SADRZAJ
 
 
  
Diskusije
  
Vijesti
   
Dokumenti
   
Filmovi
  
Spiskovi
  
Slike
   
Drugi o KF
   
O nama
   
Linkovi
   
Kontakt
   
Glavna
 

Pretrazi Krajinaforce:


 
 ZLOCINI HRVATSKE
 


 
  Prijavite zlocine
  
Cinjenice
 
 Oluja
   Bljesak
   Medacki Dzep
 
 Miljevacki Plato
 
 Jasenovac
 
 Kako je unistena Krajina
 
 Zlocini Hrv. vojske i policije
 
 Zlocini u "Oluji", svjedoci

    KORISNO
 

   Domace ustanove
 
 International Organizations
   
Humanitarno-pravna pomoc
   
Kako do penzije u Hrvatskoj
    Promocije knjiga
   
Konvertor cirilice u latinicu

Grb Vojske Republike Srpske Krajine
  


   KRVAVI USKRS
 
Plitvički Krvavi Uskrs

Krvavi Uskrs na Plitvicama je bio incident koji se dogodio u kasno proleće 1991. godine u Nacionalnom parku Plitvice u Hrvatskoj i smatra se prvom ozbiljnijom eskalacijom situacije u Jugoslovenskim ratovima.

31. marta 1991. godine, Hrvatska je uputila nekoliko autobusa policajaca prema Korenici i Plitvičkim jezerima sa ciljem da uspostavi republičku vlast u opštini i u samom nacionalnom parku. Naoružani srpski policajci sačekali su ih na području nacionalnog parka i otvorili vatru. Tromblonska mina koja je pogodila autobus nije eksplodirala. Dva policajca koja su poginula u razmeni paljbe - sa svake strane po jedan - prve su žrtve u građanskom ratu nastalom na razvalinama SFRJ. Bio je to događaj koji će Srbi nazvati "Krvavi Uskrs", sa očiglednom asocijacijom na događaj iz perioda NDH.


Događaji koji su prethodili incidentu
Nova vlast u Hrvatskoj, predvođena nacionalistom Franjom Tuđmanom, uklanjala je Srbe sa državnih funkcija s obrazloženjem da su Srbi, kao "komunisti", imali privilegovan položaj u prethodnom sistemu.

Srpska pobuna počela je odbijanjem milicionera u Kninu i kninskim opštinama da usvoje znamenja nove države kao deo uniforme. Najveći broj policajaca bili su Srbi, kojima je bilo nezamislivo da nose oznaku koja je bila simbol nacističkog genocida nad Srbima. Ovi događaji promovisali su u jednog od lidera Milana Martića, lokalnog policijskog šefa, koji je kasnije, uz pomoć Beograda, postavljen i za predsednika RSK.


Tenkovi u PlitvicamaFranjo Tuđman i zvanični Zagreb o krajinskoj pobuni govorili su isključivo kao o "scenariju" i "scenaristima", što se odnosilo na odgovornost Beograda i Slobodana Miloševića u proizvodnji pobune na tlu Republike Hrvatske. Sa svoje strane, Milošević i srpski režim su kninsku pobunu predstavljali kao autohtoni i spontan narodni bunt. U svakom slučaju, vlast u Srbiji pokazivala je naklonost prema Srbima u Krajini, a krajinski lideri, Rašković, Martić, Milan Babić bili su, prirodno, upućeni na Beograd.

Postojanje Kninske Krajine, sa teritorijama koje su delile Hrvatsku činili su stanje neodrživim, tako da se moralo naći rešenje, milom ili silom. "Krvavi Uskrs" na Plitvičkim jezerima naznačio je jedan od ta dva puta.


Analize incidenta
Događaju na Plitvicama prethodilo je uspostavljanje hrvatske vlasti u policijskoj stanici u Pakracu, kada je odred hrvatskih specijalnih policajaca iznenadio i uhapsio srpsku policijsku posadu, koja je prethodno uspostavila kontrolu nad Pakracom. U akciji nije bilo žrtava. Srbi su rešili da im se to ne ponovi i to pokazali na Plitvicama.

Hrvatskoj je ipak uspelo da uspostavi svoju policiju u Korenici, ali je sukob prouzrokovao intervenciju JNA koja je svoje mešanje objasnila potrebom da se umetne između sukobljenih strana. Pokazalo se da policijski rezervisti nisu snaga koja bi se mogla suprotstaviti već ojačalim snagama Republike Hrvatske i počelo je ubrzano naoružavanje i organizovanje.

Hrvatska je računala sa ratom, što će kasnije potvrditi i njen predsednik Tuđman kada je u govoru na Jelačićevom trgu rekao da nezavisnost nije bila moguća bez rata. Hrvatski ekstremisti likvidirali su početkom jula Josipa Rajhl-Kira, oblasnog šefa policije u Osijeku i hadezeovca, koji je pokušavao da održi atmosferu relativne tolerancije.
 


  
AKTUALNO
 


 
 FILMOVI
 

   Pad Krajine
   Jedinica
  
Na Drini grobnica
  
Mucenici - Lora
  
Rat koji se mogao izbjeci
  
Oluja nad Krajinom
  
Proboj Koridora
  
Istina
  
Republika Srpska Krajina ...

   I jos mnogi
drugi
 
 

   IZDANJE KRAJINAFORCE-A
 

 

 


 
 ZASTITA
 

   NOD32 - antivirus
   ZoneAlarm - firewall

 
 Ad-Aware - spyware cistac
   Firefox
- internet browser 

 

 

Copyright Krajinaforce - All Rights Reserved.  Best viewed using 1024x768 or higher resolution. Designed by dj-zombi