1 2 3 4 5 6 7 8 9 10  KrajinaForce - Pocetna stranica

www.krajinaforce.com

* 3 *

Pojedini sveštenici u Dalmaciji nedužni su, a klevetani da uvoze i sakrivaju oružje, tako da je sveštenik Đuro Šuša iz Kaštela s milicionarom odveden u Uble ( Splitska zagora), pa je zahtevano od njega da pokaže gde je skriveno oružje u groblju. To se ponovilo u Zelovu i u Baljcima. Utvrđeno je da su to sve bile smišljene zamke s ciljem da se okrive srpski sveštenici i njihovi vernici. Grupa nasilnika u Splitu upala je u pravoslavnu kapek, u kojoj je oskrinavila svešteniprostor, razbacujući sakralne predmete, što se i ranije dešavalo. Pomokreni su pristupi kapeli i hodnici. Nije redak slušaj da se vređaju sveti Sava i “pravoslavna Bogorodica”, stidnim i blasfemičnim izrazima. Posle Božića ove godine noću je napadnuta pravoslavna crkva i sveštenička porodica u Jasenovcu. Preplašena decapolegala su po patosu bojeći se najgoreg. Zatim: u Slavoniji je bilo više suđenja episkopu i svešteniku što su služili službu božju na mestima u ratu porušenik crkava. Bilo je pojava fizičkog maltretiranja pravoslavnik vernika u okolini Virovitice. Ovakve pojave izazivaju osećanje straha i nesigurnosti-kaže se u saopštenju za javnost sa karlovačkog sastanka arhijereja SPC-ne samo kod sveštenstva nego i kod vernika. Prisutne su indicije da je reč o organizovanom izazivanju mržnje prema Srbima. Saopštenje je upućeno Ivi Latinu, predsedniku Predsedništva SR Hrvatske, Svetom arhijerejskom sinodu SPC i Zdenku Sveteu, predsedniku Komisije za odnose s verskim zajednicama RIV Skupštine SR Hrvatske.

20.april
Knin. Orržan predizborni miting komunista i socijalista, na kome je govorio Boro Mikelić, član CK SKJ.
Podravska Slatina. Sednica sva tri veća Skupštine opštine Podravska Slatina, na kojoj je, izmeću ostalog, trebalo je raspravljati i o dopuni člana 150. opštinskog Statuta, u kojem se govori o položaju, jeziku i pismu Srba u opštini, prekinuta je, jer su, nezadovoljni što je na dnevni red stavljeno srpsko pitanje, pojedini obornici hrvstske nacionalnosti napustili sednicu, predvođeni članovima HDZ-a, koji nisu odbornici. Ovo je izazvalo veliko uzbuđenje i ogorčenje Srba, koji, inače, čine više od polovine stanovništva slatinske opštine.

22.april
SR Hrvatska. Održan prvi krug višestranačkih izbora. Pobeda HDZ-a.
Knin. Veliki odziv birača u Lici i Severnoj Dalmaciji. Na gotovo svim izbornim mestima veliki broj neupisanih birača, uglavnom srpske nacionalnosti. Ta pojava je, inače, registrovana širom Republike, posebno u nacionalno mešovitim opštinama.

22. i 23. april
Knin. SDS u opštini osvojila 83% odborničkih mesta u skupštini opštine Knin i 3 poslanička mesta u Saboru SR Hrvatske.

25.april
Knin. SDS nadmoćno pobedila i u bici za saborske zastupnike: 3 zastupnika iz Knina u Saboru Hrvatske su članovi ove stranke: Jovan Opačić, dr Dušan Zelembaba i Radoslav Tanjga.

Maj
Prvi susret Raškovića i Tuđmana i razilaženje oko položaja Srba u Hrvatskoj.Rašković odbija da uđe u vladu.

6. maj
SR Hrvatska.Drugi krug višestranačkih izbora, HDZ osvojila 41,5% glasova(2/3 poslaničkih mesta u Saboru),a Sabor izbrao generala Franju Tuđmana za predsednika.

12. maj
Beograd.Osnivačka skupština SDS iz Knina u Domu omladine.

18. maj
Benkovac. Nožem izboden predsednik Mesnog odora SDS Miroslav Mlinar. Posle toga SDS donosi odluku o zamrzavanju odnosa sa Saborom. Jovan Rašković, predsednik SDS: “Slučaj s Miroslavom Mlinarom je zločin koji je napad na hrvatski narod, pa tek onda na srpski. HDZ će poštovati srpsko nacionalno biće ili neće biti nikakve saradnje između Hrvata i Srba u Hrvatskoj”. Prvo zasedanje sabora: Jovan Rašković poslao telegram, u kome je Sabor obavestio da SDS prekida sve odnose sa Saborom i odbija sve ponuđene funkcije.
Beograd. Na godišnjoj skupštini “Solidarnosti” Vuk Drašković “Još jednom apelujemo na razum Hrvata i pozivamo ih da se uljude”.
Zagreb. Prva radna sednica hrvatskog Sabora: Odbijeno da se poslanik SDS Jovan Opačić obrati Saboru.

2. jun
Knin. SKD “Zora” organizoval0o kulturnu tribinu, na kojoj je promovisano prvo izdanje “Zore” – knjiga Kninska Krajina prote Save Nakićenovića ( o kojoj je govorio Nikola Milovančev, profesor iz Trbovlja, Slovenija), drugi zbornik radova JAZU o istoriji i kulturi Srba u Republici Hrvatskoj, zatim knjiga Preglad književnog rada Srba u Hrvatskoj dr Stanka Koraća i prvi broj lista Srpski glas iz Topuskog.

6. jun
Knin. Pokrenuta inicijativa za osnivanje Zajednice opština Severne Dalmacije i Like.

10. jun
Vukovar. Na Adici kod srpske pravoslavne crkve sv. Petke u prisustvu nekoliko desetina hiljada ljudi, kojima se, između ostalih, obratio i dr Jovan Rašković, osnovana Srpska demokratska stranka.

27. jun
Knin. Doneta odluka o osnivanju Zajednice opština Severne Dalmacije i Like ( Knin, Benkovac, Obrovac, Gračac, Donji Lapac i Korenica ).

28. jun
Beograd. Osnivačka skupština Udruženja Srba iz Hrvatske. Cilj je Udruženja da pruža pomoć Srbima u Hrvatskoj.

Jul
Knin. Otvoreno pismo iz Knina Petru Gračaninu, saveznom ministru unutrašnjih poslova – kninski milicionari neće u “redarstvenike”.

1.jul
Dalmatinsko Kosovo. Kod crkve Lazarice predsednik Skupštine opštine Knin dr Milan Babić proglasio konstituisanje Zajednica opština Severne Dalmacije i Like.

3.jul
Otrić kod Gračaca. Privremeno Predsedništvo Zajednice opština Severne Dalmacije i Like uputilo poziv svim opštinama u kojima je većinsko stanovništvo srpsko da se priključe novoj Zajednici opština, jer, “ustavne promene bitno narušavaju ravnopravnost srpskog naroda u Hrvatskoj” (dr Milan Babić). Vraćajući se sa vidovdanske proslave u Dalmatinskom Kosovu, pretučen je Jovan Kolar iz Kadine Glavice kod Drniša. Pretučeni Kolar prepoznao je napadača Ivana Buzova iz sela Badanj kod Drniša. Napadači su se vraćali sa osnivačke skupštine HDZ u Vrpolju kod Knina.

6.jul
Knin. Na sednici “nezvaničnog” parlamenta Srba u Hrvatskoj, sazvanoj na inicijativu Predsedništva Zajednice opština Severne Dalmacije i Like, na kojoj su učestvovali predstavnici 14 opština u kojima Srbi predstavljaju većinu, čelnici Srpske denokratske stranke, srpskih kulturnih društava “Zora” i “Prosvjeta” i članovi Ekonomskog-pravnog saveta Zajednice severnodalmatinskih i ličkih opština, u potpunosti su odbačeni amandmani na Ustav Hrvatske.

14-28.jul
Održani “Dani srpske kulture u Kninskoj Krajini”. Posle četrdesetodnevnog druženja s narodom Kninske Krajine, Cetinske Krajine, Ravnih Kotara, Grahova i Srba, veliki umetnički karavan, sastavljen od književnika, slikara, vajara i muzičara iz Srbije, održao je završno veče kulture na Kninskoj tvrđavi. Izložbu slikarskih radova otvorio je slikar Milovan Vidak, a nastupio je Miodrag Azanjac s horom flauta. Izloženi radovi ostaju u Kninu kao poklon beogradskih umetnika (Milića od Mačve, Milovana Vidaka, Emila Miloševića, ....) manastiru Krka i Srpskom kulturnom društvu “Zora”. Na letnjoj pozornici književno veče otvorrio je profesor Lazar Macura, potpredsednik opštine Knin: “Čitava manifestacija bila je sađenje duhovnog bilja, a naša je želja da se saradnja kontinuirano nastavi.” Stihove i prozne odlomke su kazivali Branislav Petrović, Dara Vučinić, Miodrag Bulatović, Aleksandar Sekulić, Čedomir Mirković, Dobrivoje Jevtić, Đoko Stojičić, Darinka Jevrić, Zoran Kostić, Slobodan Rakitić, Tomislav Cvetković, Ratko Adamović, Moša Odalović, Milivoje Pavlović, Branislav Dimitrijević, Mirjana Bulatović, Janko Vujinović, Dragomir Brajković, i na kraju pozdravljen s izuzetnim poštovanjem Matija Bećković. Pojao je Pavle Aksentijević, a pesnike je tonski pratio Minta Aleksinovački. Nastupio je Kamerni hor Beogradske patrijaršije
.

Na svim večerima kulture veliku pažnju i aplauze pobrala je Svetlana Stević, pevajući staru duhovnu srpsku muziku. Zatvarajući književno veče, predsednik Skupštine opštine Knin dr Milan Babić je rekao da je ova kulturna manifestacija značajna spona srpskog istoka i srpskog zapada i da više nikakve sile neće razdvojiti delove istog naroda. Na Kninskoj tvrđavi Matija Bećković je održao sledeće slovo:”Preosvećeni episkope dalmatinski, časni oci, poštovani predsedniče kninske opštine, bezazleni agneci, vaskrsli srpski narode.

Dozvolite da i ja promucam nekoliko reči. Srpska crkava je jedini krov koji ima srpski narod, a srpski jezik njegova jedina otadžbina. Iz semenke koju je pre osam vekova posejao sveti Sava, niklo je stablo Srpske crkve. Ono danas drži Srbe na okupu na svih pet kontinenata. Na njegovoj zapadnoj granici procvetali su manastiri Krka, Krupa i Dragović. To su glavni gradovi Srba u Dalmaciji. Ovde je jedna od pozornice naše narodne poezije, a srpska epska vertikala je najveća koju je stvorio jedan narod posle Homera. Tu je i Kunara planina, koje izvan poezije i nema. Manastir Dragović i pod vodom tvrđa je građevina i čvršće duhovno uporište od svega što se danas može ozidati na zemlji. Tu blizu je i kula Janković Stojana, gde je nastala lozinka koja važi za sva vremena-lasno će mo ako jesmo ljudi! Srbi su jedini većinski narod jedine države na svetu koji je većinski i u jamama. U Srbiji nema jama. Takoće se još jednom potvrditi ona biblijska da je bolje biti žrtva nego dželat. Svedoci smo kako se u naše dane sazvežđu sroskih zadužbina na zemlji pridružuju one koje su još uvek u zemlji. Te nove crkve i zadužbine su jame. Jame su novi srpski hramovi. One zemlju ozaruju i osvetljavaju iznutra. U njima je zakopano najveće blago koje imamo. Budimo ga dostojni i razmislimo šta bi i da li bi te mošti posle veka ćutanja pod zemljom želele da nešto kažemo i učinimo u njihovo ime. Da li smo dorasli da kažemo tu reč. Da Jadovno bude nova Studenica, Jasenovac- Hilandar našeg vremena. Svaki narod je svet. Ali ako se i za koga to može sa sigurnošću reći to su Srbi u Hrvatskoj. Žrtveno jagnje na oltaru naše otadžbine, ostatak zaklanog naroda”.

U Pomenik SKD “Zora poslanici kulture iz Srbije zabeležili su svoje utiske:
Mošo Odalović, pesnik iz Prištine: Nešto se ozbiljno događa vranci se skrili u pruću neko se s mamom nagađa kupuje našu kuću. Sve oko kuće dabome: puteljak, njivu, vodu ....Dome, najlepši dome, kupuje gnezdo i vodu.... Sa željom da se u ovim svetim prostorima nikome ne dogodi ovakva pesma. A zemlja ova ostane Srbinova.

Boda Marković, reditelj: Nisam došao u godte. Došao sam kod sebe. Da vidim kakav sam nekad bio.

Dragomir Brajković, pesnik: Onaj kiji bude tragao za našim korenima, neka dođe u Kninsku krajinu. Tu će zasigurno sresti one prave bane od Kosova, i videće kako mu je, u jeziku, običajima, ljudima, naša prošlost živa i trajna.

Milivoje Pavlović: Dignuće se zavesa dimna i čuće se slovenska himna!

Siniša Vuković, slikar: Srbije će uvek biti, jer u svom biću nosi Hrista. To se ovde osećalo, u ovom hramu, u vašoj blizini. Zbog toga odlazim pun Vere i Nade.

Milisav Milenković: Dirnut i zadivljen očuvanim duhom srpstva, koji ovde sretoh i zapamtih

Dr Jasna Janićijević: Manastir Krka je uzvišeni dokaz o trajanju i pamćenju srpskog naroda u ovim krajevima i njegov čvrst zalog za budućnost.

23.jul
Zagreb. General Franjo Tuđman, predsednik Predsedništva SR Hrvatske, i akademik Jovan Rašković sastali su se bez prisustva novinara.

25.jul
Srb. Održan Sabor Srba na kojem je konstituisano Srpsko nacionalno vijeće, usvojena Deklaracija o suverenosti i autonomiji srpskog naroda i donesena odluka o sprovođenju plebiscita o autonomiji Srba za 19. avgust. Dr Milan Babić izabran za predsednika SNB, Knin. SO Knin vratila opštinski SUP posle osnivanja stanice javne bezbednosti, a i ukinula odluku kojom je Vladimir Bakarić proglašen počasnim građaninom Knina. Radio Knin postao je Srpski radio Knin- prva srpska radio stanica u Krajini.
Zagreb. Hrvatski Sabor usvojio amandmane na republički ustav. U jednom od amandmana proglašava se nova “hrvatska” zastava sa šahovnicom.

26-28. jul Tenje. U ovom selu, nadomak Osijeka, u kome Srbi predstavljaju većinsko stanovništvo, tri noći uzastopno paljeno je seno seljacima srpske nacionalnosti, a 28. jul zapaljeno je seno i Hrvatu Petru Tendžeri.

27.jul
Okučani. Održana osnivačka skupština Srpske demokratske stranke.

2.avgust
Sremska Mitrovica. putevima kojima su u julu prošli književnici, i likovni i muzički umetnici u okviru “Dana srpske kulture u Kninskoj Krajini “od 3.septembra treba da krene i pozorište “Dobrica Milutinović” iz Sremske Mitrovice s predstavom “Seobno platno srbsko”. Tu predstavu je adaptirao i režirao Ljubivoje Tadić, a igraju glumci Rastko Tadić, Bogdan Mihajlović, pojac Vukašin Savić, zatim Anđelka Milivojević i reditelj. Njom treba da se progovori o stradanju srpskog naroda i podseti na veliku seobu Srba pre tri veka pod Arsenijem III Čarnojevićem. Za vreme svog devetodnevnog boravka u Kninskoj Krajini glumci će predstavu “Seobno platno srpsko”, igrati u Strmici, Obrovcu, Benkovcu, Korenici, Gračacu, Mokorom Polju, Donjem Lapcu i Kninu.

6.avgust
Jutovo Polje. U 2:30 časova zbog pevanja pesama sukobile su se dve grupe građana hrvatske i srpske nacionalnosti. Centar okružnog suda u Bjelovaru službeno je izvestio da je Mladen Mitrić, potežući pištolj, ranio Milicu i Gorana Dodika; sva tri lica su srpske nacionalnosti

9-10. avgust
Vinkovci. U noći molotovljevim koktelom zapaljena knjižara Branke Egić u ulici moše Pijade (Bana Jelačića) 40.

13.avgust
Beograd. Predsednik Predsedništva SFRJ dr Borisav Jović primio je delegaciju Srba iz Hrvatske, koju je predvodio predsednik Skupštine opštine Knin dr Milan Babić, a u kojoj su bili David Rastović, i Bogoljub Popović. Članovi delegacije su upoznali predsednika Jovića s velikom ugroženošću Srba u Hrvatskoj: amandmanima na ustav SR Hrvatske, srpski narod je izgubio raniji status konstitutivnog elementa države Hrvatske, Srbi su izloženi i stalnim grubim pritiscima i pretnjama, ugrožena im je elementarna bezbednost; zbog toga su prisiljeni na samoorganizovanje i samoodbranu u vidu danonoćnih straža. Traže od predsedništva da spreči konflikte i omogući Srbima nesmetano ostvarivanje njihovih demokratskih prava. Jović je obećao da će Predsedništvo u slučaju opasnosti izbijanja međunacionalnih sukoba”koristiti sva ustavna prava i upotrebiti sva sredstva.....da takve sukobe spreči i onemogući”.

14. avgust
Zagreb. Predsednik Hrvatske general Tuđman izrazio mišljenje da najavljenog referenduma o autonomiji Srba “neće biti”. On je još rekao da je Služba unutrašnjih poslova primila dobrovoljce i primaće ih onoliko koliko bude potrebno da bi redarstvena služba normalno funkcionisala, i dodao da se u Republici ne stvaraju nikakve militarističke organizacije. Na kraju general Tuđman je najavio i formiranje posebne garde, koja će čuvati Sabor i druge važne zgrade, a “čija bi uniforma mogla istodobno biti turistička atrakcija, poput sličnih institucija u svijetu”.

15. avgust
Dvor na Uni. Srpsko nacionalno vjeće usvojilo je izveštaj”legitimne delegacije srpskog naroda koja je vodila razgovore s predsednikom Predsedništva SFRJ Borisavom Jovićem”. Srpsko nacionalno vjeće je konstatovalo da rešenje Ustavnog suda Hrvatske o obustavljanju rada Zajednice opština Severne Dalmacije i Like nije u skladu s Ustavom SFRJ, te ih zbog toga ne obavezuje. Preporučuje se opštinama kojima je to rešenje uručeno da pokrenu postupak kod Ustavnog suda SFRJ. Na osnovu tačke 4. Deklaracije o suverenosti i autonomiji srpskog naroda u Hrvatskoj i člana 157. Ustava SFRJ, te člana 232. Ustava Republike Hrvatske Srpsko nacionalno vjeće je donelo odluku o provođenju plebiscita srpskog naroda u Hrvatskoj o srpskoj autonomiji od 19. avgusta do 2 septembra.

17. avgust
Severna Dalmacija i Lika. Specijalci Republičkog MUP izvršili prepad na stanice milicije u Benkovcu, Korenici i Obrovcu. U Benkovcu su uspeli da razoružaju miliciju. To im nije pošlo za rukom u Korenici, dok ih je narod u Obrovcu spremno dočekao ne dozvolivši im ni da uđu u stanicu milicije. MUP Hrvatske poslao specijalce da onemoguće sprovođenje plebiscita. Srbi odgovorili podizanjem barikada. Počeo rat za Krajinu
Zagreb. Prema saopštenju sa zatvorene sednice vlade Hrvatske dva aviona Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane presrela su tri helikoptera MUP Hrvatske nad Likom, upućena “na lice mjesta” ( u Gračac gde se narod okupio pred zgradom opštine) da uspostave red i mir” i prisilila ih da se vrate u baze.

19. avgust
Knin. Počelo izjašavanje o autonomiji Srba u Hrvatskoj. Centralnoj komisiji već nešto posle sedam časova stigao je izveštaj iz sela Biovičina da su se svi meštani već izjasnili, a sat vremena kasnije i iz sela Ramljane i Ervenik jevljeno je da je sto odsto meštana izašlo na glasačka mesta. Do 14 časova glasalo je 15.000 Kninjana. Na Rijeci i Trstu u toku prepodneva izjasnilo se više od 3.000 Srba. U Dvoru na Uni masovan odziv birača. U selima Bačuga i Grabovac, opština Petrinje glasali i Hrvati. Uspešno glasanje i u Lici. “Slobodan Milošević s našim postupcima nema veze”, rekao je dr Jovan Rašković okupljenim novinarima u Kninu. On je dodao da nema kontakte sa srpskim rukovodstvom i sve što radi srpski narod u Hrvatskoj radi iz svoje glave. Ovo je bio direktan odgovor dr Raškovića na optužbe hrvatskog vrhovništva da je sve ovo što se događa na političkoj sceni u Hrvatskoj rezultat preciznog smišljenog scenarija iz Srbije, direktno Slobodana Miloševića, Srpske akademije nauka i umetnosti, a poslednjih nekoliko dana kao “scenarist” se pominjala i Srpska pravoslavna crkava.
Komogovina opština Kostajnica. “Ovih dana sa najviših mesta Republike Hrvatske dolaze optužbe da naša crkva učestvuje u nekakvim rušilačkim scenarijima. To je braćo moja i sestre, velika, podla laž. Srpska pravoslavna crkva nikad nije zavađala ljude, narode nije izazivala sukobe. Mi ne manipulišemo ni verom ni nacijom. nama je čovek svetinja, bez obzira kako se zvao i koje vere bio. Neka ta laž bude teret na leđima onih koji je šire”, rekao je vladika Simeon (Zloković) na tradicionalnom narodnom zboru povodom Svetog Preobraženja. Istovremeno je obeležena i 300-godišnjica seobe Srba pod partrijarhom Arsenijem Čarnojevićem. Ispred crkve sagrađene u blizini gde je nekad bio srpski manastir podignut u 17. veku brojnom okupljenom svetu obratili su se i književnici Dragan Kordić i Anđelko Anušić. O političkoj situaciji govorio je jedan od čelnika Srpske demokratske stranke iz Petrinje dr Rajko Josić. Bobota. Od 47 učenika Osnovne škole “Bogoljub Vukajlović” iz srpskog sela Bobote, koji su posle završenog osmogodišnjeg školovanja pokušali da se upišu u bilo koju srednju školu u Osijeku, primljen je samo jedan učenik – Alen Hubak- iz zaseoka Ćelije kod Bobote.Stanovnike tog naselja kolonizovao je Pavelić za vreme NDH.