1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  KrajinaForce - Pocetna stranica

www.krajinaforce.com

* 1 *

1989

28. februar
Knin. Miting podrške Srbima na Kosovu i u Metohiji. Prvi put ( posle više decenija ) javno izgovoreno ime Srpske Krajine.

1.april
Osijek. Oko 21 čas snažna eksplozija bombe, postavljene ispod prozora na dopisništvu beogradske Politike, razrušila deo zida polupala stakla i oštetila nameštaj.

Jun
Zagreb. Iz ustava SR Hrvatske izbačena odredba o srpskom jeziku kao jeziku Srba u Hrvatskoj.

8. jul
Kistanje.Osnovano Srpsko kulturno društvo “Zora”. Za predsednika izabran Jovan opačić. Hrvatske vlasti zabranile rad društva.

8. i 9. jul
Dalmatinsko Kosovo. Proslava 600 godina Kosovske bitke.

9.jul
Dalmatinsko Kosovo. Prekinut kulturno-umetnički program kod crkve Lazarice, uhapšeno 20 Srba iz opštine Knin, koji su osuđeni i odležali kaznu u šibenskom zatvoru.

10.jul
Uhapšen i na 40 dana zatvora osuđen Jovan Opačić

Jul
Beograd. Protesno pismo Odbora za odbranu slobode misli iz Beograda Predsedništvu SFRJ i Predsedništvu SR Hrvatske. Odmah pustiti na slobodu Jovana Opačića, koji je osuđen zato što je tražio kulturnu autonomiju Srba u Hrvatskoj.Beograd. Izjava Udruženja književnika Srbije (UKS) i odgovor Društva hrvatskih književnika.

Avgust
Beograd. Prvo protestno veče Udruženja književnika Srbije povodom suđenja Jovanu Opačiću i “progonu Srba u Hrvatskoj

Septembar
Beograd. Drugo protestno veče Udruženja književnika Srbije “o položaju i progonu Srba u Hrvatskoj” i gostovanje SKD “Zora” u Beogradu. Beograd. Tribina u Francuskoj br.7 o
položaju Srba u Hrvatskoj. Čuli su se i predlozi o osniovanju srpske autonomne pokrajine u Hrvatskoj. Zagreb. Predsedništvo RK SSRN Hrvatske traži da se “službena Srbija” ogradi od Dobrice Ćosića, Antonija Isakovića, Vuka Draškovića i Francuske 7 (UKS ). Šibenik. Počelo suđenje Jovanu Opačiću. Beograd. Protest Udruženja književnika Srbije i srpskog PEN centra povodom sudske presude Jovanu Opačiću

Oktobar
Pakrac. Vladika slavonski Lukijan kažnjen novčano zbog organizovanja proslave 600-godišnjice Kosovske bitke. Beograd. Poslanik Miloš Laban predložio da Skupština Srbije pokrene u Saveznoj skupštini pitanje pravnog nasleđa tzv. Nezavisne Države Hrvatske i da se pokrene “Nirnberški proces” protiv NDH.

25.novembar
Plavno. Osnovano Srpsko kulturno društvo “Zora”.


1990

23.januar
Islam Grčki. Odlučeno je da se nastavi obnavljanje kule Janković Stojana. Obnova će, računa se, trajati još tri godine. Već je obnovljena, u okviru tog kompleksa, crkva svetog Đorđa koju je posle kritskog ( kandijskog ) rata ( 1645-1669) izgradio Janković Stojan (?-1689). U crkvi se nalazi i grob velikog srpskog književnika Vladana Desnice ( 1905-1967), inače potomka Janković Stojana. Objekt treba da bude trajno saniran, tako da se stvore uslovi za prihvatanje zavičajne zbirke iz Benkovca s etnografskim predmetima, oružjem i dokumentima vezanim za uskočka vremena i za porodicu Janković. Posebno će se urediti zbirka o životu i radu Vladana Desnice.

4.januar
Knin. U vezi s grubim fizičkim napadom na književnika iz Splita Zdravka Krstanovića, Srpsko kulturno društvo “Zora” iz Knina (čiji je Krstanović i član Glavnog odbora ) u saopštenju koje je potpisao Jovan Opačić, predsednik Društva, najoštrije protestuje “protiv ovog zločinačkog akta”.... “Na žalost”, kaže se u saopšenju, “prinuđeni smo konstatovati da fizički napad na Zdravka Krstanovića nije tek puki izolovani akt jednog huliganskog i psihološki morbidnog osjećanja svjeta, već smatramo da je ovaj napad samo “logičan” rezultat jedne iracionalne društvene klime, koja se u Dalmaciji, pa i u čitavoj hrvatskoj, na jednom širokom frontu raspaljuje do isključivosti i, čak, do animoziteta prema svemu onome što je srpsko....”Dalje se navode i drugi primeri progona srpskih čelnika ( psihološki rat u Šibeniku protiv dr Jovana Raškovića, 10-dnevna prekršajna kazna zatvora Marku Dobrijeviću, jednom od potpredsednika “Zore”, i svešteniku iz Vrlike Bošku Gagiću, zbog učestvovanja na vidovdanskoj proslavi na Dalmatinskom Kosovu) i zaključuje: “Nakon ovih događaja jasno je, na žalost, da se oni ne mogu tumačiti nikakvom slučajnošću, niti im se više može pridavati bilo kakav marginalni politički značaj, već isti...predstavljaju samo....dobro koordinirane oblike jedne široko zasnovane i perfidno vođene antisrpske politike. Krajnji politički cilj svih ovih napada na srpske intelektualce, okupljene oko Srpskog kulturnog društva “Zora” sastoji se u tome da se moralno i politički diskredituju i oni i njihovo društvo, kao i Srpska pravoslavna crkva, koja predstavlja duhovni stožer srpskog naroda”.

5.januar
Beograd. “Povodom fizičkog nasrtaja na pesnika Zdravka Krstanovića-člana našeg Udruženja, povremenog dopisnika Politike i NIN-a, člana glavnog odbora SDK “Zora”-koji se dogodio uoči Nove 1990. godine u jednoj od splitskih kafana, Uprava Udruženja književnika Srbije izražava zapanjenost zbog ove bezočne demonstracije prostaštva i političkog asilja. U nizu sve učestalijih napada na Srbe u Hrvatskoj, od đaka do akademika, ne podseća li i novogodišnje stradalništvo pesnika Krstanovića na neke poznatije kafane i mnogo dužu noć u kojoj su ljudi linčovani zbog svog mišljenja, imena i “zločina” rođenja; na onu noć iz koje, izgleda, još uvek nismo izašli”- kaže se u protestu uprave UKS.
Zagreb. Pod predsedništvom dr Stanka Koraća održan je drugi sastanak inicijativnog odbora za ponovno osnivanje Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”, koje je po “principu simetrije” (zajedno s Maticom hrvatskom), ukinuto sedamdesetih godina u vreme tzv. hrvatskog maspoka. Ispostavilo se, međutim, prilikom obnove rada MH da ova ustanova formalno nikad nije ni bila ukinuta, kao što se to desilo sa “Prosvjetom” zbog čega je za njeno ponovno rođenje bilo potrebno i više vremena nego za osnivanje Matice. Reč je o pripremi neophodnih dokumenata za registraciju ( statut, program rada...). Problem se pojavio već kod razmatranja predloga statuta, koji između ostalog reguliše pitanja sedišta Društva. Direktor Izdavačkog preduzeća “Prosvjeta” Miroslav Mihajlović usprotivio se da sedište obnovljenog društva bude u Berislavićevoj ulici broj 10 ( u Zagrebu ), tj. u zgradi koja je pre ukidanja pripadala tom Društvu, a sada je u njoj smeštena istoimena izdavačka kuća (koja je uzgred u međuvremenu u potpunosti zanemarila izdavanje dela srpskih pisaca i promenila izdavački profil: u njenoj izdavačkij delatnosti dominirala su dela poput Kazanovinih memoara i Figurae veneris). Mihajlović naime smatra da će se izdavačko preduzeće naći u nezgodnoj situaciji i biti izloženo mogućim ekscesima kada se na zgradi pojavi tabla s ćiriličnim nazivom obnovljenog Društva. On je takođe upozorio da sa terena, preko svojih trgovačkih putnika, već osećaju nervozu prema izdavaču “Prosvjeti”, pa stižu i upozorenja da će se prekinuti poslovni kontakti s tom izdavačkom kućom ako se bude povezano sa Srpskim kulturnim društvom “Prosvjeta”. “Vi znate da bilo što srpsko i na ćirilici sada ovdje nije dobro došlo”- rekao je on iznoseći uverenja da će biti fizičkih napada na sedište Društva....

7.januar
Šibenik. Trojica 17-godišnjih maloletnika noću su provalila u pravoslavnu crkvu Presvete Bogorodice u ulici Božidara Petranovića, s tornja skinuli pravoslavnu crkvenu zastavu i zapalili je na tvrđavi Svete Ane.

13.januar
Topusko. Održan sastanak inicijativnog odbora za osnivanje Srpskog kulturnog društva “Savo Mrkalj”, Inicijativni odbor čini grupa intelektualaca s područija Korduna i Banie različitih profesia: pravnici, istoričari umetnosti, profesori, advokati, književnici, ekonomisti, novinari,...Oni čine jezgro iz koga treba ds se razvie društvo koje treba da popuni decenijama proširivanu prazninu u kontinuitetu razvoja kulture i nacionalnog indentiteta srpskog naroda na ovim prostorima.

30.januar
Donji Lipac. U hotelu “Kamensko” održan je politički skup na kojem se raspravljalo o mogućim oblicima i načinu političkog organizovanja Srba u Hrvatskoj. Uvodno izlaganje je podneo profesor dr Jovan Rašković, psihijatar iz Šibenika, a posle rasprave je zaključeno da se, umesto okupljanja u političku partiju s mžnaglašenim nacionalnim predznakom, pristupi nekoj od postojećih stranaka koje imaju opštejugoslovensko političko opredeljenje. Na kraju odlučeno je da se posle osnivačke skupštine Demokratske stranke u Beogradu održi takozvana pristupna skupština u Kninu, s tim što kninski odbor DS ne bi bio u hijerarhijski podređenom odnosu. Profesor Rašković, koji je izabran za koordinatora budućih političkih aktivnosti, izjavio je za Politiku da je za srpski narod u Hrvatskoj jugoslovenstvo i Jugoslavija kao federacia osnovna politička orijentacia.

3.februar
Beograd. Akademik Jovan Rašković prisustvovao osnivačkoj skupštini Demokratske stranke.

4.februar
Glina. Privodi se kraju izgradnja spomen-obeležja poklanima u glinskoj crkvi između 29. jula i 3. avgusta 194: šest dana i šest noći, uoči pravoslavnog Svetog Ilije, ustaše su u crkvi u Glini klale Srbe na oltaru. U kamen spomenika biće uklesana 1.564 imena žena, dece i muškaraca. Jedini preživeli s ovog masakra Ljuban Jednak izjavio je komisiji za utvrđivanje ratnih zločina da je danima ispod vrata drv tekla preko kamenih stepenica u portu crkve, I njegove reči biće u mermer spomenika, ali i svedočenje jednog od egzekutora Hilmije Berberovića. Asim Berberović, sin Himlije je podneo 17.januara 1990. godine krivičnu prijavu jednom tužiocu u Petrinji protiv predsednika SUBNOR-a Gline, protiv predsednika odbora za izgradnju spomen-obeležja poklanima u glinskoj crkvi, kao i protiv Teodora Anđelića, glavnog urednika NIN-a jer je ovaj list pisao o izgradnji spomen-obeležja, zbog kako je u tužbi naveo “istorijskog falsifikata”jer se, “preuveličavaju broj poklanih”. Tu se pozvao na dr Franju Tuđmana kao autoriteta od nauke koji takve stvari stalno dokazuje kao i na vreme izgradnje spomen-obeleža, jer “kad nije toliko godina do sada, što mora i sada da se obeležava?”

13.januar
Topusko. Održan sastanak inicijativnog odbora za osnivanje Srpskog kulturnog društva “Savo Mrkalj”, Inicijativni odbor čini grupa intelektualaca s područija Korduna i Banie različitih profesia: pravnici, istoričari umetnosti, profesori, advokati, književnici, ekonomisti, novinari,...Oni čine jezgro iz koga treba ds se razvie društvo koje treba da popuni decenijama proširivanu prazninu u kontinuitetu razvoja kulture i nacionalnog indentiteta srpskog naroda na ovim prostorima.

30.januar
Donji Lipac. U hotelu “Kamensko” održan je politički skup na kojem se raspravljalo o mogućim oblicima i načinu političkog organizovanja Srba u Hrvatskoj. Uvodno izlaganje je podneo profesor dr Jovan Rašković, psihijatar iz Šibenika, a posle rasprave je zaključeno da se, umesto okupljanja u političku partiju s mžnaglašenim nacionalnim predznakom, pristupi nekoj od postojećih stranaka koje imaju opštejugoslovensko političko opredeljenje. Na kraju odlučeno je da se posle osnivačke skupštine Demokratske stranke u Beogradu održi takozvana pristupna skupština u Kninu, s tim što kninski odbor DS ne bi bio u hijerarhijski podređenom odnosu. Profesor Rašković, koji je izabran za koordinatora budućih političkih aktivnosti, izjavio je za Politiku da je za srpski narod u Hrvatskoj jugoslovenstvo i Jugoslavija kao federacia osnovna politička orijentacia.

3.februar
Beograd. Akademik Jovan Rašković prisustvovao osnivačkoj skupštini Demokratske stranke.

4.februar
Glina. Privodi se kraju izgradnja spomen-obeležja poklanima u glinskoj crkvi između 29. jula i 3. avgusta 194: šest dana i šest noći, uoči pravoslavnog Svetog Ilije, ustaše su u crkvi u Glini klale Srbe na oltaru. U kamen spomenika biće uklesana 1.564 imena žena, dece i muškaraca. Jedini preživeli s ovog masakra Ljuban Jednak izjavio je komisiji za utvrđivanje ratnih zločina da je danima ispod vrata drv tekla preko kamenih stepenica u portu crkve, I njegove reči biće u mermer spomenika, ali i svedočenje jednog od egzekutora Hilmije Berberovića. Asim Berberović, sin Himlije je podneo 17.januara 1990. godine krivičnu prijavu jednom tužiocu u Petrinji protiv predsednika SUBNOR-a Gline, protiv predsednika odbora za izgradnju spomen-obeležja poklanima u glinskoj crkvi, kao i protiv Teodora Anđelića, glavnog urednika NIN-a jer je ovaj list pisao o izgradnji spomen-obeležja, zbog kako je u tužbi naveo “istorijskog falsifikata”jer se, “preuveličavaju broj poklanih”. Tu se pozvao na dr Franju Tuđmana kao autoriteta od nauke koji takve stvari stalno dokazuje kao i na vreme izgradnje spomen-obeleža, jer “kad nije toliko godina do sada, što mora i sada da se obeležava?”


17.februar
Knin. Osnovana Srpska demokratska stranka (SDS). Pod otvorenim nebom osnivačkoj skupštini je prisustvovalo oko 7.000 građana iz Knina, sa Banije, iz Like, sa Korduna i iz Dalmacije. U programskim dokumentima koji su usvojeni aklamacijom, ističe se da će
se SDS zalagati za višestranački sistem i federalno ustrojstvo Jugoslavije. naglačava se da je regionalna podela SR Hrvatske zastarela i da ne odgovara modernim principima političke egzistencije i istorijskim interesima srpskog naroda. U tom smislu SDS ća se zalagati za administrativnu podelu Hrvatske koja će primernije održavati nacionalne strukture područja na kojima živi srpski narod. Usvojena je i posebna rezolucija SDS o Kosovu u kojoj se ističe velika istorijska nepravda nanesena srpskom narodu na kosovskom tlu. SDS se energično protivi formiranju druge albanske države. Za predsednika Stranke izabran je akademik Jovan Rašković.

18.februar
Knin. Protest SDS iz Knina zbog hapšenja tri učesnika proslave na Dalmatinskom Kosovu.
Zagreb. Održana je Osnivačka skupština zagrebačkog odbora Jugoslovenske demokratske stranke, čije je sedište u Vojniću. Učesnici supštine, među kojim su najbrojniji bili učesnici rata, prihvatili su politički Program i Statut stranke,u kojima se između ostalog, ističe da će se JSDS, kao politički predstavnik srpskog, hrvatskog i drugih naroda u ovoj republici, boriti za celovitost jugoslovenske države i razvoj demokratskih socijalističkih humanih odnosa, za ravnopravnost i bratstvo i jedinstvo svih naroda i nacionalnih manjina. Za predsednika Zagrebačkog odbora izabran je dr Milan Galogaža, profesor Ekonomskog fakulteta.

19.februar
Knin. Sudske presude izrečene Srbima koji su učestvovali na letnjoj proslavi 600-godišnjice Kosovske bitke na Dalmatinskom Kosovu nisu dobile konačan epilog. U zatvoru se trenutno nalaze Ilija Zetina iz Go9lubića i Obrad Pašić iz Otave, a do sutra su obavezni da se jave na izdržavanje zatvorske kazne Nikola Bjelinić, Drago Dobrota i Nikola Knežević. Sveštenik Boško Gagić iz Vrlike i Marko Dobrijević iz Šibenika uložili su žalbe na presudu. Presudom Vrhovnog suda SR Hrvatske izgubili su pravo na žalbe u moraće na izdržavanje zatvorske kazne Vojin Pintor iz Plavna, Žarko Drezga iz Pađena i Zdravko Radić iz Radučića. Vrhovni sud SR Hrvatske uvažio je zahtev za sudsku zaštitu Jovana Opačića, čime je ukinuta presuda Republičkog veća za prekrršaje, a sudski postupak protiv Opačića biće obnovljen.

22.februar
Knin. Srpsko kulturno društvo “Zora” dobilo je sedište. Uprava kninskog Medicinskog centra ustupila je nekoliko prostoria u zgradi stare gradske bolnice na korišćenje SKD “Zora”. Ovo privremeno sedište Društva biće adaptirano za radne prostorije i smeštaj nekoliko hiljada knjiga poklonjenih “Zori”. planira se za 24.februar osnivanje pododbora “Zore” u Srbu. Vojnić. Nedavno u ovom mestu osnovana Jugoslovenska samostalna demokratska stranka zakazala je za 23. februar u Zagrebu konferenciju za štampu o sledećim temama: šta hoće JSDS, šta misli o predstojećim izborima, o Kosovu, o najavljenom mitingu na Petrovoj gori....
24.februar
Zagreb. General Franjo Tuđman na prvom općem Saboru Hrvatske demokratske zajednice (HDZ); “NDH nije bilo samo puka kvislinška tvorba i fašistički zločin, već i izraz povjesnih težnji hrvatsskog naroda”.