog ugovora između SRJ i RS.
27.08.U Republici Srpskoj referendum o prihvatanju ili odbijanju Plana Kontakt grupe. U krugu DIPa Vrginmost eksplodirala mina ručne proizvodnje. Jedno lice je poginulo i dva ranjena.
Skupština Republike Srbije usvojila Plan Kontakt grupe za Bosnu i Hercegovinu.
30.08.U Borovu Selu kindapovan ministar unutrašnjih poslova RSK Ilija Prijić. Kao izvršioci se spominju: Radoslav Kostić i Ilija Kojić. Prijić je odvezen do Bijeljine s pognutom glavom među nogama i tamo pušten.
01.09.U Kninu, na Tvrđavi, završno veče tradicionalnog Kninskog pozorišnog festvala s predstavom:
"Sveti Georgije ubija aždahu".
07.09.U Kninu razgovori vodstva RSK s Ovenom i Stoltembergom o otvaranju Autoputa. Glavni štab Vojske RSK izdao službeno saopštenje da će se ispitati okolnosti kako su ubijeni srpski vojnici u
Bojni nedaleko Velike Kladuše.
13.09.Ubijen novinar i voditelj TV Republike Srpske Risto Đogo u Zvorniku. 19.09.Mirko Jović izjavio preko TV RS da bi Slobodan Milošević mogao doživjeti sudbinu dinastije
Obrenović.
20.09.Zasijedala Vlada RSK. Najavljeno je smjenjivanje direktora "Iskre" Zdravka Jankovića.
Pokrenuto je pitanje smjene predsjednika Skupštine RSK Branka Vojnice.
02.l0. U RSK se pojavio letak s potpisom Ivana Milasa( ? ) u kojem se poziva srpski narod da prihvati
državu Hrvatsku.
04.10.Na Plitvicama počelo međunarodno savjetovanje: "Razvoj prirodnih, antropoloških, i društvenih
nauka u zapadnim srpskim zemljama."
05.l0.Stupile na snagu Odluke o djelomičnom ukidanju sankcija SRJ (otvaranje Beogradskog
aerodroma, linije Bar-Barij, kulturna razmjena i sport ).
Na Beogradski aerodrom sletio prvi avion poslije djelomičnih ukidanja sankcija u kojem je doputovao
Vitalij Čurkin.
l4.l0.U Topuskom počeo dvodnevni simpozij geografa i istoričara iz RSK, RS i SRJ pod naslovom
"Geografija i istorija srpskih zemalja", u organizaciji Ministarstva prosvjete RSK. Suorganizatori su:
Filozofski fakultet Petrinja, Ministarstvo za veze sa Srbima van Srbije Beograd i Predstavništvo Vlade
RSK iz Beograda.
25.10.Skupština RSK izglasala nepovjerenje predsjedniku Branku Vojnici. Potpredsjednici dr Milan
Ernjjnjaković i Marko Atlagić podnijeli ostavke. Za novog predsjednika je izabran Rajko Ležajić, za
potpredsjednike Borislav Bogunović i Đorđe Bogunović.
27.10.Predsjednik Vlade RSK Borislav Mikelić sa saradnicima razgovarao s predstavnicima Republike
Hrvatske na Zagrebačkom aerodromu.
01.11.U Banjaluci počelo zasijedanje Sv.Sinoda Spc. Tema zasijedanja su srpski raskoli i osuda
blokade RS.
Na bihaćkom ratištu počela srpska kontraofanziva.
03 .11.U Kninu pregovori delegacija Republike Hrvatske (šef Hrvoje Šarinić) i Republike Srpske
Krajine (Milan Martić, Milan Babić, Borislav Mikelić i gen. Mile Novaković). Hrvatsko muslimanske
snage zauzele Kupres.
Ministar informisanja u Vladi Borislava Mikelića, Boro Rašuo podnio ostavku.
08.11.U Zagrebu pregovori između RH i RSK. S hrvatske strane: Šarinić, Morić, Pašalić, Olujić, Mršić
i Stipetić, sa srpske: Mikelić, Petrović, Drača, Krička i Jakšić.
10.11.Zasijedala Skupština RSK. Vođena je rasprava o pregovorima s Hrvatskom i rekonstrukciji
Vlade. Ministar unutrašnjih poslova Ilija Prijić optužio mnoge za šverc i kriminal. Snage bosanskih
Srba izbile u predgrađe .Bihaća.
14.11.Predsjednik Vlade RSK Borislav Mikelić, na čelu delegacije pregovarao s predstavnicima
Hrvatske u Zagrebu. ,
16.11.Vojska Fikreta Abdića, potpomognuta od 21. kordunaškog korpusa počela napad na V. Kladušu,
koju drže snage 5. muslimanskog korpusa.
Na Petrovoj gori pao helikopter Vojske RSK. Poginuo je pilot, a suvozač teško povrijeđen.
18.11.Jedinice Fikreta Abdića zauzele Stari grad Kladušu.
U Vukovaru zasijedala Vlada RSK.
19 .11.Skupština RSK na sjednici u Vukovaru smijenila ministra unutrašnjih poslova Iliju Prijića.
Savjet bezbjednosti izglasao Rezoluciju 958 kojom se odobrava NATO paktu da na zahtjev
UNPROFORA može tući položaje u RSK.
21.11.Avioni NATO pakta tukli Aerodrom na Udbini (avioni SAD, Engleske, Francuske i
Nizozemske). Poginuli su: Branko Jerković i Darko Galović. Teško su ranjeni: Ratko Bjelobaba, Đuro
Egić, Željko Uzelac i Željko Ivanišević.
22.11.Vojnici s bihaćkog ratišta upali u kancelariju predsjednika opštine Knin Drage Kovačevića,
ministra Milana Babića i demolirali namještaj.
Svjetske informativne agencije javile da je Bihać pred padom.
23.11.U Beogradu razgovarali: Milošević, Akaši i Martić.
25.11.Avioni NATO tukli srpske položaje vojske RS kod Japre i Benkovca, te raketne položaje Vojske
RSK na Šamarici.
General Vojske RS Milovanović pozvao 5. muslimanski korpus na predaju.
25.11.Avioni NATO tukli položaje Vojske RS na krupskom ratištu.
26.11. Ruski ministar inostranih poslova kod predsjednika Srbije Slobodana Miloševića.
29.l1.Hrvatski sabor raspravljao o sudbini Bihaća.
01.12.U Kninu sjednica Skupštine RSK. Raspravlja se o bezbjednosnoj situaciji i o pregovorima s
Hrvatskom (o otvaranju autoputa, vodoopskrbi, naftovodu i elektroprivredi).
02.12.Snažni artiljerijski napadi na Veliku Kladušu. Snage 21. kordunaškog Korpusa podržavaju
napade Fikretovih boraca.
Na granici prema 5. muslimanskom korpusu ubijena sedmorica srpskih boraca s područja Dvora na
Uni. Radi se o nepažnji i prevari.
Snage HVO napreduju prema Bosanskom Grahovu. Bosanski Srbi odustali od zauzimanja Bihaća.
U Zagrebu Hrvoje Šarinić i Borislav Mikelić potpisali Sporazum o ekonomskoj saradnji.
10.12.Hrvatske snage nastavile napredovanje prema Grahovu i visovima Dinare.
14.12.U toku posljednjih 10 dana u Bolnicu "Sv. Sava" u Kninu, dopremljeno 240 teških ranjenika s
područja B. Grahova. Posebno teške gubitke je imala studentska brigada.
U Kninu vojni istoričar Prelević održao predavanje o cerskoj bici, a iz toga bogat kulturno umjetnički
program Vojnog duvačkog orkestra, baletnog studija Ane Tomić i sastava "Zlatne strune".
17.12. Snage Fikretove Narodne odbrane, potpomognute od Kordunaškog korpusa zauzele Veliku
Kladušu.
21.12.Na Palama i u Sarajevu bivši predsjednik SAD Džimi Karter posreduje između srpske i
muslimanske strane, neutrališući srpsku stranu da ne uništi 5. muslimanski korpus.
U Osijeku (Radićeva ulica), minirana pravoslavna crkva.
"Politika",objavila članak "Hrvatske ljevice" pod naslovom "Hoće Krajinu bez Srba". Džimija Kartera
u Beogradu primio Slobodan Milošević.
Otvoren Autoput kroz područje Zapadne Slavonije.
25 .12.Hrvatska artiljerija snažno tukla Bosansko Grahovo.
Fikret Abdić objavio, za sutra, veliki povratak svojih izbjeglica s Korduna u Kladušu. Dnevni list
"Borba" iz opozicione prešao na stranu režimske štampe.
27.12.Jasuši Akaši zatražio od Milana Martića da ukloni srpske simbole s Autoputa.

 1995. GODINA


04.01. U Splitu Hrvatska stranka prava obilježila 35. godišnjicu smrti dr Ante Pavelića. Govorili su
Ante Đapić i Ivan Gabelica. Pavelić je označen kao veliki hrvatski državotvorac. U Vrginmostu počelo
uređivanje kuće za boravak ili rezidenciju Milana Martića. Neki misle da je to rezultat sukoba s
Mikelićem i Babićem.
12.01.Hrvatska otkazala gostoprimstvo UNPROFORu s 31. martom ove godine. Borislav Mikelić u
Zagrebu pregovarao s Hrvojem Šarinićem.
13.01. Savjet bezbjednosti produžio suspenziju sankcija SRJ za narednih 100 dana.
14.01.Peti muslimanski korpus u kontra ofanzivi zauzeo selo Klokot kod Bihaća.
17.01.Na HTV "TV parlament". Prijetnje Krajini su uputili Mate Granić i Gojko Sušak. U Srpskom
radio Kninu više radnika suspendirano.
21.01.Vlada imenovala 27 članova Prosvjetnog savjeta RSK.
23.01.U Bosni generala Majkla Ruoza zamijenio general Rupert Smit.
30.01. U Kninu boravili predstavnici Plana Z-4 . Srpsku stranu zastupali: Milan Martić, Borislav
Mikelić, Milan Babić, Lazar Macura i Rajko Ležajić, koji su odbili da prime Plan Z-4 od američkog
ambasadora Pitera Galbrajta, dok ne dobiju garancije da se UNPROFOR neće povući iz Hrvatske. Plan
Z-4 nudi Srbima: valutu koju izdaje NB Hrvatske, granice gdje je po popisu stanovništva 1991. bila
srpska većina, biranje svoga predsjednika na 5 godina, samostalno sudstvo, ministarstva i ministre,
pravo na ekonomsko vezanje za ostale države. Hrvatska priznaje krajiške zakone, upotrebu srpskog
jezika i ćirilice, zastavu i grb Krajine, Krajišnici ne služe vojsku.
Predsjednik Republike Hrvatske dr Franjo Tuđman izjavio da Hrvati i Srbi u Hrvatskoj ne mogu biti
dvije ravnopravne strane.
01.02.Piter Galbrajt izjavio "Jasno je da međunarodna zajednica ne želi u Hrvatskoj ciparski sindrom."
08.02.U Kninu vanredna sjednica Skupštine RSK na kojoj je predviđena rasprava o Planu Z-4. Na
prijedlog predsjednika Milana Martića i uz podršku Milana Babića, Skupština je aplauzom prihvatila
stav da se Plan Z-4 ne uzme u razmatranje.
11.02.U Kninu formirano Društvo za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije 1912.-1918. Za
predsjednika je izabran mr Mile Dakić, za potpredsjednike profesori: Milojko Budimir i Svemir
Popović.
15.02.U Kninu održana konstituirajuća sjednica Prosvjetnog sabora RSK. Prije službenog dijela
priređen je dirljiv kulturno umjetnički program (zbor, balet, gitara, recitacije). Predsjednik SRS
Vojislav Šešelj smijenio Radu Leskovca, a ovaj proglašava odvajanje radikala RSK od centrale u
Beogradu.
16.02. U Domu vojske RSK ( Knin ). promocija SPSa Krajine. Iz Beograda su došli: Mihajlo
Marković, Petar Škundrić i Smi1ja Avramov (svi rodom iz područja današnje RSK ). Na pitanje da li
će SRJ priznati Hrvatsku u avnoj skim granicama, odgovorio je Mihajlo Marković: "Niko u Srbiji i
SRJ nema smjelosti da to učini. Takav bi odmah morao napustiti vlast". '
20.02.Fonniran Savjet narodne odbrane Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.
23.02.U Belom Manastiru počeo naučni skup" Baranja srpska zemlja." Sala je bila dekorisana grbom
RSK i slikom Slobodana Miloševića. Neko je prigovorio, pa je donesena i slika Milana Martića.
24.02.Muslimani 5. korpusa ponovo iznenadili Banijce i Kordunaše. Ima više mrtvih, ranjenih i
zarobljenih srpskih boraca.
02.03.U Kninu završeno zasijedanje Skupštine RSK na kojoj je zatraženo smjenjivanje predsjednika
Vlade Borislava Mikelića.
03.03.Predsjednik RSK Milan Martić zatražio smjenjivanje premijera Borislava Mikelića, optužujući
ga za šverc, korupciju i lično bogaćenje.
06.03.Slobodan Milošević primio čelno rukovodstvo RSK.
07.03.Milan Martić na TV Knin rekao da Borislav Mikelić mora otići.
08.03.U Kninu boravili predstavnici Međunarodnog tribunala za ratne zločine.
U Kninu održana sjednica Skupštine RSK. Najavljena smjena Borislava Mikelića nije uslijedila.
Izabrana su dvojica ministara: Slobodan Perić, ministar unutrašnjih poslova, Drago Kovačević,
ministar za informisanje.
10.03.Predsjednik Republike Milan Martić sazvao Vrhovni savjet odbrane. Njegovom pozivu nisu se
odazvali Borislav Mikelić, predsjednik Vlade i Rade Tanjga, ministar odbrane. Novoimenovani
ministar unutrašnjih poslova nije pozvan na sjednicu, jer mu je Martićeva grupa zabranila ulazak u
Ministarstvo.
12.03.Predsjednik Republike Hrvatske dr Franjo Tuđman izjavio, da će UNPR8FOR ostati i dalje u
Hrvatskoj.
U srpskom Sarajevu muslimanski snajperisti ubili dvije djevojčice.
U bihaćkom regionu raste napetost zbog nestanka hrvatskog general bojnika Vlade Šantića.
15.03.Počelo dvodnevno zasijedanje Vlade RSK.
16.03 .Predsjednik Republike Milan Martić zabranio da novoimenovani ministar unutrašnjih poslova
RSK Slobodan Perić ulazi u prostorije svoga ministarstva.
Hrvatska artiljerija otvorila vatru po srpskim položajima južno od Drniša.
21.03.Uhapšen ministar odbrane RSK dr Rade Tanjga, ali je ubrzo pušten.
22.03.Vojislav Šešelj održao promotivni skup svoje stranke u Kninu.
31.03.Savjet bezbjednosti usvojio Rezoluciju 981 o organizaciji UNCROa
U 'Kninu nepoznate osobe provalile u stan ministra odbrane RSK dr Rade Tanjge. Nepoznate osobe
podmetnule požar u katoličkoj crkvi Sv. Jakov u Kninu.
11.04.Na Suvoj Međi, između 39. banijskog korpusa i 5. muslimanskog korpusa vođene žestoke borbe.
Kod Vojinovca ( Plaški ) ubijen vojnik UNPROFORa.
Hrvatska televizija prikazala kako Hrvatska stranka pt:ava slavi 10. april dan NDHe.
21.04.U Petrinji održan sastanak Odbora za Jasenovac, gdje su došli do izražaja nesporazumi između
rukovodstva RS i RSK, odnosno Mikelića i Karadžića. Delegacije se nisu mogle složiti ko će biti
glavni govornik na komemoraciji.
24.04.Prošireni Savjet odbrane RSK donio Odluku o privremenom zatvara-nju Autoputa.
28.04.Kod Benzinske stanice Novska hrvatski državljanin nožem zaklao Srbina Tihomira Blagojevića.
Poslije nekoliko sati brat ubijenog Tihomira pucao na kombi u kojem ubija dvojicu i ranjava petoricu
Hrvata.
01.05.U 5,30 sati hrvatska vojska počela agresijom na Zapadnu Slavoniju, pod nazivom "Bljesak".
Hrvatske snage zauzele Jasenovac.
02.05.Klaus Kinkel zatražio povlačenje hrvatske vojske iz Zapadne Slavonije.
Savjet bezbjednosti zatražio prekid neprijateljstava i povlačenje hrvatske vojske.
Počelo srpsko raketiranje Zagreba projektilima iz "Ognja".
Kod Stare Gradiške oboren hrvatski avion Mig 21.
Hrvatske snage ušle u Okučane.
Vodstvo bosanskih Srba održalo Skupštinu SDSa srpskih zemalja.
03.05.Rukovodstvo RSK u Kninu utvrdilo tekst sporazuma o prekidu vatre u Zapadnoj Slavoniji.
04.05.U Kninu sahranjen Srđan Čoka, pisac tekstova u rok grupi "Minđušara". Poginuo je u Zapadnoj
Slavoniji.
Hrvatske vlasti nisu dozvolile Jasušiju Akašiju da obiđe područje Zapadne Slavonije.
06.05.Hrvatska vojska na putu prema Oklaju ubila dvojicu srpskih boraca iz Radučića.
08.05.Muslimanski vojnici ubili četvoricu Srba i četvoricu zarobili kod Cetingrada.
09.05.Predsjednik Republike Srbije Slobodan Milošević primio predstavnike RSK.
U Brezovoj Glavi Dragan Mandić ubio oficira II. kordunaške brigade Branka Čiču.
10.05.U manastiru Moštanici (Bosanska Dubica), patrijarh Pavle održao pomen jasenovačkim žrtvama
i žrtvama Zapadne Slavonje. Među prisutnima bili su Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Nikola
Koljević.
13.05.Poslije brojnih uzmicanja, Radovan Karadžić pozvao da se RS i RSK ujedine. Babić i Mikelić
nisu reagovali.
Skupština RSK sazvana za 17. maja.
16.05.U Kninu zasijedao Vrhovni savjet odbrane RSK. Usvojen je zahtjev generala Milana Čeleketića
da podnese ostavku. Za novog komandanta Vojske RSK postavljen je general potpukovnik Mile
Mrkšić, rodom iz opštine Vrginmost.
U Kninu priređena promocija prvog krajiškog romana "Nevini đavo", autora dr Branka Zinaića.
17.05.Sindikat RSK organizirao miting podrške Milanu Martiću. Na udaru je bila politička sprega
Babić - Mikelić. Vodstvo mitinga je preuzelo Radio televiziju Knin i udaljilo direktora Dušana Badžu,
bliskog saradnika Milana Babića.Koordinacioni odbor mitinga je zatražio: raspuštanje skupštine,
smjenu Vlade, raspisivanje izbora, poboljšanje položaja vojske i ratnih invalida.
19.05.U Bijeljini organizovan simpozij na kojem su učestvovali predstavnici muzejsko arhivskih
ustanova RS, RSK i SRJe. Pomoćnik ministra za kulturu Srbije Begenišić je rekao: "Podeliti srpsku
kulturu i srpsko nacionalno biće nisu mogli učiniti strani.osvajači, a to neće moći niti nacionalni
glavari, ma o kome se radilo. Vi slažete vremena."
23.05.Vlasti SRJ nisu dozvolile prelaz granice za djecu 8. razreda osnovne škole iz Knina. Osnovci su
krenuli da upoznaju istorijske znamenitosti Srbije.
26.05.Avioni NATO pakta tukli srpske položaje u širem rejonu Pala i Sarajeva.
Snage bosanskih Srba zarobile oko 200 pripadnika UN i povezale uz bandere na mjestima vjerojatnog
napada NATO avijacije.
28.05.U ranim jutarnjim satima kod Kremena (Slunj), oboren helikopter u kojem se nalazio ministar
Izetbegovićeve Bosne, Irfan Ljubijankić. Poginulo je ukupno 7 lica. Iz pogođenog helikoptera su
ispadale njemačke marke. Mnogi su u trenu postali milioneri.
Skupština RSK smjenila predsjednika Vlade Borislava Mikelića i podržala Plan ujedinjenja RS i RSK,
kojeg je izradila zajednička komisija.
30.05.U Kninu zasijedali poslanički klubovi koji će predlagati novog premijera. Istočna Slavonija,
Baranja i Zapadni Srem formirali Koordinaciju. Za predsjednika je izabran Goran Hadžić. Njen cilj je
otcjepljenje od RSK.
01.06.U Kninu izvršeno krštenje Doma penzioneza li novo ime "Hotel Spas".
U Bijeljini sastanak najviših rukovodstava RS i RSK. Vođena je rasprava o ujedinjenju. Obe
delegacije su isticale potrebu hitnog ujedinjenja, ali je iza toga došlo do naglog obrta diskusije i
raspoloženja.
U Kninu su završeni radovi na preuređenju čuvene Gimnazije u rezidenciju predsjednika Republike.
Narod se šegači i šapuće da je to jedini način da predsjednik Republike Srpske Krajine i njegovi
saradnici imaju gimnaziju.
02.06.Bosanski Srbi kod Banjaluke oborili američki avion F-16
04.06.Počela jača hrvatska ofenziva na sektor Dinare.
05.06.Srpski narod izbjegao iz Civljana i Cetine.
Hrvatske snage zauzele Crni Lug, nedaleko Bosanskog Grahova.
06.06.Komandant UNPROFORa Bemar Žanvije u Kninu razgovarao s predstavnicima Vojske RSK.
11.06.U Kninu ubijen pripadnik Kenijskog bataljona Jongia i ranjen Čeh, vozač kombibusa. Srpski
vojnici su pokušali oteti kombibus.
12.06.Milan Babić određen za mandatara Vlade RSK.
16.06.Skupština RSK donijela jednoglasnu odluku o ujedinjenju s Republikom Srpskom.
18.06.Eksplodirao vojni avion pri sletanju na Udbinski aerodrom.
19.06.Novi komandant Vojske RSK gen. Mile Mrkšić mobilisao sve šofere zaposlene u ministarstvima
RSK.
U SRJ je u toku masovna mobilizacija Srba krajiškog porijekla. Njih više hiljada je uključeno u
Vojsku RSK. Samo na slunjskom poligonu nalazi se oko 3000 nasilno mobilisanih Srba.
Vojne vlasti Republike Srpske pustile iz zatvora, posredstvom lovice Stanišića, posljednjih 26
pripadnika UN, od 388 koliko ih je bilo uhapšeno zbog bombardovanja srpskih položaja.
20.06.Karl Bilt preuzeo funkciju Lorda Ovena, koji je podnio ostavku zbog neprincipijelnih postupaka
međunarodne zajednice na Balkanu.
28.06.Na Vidovdan, na vojnom poligonu kod Slunja, formiran Korpus specijalnih namjena Vojske
RSK. Najsnažnije naoružanje iz ostalih jedinica izdvojeno je za ovu vojnu formaciju. Korpus je izvršio
vojnu paradu, pred čelnim ličnostima i pred više hiljada prisutnog naroda RSK.
30.06.General Ratko Mladić izjavio da jedva čeka susret s Nijemcima u Bosni.
03.07.Predsjednik RSK Milan Martić primio u Kninu Karla Bilta i Torvalda Stoltemberga.
04.07.Zakazana vanredna sjednica Skupštine RSK u Mirkovcima.
U opštini Dvor proglašeno ratno stanje.
UNPROFOR upozorio na gomilanje hrvatske vojske na ličkom i dalmatinskom ratištu. Primjećeno je
gomilanje hrvatske vojske na Dinari.
Predsjednik RSK Milan Martić primio predsjednike političkih stranaka u RSK.
05.07. Hrvatska artiljerija snažno tukla Bosansko Grahovo.
06.07. U Kninu, na Tvrđavi otvorena 13. tradicionalna kninska likovna manifestacija.
11.07. Vojska RS zauzela Srebrenicu.
Vojska RH zauzela visove Šator planine u Zapadnoj Bosni.
12.07.Skupština RSK nije održana il Mirkovcima, jer je pojedinim poslanicima onemogućen ulaz u
Istočnu Slavoniju.
Borislav Mikelić oštro kritikovao mandatara Vlade RSK, dr Milana Babića zbog smanjivanja broja
ministara, jer je to po njemu koncentracija vlasti u krugu Kninjana. Na kampanju ujedinjenja s RS, on
gleda kao na bacanje prašine u oči narodu da se prikrije sramota pada Zapadne Slavonije.
13.07.Muslimanske snage 5. korpusa upale iza srpskih položaja na slunjskom području. Ubile su
Nikolu Novakovića i zarobile sedmoricu Srba.
14.07.Na Baniji ubijen devizni inspektor Ministarstva za finansije RSK Nikola Velebit. Priča se da je
ušao u trag šverca s naftom vladajuće mafije.
07.07.U Italiji se iskrcali prvi vojnici za brze intervencije u Bosni.
18.07.Vođene žestoke borbe oko Žepe u Bosni.
Policija u Vojniću hapsila dezertere. Uhapšeni su upućeni na Dinam.
20.07.Savjet bezbjednosti osudio srpsko osvajanje Žepe.
Hrvatska zaprijetila napadom na RSK ako se ugrozi Bihać.
22.07.Ćetvorica boraca 11. kordunaške brigade dopremljena mrtva. Poginuli su u borbi s 5.
muslimanskim korpusom. .
Franjo Tudman i Alija Izetbegović u Splitu potpisali, pod pritiskom SAD, antisrpski protokol.
25.07.Hrvatska artiljerija snažno tukla Grahovo. Bilo je mrtvih i ranjenih.
Vanredna sjednica Hrvatskog sabora, tobože zbog rebalansa budžeta. Tražena je saglasnost da se
napadne RSK.
Sazvana vanredna sjednica Skupštine RSK za 27. juli u Topuskom.
Patrijarh Pavle najavio dolazak u Glinu 30. jula, da održi parastos ubijenim Srbima od 29.
jula do 3. avgusta 1941. godine u pravoslavnoj crkvi Rođenja Bogorodice (1564 ubijenih). U Velikoj
K1aduši donesena Odluka da se ubrzo proglasi Republika Zapadna Bosna. Hrvatske snage iznenadile
Srbe na Dinari i ubile četvoricu srpskih boraca, sedmoricu ranili.
Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu podigao optužnicu protiv Radovana Karadžića, Ratka
Mladića i Milana Martića
Atif Dudaković, komandant 5. muslimanskog korpusa izjavio da Bihać neće pasti.
26.07.U Kninu, na Tvrđavi izvršena promocija novog broja lista "Vojska Krajine". Žestoke borbe oko
Grahova.
U Dalmatinskom korpusu Vojske' RSK proglašena opšta mobilizacija.
Fikret Abdić proglasio Republiku Zapadnu Bosnu.
27.07. Hrvatske snage zauzele Bosansko Grahovo.
Skupština RSK u Topuskom izabrala Vladu RSK, koju je sastavio premijer dr Milan Babić.
Hrvatske snage ovladale područjem Glamoča.
30.07.Srpski patrijarh Pavle boravio u Glini, gdje je predvodio parastost posvećen žrtvama ustaškog
zločina 1941. godine. Patrijarh Pavle je posvetio spomen ploče na kojima su uklesana 1564 imena
ubijenih Srba u crkvi, na čijim su temeljima komunističke vlasti sagradile Dom kulture.
Patrijarh Pavle doputovao u Knin.
Građani Knina toplo pozdravili dolazak kapetana Dragana.
Jasuši Akaši pregovarao s rukovodstvom RSK.
General Ratko Mladić organizovao konferenciju za štampu u Kninu.
Hrvatska artiljerija tukla selo Strmicu nedaleko Knina.
Radovan Karadžić naredio kontraofenzivu na Grahovo i Glamoč, pod komandom generala Manojla
Milovanovića.
01.08.Predstavnički dom SAD izglasao Odluku o ukidanju embarga na uvoz oružja bosanskim
muslimanima
Hrvatski radio objavio lažnu vijest da su "pobunjeni Srbi artiljerijom tukli Gospić". Muslimanske
snage 5. korpusa uništile 3 tenka Vojske RSK i jedan tenk zarobili. 02.08.Najavljeni pregovori
delegacija Republike Hrvatske i Republike Srpske Krajine u Ženevi. Hrvatski predsjednik Franjo
Tuđman uslovio pregovore puštanjem naftovoda i pruge preko Knina.
Vlada RSK odredila Milivoja Vojnovića da pregovara u Ženevi s hrvatskom stranom. Predsjednik
Martić je odredio svoje pregovorače koji će s ministrom inostranih poslova Vojinovićem putovati u
Ženevu: Iliju Prijića, savjetnika predsjednika Republike, generala Milu Novakovića i Lazara Macuru,
predsjednika Odbora za međunarodne odnose Skupštine RSK.
Glavni štab Vojske RSK demantirao vijesti hrvatskog radija o granatiranju Gospića.
Na veče hrvatska televizija objavila opštu opasnost za grad Karlovac.
03.08.Hrvatska televizija anketirala hrvatsku javnost za napad na RSK. Za napad se opredijelilo 73%
anketiranih.
Za 10 sati zakazani hrvatsko-srpski pregovori u Ženevi, uz posredništvo Torvalda Stoltemberga.
Predsjednik Vlade BiH Hari Silajdžić podnio ostavku.
04.08.U 5 sati Hrvatska napala na Republiku Srpsku Krajinu, pod šifrom "Oluja". Hrvatski predsjednik
Franjo Tuđman uputio poziv Srbima da se predaju.
Iz 11. kordunaške brigade poginula četvorica boraca.
Hrvatski avion tukao Spomenik na Petrovoj gori, ali ciljeve nije pogodio.
Srbijanski mediji nisu objavili hrvatski napad na RSK.
Predsjednik Vlade RSK Milan Babić u Beogradu. Više puta je nazivao predsjednika Republike Milana
Martića da ne smije raketirati Zagreb.
Milan Martic potpisao akt o povlačenju iz RSK pod naslovom "Odlućujemo"
05.08.U 12,30 hrvatske snage su bez borbe ušle u Knin. Hrvatske snage zauzele Sv. Rok kod Gračaca.
Lansirane su lažne vijesti preko srpskih medija o napadu na Osijek i Vinkovac, te o zauzimanju sela
Nuštar.
06.08.Sredstva informisanja u Srbiji isticala sukob Karadžića i Mladića.
Mediji u Srbiji su davali šture izvještaje iz Krajine, tek pri kraju informativnog programa. Sve radio
stanice u Srbiji su emitovale zabavni i veseli program.
Borci 11. kordunaške brigade napredovali u pravcu Karlovca. Bez znanja Štaba kordunaškog
korpusa "Orkan" prebačen u RS, preko mosta između Dvora i Bosanskog Novog.
Kroz Republiku Srpsku kolone u kojima je oko 250 000 izbjeglih Krajišnika. Poslije prelaza u Srbiju
kolone su posredstvom policije usmjeravane u pravcu Kosova.
07.08.U Topuskom održan sastanak Štaba 21. kordunaškog korpusa, proširen s predstavnicima
civilnog i policijskog sektora.
Vojska 5. muslimanskog korpusa ušla u Veliku Kladušu.
08.08.U Topuskom održan prošireni sastanak Štaba kordunaškog korpusa na kojem su komandanti
referisali o stanju u jedinicama i na terenu poslije povlačenja s prvih borbenih linija. Vojska 5.
muslimanskog korpusa prešla rijeku Glinu i ušla u selo Crni Potok.
Hrvatski general Petar Stipetić nazvao komandanta Kordunaškog korpusa pukovnika Čedu Bulata
zatražio bezuslovnu kapitulaciju. U 13 sati su uspostavljeni lični kontakti pukovnika Čede Bulata,
Toše Pajića i generala Stipetića. Razgovori su nastavljeni u 19 sati u selu Jukincima. Sa srpske strane
su učestvovali: Tošo Pajić, Čedo Bulat, Dragan Kovačić, Đuro Škaljac i Slobodan Blagojević.
09.08.U Beogradu održan miting podrške RSK. Govorili su Antilohije Radović i Vojislav Koštunica.
Nedaleko od Gline potpisana predaja 21. kordunaškog korpusa. Dokumenat su potpisali: hrvatski
general Petar Stipetić, ministar unutrašnjih poslova RSK Tošo Pajić, pukovnik Čedo Bulat, komandant
Kordunaškog korpusa i potpukovnik Dragan Kovačić, komandant 11. kordunaške brigade.
10.08.Boris Jeljcin primio Slobodana Miloševića u Moskvi.
12.08.Hrvati iz okolice Banjaluke upućeni da nasele Baniju i Kordun. Intenzivno naseljavanje
Vrginmosta i Vojnića počelo 17. avgusta.
12.11.U Erdutu potpisan Osnovni sporazum o Oblasti Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema.
Potpisnici su: Hrvoje Šarinić i Milan Milanović. Ovaj dokumenat su potpisali i svjedoci: Piter
Galbrajt, ambasador SAD u Hrvatskoj i Torvald Stoltemberg, posrednik Ujedinjenih nacija.
21.11.U Dejtonu postignut Opšti okvirni sporazum za mir 11 Bosni i Hercegovini, koji je potpisan u
Parizu 12. decembra. U njemu se ne govori o sudbini Republike Srpske Krajine i protjeranom srpskom
narodu. Hrvatska okupacija je podržana od međunarodne zajednice, pa i etničko čišćenje srpskog
naroda iz Hrvatske.

FUSNOTE

I. dr Tomislav Maretić: Slaveni u davnini, Zagreb, 1889. str. 54.
2. Franjo Rački: Povijest Slavena, str. 35.
3. Vidi knjige Sime Lukina "Srbi u davnini", Olge Luković Pjanović "Srbi narod najstariji" i dr Jovana Deretića "Zapadna Srbija"
4. prof. dr Đorđe Janković: Arheološki spomenici Srba zapadno od Dinare i Une, rukopis. Rezimea kod autora, str. 1
5. Legende kažu da je izgrađen na mjestu molitve apostola Pavla.
6. Katalog: Republika Srpska Krajina, korjeni državnosti i nastanak, Knin 1993., str.18.
7. dr Jovan Deretić: Zapadna Srbija, BONART Nova Pazova 1998., str. 157.
8. Milan Radeka: Kordun u prošlosti, "Prosvjeta" Zagreb 1989.str. 96.
9. prof. dr Vojin S. Dabić: Karlovački generalat 1530. -1746., rukopis, str. 411
10. Manojlo Grbić: Karlovačko vladičanstvo , reprint SKD "Sava Mrkalj", Topusko 1990., str. 37.
Il. akademik Jovan Rašković: Luda zemlja, Plavi jahač, Beograd 1990, str. 357
12. prof. dr Vojin S. Dabić, Karlovački generalat, izd. Svetog arhijerejskog sinoda SPC,
2000. god. str. 63, 71, 84, 94, 117,127
13. Milan Radeka: Gornja Krajina, Zagreb 1975, str. 127.
14. Franz Frazz: Cjelovita topografija karlovačke vojne krajine, reprint, Gospić 1988,
str.3 1.
15. Mirjana Gros: Počeci moderne Hrvatske 1850.-1860., str. 34. i 35.
16. Laza Kostić: Sporni predeli Srba i Hrvata, Čikago-Ilinois 1957., str.97
17. Hrvatske pravice XVIII, str. 197.
18. Gordana Krivokapić - Jović: Srpska narodna samostalna stranka 1903 - 1914, SKD
"Prosvjeta" Zagreb 2000. godine, str. 15.
19. Vidi Aleksandra Lazarević: Srbi u Hrvatskoj u svijetlu muzeologije "Prosvjeta", Zagreb 1996.str 67.
20. Organizatori pogroma su bili pripadnici ekstremnog ogranka Stranke prava, pod vodstvom Josipa Franka ( prim. aut. )
21. dr Ivan Ribar: Iz moje političke suradnje, "Naprijed" 1965., str.133.
22. Dušan Kašić: Manastir Gomirje ,izd. Muzeja SPC 1997., str. 3
23. Jovan Radojčić: Srbi, Srpska Krajina, Dalmacija, Slavonija, Hrvatska, "biografski leksikon", izd. Comerce sistem 0.0. , Beograd 1994.
24. Vidi: Svetozar Borak: Srbi katolici, Novi Sad 1998.,str. 23
25. podaci o poznatim Srbima iz Hrvatske, pretežno iz citiranih djela: Jovana Radojčića, Aleksandre-Sanje Lazarević, Vasilija Krestića, Dragana Subotića i kataloga izložbe" 13 vekova Srba u Dalmaciji, Slavoniji i Hrvatskoj", Sremski Karlovci 1997. 26. Radomir Smiljanić: Srbi i Hrvati Gordijev čvor evropske politike, rukopis, kod autora, str. 18.
27. Tekst razgovora, zabilježio sekretar kralja Aleksandra, Milorad Pavlović, objavljen u knjizi M. Dakića, Srpska krajina, Knin 1994, str.35..
28. Miloš Crnjanski: Politički spisi, "Sfairos" I 986. str. 65.
29. Radomir Smiljanić, cd., str. 1.


30. Miroslav Krleža: Godina tisućudevetstotinadevetnaesta,"Republika", travanj
1954.,br. 4. str. 277. i 278.
31. "Politika ekspres" od 9. februara 1991. godine.
32. dr Veselin Đuretić:Upotreba Rusije i Zapada, Beograd 1997., str. 19.
33. Isto, str. 21.
34. Isto, kao 27 i 28, str. 20
35. dr Veselin Đuretić, Nasilje nad srpskim ustankom, Beograd 1997., str. 21
36. "Proleter", br. 28. , od decembra 1932., str. 1. i 2. , u Arhivu Jugoslavije.
37. prof. dr Branko Petranović i Mr Nikola Žutić: 27. mart 1941. , NIC OM, Beograd
1990., str. 59. .
38 Iz knjige Radomira Smiljanića: Požar na Trgu Marksa i Engelsa , Nova knjiga, Beograd 1989. , str. 56
39. dr Gojko Vezmar: Ustaško- okupatorski zločini u Lici 1941.-1945. , rukopis.
40. Akademik Milorad Ekmečić: Zbornik o Srbima u Hrvatskoj 4, Beograd, 1999., str.27
41. Prvi korpus NOV Hrvatske, HAK 1987. str. 409
42. dr Dragan Subotić: Srpska knjiga i štampa u Dalmaciji, Hrvatskoj i Slavoniji, BINA, Beograd, 1997.str. 55.
43. dr Životije Đorđević: Gubici stanovništva Jugoslavije u Drugom svetskom ratu, ABC Beograd, 1997., str.7.
44. Koncentracioni logori, "Vjesnik" 1944. str. 113.
45. Mile Dakić: Petrova mi gora mati. Zagreb, 1983. str. 166.
46. dr Ljubo Boban, Hrvatska u arhivima izbjegličke vlade 1941.-1943., str. 284, 285 47. Vidi knjigu Petra Zinaića: Genocid na Kordunu i okolici 1941.-1945., Stručna knjiga, Beograd, 1996.
48. O ustaškim i komunističkim zločinima u Lici, vidi knjigu Mirka Rapaića: Lička tragedija, izd. "Srpska reč" 1999.
49. "Spomenica pravoslavnih sveštenika 1941.-1945.", izd. Beograd 1960.
50. Svjedočenje jednog od učesnika kod autora. .
51. dr Životije Đorđević, cd, str. 7.
52. Vidi pismo Veljka Guberine kardinalu Kuhariću: "Tri pitanja kardinalu", "Politika", od 8. marta 1991. godine.
53. U Gornjem Sjeničaku na Kordunu, Đuro Bižić Jurko je dobio zadatak da učestvu je u zakopavanju pobijenih "ustaša". Donio je kući punu torbu indeksa i đačkih knjižica ubijenih učenika i studenata iz Kragujevca i okolice, koji su se zbog straha povlačili prema Austriji, krajem aprila i početkom maja 1945. godine. Egzekucija je izvršena kod sela i šume Muljci.
54. Vjesnik JNOFH, Zagreb, 1970., tačka 11, str. 496
55. Iz Rezolucije 2. zasijedanja ZAVNOHa U Plaškom, oktobra 1943., Simpozij o Petrovoj gori, JAZU, Zagreb 1972. str. 575, ili Katalog Republika Srpska Krajina, Knin 1993., str. 34.
56. Jovan Ostojić: Geneza hrvatskog fašizma, rukopis kod autora, str.13.
57. Glasnik srpskog istorijsko kulturnog društva" Njegoš", br. 56., Čikago, decembra
1986., str. 67. i 68.
58. Hrvatske pravice, str.225
59. dr Milan Bulajić: Genocid nad Srbima, knj.4., Beograd 1989., str. 1164.


60. dr Veselin Đuretić: Nasilje nad srpskim ustankom, Beograd 1997. str. 26
61. Vidi "Politiku ekspres" od 27. oktobra 1991. godine.
62. Akademik Dragan Nedeljković, u Predgovoru knjizi Sime Zarića: Na haškom raspeću, Štit M , Beograd 1999. , str. 10.
63. Dragan Vukšić: Prilog za portret promašene politike, Beograd, septembar 2000.god, str. 4
64. Kao 53, str. 10
65. General mr Milisav Sekulić: Jugoslaviju niko nije branio a Vrhovna komanda izdala, NIDDA Verlag GmbH, 1997. str. I I.
66. prof. dr Smilja Avramov: "Postherojski rat Zapada protiv Jugoslavije", izd. IDI Veternik, Beograd, 1997. ,str. 155.
67. konstituisana 30. aprila 1991. (prim. aut.)
68. Tekst objavljen u Glasniku Krajine, br.6, str. 1., od 2. jula 1991. godine
69. mr Mile Dakić: Srpska krajina, Knin 1994. , str. 60.
70. Savo Štrbac: Zločini nad Srbima na prostoru Hrvatske u periodu 1990- 1999., Rukopis u Centru za strateške studije, Univerziteta u Beogradu, str. 13.
71. o zločinima vidi knjigu prof. dr Vojina S. Dabića: Persecution of Serbs and Ethnic Cleasing 1991-1998. Documentes and testimonies, Beograd 1998 i knjigu: Nestala lica na području Hrvatske, izd. "Veritasa", januar 2001. godine.
72. mr Slobodan Mileusnić: Duhovni genocid 1991. 1995. 1998., izd. Muzeja SPC, Beograd, 1997. str. 235 i 236
73. Mirko Rapaić, cd, str. 359.
74. Akademik Vasilije Krestić: Genocidom do velike Hrvatske, Matica Srpska 1998., str. 145.
75. Iz rukopisa prof. dr Vojina Dabića: Progon Srba i etničko čišćenje Hrvatske 1991.
1998. godine, koji je kod autora.
76. kao predsjednik JSDS u Hrvatskoj imao sam priliku da više puta razgovaram s Franjom Tuđmanom uoči izbora 1990. godine. Zamjerio sam mu na isticanju ustaške ideologije, tvrdeći da je nacionalni sukob neizbježan. Obećavao je politički zaokret i izostavljanje ustaške simbolike poslije pobjede na izborima ( prim. aut. )
77. Veljko Guberina: "Svedok" od 4. marta 1997. str.38
78. Vidi: Milisav Sekulić, Knin je pao u Beogradu, NIDDA Verlag Gmb Homburger 2000, str. 263
79. Đakomo Skoti, Zločini u Oluji, Danas od 14. juna 2001. godine
80. "Jutarnji list", Zagreb, od 22. avgusta 2001.
81. "Politika", od 23. avgusta 2001.
82. Novosti, br. 41. Zagreb 22. septembra 2000 godine, str. 3.
83. Dokumenat u Prilogu
84. Razgovor s Dobricom Ćosićem reproducirao Marko Dobrijević (nekadašnji sekretar SDSa Krajine i do 1991. bliski saradnik akademika Jovana Raškovića ), pred autorom i Milanom Gaćešom u Udruženju za pomoć izbjeglicama i prognanicima iz Hrvatske 3. avgusta 200 I. godine.
85. Izjava dogogradonačelnice opštine Petrinja Gordane Dumbović "Politika" od 13. avgusta 2001, ili "Hrast" izdanje Info pula UPIHa i CRSa, broj 21
86. Ivan Zvonimir - Čičak, Identitet, br.52, str.5 i 6, od jula 2001. godine
87. "Hrast" broj 20, nedjeljnik UPIHa i CRSa, od 12. avgusta 2001. godine str.26
88. Đakomo Skoti: Zločin u Oluji, feljton, zapis 22. i 25. avgusta 1995. "Danas" od 7. avgusta 2001.
89. Nedjeljna "Dalmacija" od 10 avgusta 2001. godine, str.4.


90. Dr Smilja Avramov: Opus Dei, Idij- Veternik, Bgd, septembar 2000. godine, str. 16 91. akademik Vasilije Krestić; cd. str. 148
92. akademik Dragan Nedeljković: Drama civilizacija na Balkanu, Zadužbina "Petar Kočić" Banja Luka - Beograd, 1999., str. 127.
93. prof. dr Dušan Siđanski: Federalistička budućnost Evrope, Prosveta 1996. str. 405 94. prof. dr Vojislav Vukčević, TV intervju Vesne Vojvodić, na Studiju B, 4. januara 2000. godine, u 20 sati.
95. Vidi: Čedo Višnjić, Kordunaški proces, "Prosvjeta" Zagreb 1997.
96. "Ličke novine", od 3. decembra 1996.
97. "Veritas" Nestala lica na području Hrvatske, Beograd-Banja Luka 2001., str. 12 i 13 98. NIH, br. 2647, od 20.09.2001


Mr MILE S. DAKIĆ

 

 

  

 

________________________________________________________________________

 

Copyright www.krajinaforce.com © 2005