SADRZAJ
 
 
  
Diskusije
  
Vijesti
   
Dokumenti
   
Filmovi
  
Spiskovi
  
Slike
   
Drugi o KF
   
O nama
   
Linkovi
   
Kontakt
   
Glavna
 

Pretrazi Krajinaforce:


 
 ZLOCINI HRVATSKE
 


 
  Prijavite zlocine
  
Cinjenice
 
 Oluja
   Bljesak
   Medacki Dzep
 
 Miljevacki Plato
 
 Jasenovac
 
 Kako je unistena Krajina
 
 Zlocini Hrv. vojske i policije
 
 Zlocini u "Oluji", svjedoci

    KORISNO
 

   Domace ustanove
 
 International Organizations
   
Humanitarno-pravna pomoc
   
Kako do penzije u Hrvatskoj
    Promocije knjiga
   
Konvertor cirilice u latinicu


  


   MASAKR VOJNIKA VRSK NA MALOM ALANU
 

Zlocin na Malom Alanu - Velebit, 22.01.1993
(preuzmite video snimak na dnu stranice)


Istoga dana kada je hrvatska vojska otpočela sa izvođenjem operacije Maslenica, na prevoju Mali Alan u blizini osmatračnice UNPROFOR-a, u zaštićenoj zoni, mučki i iz zasjede, ubijeno je i izmasakrirano 22 pripadnika Srpske Vojske Krajine (SVK):
Brkljač Lazo Dane, 1947. Gračac - Gračac;
Budimir Jovan Dušan, 1953. Zrmanja -Gračac;
Dragičević Jovo Milan, 1965. Štikada - Gračac;
Dragičević Marko Miodrag, 1972. Gračac - Gračac;
Đurić Ilija Đorđe, 1954. Gračac - Gračac;
Gaćeša Milan Dušanka, 1967. Gračac - Gračac;
Grozdanić Stevan Bogdan, 1959. Vučipolje - Gračac;
Jelača Nikola Đoko, 1956. Kijani - Gračac;
Jelača Jovo Đurađ, 1945. Kijani - Gračac;
Jelača Todor Nikola, 1953. Grab - Gračac;
Jokić Ivan Željko, 1963. Gospić - Gospić;
Jovančević Rade Dušan, 1973. Malovan - Gračac;
Kolundžić Svetko Đorđe, 1971. Zadar - Zadar;
Mandić Petar Milenko, 1970. Gračac - Gračac;
Marjanović Dragan Mladen, 1970. Gračac - Gračac;
Sedlan Jovan Radomir, 1960. Gračac - Gračac;
Stanisavljević Milan Boško, 1952. Došići - Gračac;
Švonja Tode Stanko, 1965. Vučjak - Gračac;
Trifković Neđo Dragan, 1974. Gračac - Gračac;
Veselinović Ljubo Boško, 1956. Golubić - Knin;
Veselinović Ljuban Darko, 1966. Golubić - Obrovac;
Veselinović Todor Milan, 1945. Grab – Gračac.


SVJEDOCI ZLOČINA

Đurić Dragan sin Iilije, rođen 2.07.1951. godine u Gračacu:

"... Brojno stanje naše vojske bilo je znatno smanjeno zbog garancija UNPROFOR-a. Tog kritičnog dana, dakle 22.01.1993. godine dobili smo naređenje da moramo u ispomoć našima na Mali Alan.
Prilikom prolaska pored osmatračnice UNPROFOR-a oni su nas snimili kamerama što je inače bilo neuobičajeno. Krenuli smo sa dva kamiona, ja sam bio u prvom u kojem je bilo nas dvadesetak. Napadnuti smo iz zasjede na udaljenosti od oko 500 metara od osmatračnice UNPROFORa na cesti koju hrvatski vojnici od početka rata nikad nisu držali. Po mom poznavanju terena nemoguće je da hrvatski vojnici dođu do ceste a da ih pripadnici UNPROFOR-a ne primjete.
Naš kamion tučen je i spreda, sa strane i od zada. Šofer je pogođen prvi te je kamion stao. Pucano je iz automatskog oružja. Korišteni su i dum - dum metci. Nakon par sekundi sam se pribrao i iskočio iz kamiona. Sklonio sam se iza jedne bukve, a zatim spustio do jednog mostića. Gledam kako hrvatski vojnici prilaze kamionima i pripucavaju. Shvatio sam da moram spašavati glavu i krećem prema komandi na Ruci.
Došao sam do punkta UNPROFOR-a, gdje sam naišao na naše borce koji su krenuli da nam pomognu. Pripadnici UNPROFOR-a blokirali su cestu s dva kamiona nedozvolivši da krenemo u pomoć ...
... Treći dan isporučuju njih dvadesetdva. Dovezoše ih u plastičnim vrećama. Među mrtvima tražim brata Đorđa. Jedva sam ga prepoznao. Imao je jednu ranu od metka u blizini prepone. Lobanja mu razbijena. Kičma mu slomljena. U ruci stisnuo zemlju i travu. Gledam i druga tijela. Skoro su svi, pored rana od metaka imali razbijene lobanje ..."Brkljač Damir sin Dane, rođen 27.01.1972. godine u Zagrebu, a živio u Gračacu:

" ... Nalazio sam se u drugom kamionu. Sjedio sam pored oca Dane. Cestu kojom smo se kretali obezbjeđivao je UNPROFOR. Kada smo se približili prvom kamionu na oko 500 metara po nama je osuta paljba s desne strane iz šume. Vidim da je pogođen Dušan Jovančević. Nakon što smo se pribrali, skačemo u jarugu na suprotnu stranu od one sa koje se puca. Mislim da mi je otac tad bio ranjen u nogu.
Uzvraćamo vatru ali samo na kratko. Gledamo hrvatske vojnike kako izlaze iz šume i prilaze kamionima. Povlačimo se u pravcu punkta UNPROFOR-a. UNPROFOR-cima kazujemo šta se desilo, očekujemo da će intervenisati. Uopšte ne reaguju ...
... Treći dan preko komande UNPROFOR-a saznajemo da su svi dvadesetdva mrtva. Među njima je moj otac. Na identifikaciji je bio moj ujak koji mi je rekao da je otac bio lakše ranjen u nogu ali da su ga zaklali, odsjekli nos, a na leđima urezali krst nožem ..."ODGOVORNI ZA ZLOČIN NA MALOM ALANU

Mladen Markač, general-bojnik, komadant specijalnih jedinica MUP-a RH;
Željko Tomljenović, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova.O masakru na Velebitu 1993. još nije pokrenuta istraga

Nekadašnji komandir voda Vojske Republike Srpske Krajine Stevan Veselinović pre godinu i po dana dao je izjavu i video-zapis Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije o masakru pripadnika Vojske Republike Hrvatske 1993. godine nad 22 zarobljena srpska vojnika i medicinara na Velebitu, koji je tada bio zaštićena zona UN, ali Tužilaštvo o tome još ćuti. Veselinović je išao i u Kancelariju Haškog suda u Beogradu i nudio im isti zapis na kojem se vide unakažene žrtve, ali oni uopšte nisu bili zainteresovani za ovaj slučaj.

Veselinović, koji je iz Golubića kod Gračaca, navodi da se masakr dogodio na planini Velebit 22. januara 1993. godine, kada su hrvatski vojnici mučili, zaklali i pobili 22 osobe srpske nacionalnosti, od kojih i jednu medicinsku sestru. Veselinović je te 1993. godine bio komandir voda u Vojsci Republike Srpske Krajine na Velebitu i preko zemljanog telefona slušao je kako zločinci muče njegove saborce.

- Hrvati su im preprečili jedini put kojim bi taj deo srpske vojske mogao da napusti region. Posle toga su zauzeli i veze komunikacija i preko njih javili našim vojnicima da ima ranjenika kojima je neophodna pomoć. Ne znajući šta im se sprema grupa od oko 30 vojnika, među kojima je bila i medicinska ekipa, sa dva kamiona krenula je kao ispomoć i upala u zamku ujutro oko 9.30 - svedoči Stevan.

Srpski kamioni su upali u zamku između dve baze Unprofora, baze na Matrasu-Sveti Rok i Malog Alana. Osam vojnika je uspelo da pobegne i preživi, a njih 22 su zarobljena i masakrirana.

- Čim nam je javljeno da su napadnute jedinice na Velebitu krenuli smo u njihovo oslobađanje i stigli na 100 do 200 metara od njih, ali dalje nismo mogli zbog jakih hrvatskih snaga. Hrvati su otvorili poljske telefonske veze i mi smo mogli da slušamo krike naših saboraca koje su zverski mučili.

- Možemo samo da zamislimo kakve su bolove, muke i poniženje u tom trenutku preživljavali. Kasnije, kada smo preuzeli njihova tela, videli smo šta su im sve radili - priča Stevan. Posle 10-15 dana hrvatska vojska se vratila na svoje prvobitne položaje i vod Stevana Veselinovića je uspeo da stignu do mesta masakra.

- Zatekli smo ljude isečenih glava nabacane na gomilu, a lica su im bila toliko izmasakrirana da nismo mogli da ih prepoznamo. Među njima su bila dva moja brata od strica i nećak. Neki su imali samo prostrelnu ranu kroz nogu ili ruku, a neki su imali povrede glave i tela od sekire. Pored tela našli smo i krvave krampove i lopate kojima su ih mučili
- navodi Stevan.

Veselinović je insistirao da agencija Sina na svom sajtu (njnjnj.sina.org.yu) objavi snimak izmasakriranih i ubijenih Srba, koji je napravila nekadašnja Televizija iz Knina da bi svetska javnost mogla to da vidi i da se založi da se zločinci pronađu i kazne pred sudom.

- Imate moju dozvolu da pustite video-zapis u potpunosti. Porodice žrtava, među njima i ja, želimo da svetska javnost vidi kako je hrvatska vojska postupala sa srpskim zarobljenicima i založi se da zločinci odgovaraju pred licem pravde. Dok oni ne odgovaraju porodice i ja nećemo stati, a žrtve neće naći mir - kaže Veselinović, koji je ovaj video-zapis umnožio i deli prijateljima da se ovaj zločin nikada ne zaboravi.


MARKAČEV POTPIS NA ŽRTVAMA

Direktor dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac kaže da je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine u dogovoru sa hrvatskom stranom preuzelo ovaj slučaj i da su već razgovarali sa nekim svedocima. "Kada Tužilaštvo iz Srbije izgradi slučaj trebalo bi da ga preda Hrvatima, međutim, ako oni ništa ne učine Tužilaštvo u Srbiji ima pravo da ponovo preuzme slučaj na sebe. Problem je i u tome što se više pažnje posvećuje slučajevima u kojima su ubijani civili", rekao je Štrbac i dodao da je ovaj masakr prepoznatljiv stil hrvatske specijalne policije kojom je u to vreme komandovao Mladen Markač. Markač se trenutno nalazi u Hagu i optužen je za zločine u operaciji "Oluja".
Snimak identifikacije masakriranih i njihova sahrana:

Radi lakseg preuzimanja podjeljen je na nekoliko ".rar" djelova, da bi vidjeli film morate skinuti sve dijelove, sacuvati ih u istom folderu i onda ih otpakovati  koristeci program "WinRAR".
Film je trajanja oko 93 minuta i sadrzi scene mrtvih masakriranih osoba.

Preuzmite film;

Prvi dio:
Drugio dio:

Lozinka za otpakivanje fajlova je: krajinaforce.com


  
AKTUALNO
 


 
 FILMOVI
 

   Pad Krajine
   Jedinica
  
Na Drini grobnica
  
Mucenici - Lora
  
Rat koji se mogao izbjeci
  
Oluja nad Krajinom
  
Proboj Koridora
  
Istina
  
Republika Srpska Krajina ...

   I jos mnogi
drugi
 
 

 

 


 
 ZASTITA
 

   NOD32 - antivirus
   ZoneAlarm - firewall

 
 Ad-Aware - spyware cistac
   Firefox
- internet browser 

 

 

Copyright © Krajinaforce - All Rights Reserved.  Best viewed using 1024x768 or higher resolution. Designed by dj-zombi